FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 16 juli 2015

Nieuwe regisseur voor remake It

De nieuwe verfilming van het horrorboek It krijgt een andere regisseur. Volgens Hollywood Reporter lopen er onderhandelingen met Andy Muschietti om de productie over te nemen. Hij deed eerder de regie van de film Mama, die een onverwacht groot kassucces werd.

De vorige beoogde regisseur Cary Fukanaga zou de tweedelige film oorspronkelijk regisseren maar hij verliet het project na een ruzie over geld. De opnamen zijn uitgesteld vanwege de verwikkelingen rond de film. Ze zouden eerst in juni van start zijn gegaan, maar een nieuwe startdatum is nog niet bekendgemaakt. De nieuwe regisseur zou aanmerkingen hebben op het script, dat herschreven moet worden zodra de onderhandelingen afgerond zijn.

Acteur Wil Poulter was aangetrokken om Pennywise te spelen, de kwaadaardige clown die kinderen het riool in lokt voor een enkele reis naar beneden. Of hij nog betrokken is bij de film, is ook niet duidelijk.

It is een boek van Stephen King over een groep kinderen die de strijd aangaan met een demonische entiteit die hun woonplaats teistert. Jaren later komen ze opnieuw bij elkaar om hun eigen demonen onder ogen te zien in een ultieme poging het kwaad te bezweren.

Nieuwe regisseur voor remake It
Nieuwe regisseur voor remake It (Foto: ANP)

Marktbezoekers dood door bomaanslagen Nigeria

Bij twee bomaanslagen op een markt in het noordoosten van Nigeria zijn minstens dertig doden gevallen. Dat heeft het Rode Kruis gezegd.

De markt in de stad Gombe werd donderdag aan het eind van de middag aangevallen. Op dat moment waren er veel mensen die de laatste inkopen deden voor het Suikerfeest om het eind van de ramadan te vieren, aldus al-Jazeera. Volgens het Rode Kruis zijn dertig lichamen tot nu toe geborgen, maar de hulporganisatie vreest dat dat er meer worden.

De aanslagen zijn nog niet opgeëist, maar zijn vermoedelijk het werk van Boko Haram. Afgelopen jaren zijn al duizenden mensen omgekomen door het geweld van de terreurgroep, die strijdt voor een islamitische staat.

Marktbezoekers dood door bomaanslagen Nigeria
Marktbezoekers dood door bomaanslagen Nigeria (Foto: ANP)

Russische 'dopingcoach' eindelijk weggewerkt

De Russische atletiekcoach Viktor Chegin is eindelijk weggewerkt uit de rangen van de Russische atletiekwereld: donderdag maakte Chegin zijn aftreden bekend. Onlangs werd bekend dat de Russische antidopingautoriteit RUSADA eindelijk een onderzoek is gestart naar de van zeer veel dopingvergrijpen verdachte snelwandeltrainer. Dat resulteerde erin dat de Russische atletiekbond donderdag liet weten dat de kans nagenoeg nihil was dat er Russische snelwandelaars, die allemaal tot de absolute wereldtop behoren, op het WK atletiek in Beijing van komende maand aanwezig zouden zijn. Dit werd volgens de bond beslist "om de reputatie van de Russische atletiek geen schade toe te brengen".

Volgens de VFLA, de Russische atletiekbond, worden er gedurende het onderzoek naar Chegin geen snelwandelaars meer naar internationale wedstrijden gestuurd. Chegin was jarenlang de grote baas van het nationale trainingscentrum in Saransk, waar vrijwel alle snelwandeltoppers vandaan kwamen. Velen van hen, inclusief veel wereld- en olympisch kampioenen, zitten schorsingen uit voor doping of hebben dat in het verleden moeten doen.

Eerder dit jaar kwam al een groot schandaal naar buiten over geschorste snelwandelaars die tijdens hun doping toch meededen aan wedstrijden in Saransk. Steeds meer toppers raakten hierbij betroken en meerdere atleten bleken zelfs 'geheime schorsingen' uit te zitten. Onder de betrokken atleten bevonden zich kampioenen als Elena Lashmanova, Olga Kaniskina, Sergey Kirdyapkin, Denis Nizhegorodov, Valeriy Borchin en Sergey Bakulin, samen goed voor een enorme kast vol medailles van WK's, EK's en Olympische spelen. Velen van hen werden door de Russen overigens op een dusdanige manier geschorst dat ze de meeste medailles konden houden: alleen de resultaten tussen de grote toernooien door raakten ze kwijt.

Chegin was inmiddels niet meer de baas van het "Viktor Chegin Trainingscentrum" in Saransk, die rol droeg hij over aan Kaniskina die op haar beurt na krap een maand op moest stappen vanwege dopingperikelen. Donderdag sprak Chegin in Saransk kortstondig de Russische pers toe, waarbij hij liet weten te stoppen als coach van de snelwandelaars en zijn handen van de Russische atletiek af te trekken. Gedurende zijn loopbaan als trainer zijn meer dan twintig van zijn atleten betrapt op het gebruik van doping.

Uitslagen tweede voorronde Europa League 16/07/2015

In Europa werden 33 wedstrijden gespeeld in de tweede voorronde van de Europa League. Door de uitschakeling van Go Ahead Eagles heeft Nederland geen inbreng deze ronde. De returns zijn volgende week. 

AZ en Vitesse zullen in de derde ronde instromen. De loting voor de derde ronde heeft vrijdag plaats. FC Groningen is al zeker van de groepsfase. 

Uitslagen tweede voorronde Europa League - heenduels

Thuis Uit Uitslag (ruststand)
Kairat Almaty (Kaz) Alashkert FC (Arm) 3-0 (1-0)
FK Jelgava (Let) Rabotnicki Skopje (Mac) 1-0 (0-0)
Randers FC (Den) IF Elfsborg (Zwe) 0-0 (0-0)
Skonto FC (Let) Debreceni VSC (Hon) 2-2 (1-1)
Dacia Chisinau (Mol) MSK Zilina (Slw) 1-2 (0-0)
Shakhtyor Soligorsk (WRu) Wolfsberger AC (Oos) 0-1 (0-0)
Beroe Stara Zagora (Bul) Brøndby IF (Den) 0-1 (0-0)
AIK Fotboll (Zwe) Shirak Gyumri (Arm) 2-0 (1-0)
Apollon Limassol (Cyp) FK Trakai (Lit) 4-0 (1-0)
Hapoel Beer Sheva (Isr) FC Thun (Zwi) 1-1 (1-0)
FC Koper (Slo) Hajduk Split (Kro) 3-2 (3-1)
Cherno More Varna (Bul) Dinamo Minsk (WRu) 1-1 (1-0)
FK Mlada Boleslav (Tsj) Strømsgodset (Noo) 1-2 (1-1)
Charleroi (Bel) Beitar Jerusalem (Isr) 5-1 (1-1)
Kukësi (Alb) Mladost (Mne) 0-1 (0-0)
FC Kopenhagen (Den) Newtown (Wal) 2-0 (1-0)
FC Vaduz (Lie) Kalju Nõmme (Est) 3-1 (1-0)
Trabzonspor (Tur) FC Differdange 03 (Lux) 1-0 (1-0)
Lokomotiva Zagreb (Kro) PAOK Saloniki (Gri) 2-1 (2-0)
Spartak Trnava (Slw) Linfield (Nie) 2-1 (2-1)
Slovan Bratislava (Slw) UCD (Ier) 1-0 (0-0)
Ferencváros (Hon) Zeljeznicar Sarajevo (Bos) 0-1 (0-0)
Slask Wroclaw (Pol) IFK Göteborg (Zwe) 0-0 (0-0) 
Vojvodina Novi Sad (Ser) FK JPFS/Spartaks Jurmala (Let) 3-0 (2-0) 
FK Cukaricki (Ser) FK Qabala (Aze) 1-0 (1-0) 
Jagiellonia Bialystok (Pol) Omonia Nicosia (Cyp) 0-0 (0-0) 
West Ham United (Eng) FC Birkirkara (Mlt) 1-0 (0-0) 
Inverness Caledonian Thistle (Sch) Astra Giurgiu (Roe) 0-1 (0-1) 
Legia Warschau (Pol) FC Botosani (Roe) 1-0 (0-0) 
NK Rijeka (Kro) Aberdeen (Sch) 0-3 (0-1) 
Shamrock Rovers (Ier) Odds BK (Noo) 0-2 (0-0) 
FH Hafnarfjordur (IJs) Inter Baku (Aze) 1-2 (1-0) 
KR Reykjavíkur (IJs) Rosenborg BK (Noo) 1-0 (0-0) 

Cameron wil Britse ambassade Iran heropenen

Groot-Brittannië is van plan zijn ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran weer te openen. Dat heeft de Britse premier David Cameron donderdag in een telefoongesprek gezegd tegen de Iraanse president Hassan Rohani. Aanleiding is het akkoord dat is gesloten over het atoomprogramma van Iran.

