Uncharted: Legacy of Thieves Collection

Uncharted is mijn favoriete serie van Naughty Dog. De humor, settings, graphics en gameplay vormen een goede mengelmoes voor een tiental uren aan plezier per game. Uncharted 4 is hierop géén uitzondering en ook The Lost Legacy, hoewel korter van aard, is nog steeds van hoge kwaliteit. De beide games komen nu op PlayStation 5 beschikbaar in de Legacy of Thieves Collection en ik kan niet anders concluderen dan dat het een mager pakket is dat zijn geld niet waard is.

Uncharted Legacy of Thieves Collection

Dat heeft niets te maken met de games. Uncharted 4: A Thief's End is een game van hoge kwaliteit die het verhaal van Nathan Drake tot een mooi einde weet te breien. De omgevingen, samenspel met broer Sam Drake en sommige setpieces zijn nog steeds adembenemend mooi. Ook The Lost Legacy, met Chloe en Nadine in de hoofdrol, is vermakelijk om door te spelen. Hoewel hun relatie niet de hoogten bereikt zoals die van bijvoorbeeld Drake en Sully, is de relatie dynamisch genoeg om interessant te zijn en is de mystiek voldoende om je aandacht vast te houden. De kwaliteit van Uncharted zit door en door in deze twee games en zijn het spelen meer dan waard.

Nee, de problematiek zit hem in alles eromheen. Uiteraard ondersteunt de game snel laden dankzij de SSD en kun je de game op drie verschillende modi spelen, die elk een andere afweging maken op het gebied van resolutie of performance. Fidelity mode draait in 4K-resolutie met 30FPS, Performance mode geeft wat grafische glorie op maar draait wel in 60FPS en Performance mode+ haalt zelfs de 120FPS, maar beperkt zich dan wel tot 1080p. Ook wordt de Dualsense ondersteund en voel je dankzij de haptic feedback wat meer van de regen en andere zaken.

Uncharted Legacy of Thieves Collection 2

Verder zijn er amper grafische verbeteringen te vinden. Nu had denk ik niemand een complete remake verwacht, dat zat er natuurlijk niet in, maar na het spelen van de games voelt het alsof de enige échte improvement de framerate is. Als ze deze versie als next-gen patch hadden uitgebracht, dan had ik het ook zomaar geloofd. Het voelt niet alsof hier jaren aan hard werk in zit, daarvoor zijn de verbeterpunten te weinig en te magertjes.

Het meest opmerkelijke is nog wel dat de gehele multiplayer is verwijderd. Weg, foetsie, niet speelbaar. Het is voor mij onbegrijpelijk hoe een nieuwe versie voor een nieuwe consoles een complete modus verwijdert, in plaats van juist uitbreidt op wat er al was. Op zijn minst zou je toch wel dezelfde features mogen verwachten als de oude versie. Daar dachten de ontwikkelaars echter anders over. Een belachelijke keuze.

Het leed wordt voor bestaande eigenaren enigszins verminderd door de upgrade-path. Bezit je één van beide games al, kun je naar de complete collectie upgraden voor slechts tien euro. Ik zeg slechts, maar ik zou het er niet voor over hebben. Misschien als nieuwe eigenaar, maar zeker niet als iemand die de games al een keer heeft gespeeld. Helaas betalen nieuwe eigenaars een slordige vijftig euro voor deze collectie. Die zou ik het misschien aan kunnen raden, puur door de kwaliteit van de games. Toch zou ik dat niet kunnen doen met volle overtuiging.

Uncharted: Legacy of Thieves Collection is een teleurstellend product dat de games die het aanbiedt te kort doet. De games verdienen meer en de fans ook. Dat dit géén gratis next-gen patch is geworden is voor mij echt te gek voor woorden. De collectie verdient eigenlijk een onvoldoende, maar dankzij de kwaliteit van de games komt het er vanaf met een magere voldoende.