LG Ultragear 32GP850

LG maakt al een paar jaar hele goede gaming monitors. De 27GL (2019) en 27GN (2020) zijn populaire modellen die vaak bovenaan aanbevelingslijstjes staan. Het model van dit jaar, de 27GP, is wederom een kleine verbetering. Wij mochten de grote broer van die monitor testen: de LG 32GP850.

Het gaat hier om een 16:9 32 inch monitor die de ‘nano-IPS’ technologie van LG gebruikt. De schermresolutie is maximaal 1440p, iets dat gelijk een discussiepuntje is. Voor de kijkafstand van een monitor heb ik bij dit schermdiagonaal liever 4K ondersteuning. De keuze voor 1440p is wel begrijpelijk. Het is immers vooral een gaming monitor en dat is op dit moment de resolutie waar de meeste pc-gamers voor gaan. Echter, ik wil het liefst mijn monitor ook op mijn PlayStation 5 aansluiten en bijvoorbeeld ook 4K-content van Netflix goed kunnen bekijken.

Een ander aspect dat het minder geschikt maakt voor multimedia gebruik is de hele matige contrast ratio. Nou is dit natuurlijk enigszins inherent aan IPS-monitoren, maar bij dit model vind ik de zwartwaarden vrij slecht en dus grijzig ogen. Het nano-IPS paneel maakt het wel deels goed, omdat het dankzij de brede kleurengamma mooie levendige kleuren toont. Verder had ik met mijn paneel geen last vast opmerkelijke IPS glow en ook de kijkhoeken zijn degelijk. Tenslotte ondersteunt deze monitor HDR, maar met een maximale helderheid van 400 nits is de LG 32GP850 net als de meeste monitors totaal ongeschikt voor deze functie.

De LG 32GP850 is qua design in alle opzichten simpelweg een opgeschaalde versie van de 27GP850. De monitor is, als je er recht tegenaan kijkt, vrij onopvallend. Dat is wat mij betreft een pluspunt. De ‘e-sports gamer’ rode accenten zijn enkel aan de achterkant en in de v-poten verwerkt. De standaard is op deze 32 inch-versie wel groot en die staat ook vrij diep op je bureau. Gelukkig betekent dit wel dat de monitor heel stabiel is en amper wiebelt.

De monitor is heel eenvoudig te monteren en je hebt ook toegang tot genoeg aansluitingen. Namelijk: 1x Displayport 1.4, 2x HDMI 2.0, 2x USB 3.2 en een headphone jack ingang. Helaas zijn de meegeleverde kabels belachelijk kort (1.5m). Dat is vooral lastig met de stroomadapter en ik moest noodgedwongen aan mijn hele setup sleutelen. Verder ben ik niet echt onder de indruk van de dikke bezels. Aan de onderkant is het scherm zelfs dikker dan mijn 65 inch LG OLED tv. Wel positief is het feit dat je dit scherm niet alleen omhoog en omlaag kunt doen, maar ook alle kanten op kunt draaien en kantelen. Hierdoor kun je vijwel zeker altijd een optimale stand kunt vinden.

Een van de belangrijkste elementen van deze monitor is natuurlijk de refresh rate. De GP-modellen kunnen standaard op 165hz draaien. Je kunt het daarbij nog overclocken naar 180hz. Samen met de reactietijd van 1 ms zorgt dit natuurlijk voor vloeiende gaming. Verder ondersteunt het ook FreeSync en G-Sync. Deze monitor laat je tevens via een apart menu de reactietijd afstellen, je hebt dan de keuze tussen ‘Normal’, ‘Fast’ en ‘Fastest’. Echter, op de snelste stand kreeg ik veel last van ghosting. Voor mij had ‘Fast’ het beste resultaat.

Het is overigens makkelijk om met de settings te spelen. Onderaan het scherm zit een klein pookje verstopt dat je kunt indrukken. De On Screen Display (OSD) die je dan krijgt werkt goed en reageert snel. Er is ook een snelmenu waarmee je de helderheid op elk moment kunt aanpassen. De LG 32GP850 heeft trouwens een adviesprijs van 550 euro, vijftig euro meer dan het kleiner model. Dat is eigenlijk zo’n beetje de standaard lanceringsprijs voor een 32 inch monitor.

Conclusie:
De LG Ultragear 32GP850 is een uitstekende monitor. Hij is uitermate geschikt voor gaming dankzij de hoge ververs- en reactiesnelheden. De dikke bezels bij dit model en de matige contrastverhouding van LG’s nano-IPS panelen zijn de iets mindere punten. Echter, als je op zoek bent naar een 32 inch 1440p non-curved monitor kun je op dit moment voor de prijs niet beter terecht.