FOK! Lijsttrekkersenquête 2006

NAAMNAAM
De WitBrom
VOORNAAMVOORNAAM
GerritAlexander
PARTIJPARTIJ
Nederland TransparantNederland Transparant

Nederland Transparant kent een duo-lijsttrekkersschap. De onderstaande antwoorden zijn afkomstig van Alexander Brom.

1. Waarom bent u lijsttrekker geworden?
10 jaar geleden ben ik als jong broekie van dichtbij in contact gekomen met de politiek. Van dichtbij heb ik gezien hoe het daadwerkelijk achter de schermen werkt. Transparantie en integriteit zijn daar (toen en nu nog steeds) vaak ver te zoeken en de (niet openbare) dubbele agenda's zijn maar al te vaak bepalend voor de besluitvorming. Met het volgende citaat kan de huidige stand van zaken perfect gekwalificeerd worden: "De huidige politiek is een schijnwerkelijkheid die in stand gehouden wordt maar die weinig met de echte feiten en inhoud te maken heeft. Dit gaat helaas vaak ten koste van de burgers."

Het vaststellen dat niemand in de politiek daadwerkelijk wat aan misstanden doet was voor mij de voornaamste reden om politiek actief te worden. Bij de meeste politici ontbreekt de ervaring, kennis en het juridische inzicht hierin alsmede de wil en de houding om daar werkelijk wat aan te doen. Geregeld heb ik ook de opmerkingen gehoord: "We geloven hem (bestuurder) op zijn blauwe ogen", waardoor gekozenen hun controlerende taak nadrukkelijk verwaarlozen en alle misstanden maar op zijn beloop laten.

Daarnaast ben ik via mijn werk regelmatig tegen juridische muren en blokkades opgelopen om daadwerkelijk, ook op juridisch en strafrechtelijk vlak, misstanden aan te kunnen pakken. Zeker als deze zich bij overheidsinstellingen afspelen. Feit is dat degene die schade of nadeel toebrengt deze ook dient te vergoeden. Dat geldt ook voor de overheid. Feitelijk hebben echte klokkenluiders in de praktijk geen enkele rechtsbescherming, hoewel dit wel gepropageerd wordt. Hier wil ik daadwerkelijk verandering in aan brengen.

2. Wat is uw grootste prioriteit voor de komende vier jaar?
Het aanpakken van de huidige bestuurscultuur. Een einde maken aan het ontbreken van het nemen van verantwoordelijkheid van betrokkenen. Het invoeren van een daadwerkelijk werkende klokkenluidersregeling. Het aanpakken van de graaicultuur en andere misstanden en het openbaren hiervan.

3. Wat denkt u dat jongeren in Nederland belangrijk vinden en welke actiepunten van uw partij zijn daar specifiek op gericht?
Dat ze serieus genomen worden alsmede dat naar de jongeren geluisterd wordt. Vaak zijn het nog steeds de (hele) oude politici in stijve grijze pakken die voorschrijven hoe de jeugd zich dient te gedragen. En dat terwijl deze lui de aansluiting bij de huidige jongere generatie volledig is misgelopen. Dat Nederland Transparant ook een partij voor de jongeren is blijkt ook wel dat zij een partij is die jongeren kansen geeft. Nederland Transparant heeft zowel de jongste lijsttrekker (30 jaar) bij deze Tweede Kamerverkiezingen alsmede de jongste fractievoorzitter van Nederland in een gemeenteraad (19 jaar).

4. Welke plannen heeft uw partij met betrekking tot het onderwijs in Nederland (maximaal 300 woorden)?
Er dienen weer kleinere scholen te komen in plaats van de huidige "fabrieken", op scholen dient orde weer in ere te worden hersteld en gezag weer te gelden. Onderwijs dient gratis te worden alsmede dient het verzuilde onderwijssysteem te ontzuilen. Duidelijk is dat de bureaucratie op scholen fors dient te verminderen, het management verkleind dient te worden en dat de kwaliteit (fors) verbeterd dient te worden. Dit begint al door kinderen datgene te laten leren waarin ze goed zijn (bijv. herinvoering mavo en lts). Er dient dus weer echt onderwijs gegeven te worden waarin de kinderen leren lezen, schrijven en rekenen.

