Strategic Mind: Spirit of Liberty

Strategic Mind: Spirit of Liberty is een strategische game waarin je de Tweede Wereldoorlog instapt. Om precies te zijn speel je de game vanuit het perspectief van Finland in hun strijd om de Russische inval af te wenden. De game kun je vanuit historisch perspectief volgen, maar ook via een 'niet-historische' route. De game is leuk om te spelen, maar dankzij de UI en een gebrek aan polish lastig om écht in te komen.

Strategic Mind: Spirit of Liberty

Het moet gezegd worden dat de game geen AAA-titel is of de ambitie heeft om dit uit te stralen. De game kost 25 euro op Steam en is dan ook een AA, misschien zelfs een A-titel. Daar is an sich natuurlijk niks mis mee, maar belangrijk om te weten voor je verwachtingen. De game gebruikt een turn-based grid-systeem om de beurten uit te spelen. Denk hierbij aan iets als Civilization. Om de missies te winnen moet je specifieke objectives voltooien, waarbij het slim inzetten van jouw units natuurlijk het belangrijkst is.

Zoals andere strategische games kent de game een soort hiërarchie. Infantrie is goed tegen andere infantrie op de korte afstand, artilerie is sterk tegen tanks en infantrie en tanks zijn eigenlijk overal goed voor. Om de zwakheden van units te overkomen, kun je units upgraden. Zo kun je infantrie anti-armor geweren geven zodat ze tanks kunnen aanvallen. Het slim inzetten en upgraden van je units is essentieel, zoals dat ook hoort te zijn. Daarnaast is er een soort hero systeem, waarbij je historische figuren uit de oorlog aan je zijde kan krijgen.

Strategic Mind: Spirit of Liberty 2

De beurten zijn iets gecompliceerder dan enkel 'units gaan naar X en we doen Y'. Je moet intel inzamelen en overleg voeren om de beste acties te achterhalen. Spelen in het duister is niet aan te raden. Het geeft de game wat meer diepte mee, wat voor mij een aangename verrassing was. Meer elementen voegen toe aan dit strategische element, zoals een dag/nacht-cyclus, de mogelijkheid om support op te roepen en meer.

Qua gameplay, hoewel op sommige vlakken ietwat verouderd, en qua historische context stelt de game niet teleur. Wat lastiger is om doorheen te kijken is de UI, sommige graphics en de voice acting. Zoals gezegd is de game een 'budget'titel, dus we kunnen niet het beste van het beste verwachten, maar dat betekent niet dat we alles moeten vergeven. De UI is onaangenaam om naar te kijken en is simpelweg ouderwets en soms verwarrend. Grafische glitches, zeker tijdens cutscenes, slepen je zo uit het moment en is niet leuk om naar te kijken. Ook de voice acting doet de game geen goed, met stemacteurs die de tekst oplezen en niet veel meer dan dat. Tijdens gameplay en gevechten valt dit allemaal wel weer mee.

De game is uitdagend, leuk om te spelen en wordt enkel door sommige vlakken op de presentatie tegen gehouden. Ook voelt de game soms wat traag, maar dat is niet per se een probleem. De game voelt als een leuk tussendoortje voor fans van het genre die graag iets nieuws willen spelen. Wat dat betreft is de lagere instapsprijs wel een slimme zet.