Super Monkey Ball Banana Mania

Super Monkey Ball is een franchise met een rijke geschiedenis. De serie draait al mee sinds de tijd van GameCube en kreeg sindsdien veel games, overige merchandise en remakes/remasters. Voor veel spelers zijn de eerste twee games, Super Monkey Ball en Super Monkey Ball 2, nog altijd wel de gouden standaard voor de franchise. Gek genoeg kregen die nooit een echte oppoetsbeurt. Tot nu.

Super Monkey Ball Banana Mania gameplay 1

SEGA en ontwikkelaar Ryu Ga Gotoku Studio hebben geluisterd naar de verzoeken van de fanbase. Super Monkey Ball: Banana Mania bestaat namelijk uit drie games: Super Monkey Ball, Super Monkey Ball 2 en Super Monkey Ball Deluxe. Dit omvat de maingame, waarin je zoveel mogelijk bananen moet verzamelen en je aap-in-bal naar de finish moet begeleiden, en de partygames. Vooral die ben ik enorm blij mee, maar daarover straks meer. De games zijn zo mooi nog nooit geweest. De kleuren stralen van je scherm, de details zijn aantrekkelijk en tegelijkertijd wordt de charme van Super Monkey Ball bewaard.

super monkey ball banana mania gameplay 2

Ook op het vlak van gameplay is er één en ander verbeterd. Zo is het nu mogelijk om de camerapositie ietwat te veranderen (verticaal). Het geeft de speler iets meer vrijheid en overzicht, zeker gezien de camera doorgaans erg dicht op de speler staat. Ook zijn bepaalde physics iets aangepast, zodat de rolsnelheid en tilt, maar voor het grootste deel zijn ze gelijk gebleven aan het origineel. Als veteraan zal je dat verschil wel voelen, maar er snel aan kunnen wennen. Voor beginners zijn er hulpmiddelen in de game, in de vorm van een toggle die spelers kan laten springen of tijd wat langzamer laat gaan. Zo kunnen spelers per level bepalen of er wat extra hulp nodig is of niet.

Verder bevat de game alles wat je van een HD-remaster mag verwachten. De campaign uit Super Monkey Ball 2 is aanwezig, die je door diverse omgevingen leidt in de strijd tegen Dr. Bad-boon. Challenge modes zijn aanwezig, die je de klassieke modi laat doorspelen. Deze zijn per game, al zijn er ook nog extra opties aanwezig. En dan zijn er de party games, mijn guilty pleasure. Ik hou zo mogelijk nog meer van de party games dan van de maingame zelf. Monkey Billiards, Monkey Baseball, Monkey Flight, Monkey Fight, Monkey Golf. De twaalf party games uit Super Monkey Ball Deluxe zijn aanwezig, die natuurlijk games bevatte uit 1 en 2.

Super Monkey Ball Sonic

De partygames bevatten eindeloze lol, zeker in multiplayer. Gelukkig kun je alles ook online spelen tegen elkaar, maar natuurlijk ook op de bank met maximaal vier spelers. Ik zou, mocht SEGA meelezen, geen problemen hebben met een Super Monkey Ball Party, waarin dit veel meer wordt uitgewerkt. Zeker met de aanpassingsmogelijkheden voor de apen (kleding, de ball waar ze in zitten e.d.) en nu zelfs de diverse personages. Want Super Monkey Ball heeft zijn eigen 'Smash Bros-'moment. Niet alleen de apen uit de serie zijn speelbaar, maar ook andere figuren zoals Sonic, Tails, Beat (Jet Set Radio), Kiryu Kazuma (Yakuza), Morgana (Persona 5) en Hello Kitty zijn speelbaar. Het maakt het geheel gewoon leuk, want dat is Super Monkey Ball uiteindelijk: gewoon een leuke game die je oppakt, weer neerlegt en zonder problemen weer oppakt.

Banana Mania is hiermee een mooi en volledige collectie en wat mij betreft een aanrader voor veteranen en nieuwkomers van de serie. En speel als baby, de beste aap!