Nintendo Switch OLED
Nintendo heeft afgelopen maand de OLED-versie van de Switch uitgebracht. De populaire handheld is inmiddels alweer ruim vier jaar oud en hoewel er al eerder een nieuwe versie uitkwam, de Switch Lite in 2019, is de OLED-editie echt een upgrade.
Waar de Nintendo Switch Lite precies dat is, een light-versie zonder mogelijkheid om docked te spelen of losse Joy-Cons te gebruiken, is de OLED-versie voorzien van een bescheiden aantal nieuwe features en verbeterde onderdelen. Zo is de olifant in de kamer natuurlijk het nieuwe scherm, dat ten opzichte van de LCD-variant in de gewone Switch er qua helderheid en contrast flink op vooruit is gegaan. We kregen een kopietje van Metroid Dread mee om op de nieuwe Nintendo uit te proberen en die game ziet er werkelijk fantastisch uit op het nieuwe OLED-scherm.
Het is alweer even geleden sinds ik de originele Switch in handen had maar de levendigheid in kleuren op de nieuwe handheld is iets wat er meteen uitspringt en wat mij betreft wel een echte vooruitgang is. Metroid Dread heeft een flinke schare aan duistere levels waar de keurige zwartwaarden van het OLED-scherm goed zichtbaar worden, maar vooral de helderheid is indrukwekkend. Nu zijn er mensen die een voorkeur hebben voor LCD, omdat het prettiger/rustiger zou zijn voor de ogen, dat kan natuurlijk een persoonlijke voorkeur zijn. Recent ben ik qua televisie ook overgestapt op OLED maar zou persoonlijk niet meer terugwillen naar plasma of LCD. Ook met het oog op de hoeveelheid zeer kleurrijke games die Nintendo uitbrengt is het OLED-scherm voor veel mensen waarschijnlijk wel een vooruitgang.
Niet alleen qua techniek is het scherm geüpgraded, hij is er ook qua omvang aardig op vooruit gegaan. Niet zozeer omdat de Switch OLED noemenswaardig groter is dan de originele Switch, maar omdat de bezels flink zijn verkleind. Door de zwarte schermranden te verkleinen is het daadwerkelijke schermdiagonaal van de Switch OLED 17,7 centimeter, ten opzichte van 15,7 centimeter bij zijn oudere broer. Dat klinkt niet wereldschokkend maar procentueel is het toch een behoorlijke toename in oppervlakte. De Switch OLED is met 420 gram iets zwaarder dan de 398 gram wegende oude Switch.
Wat is er nog meer nieuw? Opvallend goed verwerkt dit keer is de verbeterde kickstand. In de oude Switch kon de kickstand bij menigeen nog wel voor de nodige frustratie zorgen omdat het uitklapmechanisme niet bijster intuïtief was gemaakt, met vele afgebroken pootjes als gevolg. Daar waren dan ook wel weer foefjes voor te bedenken of accessoires voor aan te schaffen, maar het is fijn dat Nintendo nu zelf een fatsoenlijk geïntegreerde stand in de Switch OLED heeft verwerkt. De nieuwe kickstand is ditmaal over de hele breedte van de Switch uitgevoerd wat zorgt voor veel meer stabiliteit en daarnaast kun je hem nu heel eenvoudig op verschillende niveaus instellen, van bijna platliggend tot helemaal rechtop.
Ook vernieuwd is de knalwitte dock van de Switch OLED, die ditmaal voorzien is van een geïntegreerde ethernetpoort voor degenen die de maximale internetsnelheid willen halen. Bekabeld aansluiten kon op de originele dock ook wel, maar daar moest weer een aparte accessoire c.q. verloopstuk voor aangeschaft worden. Niet onoverkomelijk natuurlijk maar fijn dat het nu standaard geïntegreerd is. Overigens zijn zowel het dock als de Joy-Cons ook los verkrijgbaar, dus als je de kleurencombinatie van de Switch OLED beter bij je interieur vindt passen dan die van de oude Switch, hoef je niet meteen een hele nieuwe console aan te schaffen.