De Britse ambassade was sinds november 2011 dicht nadat honderden demonstranten het gebouw hadden bestormd. Volgens de Britse regering zat het regime in Iran daarachter en de ambassade sloot daarom haar deuren. De relatie tussen beide landen was sindsdien verstoord.

Groot-Brittannië had vorig jaar zomer ook al het voornemen de ambassade te heropenen. De atoomdeal zou volgens Cameron een frisse start betekenen voor de diplomatieke betrekkingen met Iran.

Cameron wil Britse ambassade Iran heropenen
Cameron wil Britse ambassade Iran heropenen (Foto: ANP)

Waylon heeft weer een vriendin

Zanger Waylon heeft een nieuwe vriendin. Kort geleden ging de relatie met Joëlle Witschge uit, maar daar lijkt de zanger al overheen te zijn. Inmiddels is het dik aan met de 29-jarige Archana, zo weet Shownieuws.

De twee zijn nu twee maanden samen en hebben het gezellig. Archana werkt bij een advocatenkantoor in Haarlem. Ze is daarnaast danseres. Meer informatie is niet naar buiten gebracht. Op Facebook is Archana's status nog 'vrijgezel'.

Recent kwam Waylon nog in het nieuws vanwege een akkefietje met de gemeente Amsterdam, waarbij er beslag werd gelegd op zijn woning in de stad. Het bleek te gaan om een onbetaalde rekening, die alsnog zou worden voldaan.

Waylon heeft weer een vriendin
Waylon heeft weer een vriendin (Foto: ANP)

Prijzen in Griekenland blijven dalen

Het leven in Griekenland was vorige maand opnieuw aanzienlijk goedkoper dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die Europees statistiekbureau Eurostat donderdag heeft gepubliceerd.

De inflatie, de maatstaf voor de prijsontwikkeling in een land, kwam in Griekenland in juni uit op min 1,1 procent. Dat betekent dat goederen en diensten gemiddeld 1,1 procent goedkoper waren dan een jaar eerder.

Griekenland kampt al sinds begin 2013 met deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen. Enerzijds zijn die prijsdalingen goed voor de koopkracht van de Grieken. Aan de andere kant kan deflatie een rem zetten op de economische groei, doordat consumenten uitgaven uitstellen en het moeilijker wordt om schulden af te lossen.

Prijzen in Griekenland blijven dalen
Prijzen in Griekenland blijven dalen (Foto: ANP)

'Microsoft lanceert Surface Pro 4 in oktober'

Microsoft komt in oktober met een nieuwe Surface Pro, dat meldt Digitimes op basis van anonieme bronnen. Het apparaat krijgt een nieuwe processor en zal gaan draaien op Windows 10.

Volgens de bronnen heeft Microsoft veel harde schijven besteld bij Samsung en hebben ze de productieketen gevraagd de massaproductie in september op te voeren voor een lancering in oktober.

De Surface Pro 4 zal bijna hetzelfde ontwerp krijgen als zijn voorganger en ook de schermgrootte blijft 12 inch. Wel krijgt het apparaat een nieuwe Skylake-processor van Intel en zal het standaard op Windows 10 gaan draaien.

Surface Pro 3

Europese raket brengt satellieten naar ruimte

Een Europese raket heeft in de nacht van woensdag op donderdag twee satellieten naar de ruimte gebracht. De Ariane-5-raket werd kort voor middernacht vanaf de basis Kourou in Frans-Guyana gelanceerd om een Europese weersatelliet en een Braziliaanse telecomsatelliet in een baan rond de aarde te brengen. Dat meldde ruimtebedrijf Arianespace.

De weersatelliet MSG-4 werd 40 minuten na lancering losgekoppeld van de raket. De ruimtesonde gaat helpen bij het voorspellen van extreem weer in Europa, de Atlantische Oceaan en Noord-Afrika. De satelliet werd ontworpen door het Frans-Italiaanse bedrijf Thales Alenia Space en zal zo'n zeven jaar moeten meegaan.

De Braziliaanse satelliet C4 van telecombedrijf Embratel werd tien minuten daarvoor losgekoppeld. Die ruimtesonde is gemaakt voor de overdracht van telefoongesprekken, data en televisie- en radioprogramma's voor de Amerikaanse continenten. Volgens Arianespace was de lancering van de Ariane-5 de zesde lancering vanaf de Europese basis in Kourou dit jaar.

Europese raket brengt satellieten naar ruimte
Europese raket brengt satellieten naar ruimte (Foto: ANP)

Zimra Geurts gaat weer naakt

Goed nieuws voor alle FOK!kers: Zimra Geurts gaat weer naakt! Dat maakte het model vandaag bekend op haar Instagram-account.

"Ik mag jullie dan eindelijk het goede nieuws vertellen, ik ga weer naakt! Ik heb getekend bij GLMRR voor een mooie, nieuwe naaktshoot!" zegt Zimra opgewonden. "Ik ga weer gezellig met oude, vertrouwde ex-Playboy hoofdredacteur Jan Heemskerk in zee! De foto's worden geschoten door niemand minder dan topfotografe Myrthe Mylius."

Wanneer het bloedgeile model precies naakt gaat, is nog onbekend. Er moet eerst nog geld ingezameld worden via crowdfunding. 

 

JA! Ik mag jullie dan eindelijk het goede nieuws vertellen!! IK GA WEER NAAKT!! 😄 Haha ik heb getekend bij @glmrrcom voor een mooie, nieuwe naaktshoot! Dus ik ga weer gezellig met oude, vertrouwde ex - Playboy hoofdredacteur Jan Heemskerk in zee! En de foto's worden geschoten door niemand minder dan top fotografe @myrthemyliusofficial! Gezelligheid!! Voor meer informatie over hoe dit precies in zijn werking gaat & hoe jij aan de foto's kan komen, check mijn profiel op GLMRR --> http://glmrr.com/nl/case/zimra (directe link in bio) Remember, hoe sneller wij de target hebben behaald voor de shoot, hoe sneller wij kunnen gaan shooten en hoe sneller jullie de mooie foto's hebben! Dus.. Waar wacht je op, check het snel op www.GLMRR.com! ☺ DIKKE KUS! 💋

Een foto die is geplaatst door Zimra Geurts (@zimrageurtsss) op16 Jul 2015 om 4:26 PDT

Peru pakt illegale goudmijnen aan

De politie in Peru heeft invallen gedaan bij tientallen illegale goudmijnen in de zuidoostelijke regio Madre de Dios. Meer dan vijftig mijnkampen zijn platgebrand en zes mensen zijn opgepakt op verdenking van mensenhandel. De grootschalige actie maandag en dinsdag is onderdeel van de strijd tegen illegale mijnbouw die president Ollanta Humala is begonnen.

Er staan nog zes grote acties van de politie op het programma voor dit jaar. Veel mijnwerkers weten op voorhand dat de politie komt. Ze verslepen of verstoppen hun machines en vluchten. Volgens critici halen de politie-acties niets uit, omdat er teveel tijd tussen zit.

Vorig jaar was zo'n 10 procent van het goud dat werd geëxporteerd uit Peru afkomstig uit illegale mijnen. De mijnwerkers hebben volgens de overheid meer dan 50.000 hectare regenwoud gekapt in hun zoektocht naar goud.

Peru pakt illegale goudmijnen aan
Peru pakt illegale goudmijnen aan (Foto: ANP)

'V-raad VN stemt 21 juli over MH17-tribunaal'

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties buigt zich dinsdag 21 juli over de vraag of er een tribunaal moet komen om degenen te vervolgen die verantwoordelijk zijn voor de MH17-ramp op 17 juli vorig jaar. Dat meldde het Russische persbureau TASS op basis van een woordvoerder bij de VN.

