MLB The Show 23

Sinds jaar en dag ben ik fan van honkbal. Neptunus is mijn club, de Haarlemse Honkbalweek en het WPT worden zoveel mogelijk bezocht en ook dat ene WK in Nederland werd bezocht. Helaas houdt het daar wel op, want de sport is verder niet zo groot in Nederland. Zonde, want ik benadruk nog maar eens dat het echt een mooie en sfeervolle sport is. Maar goed, daar zijn we hier niet voor. Het is een tijd geleden dat ik een honkbalgame heb gespeeld, maar zag in MLB The Show 2023 een mooie kans om weer eens het wereldje in te springen.

MLB The Show 23

En mijn hemel, wat is er veel veranderd. Ik gok dat de laatste honkbalgame die ik speelde minstens tien jaar geleden is, waarschijnlijk nog wel langer. Om nu MLB The Show 23 in te springen is geen stap, maar een megasprong vooruit. De hoeveelheid modi, de graphics, de toegankelijkheid. Het is om te smullen. Of je nu een quickmatch wil spelen, je eigen honkbalspeler wil laten uitgroeien tot superster, de geschiedenis wil induiken in het nieuwe 'The Negro Leagues' of, spijtig genoeg, je geluk wil beproeven in Diamond Dynasty (het equivalent van FIFA Ultimate), er is genoeg te beleven.

Hierbij moet ik wel vermelden dat de verhaalmodus, waarin je dus je eigen honkbalspeler kunt ontwikkelen, enigszins teleurstelt. Het is niet echt pakkend of bijzonder diepgaand. Het is jammer dat sportgames nog altijd (te) weinig energie hierin stoppen, al zal dat ongetwijfeld met geld te maken hebben. Iets als Diamond Dynasty ontwikkelen levert zonder twijfel meer op dan een singleplayer-modus die de meesten niet zullen aanraken. Maar toch, het zou zo goed kunnen zijn. Nu is het slechts een aardig tussendoortje.

MLB The Show 2023 2

De meeste tijd breng ik gewoon door in quickplay en, verrassend genoeg, in practice. Uiteindelijk wil ik gewoon honkbal spelen en dit voelde wel als de makkelijkste manier om dat te doen. Maar, de game kan nog best uitdagen zijn. Er is veel aan te passen om de game simpeler en toegankelijker te maken, maar vooral practice hielp me verbeteren. Je kunt hier bijvoorbeeld precies kiezen welke ballen je wil die gepitchet worden en waar in de slagzone. Perfect om te wennen aan gemene curveballs, de snelheid van fastballs en hoe deze te herkennen.

De game is leuk om te spelen en ziet er prachtig uit en ook de geluidseffecten zijn bijzonder goed. De impact van een bal op de knuppel, het vangen van een bal in de handschoen, het geluid van het gravel, hoe dingen natrillen in het stadion. Er is veel tijd en energie gestopt om dit kloppend te krijgen. Het enige wat me een beetje tegenstaat is dat de game best statisch aanvoelt. Waarmee ik bedoel; voor mij is honkbal een feestje. Tijdens wedstrijden gaat het niet alleen om de sport, maar ook om de sfeer. En van dat laatste ontbreekt er wel wat in de game. MLB The Show 23 is te netjes, te vlak als het ware. Zeker het publiek oogt vaak nogal doods aan, terwijl daar juist een bende van energie vandaan zou moeten komen.

Verder biedt MLB The Show 23 wel het complete pakket. Een soepel spelende game met diepgaande systemen die je aan kunt passen aan je eigen wensen. Je kunt spelen hoe je maar wil in de diverse modi en de presentatie is meer dan acceptabel. Ik blijf in ieder geval nog wel even ballen en kan het iedereen aanbevelen (zeker abonnees van Xbox Game Pass, want de game is via die dienst beschikbaar). Play Ball!