Blu-ray: Vikings (seizoen 3)

Over pakweg twee maanden gaat het vierde seizoen van Vikings alweer van start. De voortzetting van de populaire serie is afhankelijk van zijn eigen succes, en dat zit wel snor wat de Amerikaanse televisiezender History betreft. Het is nu eerst tijd voor een recensie van seizoen drie, waarin de verovering van Parijs en de verstandshouding tussen Ragnar Lothbrok en koning Egbert van Wessex een rode draad vormen.

Aan het einde van seizoen twee is te zien hoe voormalig koning Horik tot pulp wordt gemept door Ragnar, waardoor hij zichzelf in een nieuwe, onwennige positie plaatst. Die onwennigheid is niet zo vreemd als je bedenkt dat Ragnar zich in een mum van tijd heeft opgewerkt van simpele bijlzwaaier tot graaf (seizoen 1) en inmiddels dus al de troonzetel bezet als koning der Vikingen. Ragnar benadrukt in seizoen drie ook dikwijls dat het niet zijn keuze is geweest om koning te worden, maar dat de samenloop van omstandigheden hem simpelweg in deze positie hebben geforceerd. Een leuke rol om naar te kijken, ook vanwege Ragnar's zoon Björn, die met lede ogen toekijkt hoe zijn vader met het koningschap omgaat.

Acteur Travis Fimmel kan sowieso weinig meer fout doen in zijn rol als Ragnar Lothbrok. Al sinds S01E01 steelt Fimmel de show als de ijzersterke Ragnar, die zich in de serie naast ongeëvenaarde krijger ook ontwikkelt op sociopolitiek vlak naarmate hij stijgt in achting en titulatuur. Hoewel Ragnar in seizoen drie nog steeds regelmatig aan de frontlinie te vinden is, is hij veel meer bezig met politieke betrekkingen en het smeden van bondgenootschappen, iets wat hem nieuwe kansen maar zeker ook nieuwe bedreigingen oplevert.

Een van die kansen ligt bij de vermeende alliantie met koning Egbert van Wessex. Egbert, gespeeld door Linus Roache, is een geweldig uitgewerkt personage: sluw, pienter en zeer welbespraakt. De onorthodoxe relatie tussen de twee heersers levert leuke dialoog op, die naast een komische ook voortdurend een dreigende inslag heeft. Een memorabele scene is gedurende een feestmaal wanneer Ragnar en Egbert een 'gesprek' voeren over ethiek. Een serie die het naar verluidt voor een aanzienlijk deel moet hebben van knokpartijen, weet veelvuldig te verrassen op andere vlakken. Maar ook dat is herkenbaar uit het verleden van de Vikingsfranchise, met de bloedarend op Jarl Borg uit seizoen twee als gruwelijk maar treffend voorbeeld.

Sinds Lagertha niet langer als het verlengstuk van Ragnar fungeert is ook zij des te interessanter geworden. De combinatie van een vlijmscherpe tong en een flinke dosis combat-knowhow maakt dat Lagertha haar mannetje staat tussen de ongewassen primitievelingen. Overigens niet alleen op de set; de bloedmooie Katheryn Winnick is een ontwikkelde vechtsporter. Ze haalde haar eerste zwarte band toen ze slechts dertien was en is inmiddels derde Dan in taekwondo en tweede Dan in karate. Ook is ze gelicenseerd bodyguard. Dan ga je toch even anders tegen iemand aan kijken. Of niet.

Al sinds het eerste seizoen van Vikings heeft de vriendschap tussen Ragnar en Athelstan een belangrijke plek in de serie. De christelijke monnik die aanvankelijk als slaaf annex gevangene werd meegenomen na een succesvolle plundermissie in Engeland, groeide uit tot beste vriend en vertrouwenspersoon van Ragnar, de argwaan van ambachtsman (en dorpsidioot) Floki ten spijt. In dit seizoen neemt die vriendschap een opmerkelijke wending, een die eigenlijk van te weinig toelichting wordt voorzien. Het handje van de kijker hoeft heus niet vastgehouden te worden en plottwists zijn prima, maar gewichtige gebeurtenissen hadden af en toe wat meer aandacht mogen krijgen.

Een grote vooruitgang in seizoen drie ten opzichte van een en twee is de manier waarop veldslagen in beeld zijn gebracht. De gevechten in dit seizoen zijn een stuk epischer en verdienen daadwerkelijk het predicaat veldslag, waar ze bij eerdere veroveringen af en toe meer weg hadden van een lokale Schubbekutteveense LARP-sessie. Goed, overdrijven is een vak, maar het is een bewuste keuze geweest van de regie om met de veldslagen zo veel mogelijk realisme na te streven, iets wat in het audiocommentaar nog wordt benoemd. Een nobel streven, maar extra toeters en bellen tijdens vechtscenes zijn voor zekere oppervlakkige individuen onder ons juist weer een pre. Seizoen drie maakt deze voormalige gebreken meer dan goed met bijvoorbeeld de bloederige inval op Mercia en de grootschalige bestorming van Parijs.

Een persoonlijke ergernis schuilt in de accenten van de Vikingen. Dit is natuurlijk al sinds seizoen 1 van toepassing; er is voor gekozen om de uit Scandinavië afkomstige Vikingen Engels te laten praten. Niets mis mee natuurlijk, het zou lastig worden om de acteurs allemaal Oudnoors te leren. Maar nu leek het men daarnaast een goed idee om dit Engels gebrekkig en gebroken te laten klinken en vaak met een hoog stemmetje (vooral Björn). Gebrekkig Engels maakt de serie niet geloofwaardiger, hooguit af en toe ergerlijk.

De blu-raybox bestaat uit vier disks, dus als je er net als ondergetekende er een handje van hebt om series te binge-kijken zal je wel een paar keer moeten opstaan. Gelukkig krijg je daar heel wat voor terug; naast de tien afleveringen zijn er ook genoeg extra's te vinden. Met stipt de leukste extra om naar te kijken is het audiocommentaar van acteur Linus Roache (King Egbert) en scenarioschrijver Michael Hurst. In een soort 'casual' gesprekje zetten ze de verschillende afleveringen uiteen en belichten ze enkele unieke scenes, zoals de bal des doods die tijdens de bestorming van Parijs werd ingezet tegen de Vikingen. Ook wordt de historische accuratesse van bepaalde gebeurtenissen besproken.

Ook zijn er deleted scenes te vinden, hoewel die wat nietszeggend zijn. Er is verder nog een bonusvideo genaamd 'Heavy is the Head', waarin de politiek onder Ragnar uitgebreid wordt besproken, en een soort making of genaamd A City Under Siege, waarin de verovering van Parijs centraal staat. Uiteindelijk een prima gevulde box voor een prima serie, waarvan seizoen vier op 18 februari van start gaat.