Rusland heeft al laten weten tegen zo'n tribunaal te zijn en gebruikt mogelijk een veto om de komst ervan definitief tegen te houden. Zolang het onderzoek naar de ramp nog loopt, moet er volgens de Russen geen tribunaal komen. De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin liet weten dat China ook zijn twijfels heeft.

Uit een rondgang van TASS bij de delegaties van de Veiligheidsraad donderdag blijkt dat het resolutievoorstel van Maleisië vooral steun vindt bij westerse landen. Alleen de Verenigde Staten willen niet inhoudelijk reageren, omdat er nog geen resolutietekst op papier staat.

Ajax bevestigt transfer Younes

Ajax heeft donderdag de komst van Amin Younes bevestigd. De vleugelspits van Borussia Mönchengladbach en Jong Duitsland tekent een driejarig contract bij de club uit Amsterdam.

Ajax betaalt naar verluidt zo'n 3 miljoen euro voor de aanvaller die nog een jaar bij Borussia Mönchengladbach onder contract stond. Hij voetbalde het afgelopen seizoen op huurbasis bij 1.FC Kaiserslautern. "Het is een eer om bij Ajax te spelen", zei de aanvaller. "Ajax is het Bayern München van Nederland. Daarbij tref ik hier Frank de Boer, Dennis Bergkamp en Marc Overmars. Ik ben heel gelukkig."

Trainer Frank de Boer weet dat Younes op drie posities inzetbaar is. "Hij kan rechts en links voorin en eventueel op de positie voor nummer tien voetballen. Hij is erg explosief en kan uit stilstand een mannetje passeren. Zo'n speler zochten we."

Ajax verwacht snel de komst van Yaya Sanogo bekend te kunnen maken. De Franse spits komt op huurbasis over van Arsenal en moet gaan concurreren met Arek Milik. Sanogo arriveerde donderdag voor de medische keuring in Amsterdam. Ajax weet nog niets van de belangstelling van Lazio Roma voor Ricardo Kishna. De buitenspeler heeft volgens veel Italiaanse media een akkoord met de Romeinse club bereikt.

De Boer denkt zijn selectie met de komst van Younes en Sanogo rond te hebben. Ajax versterkte zich ook al met Nemanja Gudelj, Mitchell Dijks en John Heitinga. De Boer kan alleen maar hopen dat Jasper Cillessen niet op het laatste moment naar Manchester United vertrekt. De keeper wordt genoemd als mogelijke opvolger van David de Gea, die in de belangstelling staat van Real Madrid.

Ajax bevestigt transfer Younes
Ajax bevestigt transfer Younes (Foto: ANP)

Disneyparken na 60 jaar nog altijd populair

De Disneyparken vieren hun verjaardag. Vrijdag is het precies zestig jaar geleden dat de deuren van het eerste Disneyland open gingen. Na het park in Anaheim, vlakbij Los Angeles, werden ook in Florida, Tokio, Parijs en Hong Kong Disneyparken gebouwd en na zes decennia is het concept nog altijd een groeiende miljardenbusiness. Volgend jaar krijgt China in Shanghai zelfs zijn tweede Disneyland.

Walt Disney, de geestelijk vader van Mickey Mouse en Donald Duck, was nauw betrokken bij de bouw van het eerste Disneyland en opende zelf het park op 17 juli 1955. Op 35 hectaren Californische landbouwgrond bouwde hij zijn eigen droomwereld, inclusief roze kasteel.

Op de openingsdag was het park alleen geopend voor genodigden en pers. Van de 28.000 gasten was slechts de helft echt uitgenodigd, de rest had een kaartje nagemaakt. Een doorslaand succes was de opening echter niet. Door een staking van lokale loodgieters had Disney de keuze tussen werkende toiletten en werkende drinkfontijntjes. Hij koos voor het eerste, wat een hoop negatieve pers opleverde. Het kwam goed, want in het eerste half jaar mocht Disneyland een miljoen bezoekers verwelkomen. Eind jaren '50 trok het park bijna vijf miljoen bezoekers per jaar. Een aantal dat vrijwel elk jaar steeg tot 16,7 miljoen in 2014.

Zes decennia later zijn de parken wereldwijd een begrip. Vorig jaar stapten bij elkaar 134 miljoen bezoekers in de wereld van de Disneyfiguren. Magic Kingdom, een van de vier parken van Disney World in Florida, was vorig jaar het populairste attractiepark ter wereld. Ook de tweede en derde plaats zijn voor Disney. Die plekken worden bezet door Disneyland Tokio en het eerste park in Anaheim.

De in totaal acht parken spelen een belangrijke rol in de omzet van The Walt Disney Company. Vorig jaar zag het bedrijf de opbrengsten van de parken stijgen naar ruim 15 miljard dollar (13,7 miljard euro), goed voor bijna een derde van Walt Disney's totale omzet. Alleen de Disney tv-kanalen, waaronder ESPN en ABC, hadden met 21 miljard dollar een groter aandeel in de omzetcijfers.

Alleen maar hosanna is het echter niet. Waar alle parken jaarlijks winst maken, gaat het in Parijs minder goed. Vanaf de opening haalde Disneyland Parijs niet het beoogde aantal van 16 miljoen bezoekers per jaar. Mede daarom werd het Europese park nooit een groot financieel succes. In de 22 jaar dat het park open is, werd slechts in acht jaar winst geboekt. Over het boekjaar 2014 boekte Disneyland Parijs een verlies van 114 miljoen euro.

Disneyparken na 60 jaar nog altijd populair
Disneyparken na 60 jaar nog altijd populair (Foto: ANP)

'Jongere houdt weinig over aan vakantiebaan'

Vakantiebaantjes van jongeren leveren steeds minder op, klaagt vakbond FNV Jong. De jongerenbond vindt dat jongeren aan hun arbeid in de zomermaanden best wat meer mogen overhouden.

Deze zomer gaan naar schatting weer ruim een miljoen jongeren aan de slag als vakantiekracht. Volgens een peiling van FNV ligt het gemiddelde uurloon voor hen op slechts 7,29 euro. De detailhandel zou met 5,71 euro per uur de slechtst verdienende sector zijn. Dat loon is veel te laag, stelde de bond donderdag. "Maar liefst twee derde van de jongeren vinden dat ze slecht betaald krijgen. Daarnaast voelt het overgrote deel van de jongeren zich ondergewaardeerd door hun werkgever."

Een groot deel van het probleem zit hem volgens FNV in het lage minimumjeugdloon. Jongeren die de inkomsten van hun vakantiewerk of bijbaan nodig hebben om rond te komen, raken hierdoor in de knel. De bond voerde afgelopen maanden al actie om het jeugdloon voor jongeren vanaf 18 jaar af te schaffen. De oproep heeft nog niet tot maatregelen geleid van de politiek in Den Haag.

'Jongere houdt weinig over aan vakantiebaan'
'Jongere houdt weinig over aan vakantiebaan' (Foto: ANP)

Rechtszaak schutter Charleston in zomer 2016

De man die in juni negen zwarte mensen doodschoot in het Amerikaanse Charleston, moet zich in juli 2016 voor de rechter verantwoorden. Een rechter besloot donderdag dat het proces dan begint.

De 21-jarige Dylann Roof richtte in juni een bloedbad aan in een kerk voor zwarte gelovigen in Charleston (South Carolina). Hij schoot negen mensen dood tijdens een bijbelstudie. Hij zou met zijn daad een rassenoorlog willen ontketenen. Roof is aangeklaagd voor negen moorden en drie pogingen tot moord. Twee vrouwen een kind overleefden de aanval.

Roofs advocaten zijn bezorgd over het tijdsbestek dat de rechter hen heeft gegeven. Volgens de juristen komt juli 2016 te vroeg. Zij hebben meer tijd nodig om zich voor te bereiden, schrijft de lokale krant The Post and Courier.

Rutte: vertrouwen in Grieken nog niet terug

Het vertrouwen in de Grieken is 'nog niet helemaal terug', aldus premier Mark Rutte donderdag in de Tweede Kamer. Dat vertrouwen heeft volgens hem de afgelopen maanden een 'enorme' schade opgelopen.

Het vertrouwen moet echt worden teruggewonnen door de Griekse kant, aldus de premier. Het feit dat het Griekse parlement woensdagavond overeenstemming bereikte over het akkoord en de eerste bezuinigingen en hervormingen heeft doorgevoerd, noemde hij een 'belangrijke stap'.