5. Vindt u dat er strengere straffen opgelegd moeten kunnen worden in Nederland, of staat u een ander beleid inzake strafvervolging voor?
Persoonlijk ben ik een voorstander dat voor verschillende misdaden strengere straffen opgelegd dienen te worden. Zeker bij misdrijven tegen het leven en zedendelicten.

6. Hoe dient de Europese Unie zich volgens u verder te ontwikkelen; als een samenwerkingsverband van soevereine landen, of als een federale 'Verenigde Staten van Europa'?
Van belang is dat de belangrijkste grensoverschrijdende wetgeving in de verschillende Europese landen gelijkgetrokken wordt, zodat mensen in Europa ook gelijkwaardig behandeld worden. Nu hebben vele grensbewoners en emigranten toch vaak nog problemen met de belastingen, verzekeringen e.d., zeker als ze in een ander land wonen en/of werken. Gezien de toch vaak nationalistische en soevereine gevoelens van de inwoners van vele Europese landen zal er niet snel sprake zijn van een federale Verenigde Staten van Europa, maar slechts van een samenwerkingsverband van soevereine landen met eventueel een overkoepelende organisatie voor de hoofdthema's.

7. Als Nederland opnieuw moet instemmen met een Europese Grondwet, bent u dan voor of tegen een referendum?
Ik ben een voorstander van een referendum in het algemeen. Aangezien een referendum slechts met ja, nee of blanco beantwoord kan worden dient ook de vraagstelling alsmede de achtergrondgegevens voor een ieder duidelijk vooraf te zijn. Dit is wel een bijbehorende voorwaarde. Aan deze voorwaarde werd bij de instemming voor een Europese Grondwet niet voldaan. Het referendum inzake de Europese Grondwet heeft een ding duidelijk laten zien, dat bijna niemand wist waarvoor hij/zij daadwerkelijke stemde tijdens het referendum op 1 juni 2005. Dit gold voor zowel de meeste voorstanders als de meeste tegenstanders. Als men dan nog de vele onjuiste informatie die door de verschillende politieke partijen (zowel voor als tegenstanders) in de media verspreidt werden, meetelt, was de uitslag niet echt zinvol. De Europese Grondwet is feitelijk een erg uitgebreide regelgeving op vele terreinen. Indien men weer via een referendum de Europese Grondwet wil voorleggen ben ik tegen. Als het referendum voor de Europese Grondwet in verschillende delen wordt gepresenteerd, met verschillende referenda (per onderwerp) ben ik voor. Dan dient wel rekening gehouden te worden met de door de Nederlandse bevolking geuite kritieken.

8. Wat gaat uw partij doen om er voor te zorgen dat de samenleving, autochtoon én allochtoon, weer op een normale manier met elkaar gaan samenleven?

9. Hoe vindt u de houding van Nederland ten opzichte van de Verenigde Staten de afgelopen vier jaar geweest en vindt u dat deze moet veranderen?

10. Hoe wilt u de problemen op de woningmarkt oplossen (maximaal 300 woorden)?
Er dienen meer woningen gebouwd te worden. Om dit snel te kunnen realiseren, dient het huidige rechtssysteem te veranderen, o.a. het huidige bestuursrecht. Nu kunnen bouwprojecten jarenlang stilgelegd worden. Op dit moment is slechts 16% van Nederland bebouwd. Er is nog ruimte genoeg.
Daarnaast dienen de woningen die gesloopt moeten worden versneld gesloopt te worden, mede om plaats voor nieuwbouw te maken en dienen de woningen die gerenoveerd kunnen worden versneld gerenoveerd te worden. Hierover dienen ook concrete voorwaarden aan woningstichtingen opgelegd te worden. Van belang is dat de woningen in goede staat blijven en niet dat de woningstichtingen geld oppotten en winst proberen te maken (mede door noodzakelijk onderhoud uit te stellen).

