Aeternoblade 2

Aeternoblade was de tweede game die ik ooit reviewde voor FOK! In mijn conclusie meldde ik toentertijd: 'Al met al is te zeggen dat Aeternoblade een vermakelijke game is, maar nergens echt in excelleert.' Dit laatste geldt nog steeds voor Aeternoblade 2, alleen is de game totaal niet vermakelijk meer. Het is een overgecompliceerde, buggy en saaie game geworden.

Aeternoblade II Combat

De eerste Aeternoblade had problemen, maar die kon je nog vergeven door het feit dat het een 3DS-game was met een laag budget. De problemen die de 3DS-versie had, waaronder matige graphics, worden in de sequel in een heel ander licht gezet. Van veraf kan het ermee door, al zijn de graphics dan nog steeds niet om over naar huis te schrijven, maar van dichtbij doet het gewoon pijn aan je ogen. Textures, modellen, het ziet er gewoon niet goed uit. De presentatie gaat verder mis bij bijvoorbeeld de dialogen, voice acting en het sound design. Eigenlijk is er niets waarvan je denkt, nou daar kunnen we wat mee.

Hetgeen wat me Aeternoblade deed spelen was het spelen met tijd, dit koppelen aan puzzels en de combat zelf. Dit is in deel 2 weer terug en toont het potentieel dat de serie kan hebben. Het feit dat je acties kunt 'opnemen' om vervolgens terug te gaan in de tijd en gelijktijdig twee acties kunt doen (de opgenomen actie en je nieuwe, realtime actie) bieden interessante mogelijkheden voor puzzels en combat. De uitwerking is niet altijd precies of natuurlijk genoeg, maar dit is waar Aeternoblade om moet draaien.

Aeternoblade II 3D

Helaas is dit, zoals je wel verwacht, niet genoeg om Aeternoblade 2 aan te raden. Vijanden kosten teveel tijd om te vermoorden, de moment-to-moment gameplay is niet interessant genoeg en de drie hoofdpersonages eigenlijk ook niet. De developers hebben met nieuwe 3D-gameplay geprobeerd meer innovatie naar de serie te brengen, maar met een gebrekkige camera, gebrekkige en onnauwkeurige combat en bugs hadden ze dit beter niet kunnen doen. In plaats van te focussen op de positieve kanten van deel één is geprobeerd teveel toe te voegen en zijn de positieve kanten juist minder belicht.

In een wereld waar je ook Hollow Knight, Shovel Knight, Steamworld Dig, Ori en nog zoveel meer kunt spelen, is het onmogelijk om Aeternoblade 2 aan te raden. Er is gewoon veel beter te vinden en de game heeft zelf te weinig positieve punten om toch eens te bekijken. Na deel één had ik hoop op een toffe sequel, maar die hoop is kapotgemaakt. Ongetwijfeld net als de toekomstplannen voor Aeternoblade.