Toen de Switch Lite uitkwam werd deze ook voorzien van een verbeterde accu, die aardig wat langer meeging dan de originele uit 2017. Volgens Nintendo zelf is de accuduur van de Switch OLED gelijk aan "het nieuwere model van de originele Switch", met een batterij die ongeveer 4,5 tot 9 uur meegaat, afhankelijk van wat er allemaal op het scherm wordt afgespeeld. Dat is een bescheiden upgrade ten opzichte van de Lite-versie, maar dus geen upgrade ten opzichte van de het nieuwere model van de originele Switch. Het scherm van de Switch OLED is weliswaar groter, wat ook van invloed is op de accu, maar het feit OLED wat zuiniger is dan LCD wordt dit weer uitgebalanceerd.
Ook drastisch verbeterd is de opslagruimte van de Switch OLED. Gamers kunnen nu 64GB aan intern geheugen vullen met games in plaats van de karige 32GB in het oude model. Niet iedereen vindt dat even belangrijk, immers, je kunt gewoon ruimte maken op het moment dat je een andere game wilt spelen. Toch zal de verdubbeling van schijfruimte veel mensen aanspreken, gemak dient tenslotte de mens.
Wat helaas niet verbeterd is, is de SoC in de Nintendo Switch. Nog steeds wordt gebruikgemaakt van dezelfde X1 Tegra-chip die ook in 2019-versie van de Switch zat. Verwacht dus geen verbeteringen op het gebied van stabiliteit en performance in games. Ook lijkt er aan de Joy-Cons behalve de kleur weinig veranderd te zijn. Nintendo zegt weliswaar de Joy-Cons door de jaren heen steeds te hebben verbeterd, maar de welbekende 'drift'-problematiek lijkt nog altijd niet het hoofd te zijn geboden. Wat dan wél verbeterd is blijft vaag, maar moeten we zoeken in "improved wear resistance and durability".
Wel nieuw zijn de geïntergreerde speakers, die volgens een Q&A met Nintendo-manager Toru Yamashita ditmaal zijn uitgevoerd in closed-type hoedanigheid, wat moest zorgen voor een hoger maximaal volume alsook een helderder geluid. Dit is wellicht alleen weggelegd voor audiofielen, maar in de Nintendo Q&A van juli dit jaar wordt hier in detail over gesproken. Als je daar meer over wil weten kun je dat hier allemaal teruglezen.
Nu is de hamvraag: voor wie is de Nintendo Switch OLED interessant? Is het aanschaffen van de iets duurdere versie alleen aantrekkelijk voor mensen die nog geen Switch hadden, of ook als upgrade voor degenen die één van de oudere modellen bezitten? Omdat het grootste en meest noemenswaardige verschil toch schuilgaat in het OLED-scherm van de nieuwe handheld, is deze nieuwe uitvoering waarschijnlijk het meest interessant voor degenen die ook veel handheld spelen.
Als je de Switch voornamelijk in je dock houdt, wordt upgraden een stuk minder interessant. Je mist dan niets aan het nieuwe scherm of de verbeterde speakertjes omdat je toch gamet op je televisie. Ook de verbeterde accuduur heeft in dat geval geen meerwaarde en als je je dock graag bekabeld aangesloten wil hebben dan heb je waarschijnlijk allang een verloopstuk aangeschaft. De prijzen fluctueren nogal en de OLED-versie lijkt momenteel op veel plekken uitverkocht te zijn, maar hij heeft een huidige adviesprijs van ergens tussen de 350 en 400 euro, tegenover het originele model waarvan de prijs nog steeds rond de €300 ligt. Voor de Switch Lite leg je pakweg €200 neer, maar die kan zoals gezegd dus alleen handheld gebruikt worden.