Meta Quest stopt eindelijk met verplichte Facebook-login

Potentieel goed nieuws voor mensen die graag eens met Quest VR aan de slag willen maar geen behoefte hebben om te koppelen met Facebook: het techbedrijf laat de verplichte Facebook-login vervallen en introduceert daarvoor in de plaats een algemeen Meta-account.

Het impopulaire beleid van Oculus, tegenwoord Meta, dat gebruikers verplicht in moeten loggen met hun Facebook-account om hun headset te kunnen gebruiken, gaat eindelijk van de baan. Van meet af aan was dit al een belachelijke en schandalige beslissing aangezien ten tijde van de overname van Oculus door Facebook expliciet was beloofd dat een Facebook-inlogverplichting nooit zou gaan plaatsvinden. Dit sentiment werd nog andermaal versterkt toen vorig jaar oktober Facebook een lange downtime had en mensen helemaal niks konden met hun peperdure headsets.

Veel gebruikers waren ook bezorgd dat data of activiteit (lees: VR-porno) van de headset zou doorsijpelen naar hun Facebook-profiel. Hoewel dat niet per se het geval is, is het ook gewoon ontzettend onhandig en onnodig om gebruikers een socialmediaprofiel te laten gebruiken om in te loggen op de headset. Immers zijn er ook genoeg mensen die helemaal geen Facebook (meer) hebben of willen. Het is een beeje een regen-in-de-drup-verhaal want gebruikers zullen nu een 'Meta-account' moeten gebruiken om in te loggen, maar dit staat tenminste los van een eventueel extern socialmediaprofiel. De wijziging zal vanaf augustus ingaan.

Ondanks de Facebook-integratie zijn de Meta Quest headsets vrij populair en gooien ze structureel hoge ogen binnen de VR-markt. Mede vanwege de relatief lage prijs/goede prijs-kwaliteit verhouding en de mogelijkheid om via airlink of virtual desktop compleet draadloos hoogwaardige games als Half-Life: Alyx te spelen. Uiteraard is een beefy game-pc dan wel een vereiste.