Blu-ray: The Last Ship (Seizoen 1)

Post-apocalyptisch, het is haast een genre opzich geworden. The Walking Dead, Contagion, The Maze Runner. In series, films en boeken komt het steeds vaker terug en wordt toegepast als element om een verhaal op gang te brengen. Zo ook de serie The Last Ship, waarvan het eerste seizoen uitgezonden werd op televisiezender TNT en nu verschenen is op blu-ray. FOK! nam maar al te graag een kijkje.

In de serie volgen we kapitein Tom Chandler, die leiding geeft aan de USS Nathan James. Dat schip trekt naar de Noordpool om een geheime wapenmissie uit te voeren. Dat is althans wat er op papier staat, in het geheim is de missie bedoeld om op zoek te gaan naar een medicijn voor een virus dat zich langzaamaan verspreid over de wereld. De Nathan James is de enige plek waar nog hoop heerst, terwijl de 80% van de bevolking op aarde bezwijkt aan het virus. Aan dokter Rachel Scott de zware taak een medicijn te vinden in een wereld waar alle hoop op dat medicijn is verloren en mensen alles doen om dit dan ook in handen te krijgen.

Visueel is de serie erg sterk. Er is dan ook voor een groot deel gefilmd op een echt schip, met hier en daar de nodige toepassingen van greenscreen. De tropische locaties lijken levensecht, en dat terwijl er nooit op deze locaties is gefilmd door budgetbeperkingen. Dit laat maar weer eens zien wat er allemaal mogelijk is met de juiste toepassing van CGI. Dat de serie enigszins de naam van Michael Bay draagt, hij treedt op als uitvoerend producent, is af en toe alleen te merken aan de orgie van explosies die in sommige afleveringen op elkaar volgen. Voor de rest is er geen storend element aan de naam van Bay verbonden dit keer.

Hoofdrolspeler Eric Dane, die het grote publiek vooral zal kennen van zijn rol in Grey's Anatomy, speelt een overtuigende rol als kapitein Tom Chandler en wordt daarin bijgestaan door XO Mike Slattery, gespeeld door Adam Baldwin (Firefly). Ook dit is een rol die te omschrijven is als sterk, met de nodige dosis humor die bij het personage hoort. De rol van Rhona Mitra als dokter Rachel Scott is soms wat houterig, maar blijkt verder in het seizoen steeds meer op gang te komen, naar mate het plot meer van haar personage vraagt.

Extra's op de blu-ray van een serie kunnen soms erg schaars zijn, simpelweg door de grote schijfopslag die de aflevering zelf al vraagt. Daar hadden de makers van The Last Ship kennelijk geen last van, want het is een mooi lijstje geworden.

Extra's:

- Verschillende audiocommentaren bij elke aflevering

- Character Profiles: van de 4 hoofdpersonages wordt kort de achtergrond verteld door de makers en de acteurs die ze spelen.

- 2014 Comic-Con Panel: tijdens de San Diego Comic-Con vorig jaar werd de cast en crew het hemd van het lijf gevraagd tijdens het panel van The Last Ship.

- The Navy and the USS Halsey: zoals al eerder gezegd, is er gefilmd op een echt schip met echt marinepersoneel als figuranten.

- Making of The Last Ship: hoe lastig was het om alles op beeld te krijgen; voor welke problemen kwamen de makers te staan en wat wilden ze vooral duidelijk maken met hun serie?

- Prequels: The Origin of the Virus: een aantal videoblogs toont dokter Scott, die langzamerhand achter de ware toedracht van het virus komt. De autoriteiten lijken echter niet naar haar te luisteren...

- The Last Ship Details: een kleine herhaling van het voorgaande materiaal.

- Inside the Episode: van elke aflevering wordt behandeld hoe belangrijk alle gebeurtenissen in de specifieke aflevering zijn en hoe er bijvoorbeeld gefilmd is om alles op beeld te krijgen.

The Last Ship is een serie die niet oneindig door zal kunnen gaan, maar het mag wel zo zijn eigenlijk. De epidimie kan niet voor eeuwig doorgaan, maar blijkbaar wel voor een tweede seizoen, want dat is inmiddels alweer bezig op TNT. Dus snel nog even het voorbereidend werk doen en genieten geblazen, want de serie mag er zeker wezen.