11. Kunt u aangeven waarom de wachtgeldregeling voor politici er is en wat vindt u van deze regeling?
Deze regeling is overbodig en dient direct afgeschaft te worden. Men dient in de Tweede Kamer te komen uit ideologische overwegingen en niet uit eigen belang of vanwege carrièreperspectieven. Daar is tot op heden veel te vaak sprake van. Gezien de functies van de meeste kamerleden voor hun aantreden als kamerlid is een Kamerlidmaatschap een dikbetaalde baan. Dit inkomen zouden de meesten van hen in het bedrijfsleven nooit verdienen. Het is dan ook van de zotte dat mensen die 10 jaar of langer in de Tweede Kamer zitten en ouder zijn dan 50 tot hun 65e wachtgeld krijgen (70% van de verdiensten van een zittend Tweede Kamerlid). Daarnaast worden oud-politici of ex-Tweede Kamerleden vaak in lagere functies weggezet om de partij nog te dienen, op kosten van de staat. Een goed voorbeeld daarvan is de lijsttrekker van de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006 in Rotterdam, de heer Van Heemst. Hij krijgt nog ongeveer 12 jaar wachtgeld tot zijn 65e en kan dan zonder problemen de gemeenteraad in voor de partij. Zonder wachtgeldregeling zou hij dit nooit doen. Een ander voorbeeld is een voormalig VVD Tweede Kamerlid die het aanbod kreeg om burgemeester te worden op zijn 49e (en 8 maanden). Hij wilde dit aanbod nog 4 maanden uitstellen, zodat hij in ieder geval zijn wachtgeldregeling tot zijn 65e zou veiligstellen, voordat hij burgemeester wilde worden. Ook is het van de zotte dat Kamerleden geen sollicitatieverplichtingen hebben als ze de kamer verlaten en gewoon nog een paar jaar op het wachtgeld kunnen teren. Juist dan blijven velen zo lang als mogelijk gebruik te maken van de wachtgeldregeling, zeker als deze hoger is dan wat de ex-Kamerleden in het bedrijfsleven zouden kunnen verdienen.

12. Op welke punten zou u het politieke stelsel in Nederland willen veranderen (maximaal 300 woorden)?
In ons land is sprake van vriendjespolitiek, partijpolitieke benoemingen van gezagsdragers en de illusie van democratie. Nederland wordt feitelijk bestuurd door een regentenklasse. De kiezer kiest geen minister-president, geen burgemeester, geen commissaris van de koningin en ook geen staatshoofd. De politiek is een opstap geworden voor carrières. Juist om dit te doorbreken dient de bevolking de minister-president, de burgemeester en de commissaris van de koningin te kiezen. Indien bijvoorbeeld de gemeenteraden de burgemeester zouden kiezen blijft het een partijpolitieke benoeming. Gezien het feit dat dan meestal de grootste partij de burgemeester kan kiezen blijft de achterkamertjespolitiek actueel. En daar dient hoe dan ook een einde aan te komen.

13. Stel dat u morgen plots de president van de Verenigde Staten zou zijn. Wat zou de eerste beslissing zijn die u neemt?
Alle geheime dossiers uit het verleden openbaren, zoals de moord op Kennedy, de werkelijke feiten inzake de huidige Irakoorlog en vele andere onopgehelderde kwesties. Het is ongelofelijk dat dossiers over nog steeds veel (actuele) zaken voor vele jaren achter gesloten deuren kunnen blijven. De mensen hebben recht op de werkelijke feiten en achtergronden en niet pas eventueel na tientallen jaren als de betrokkenen al lang zijn overleden. Dezelfde verschijnselen doen zich inmiddels in Nederland ook al voor. Zie de affaire van klokkenluider Fred Spijkers, waar de Nederlandse overheid het volledige dossier voor vele tientallen jaren achter gesloten deuren wil houden.