Vanwege dat gebrek aan vertrouwen zal financiële steun aan de regering van premier Alexis Tsipras in stapjes gebeuren, zei Rutte. En de Grieken zullen steeds met 'concrete stappen' moeten laten zien dat ze meewerken aan het programma.

In het najaar zullen de geldschieters van Griekenland volgens Rutte kijken of er lastenverlichting nodig is en of het mogelijk is. Hij wilde daar niet op vooruitlopen, maar sloot het ook niet uit. Vooral D66 en GroenLinks dringen hier op aan, omdat de Grieken dan meer perspectief krijgen. De VVD van Rutte zelf is daar niet voor en wil druk houden op de Grieken, onder meer door het hulpprogramma meteen te stoppen als Athene zich niet houdt aan de afspraken.

Rutte denkt dat de miljardenschuld die Griekenland heeft opgebouwd houdbaar is. De jaarlijkse lasten zijn te dragen in de begroting, zei hij, door de soepele voorwaarden voor de afbetaling van de schuld.

De Tweede Kamer is voor een tweede keer teruggekomen van reces om te praten over Griekenland.

Rutte: vertrouwen in Grieken nog niet terug
Rutte: vertrouwen in Grieken nog niet terug (Foto: ANP)

Europese autoverkopen stevig in de lift

De autoverkoop in de Europese Unie is in juni in het sterkste tempo gestegen sinds december 2009. Er werden 14,6 procent meer personenwagens verkocht dan dezelfde maand vorig jaar, meldde autobrancheorganisatie ACEA donderdag. De Europese autoverkopen zitten nu al 22 maanden op rij in de lift.

In juni werden in de EU bijna 1,4 miljoen voertuigen verkocht. Na zes maanden liggen de Europese autoverkopen mede daardoor al 8,2 procent voor ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar.

Vrijwel alle markten lieten vorige maand een verbetering zien. In Spanje werden 23,5 procent meer nieuwe wagens aan de man gebracht, Frankrijk pluste met 15 procent, Italië met 14 procent en Duitsland en het Verenigd Koninkrijk met bijna 13 procent.

Zelfs in Griekenland werden goede zaken gedaan. Daar stegen de verkopen met 13 procent tot bijna 9000 voertuigen. Alleen in Finland viel de business iets terug, met 2,5 procent. In Nederland rolden een kleine 37.000 auto's de showrooms uit, ruim 13 procent meer dan in juni vorig jaar.

Volkswagen was vorige maand wederom het meest verkochte merk in de EU met bijna 160.000 auto's. Daarna komt Renault met een verkoop van circa 109.000 wagens. Opel/Vauxhall staat op de derde plaats met ruim 100.000 auto's.

Europese autoverkopen stevig in de lift
Europese autoverkopen stevig in de lift (Foto: ANP)

Game of Thrones heeft meeste Emmy-nominaties

De hitserie Game of Thrones heeft donderdag de meeste nominaties voor de prestigieuze Emmy Awards in de wacht gesleept. De serie met onder anderen Carice van Houten en Michiel Huisman heeft maar liefst 24 nominaties voor de Amerikaanse televisieprijzen op zak.

De fantasy-serie maakt bijvoorbeeld kans om de beste dramaserie te worden. In die categorie neemt de Amerikaanse serie het op tegen House of Cards, Homeland en Orange is the New Black. Acteur Peter Dinklage maakt namens Game of Thrones kans de prijs te winnen voor beste mannelijk bijrol. De actrices Lena Headey en Emilia Clarke zijn genomineerd voor beste vrouwelijke bijrol.

Naast Game of Thrones kunnen ook Orange is the New Black, House of Cards, Mad Men en Downton Abbey vermoedelijk rekenen op een aantal Emmy's.

In de categorie beste acteur in een dramaserie zijn onder anderen Bob Odenkirk (Better Call Saul), Kevin Spacey (House of Cards) en Jon Hamm (Mad Men) genomineerd. Claire Danes (Homeland) en Robin Wright (House of Cards) kunnen in die categorie beste actrice worden. Amy Poehler (Parks and Recreation) is genomineerd voor beste actrice in een komedieserie. Matt LeBlanc kan in die categorie beste acteur worden.

The Voice van John de Mol en So You Think You Can Dance zijn ook in de race voor verschillende prijzen. De zender HBO heeft in totaal 126 nominaties in de wacht gesleept en Netflix heeft er 34. De winnaars worden op 20 september in Los Angeles bekendgemaakt tijdens de 67e editie van het prijzenfestival.

Breaking Bad en Modern Family waren vorig jaar de grote winnaars. House of Cards was toen de grote verliezer.

Game of Thrones heeft meeste Emmy-nominaties
Game of Thrones heeft meeste Emmy-nominaties (Foto: ANP)

'Spoel kraan 1 minuut door na thuiskomst'

Wie terugkomt van vakantie, doet er goed aan om de kranen en douchekoppen eerst een minuut lang aan te zetten. Daarna is het drinkwater weer vers, aldus het Rotterdams-Zeeuwse drinkwaterbedrijf Evides donderdag.

Als mensen op vakantie zijn, staat het water stil in de leidingen. Dan gaat de kwaliteit iets achteruit. Als dat lang duurt en het water warmer dan 25 graden is, kan de legionellabacterie zich ontwikkelen. Legionella kan leiden tot de veteranenziekte.

'Spoel kraan 1 minuut door na thuiskomst'
'Spoel kraan 1 minuut door na thuiskomst' (Foto: ANP)

ANWB waarschuwt voor hitte in Alpenlanden

Wie vrijdag of zaterdag op vakantie gaat richting de Alpen moet rekening houden met hoge temperaturen. Vooral in Oostenrijk en Noord-Italië worden temperaturen tot zo'n 38 graden verwacht. Die hoge temperatuur wordt verwacht rond Florence (vrijdag en zaterdag) en Lyon (vrijdag).

Het warme weer kan in Oostenrijk bovendien gepaard gaan met zware onweersbuien, meldde de ANWB donderdag.

De organisatie waarschuwt weggebruikers in Zuid-Duitsland bovendien voor wegdekschade als gevolg van de hitte. Onder meer op de A3 (Neurenberg-Passau), de A5 (Karlsruhe-Basel) en snelwegen rond München geldt daarom een snelheidsbeperking van 80 kilometer per uur.

In Nederland valt het dit weekend nog reuze mee met de warmte. Het wordt zonnig, 20 tot 25 graden met een kleine kans op een bui, aldus het KNMI donderdag. Na het weekend wordt warmer weer verwacht.

ANWB waarschuwt voor hitte in Alpenlanden
ANWB waarschuwt voor hitte in Alpenlanden (Foto: ANP)

Meer wantrouwen tegen zorgverzekeraars

Een groeiend aantal Nederlanders heeft weinig tot zeer weinig vertrouwen dat hun zorgverzekeraar het belang van zijn klanten voor ogen houdt. 40 procent van de mensen voelt naar eigen zeggen wantrouwen; een jaar geleden was dat nog 32 procent.

Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het onderzoek is voor de tweede keer gehouden.

Ook het aantal mensen dat zich oriënteert op een nieuwe zorgverzekering stijgt: nu 30 procent, tegen 25 procent een jaar geleden. Dat heeft overigens nog niet geleid tot meer overstappers. Dat aantal bleef hetzelfde als in 2014. Wie overstapt doet dat vooral vanwege de hoogte van de premie, maar ook om de dekking en de vrije artsenkeuze.

Meer wantrouwen tegen zorgverzekeraars
Meer wantrouwen tegen zorgverzekeraars (Foto: ANP)

Universiteitsgebouw ontruimd om gaslek

Drie gebouwen van de Universiteit Maastricht (UM) zijn donderdagochtend enige tijd ontruimd geweest na een gaslek. Tussen de 500 en 750 mensen moesten de gebouwen verlaten, zei een woordvoerder van de universiteit.

Volgens een woordvoerster van de brandweer werd rond 8.55 uur bij werkzaamheden een hoofdgasleiding aan de Tongersestraat ter hoogte van de Faculteit Economie van de UM geraakt. Het gas stroomde vervolgens het gebouw in.

