Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp

Zonder enige twijfel is Advance Wars één van mijn favoriete franchises ooit. Stiekem vind ik het nog altijd jammer dat Fire Emblem de populariteit vond die het deed (terecht, overigens) en dat Advance Wars in de vergetelheid raakte. Nu met Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp is de kans aanwezig voor de serie om de spotlights weer terug te veroveren.

advance wars 1+2 gameplay

Nintendo heeft hiervoor samengewerkt met Wayforward, bekend van onder andere Shantae. Voor de remakes van de game is gekozen voor een speelgoed-achtig uiterlijk, toegegeven een keuze met gemixte resulaten. Grafisch ziet de game er prima uit en zeker de geanimeerde Commanding Officers (CO) zien er geweldig uit. De maps vinden plaats op een soort kartonnen ondergrond en het geheel behoudt de kleurrijke uitstraling van het origineel. Het ziet er vrolijk en energiek uit.

Waar het voor mij misgaat, is bij de units zelf. In de originele games was elke unit simpel uit elkaar te halen. Verschillende soorten infantry en tanks; het maakte niet uit. In de remakes is dit een beetje weggevaagd en is het lastiger om tanks van Medium Tanks, infantry van Mechs etc. uit elkaar te halen. Daarbuiten zien de units er minder goed uit dan de art uit de originelen. Ik snap waar Wayforward voor is gegaan, maar er is iets verloren gegaan aan de persoonlijkheid van de units. Ook animaties voor bijvoorbeeld het overnemen van terrein is gewoon minder.

advance wars 1+2 co

Dat klinkt misschien wat negatief, maar verder ziet de game er zoals gezegd echt prima uit. De COs (ook hun voice acting trouwens), de levels, de UI; het is allemaal meer dan prima. Ook de muziek is aangepakt en is meer dan herkenbaar, maar wel met een eigen stijl. Muziek is altijd één van de dingen waar ik het meest naar uitkijk in remakes en op dit vlak slaat het team niet mis. Ook gameplay-changes zijn redelijk belangrijk bij remakes; een remake moet dingen verbeteren die voorheen niet konden en ook dat is wel gelukt.

Zo is het nu mogelijk om combat door te spoelen of je beurt te herspelen, mocht je per ongeluk een foute zet hebben gemaakt. Ook is online toegevoegd, waardoor je tegen een vriend kunt spelen. Hierbij is het wel weer jammer dat het hierbij blijft. Er zijn geen random battles, je kunt niet met meer dan twee mensen spelen, er is geen mogeliijkheid om games stap-voor-stap te spelen en ga maar door. Het is redelijk barebone, wat jammer is aangezien andere games in het genre die stap inmiddels allang hebben gemaakt.

Uiteindelijk heb je met Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp wel gewoon twee gigantisch goede games die, zeker voor de campaigns, alleen maar beter zijn geworden. De gameplay is nog altijd ongeëvenaard goed, de stijl is charmant, de humor is nog altijd vermakelijk en de game is uitdagend maar eerlijk. Met de twee campaigns ben je alleen al makkelijk veertig uur zoet. Er is natuurlijk kritiek, maar dit zijn wat mij betreft geen gamebreakers. Ik vermaak me prima met de games en hoop van harte dat dit leidt tot een nieuw tijdperk van Advance Wars-games, want de franchise verdient het (en ik ook!).