14. Wat is de grootste blunder of fout in uw politieke carrière tot nu toe geweest?
Mijn grootste politieke fout is een inschattingsfout geweest. Ik ging er nog vanuit dat de media in Nederland objectief en onafhankelijk bij verkiezingen is en objectief over de verkiezingen en de deelnemers wil berichten. Inmiddels is nadrukkelijk gebleken dat hier zeker geen sprake van is. Zeker bij de huidige Tweede Kamerverkiezingen blijkt dat de media er alleen op uit is om de bestaande gezagsverhouding in stand te laten. Daarom komen feitelijk alleen de zittende partijen in de Tweede Kamer in aanmerking voor media-aandacht en worden zinvolle nieuwkomers bijna volledig doodgezwegen. Het gaat niet om de inhoud, kwaliteit of integriteit, het gaat erom wie reeds in de Tweede Kamer zit. De Telegraaf geeft dit ook als zodanig toe. Van belang is met wie de media reeds contacten hebben, en met wie niet. Daar kom je als nieuwkomer niet tussen. Dit ondanks het feit dat Nederland Transparant zowel de hoogst genoteerde nieuwkomers is bij de Tweede-Kamerverkiezingen, de grootste en meest succesvolle nieuwkomer bij de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006 was en haar zustervereniging Europa Transparant op 10 juni 2004 de 4e grootste partij van Nederland werd bij de Europese Parlementsverkiezingen. Dit alles doet daar niet aan af. De Telegraaf zegt letterlijk: "Het gaat erom wie nu in de Tweede Kamer zit" en die volgen zij en daaraan besteden zij aandacht aan. De anderen vallen automatisch af.

15. Wat is uw ergste wetsovertreding ooit geweest?
Feitelijk het hebben van blond haar, blauwe ogen en Duits praten.
Mijn moeder haalde 26 jaar geleden een geslacht varken bij een slager op en vervoerde dit met de auto naar huis. Onderweg werden we, mijn moeder en ik, door een politieagent aangehouden. Mijn destijds blonde haren, blauwe ogen en het feit dat ik als 4-jarige Duits praatte en het feit dat mijn moeder een Oostenrijks paspoort had was voor deze politieagent voldoende aanleiding om te vermoeden dat mijn moeder en ik van Turkse afkomst waren. Deze malloot dacht dat mede daarom dat het geslachte varken een illegaal geslacht schaap moest zijn. Op basis daarvan heb ik een paar uur als ongeveer 4-jarige in een politiecel mogen doorbrengen. Ik was er derhalve al jong bij om de politiecel van binnenuit te zien. Tot op heden is het bij deze eenmalige gebeurtenis gebleven.

16. Heeft u wel eens (soft)drugs gebruikt en welk standpunt heeft uw partij met betrekking tot drugs?
Nee. Hoewel ik meerdere keren bij het hardrockfestival Dynamo Open Air in Eindhoven ben geweest alsmede vaak naar discotheken ga, heb ik tot op heden nog steeds geen (soft)drugs gebruikt. Ik ga liever actief sporten.

17. Downloadt u weleens muziek via zogenaamde peer-to-peer-netwerken en hoe staat uw partij hier tegenover?
Daar ik TMF, MTV, Viva en andere muziekzenders op televisie kan ontvangen en daar graag naar kijk, kom ik niet meer toe aan het downloaden van muziek. Nederland Transparant heeft hier feitelijk geen mening over, daar dit thema niet tot haar hoofddoelstellingen behoort, behalve dan dat de wet nageleefd dient te worden.

18. Met welke politicus, die niet afkomstig is uit uw eigen partij, kunt u het beste opschieten en waarom?
De burger op straat.

19. Kunt u in maximaal drie zinnen vertellen waarom we juist op uw partij moeten stemmen?
Nederland Transparant is de enige partij die een objectief, rechtvaardig en waardevrij oordeel geeft, niet beïnvloed door enig extern belang en zonder aanziens des persoons. Daarnaast hebben haar kandidaten (klokkenluiders) in het verleden al laten zien dat zij integer zijn en daarvoor staan en niet hun waarden verloochenen. Bij geen enkele andere partij tref je mensen aan die zich daadwerkelijk hiervoor hebben ingezet.

20. Tot slot: kende u de website FOK! (www.fok.nl) al?
Ja, al ben ik geen frequente bezoeker van de FOK-site.