Brandweer en andere hulpdiensten sloegen groot alarm. De faculteit Economie en twee aangrenzende gebouwen werden ontruimd.

De universiteit heeft de medewerkers de keus gegeven tussen thuis of in een ander gebouw werken of een dag verlof nemen. De meeste studenten hebben al vakantie. Rond 10.00 uur werden gebouw en Tongersestraat weer vrijgegeven na het dichten van het gaslek.

Muziekprogramma Lowlands compleet

Het muziekprogramma van Lowlands is compleet. De organisatie van het festival heeft donderdag de laatste namen van de line-up bekendgemaakt. Zo spelen Skepta, New Wave, Stwo en Mura Masa in Biddinghuizen.

Net als Mumdance, Throes + The Shine, Optimo, Gomes ft. MC Vin-E, Harrie Hossel, Torus, BriBry en My Baby.

De 23e editie van Lowland vindt dit jaar plaats van 21 tot en met 23 augustus. Eerder werd al bekend dat onder anderen Ben Howard, Major Lazer, Kendrick Lamar, FFS (Franz Ferdinand & Sparks), The Chemical Brothers, Paolo Nutini, Years & Years en Tame Impala optredens zullen geven op Lowlands.

Muziekprogramma Lowlands compleet
Muziekprogramma Lowlands compleet (Foto: ANP)

Kiev wil meer autonomie voor Oost-Oekraïne

De kans dat de regio's Donetsk en Loehansk in het oosten van Oekraïne meer autonomie krijgen, is donderdag een stukje groter geworden. Het parlement in Oekraïne heeft een voorstel goedgekeurd waarin staat dat de regio's een 'speciale status' krijgen.

De Oekraïense president Petro Porosjenko diende het plan om de grondwet te veranderen in bij de Verochovna Rada (Tweede Kamer). "We praten nu al meer dan een jaar over de veranderingen. Het is tijd om te stoppen met praten en aan het werk te gaan", zei de president tegen het parlement voor de stemming.

Pro-Russische rebellen strijden al lang voor meer zelfstandigheid in Oost-Oekraïne. Ze hebben daar een zelfbenoemde volksrepubliek uitgeroepen met Donetsk en Loehansk als grootste bolwerken. Oekraïne wilde er echter niks van weten. Porosjenko diende het voorstel dan ook in onder druk van landen uit het Westen. Het aanpassen van de grondwet is een van de maatregelen uit het Minsk-akkoord.

Tegenstanders van de wetswijziging zijn bang dat Oekraïne op deze manier het zeggenschap over zijn grondgebied verliest, net zoals is gebeurd tijdens de annexatie van schiereiland de Krim door Rusland. Porosjenko spreekt dat echter fel tegen. "Oekraïne is en blijft een eenheidsstaat", benadrukte de president. "Het conflict kan alleen worden opgelost door politieke en diplomatieke middelen." Of Donetsk en Loehansk ook daadwerkelijk meer autonomie krijgen, hangt af van of het Constitutionele Hof. Die moet het voorstel goedkeuren.

Kiev wil meer autonomie voor Oost-Oekraïne
Kiev wil meer autonomie voor Oost-Oekraïne (Foto: ANP)

Noodlanding na onwel worden bemanning

Een passagierstoestel van Easyjet heeft donderdag een noodlanding gemaakt in Berlijn nadat leden van de bemanning onwel waren geworden. Dat meldden Duitse media.

Het toestel was vanuit het Britse Manchester onderweg naar Tel Aviv en landde rond 17.00 uur zonder problemen op het vliegveld Schönefeld bij Berlijn. De passagiers konden daarna zonder problemen het toestel verlaten. De oorzaak van het onwel worden wordt onderzocht.

Noodlanding na onwel worden bemanning
Noodlanding na onwel worden bemanning (Foto: ANP)

Nieuw bewijs gevonden van 'Teevendeal'

Er is nieuw bewijs gevonden dat het Openbaar Ministerie (OM) vijftien jaar geleden ruim 4,7 miljoen gulden heeft overgemaakt aan drugscrimineel Cees H. Het gaat om een afdruk van stukken uit de vroegere boekhouding van het OM die in een strafdossier zat van de betrokkene.

De Erfgoedinspectie heeft de bewuste kopie op 8 juli gevonden in juridische archieven aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam. Dat heeft minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie donderdag aan de Tweede Kamer laten weten. De doos met financiële stukken was ondanks zoektochten, ook bij het OM, nog niet eerder gezien.

De omstreden deal leidde in maart tot het vertrek van minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Teeven had de deal destijds als officier van justitie gesloten. Vanwege afspraken was de hoogte van het bedrag geheim gehouden, maar toch wilde de Tweede Kamer uiteindelijk meer weten.

Opstelten was als minister politiek verantwoordelijk voor de kwestie en noemde aanvankelijk een veel lager bedrag. Hij had bovendien in de Kamer steeds gezegd dat er geen bewijsstukken waren gevonden van de transactie. Maar toen in de computersystemen op het departement zelf toch een afschrift werd gevonden waarop het exacte bedrag stond, stapten beiden op.

Van der Steur heeft de vondst inmiddels gemeld aan de commissie-Oosting. Op verzoek van de Tweede Kamer doet deze commissie onderzoek naar de Teevendeal. De commissie zal de vondst op verzoek van de minister daarin betrekken.

Daarbij is ook de vraag neergelegd waarom deze stukken toen niet beschikbaar waren en nu wel, aldus een woordvoerder van de minister.

Nieuw bewijs gevonden van 'Teevendeal'
Nieuw bewijs gevonden van 'Teevendeal' (Foto: ANP)

Schiphol biedt plek om MH17-ramp te herdenken

Op luchthaven Schiphol kunnen mensen vrijdag stilstaan bij de vliegramp met de MH17, die dag precies een jaar geleden. Dit kan volgens een woordvoerster buiten voor vertrekhal 3, waar vorig jaar ook de bloemenzee lag.

De luchthaven hangt verder de vlag halfstok, net als op veel andere plekken in het land. Het toestel van Malaysia Airlines, dat vorig jaar in het oosten van de Oekraïne neerstortte, vertrok op 17 juli 2014 vanaf Schiphol en was onderweg naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om het leven.

De zegsvrouw zei niet te kunnen inschatten of en hoeveel mensen er op de luchthaven komen herdenken.

Schiphol biedt plek om MH17-ramp te herdenken
Schiphol biedt plek om MH17-ramp te herdenken (Foto: ANP)

Pier Scheveningen zaterdag heropend

De Pier in Scheveningen gaat zaterdag weer deels open. Het publiek kan dan terecht op het gerenoveerde bovendek, het pannenkoekenrestaurant, de toren en de Bungy Jump. Dat heeft de organisatie achter de Pier donderdag laten weten.

Omdat de renovatie van de Pier nog niet klaar is, mogen er de komende weken per dag tegelijkertijd maar achthonderd mensen tegelijkertijd op. De toegang is gratis.

Nog niet zo lang geleden zag het er somber uit voor de Pier. Het bouwwerk ging dicht nadat de eigenaar failliet was gegaan en de veiligheid van de bezoekers niet meer gegarandeerd kon worden na jaren van achterstallig onderhoud. De Pier werd eind vorig jaar gekocht door hotelbedrijf DanZep en vastgoedbedrijf KondorWessels, die aan een grootscheepse renovatie zijn begonnen.

In de komende maanden komen er kiosken op het houten wandeldek waar eten en drinken worden verkocht. Later in het jaar begint de bouw van het reuzenrad. Daar zijn nog niet alle vergunningen voor binnen. De Pier wordt ook een podium voor culturele evenementen en festivals.

Pier Scheveningen zaterdag heropend
Pier Scheveningen zaterdag heropend (Foto: ANP)

Gedetailleerde informatie StarCraft II: Legacy of the Void

Het derde deel in de StarCraft II-trilogie, Legacy of the Void, is beschikbaar als pre-order via Battle.net. Dat maakte ontwikkelaar Blizzard gister bekend. Een harde releasedatum is niet gegeven, maar het streven is winter dit jaar.

