Pokémon Shiny Pearl

De laatste jaren is er uit bepaalde hoeken steeds meer kritiek gekomen op Pokémon. Lelijk graphics, te formulistisch, te handhouderig en ga maar door. GameFreak heeft aangegeven de feedback te hebben gehoord en lijkt met onder andere Pokémon Legends Arceus wat meer te durven experimenteren. Die stap is opvallend, want het experiment gaat gepaard met de meest traditigetrouwe Pokémon-titel in jaren.

Pokémon Shining Pearl 1

Pokémon Brilliant Diamond en Shining Pearl zijn remakes van de vierde generatie voor Nintendo DS. Deze games zijn bij fans geliefd dankzij de Pokémon, omgevingen en iconische personages zoals Cynthia. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook deze generatie een remake ontvangt op Nintendo Switch. Er zijn echter een paar opmerkelijke keuzes gemaakt met de remakes die niet helemaal positief uitpakken. Ten eerste is de game ontwikkeld door ILCA en niet door Game Freak zelf. Je zou denken dat dit niet uitmaakt, maar Brilliant Diamond en Shining Pearl zijn in mijn ervaring de meest buggy Pokémon-titels in lange tijd. Van softlocks tot crashes, clipping van objecten en personages en nog veel meer. De game is gewoon te doorspelen, maar de val in kwaliteitseisen valt op. Het feit dat er een speedrun is die de game uitspeelt in 33 minuten geeft wel aan hoe kapot de game in zijn kern is.

Ook is de remake zo goed als '1:1', wat wil zeggen dat de remakes erg trouw zijn aan het origineel. Dat is op zich niet erg, maar ik had graag innovaties gezien die we later in bijvoorbeeld Sword & Shield zagen. Waarom zijn sommige routes niet omgebouwd tot Wild Areas, meer open gebieden die vrij te verkennen zijn? Ergens heeft ILCA geprobeerd dit te verwerken in de 'Grand Underground' , maar hier ben je nog steeds gebonden aan rechte wegen en slechts enkele grotere ruimtes. Ook is de grafische stijl, hoe charmant deze ook kan zijn, een stap achteruit en lost de game ook andere problemen niet op, zoals de statische animaties (of het gebrek hieraan) en de gebrekkige Pokédex. Waarom de verbeteringen die Platinum (de derde versie van de originele games die later uitkwam) doorvoerde niet zijn meegenomen, is me een raadsel.

Pokémon Shining Pearl 2

Wellicht is dat ook niet eerlijk om te verwachten, aangezien Game Freak niet aan het roer staat, maar aan de andere kant is het gewoon een volwaardige main entry van de serie, dus je mag wel wat verwachten als je het mij vraagt. Dit alles wil niet zeggen dat ik niet geniet van mijn nieuwe reis door Sinnoh. De kern van Pokémon, het vangen en trainen van Pokémon en met hen door de Pokémon League-challenge groeien, blijft verslavend. Ook Sinnoh opnieuw ontdekken, of voor nieuwkomers de eerste keer, is fantastisch. Naar mijn mening één van de betere regio's uit de gehele franchise. Het feit dat je geen HM's meer nodig hebt, maar deze kunt gebruiken via je Pokétch is geweldig. De Grand Underground is leuk en biedt meer Pokémon om te vangen dan die je normaal kunt tegenkomen. Ook lopen Pokémon weer achter je aan, wat ik altijd erg kan waarderen.

De kern van Pokémon blijft voor mij sterk, maar een remake als deze doet gewoon te weinig om de veelgehoorde klachten te verhelpen. Op sommige vlakken gaat het zelfs nog een stapje verder de verkeerde kant op, wat natuurlijk nog kwalijker is. De remakes bieden een erg traditionele Pokémon aan, 'for better or worse'. In welke categorie dit voor jou valt, dat moet je zelf bepalen. Ik kijk in ieder geval reikhalzend uit naar Legends Arceus, hopelijk biedt dat de innovatie die we graag zien.