Wanneer je een pre-order plaatst voor Legacy of the Void, krijg je onmiddelijk toegang tot een speelbare prologue, bestaande uit drie chapters. Daarnaast kom je met een pre-order op de nominatie voor de multiplayerbèta van de expansion.  De digitale standaardeditie kost €39,99. De deluxe-editie kost €59,99 en bevat naast de game enkele bonussen, zoals een battle pet voor World of Warcraft, een nieuwe mount voor Heroes of the Storm, een nieuwe card back voor Hearthstone en nieuwe Protoss-portretten en -skins voor StarCraft II zelf. Ook is er nog een Legacy of the Void collectors edition, die alles heeft van de deluxe-editie en daarnaast nog de gehele soundtrack en een special edition hardcover van de field manual. 

In Legacy of the Void speel je een nieuwe singleplayer-campaign met de Protoss. Verder bevat de uitbreiding twee nieuwe multiplayermodi: Archon Mode, waarin je met twee spelers één basis bestuurd, en Allied Commanders, een co-opmodus waarin je samen missies moet voltooien. 

Gesink: slotklim werd tijdritje

Net aan het begin van de klim naar Plateau de Beille reed Robert Gesink donderdag lek. Zo werd de finale van de derde Pyreneeënetappe in de Tour de France een achtervolging voor de kopman van LottoNL-Jumbo. "Het is natuurlijk akelig om onderaan zo'n klim lek te rijden. Daarna werd het een tijdritje naar boven", vertelde Gesink, die in gezelschap van Bauke Mollema de finish bereikte, bij de NOS.

Gesink verloor uiteindelijk een minuut op de meeste klassementsmannen, maar passeerde wel de Fransman Tony Gallopin in het klassement. "Ik had gelukkig snel een andere fiets en ben op adrenaline naar boven gereden. Ik zag die mannen de hele tijd maar kreeg het gat niet dicht. Ik was zeker zo sterk als in de eerste Pyreneeënrit. Alleen reed ik toen voor de groep en nu erachter. Het is niet anders, balen."Gesink staat na de twaalfde etappe zevende in het algemeen klassement.

Gesink: slotklim werd tijdritje
Gesink: slotklim werd tijdritje (Foto: ANP)

Elder Scrolls Online-DLC is Imperial City

De eerste grote DLC voor The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited is een feit. Het betreft een bekende locatie: The Imperial City.

Eenieder die beschikt over een actief ESO Plus-abonnement krijgt de extra content gratis. Heb je dat niet, dan kost het je 2500 keiharde crowns in de in-game store, omgerekend een kleine €20.

De Imperial City, die al dikwijls aan bod kwam in de Elder Scrolls-game Oblivion, bestaat in totaal uit zes districten en bevat nieuwe dungeons, quests, vijanden, NPC's en wapens. Het verhaal van de Imperial City-DLC volgt de campaign van de Daedric Prince Molag Bal.

De add-on komt op 31 augustus uit voor pc en mac, op 15 september voor Xbox One en op 16 september voor PlayStation 4. Een maand geleden kwam de consoleversie van The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited uit. Onze review lees je hier.

Sportblog: Hamilton komt Wimbledon niet in & Duitsers eisen trein op

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke donderdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Messi en Ronaldo in jaren '50 look
Soms zwijmelen we weg bij die foto's van voetbal in de jaren '50. Mannen met snorren en net gekapte haren, sponsorloze shirts en vergeelde voetbalplaatjes. Paladar Negro nam die tijd als inspiratiebron om voetballers van nu in te portretteren. Het resultaat is prachtig, zo zouden deze toppers eruit gezien hebben als ze in de jaren '50 actief waren geweest:

Rallycoureur knalt bijna vol op tractor
Rallycoureurs hebben het al niet makkelijk. Ze scheuren vol gas door krappe bochten op slechte of onverharde wegen volledig vertrouwend op hun navigator. Maar ook de navigator kent niet alle obstakels zoals bleek tijdens de Rally van Duitsland. Thierry Neuville reed plankgas tussen de wijngaarden door toen er ineens een boer de weg op wilde rijden in zijn tractor. Neuville wist nog net op tijd te remmen om een verschrikkelijke crash te voorkomen.


Het bijna-ongeluk van Neuville (Bron: YouTube/Rally4You Videos)

Duitse voetballers eisen trein op, maar vertrekken per fiets
Deze week is de selectie van Werder Bremen op trainingskamp in het Oostenrijkse Zell am Ziller. Om de spelers ook een leuk uitje te gunnen, besloot men om ze een kort ritje met de stoomtrein van de Zillertalbahn te laten maken van Laimach naar Zell am Ziller. Aangezien het voetballers zijn, meenden ze het recht te hebben om de hele open wagon te claimen en de reizigers daaruit te laten verhuizen naar de hete dichte rijtuigen. De reizigers dachten hier echter anders over, getuige de reactie van één van hen: "Pas als ik wat van die miljoenen van ze meekrijg wil ik een andere plek zoeken". Hierop droop de selectie af en pakte alsnog de fiets.

De spelers van Werder Bremen wilden graag in de beste wagon met zijn allen (FOK!/dennistd)
De spelers van Werder Bremen wilden graag in de beste wagon met zijn allen (FOK!/dennistd)

En daar dropen ze af en gingen ze per fiets verder (FOK!/dennistd)
En daar dropen ze af en gingen ze per fiets verder (FOK!/dennistd)

Nat pak voor een honkbal
Sommige fans gaan wel erg ver om een honkbal te pakken te krijgen, zoals deze fan deed na een homerun van San Francisco-speler Joe Panik in het duel tegen de Philadelphia Phillies (15-2 voor de Giants). Toen de bal het AT&T Park in San Francisco uit stuiterde klom hij over de reling de McCovey Cove in om de bal op te pikken, met succes zoals we in het onderstaande filmpje zien.


Nat pak voor de honkbalfan (Bron: YouTube)

Lewis Hamilton mag centercourt Wimbledon niet in
Formule 1-coureur Lewis Hamilton was één van de genodigden om tijdens de mannenfinale van Wimbledon plaats te nemen in de Royal Box. Het stukje tribune waar je alleen op uitnodiging naar binnen mag is alleen besteed aan belangrijke en bekende persoonlijkheden en aan de royals uit Engeland. Voor de Royal Box gelden uiteraard kledingvoorschriften, je verwacht niet anders in Engeland en bij het bol van tradities staande Wimbledon. Een uitnodiging gaat dus standaard vergezeld van een boekje met informatie over wat wel en niet kon. Ook Hamilton ontving bij zijn uitnodiging zo'n boekje zoals hij vol trots op Instagram deelde.

 

On my way to Wimbledon to watch the final! Honoured to have been invited to watch the men's finals from the Royal Box! 🇬🇧

Een foto die is geplaatst door Lewis Hamilton (@lewishamilton) op12 Jul 2015 om 5:45 PDT

Maar blijkbaar kon de Formule 1-coureur niet zo heel goed lezen. Dus Hamilton greep gewoon wat hippe kleding uit de kast en dacht daarmee helemaal het mannetje te zijn. Maar regels zijn regels bij het belangrijkste tennistoernooi van het jaar. Het ontbreken van een jasje, een stropdas en de correcte schoenen zorgde ervoor dat hij dus niet de Royal Box in mocht. De Mercedes-coureur moest de wedstrijd via de TV volgen vanuit één van ruimtes in het stadion. Zo zag Hamilton eruit voor zijn bezoekje aan Wimbledon:

 

Wimbledon. 🇬🇧

Een foto die is geplaatst door Lewis Hamilton (@lewishamilton) op12 Jul 2015 om 6:46 PDT

Fenerbahçe-fans helpen Van Persie-fan
En dan dit: een groep supporters van Fenerbahçe zijn een actie gestart om de 4-jarige Louis Diamond naar Turkije te laten komen. Afgelopen zaterdag ging een ontroerend filmpje van de kleuter viral, waarin hij tranen met tuiten huilde. De reden; het aanstaande vertrek van Robin van Persie naar Turkije. De fans van Fenerbahçe hopen 2.000 dollar op te halen, zodat Louis samen met zijn familie naar Turkije kan afreizen. Dan zou hij zijn grote held kunnen ontmoeten.


De diep teleurgestelde Van Persie-fan (Bron: YouTube)

Krokodil verricht loting Davis Cup
Balletjes in een bak en graaien maar, zo kennen we de meeste lotingen wel. Maar in Australië waren ze helemaal klaar met de ouderwetse manier van loten, ze bedachten wat nieuws. In de kwartfinale van de Davis Cup mogen de Aussies het opnemen tegen Kazachstan en vooraf wordt er altijd geloot wie tegen wie mag spelen op de eerste dag. Dat deden ze Down Under dus met behulp van Bert, een zoutwaterkrokodil van 700 kilogram. Door middel van het grijpen van een snackje werd bepaald wie als eersten moeten spelen. Het is niet bekend of de verliezers ook aan Bert gevoerd gaan worden.

Götze viert jaar na de WK-titel met lipdub
Lipdubben of lipsyncen is hip en hot. Te pas en de onpas komen de lipdubvideo's voorbij, maar voor wie het nog niet kent zullen we het even uitleggen. Een lipdub is volgens Wikipedia: "Een lipdub wordt gemaakt door personen of een groep mensen te filmen die een liedje aan het meezingen of playbacken zijn. De audio wordt achteraf tijdens de post-productie vervangen door die van het originele nummer." (Wat is het Sportblog toch leerzaam)

Om te vieren dat hij al één jaar wereldkampioen is wist Sportschau Mario Götze te verleiden tot een lipdub en wel een hele bijzondere. De Duitser playbackte namelijk het commentaar wat gegeven werd bij zijn doelpunt in de WK-finale:


Lipdubbende Götze (Bron: YouTube/Sportschau)

Dan Aykroyd verschijnt in nieuwe Ghostbusters

Ghostbuster van het eerste uur Dan Aykroyd zal een korte verschijning maken in de nieuwe Ghostbusters-film met onder anderen Melissa McCarthy en Kristen Wiig.

"Ben op de GB-set mijn scène aan het doen met de grappige, mooie Kristen Wiig. De vrouwelijke Ghostbusters zijn charmant, hilarisch en ondeugend!", schreef Aykroyd op Twitter. Hij verwijderde zijn bericht even later, maar zijn woordvoerder bevestigt aan Entertainment Weekly dat Aykroyd inderdaad een cameo heeft in de film.

Naar verluidt speelt Aykroyd de chauffeur van een taxi die het karakter van Wiig probeert te nemen. Als extra referentie naar de oude Ghostbusters citeert Aykroyd een oude tekst: "Ik ben niet bang voor een spook."

Ernie Hudson, een andere acteur uit de eerste Ghostbusters-films, gaf in april aan ook een verschijning te maken in de reboot. Andere oudgedienden blijven buiten beeld: Bill Murray was niet bereid mee te werken aan de nieuwe film en Harold Ramis, die tevens samen met Aykroyd de eerste films schreef, overleed vorig jaar op 69-jarige leeftijd.

Schietpartij bij kantoor marine VS

In de Amerikaanse stad Chattanooga (Tennessee) is donderdag rond het middaguur (lokale tijd) groot alarm geslagen na een schietpartij bij een kantoor van de marine. Dat meldden lokale media. Minstens één politieman is neergeschoten en gewond geraakt. De politie zou een verdachte hebben neergeschoten.

Volgens lokale media zijn vijf ambulances en een speciaal commandoteam van de politie bij het centrum gesignaleerd. Een snelweg en een universiteit zijn afgesloten. Een ooggetuige vertelde dat hij iemand vanuit een auto met een geweer had zien schieten.

Ook bij andere kantoren in de staat Tennessee zouden schoten zijn gehoord.

Schietpartij bij kantoor marine VS
Schietpartij bij kantoor marine VS (Foto: ANP)

Tour 1980: Ritzege Knetemann, Hinault stapt af

Dit jaar 35 jaar geleden won er voor het laatst een Nederlander de Tour de France. FOK!sport blikt daarom de komende drie weken elke dag terug op een etappe van de Tour van 1980.

De laatste rit voordat het peloton de bergen van de Pyreneeën in trok ging van Agen naar Pau over 194 kilometer. Met nog 50 kilometer te gaan ontsnapten twee renners, Gerrie Knetemann en Ludo Peeters. Een paar renners waagden een achtervolgingspoging, maar die slaagden niet. De twee bleven vooruit en gingen om de dagzege strijden.

In de sprint probeerde Peeters uit het wiel te komen, maar de Nederlander was net iets rapper. Hij bezorgde Raleigh het tiende dagsucces en maakte een week met Nederlandse etappezeges vol. De Kneet haalde zijn motivatie uit voor hem kenmerkende dingen: "Niet alleen mijn moeder was vandaag jarig, maar hetzelfde gold voor de moeder van Lubberding en de echtgenote van Leo van Vliet. Zoiets geeft je extra stimulans."

Het belangrijkste nieuws van de dag kwam echter in de avonduren. Bernard Hinault stapte uit de Tour! Hij verliet Pau in de avonduren en ontweek daarbij de pers. De knieblessure was te ernstig om ermee de Pyreneeën in te gaan. Dit betekende dat Joop Zoetemelk de nieuwe leider van de algemeen klassement was en de volgende dag in het geel mocht starten. Alleen was nog de vraag of hij dat ook zou doen.

Uitslag twaalfde etappe

# Naam Ploeg Tijd
1. Gerrie Knetemann (Ned) Ti - Raleigh 5:45'24"
2. Ludo Peeters (Bel) Ijsboerke + 00'00"
3. Jean-Luc Vandenbroucke (Bel) La Redoute + 01'19"
4. Leo van Vliet (Ned) Ti - Raleigh + 01'25"
5. Jos Jacobs (Bel) Ijsboerke + 01'25"
6. Ludo Delcroix (Bel) Ijsboerke + 01'25"
7. Jan Raas (Ned) Ti - Raleigh + 01'25"
8. Sean Kelly (Ier) Splendor - Admiral + 01'25"
9. Yvon Bertin (Fra) Renault + 01'25"
10. William Tackaert (Bel) DAF Trucks + 01'25"

Klassement na de twaalfde etappe

# Naam Ploeg Tijd
1. Bernard Hinault (Fra) Renault 57u48'54"
2. Joop Zoetemelk (Ned) Ti - Raleigh + 00'21"
3. Rudy Pevenage (Bel) Ijsboerke + 01'29"
4. Hennie Kuiper (Ned) Peugeot - Esso + 01'31"
5. Pierre Bazzo (Fra) La Redoute + 02'40"
6. Henk Lubberding (Ned) Ti - Raleigh + 05'03
7. Ronny Claes (Bel) Ijsboerke + 05'24"
8. Gerrie Knetemann (Ned) Ti - Raleigh + 05'50"
9. Johan van der Velde (Ned) Ti - Raleigh + 06'03"
10. Patrick Bonnet (Fra) Renault + 06'13"

Zijderveld (14) zwemt naar wereldtitel op schoolslag

Op het WK zwemmen voor sporters met een handicap heeft Chantalle Zijderveld de wereldtitel veroverd op de 100 meter schoolslag in de klasse SB9. De pas veertienjarige Nederlandse onttroonde met 1:17,96 minuten de Nieuw-Zeelandse favoriete Sophie Pascoe, die dankzij haar 1:19,74 met brons genoegen moest nemen. Meng Zhang uit China pakte met 1:18,81 het zilver in een Aziatisch record. Lisa Kruger tikte als vijfde aan maar werd gediskwalificeerd.

Zijderveld, die zwemt met één hand, maakte ondanks haar jonge leeftijd al in 2013 als twaalfjarige haar WK-debuut. In Montreal werd ze toen nog zesde op de 100 meter schoolslag en zevende op de 200 meter wisselslag. In Glasgow zwemt ze dit jaar de 50 meter vrije slag (vijfde), 200 meter wisselslag (zesde), 100 meter schoolslag (goud) en zaterdag nog de 100 meter vrije slag. Vorig jaar veroverde ze op de 100 meter schoolslag, waarop ze nu wereldkampioene is, ook al de Europese titel voor eigen publiek in Eindhoven.

Er vonden in Glasgow nog meer finales plaats met Nederlandse deelnemers, wat nog één medaille opleverde. Marlou van der Kulk zwom in de klasse S14 in 2:11,73 naar het brons op de 200 meter vrije slag. Het was al de vijfde WK-medaille voor de 21-jarige Van der Kulk, die in 2010 en 2013 steeds twee wereldtitels veroverde. In Glasgow wachten voor haar vrijdag en zondag nog de 200 meter wisselslag en de 100 meter rugslag, de twee onderdelen waarop ze regerend wereldkampioene is. Het goud op de 200 meter vrije slag was voor Valeriia Shabalina uit Rusland, die met 2:04,98 net als in de series haar eigen wereldrecord verbrak. Jessica-Jane Applegate uit Groot-Brittannië leverde haar wereldtitel in en werd met 2:06,98 tweede.

De jonge Zijderveld is dolgelukkig met haar gouden medaille (Foto: Screenshot YouTube)
De jonge Zijderveld is dolgelukkig met haar gouden medaille (Foto: Screenshot YouTube)

Op de 100 mter rugslag in de klasse S13, voor de minst zware visuele beperking, grepen Stelle Veerman en Sanne Hofman naast de medailles. De vijftienjarige Veerman - vorig jaar goed voor EK-zilver -  werd net vierde, terwijl de pas dertienjarige Hofman als zesde aantikte. Op de 200 meter wisselslag in de klasse SM8 werd Lisa den Braber vijfde. Michael Schoenmaker tikte als zevende aan op de 150 meter wisselslag SM4, terwijl Lisette Teunissen op dezelfde afstand in dezelfde klasse bij de vrouwen niet opkon tegen de sterke concurrentie en achtste werd.

De finales van donderdag beginnen om 19.06 uur Nederlandse tijd en zijn via YouTube wederom live te volgen. Vooral van Summer Mortimer mag veel verwacht worden. De geboren Canadese werd in 2012 namens Canada paralympisch kampioene op de 100 meter rugslag S10 in een wereldrecord, maar namens Nederland verbrak ze dat record donderdagochtend in de series met 0,04 seconden. Ze is dan ook dé favoriete voor goud in een finale met ook Marije Oosterhuis en Lisa Kruger. Op dezelfde afstand en klasse bij de mannen is Olivier van der Voort houder van het wereldrecord: dit jaar zwom hij in Eindhoven 59,56 seconden. In de series kwam hij met 1:00,27 al relatief dichtbij en hij is dan ook de absolute topfavoriet voor goud. Michael Schoenmaker zal op de 100 meter vrije slag S4 voor een stunt moeten zorgen om voor de medailles mee te kunnen doen.

De livestream voor de finalesessie donderdag, waar vanaf 19.00 uur Nederlandse tijd de finales te kijken zijn (Bron: YouTube)

'Griekse verkiezingen in herfst'

De Griekse minister van Binnenlandse Zaken, Nikos Voutsis, heeft donderdag gesuggereerd dat er vervroegde verkiezingen in de herfst komen. "Afhankelijk van hoe de zaken er voor staan, is het goed mogelijk dat er in september of oktober vervroegde verkiezingen worden gehouden", opperde Voutsis in een gesprek met radiostation Sto Kokkino.

Bij die stembusgang moeten de maatregelen om de schuldencrisis te bezweren het belangrijkste thema worden, aldus Voutsis. In januari kwam de Coalitie van Radicaal Links (Syriza) met vervroegde verkiezingen aan de macht. De partij beloofde op te houden met bezuinigingen en de pijnlijke hervormingen die schuldeisers eisten, terug te draaien.

Maandag wijzigde de links-radicale premier Alexis Tsipras deze koers en stemde na maandenlang verzet in met harde eisen van de Europese geldschieters. Het parlement ging hier donderdag in meerderheid mee akkoord. Maar de premier blijkt steeds meer aangewezen te zijn op de centrumrechtse oppositie in de volksvertegenwoordiging. Syriza dreigt in twee kampen uit elkaar te vallen, de felle tegenstanders van het bezuinigingsbeleid en dus van Tsipras' nieuwe koers en de Syriza-aanhang die hem mopperend steunt.

Tsipras stelt dat hij geen keus heeft. Hij moet de eisen inwilligen in ruil voor nieuw noodkrediet en om straks te kunnen onderhandelen over kwijtschelding van schulden. Mogelijk overweegt Tsipras naar het politieke midden op te schuiven en de nieuwe leider van het politieke centrum te worden met een 'eigen' meerderheid in het parlement.

'Griekse verkiezingen in herfst'
'Griekse verkiezingen in herfst' (Foto: ANP)

100 medische vliegcertificaten ingetrokken

Honderd medische certificaten die zijn afgegeven door European Aviation Medical Center (EAMC) in Rijen zijn ongeldig verklaard. Het gaat om 99 medische verklaringen van vliegend personeel en één certificaat van een luchtverkeersleider. Dat meldde de Inspectie Leefomgeving en Transport donderdag.

Het keuringscentrum in de Noord-Brabantse plaats mag voorlopig geen onderzoeken meer uitvoeren en het Openbaar Ministerie (OM) is om een strafrechtelijk onderzoek gevraagd. Alle honderd documenten zijn 'waarschijnlijk of vrijwel zeker' onterecht afgegeven omdat de keuringen onvolledig of onjuist zijn uitgevoerd. Vliegend personeel en luchtverkeersleiders moeten geldige medische certificaten hebben om te kunnen werken.

De inspectie houdt ook de andere zeven medische keuringsinstanties in de luchtvaart en dertien zelfstandige keuringsartsen de komende tijd extra in de gaten.

100 medische vliegcertificaten ingetrokken
100 medische vliegcertificaten ingetrokken (Foto: ANP)

Tweede etappezege Rodríguez, tijdverlies Nederlanders

Joaquim Rodríguez heeft zijn tweede etappezege in deze Tour de France geboekt. De Spanjaard uit de Katusha-formatie sloeg toe op de slotklim Plateau de Beille en kwam solo over de streep. Robert Gesink en Bauke Mollema verloren een minuut op de groep favorieten waarin ook geletruidrager Chris Froome zat.

In de 195 kilometer lange etappe was het eerste woord aan de sprinters. André Greipel won de tussensprint en pakte zo vijf punten terug op groenetruidrager Peter Sagan. Hierna was het woord aan de aanvallers die met een grote groep vertrokken. Onder de 22 renners was één Nederlander, Lieuwe Westra.

De groep bouwde langzaam maar zeker een voorsprong op van ruim acht minuten op het peloton waar Team Sky het voortouw nam. In de afdaling van de Col de la Core ging het een drietal renners niet snel genoeg: Sepp Vanmarcke, Michal Kwiatkowski en Georg Preidler namen afstand van hun achtervolgers die met een negental overbleven op de Port de Lers. Preidler kon daar het tempo niet meer volgen, terwijl de achtervolgers op de top tot op minder dan tien seconden waren genaderd.

In de afdaling onderweg naar Plateau de Beille breidden Vanmarcke en Kwiatkowski hun voorsprong uit tot bijna twee minuten, maar dit zou niet genoeg blijken te zijn om Rodríguez van zich af te houden. De Spanjaard ontsnapte uit de achtervolgende groep en liet na een fraaie solo Jakob Fuglsang een minuut achter zich. Romain Bardet werd kort hierachter derde.

De favorieten bemoeiden zich niet met de etappezege, maar dat betekende niet dat er geen aanvallen kwamen. Gesink haakte al snel af door een lekke band en moest zich door de regen en wind terugvechten. De Nederlander slaagde hier net niet in en moest zijn concurrenten langzaam maar zeker laten gaan. Geraint Thomas hield het tempo in het groepje favorieten zo hoog dat aanvallen van Nairo Quintana, Alejandro Valverde, Alberto Contador en Vincenzo Nibali geen lang leven beschoren waren. Deze tempoversnellingen werden Mollema te machtig en hij kwam uiteindelijk in het wiel van Gesink over de streep.

Grote verliezer vandaag werd Tony Gallopin die al vroeg moest lossen en ruim drie minuten inleverde op de favorieten. In de top van het klassement blijven de verschillen gelijk: Froome heeft 2.52 minuten voorsprong op Tejay van Garderen en 3.09 minuten op Quintana. Valverde is vierde, voor Thomas en Contador. Gesink klom ondanks zijn tijdverlies naar plaats zeven op 5.32 minuten. Gallopin is twee minuten hierachter achtste en heeft maar vijftien tellen voor op Nibali. Mollema is tiende op 8.02 minuten. Warren Barguil viel uit de top tien weg.

Het Klokhuis zendt serie over pesten uit

Het Klokhuis komt in de Anti-Pest Week met een speciale serie over pesten. In vijf afleveringen komen onder meer deskundigen aan het woord, maar ook pesters en slachtoffers, maakte het jeugdprogramma donderdag bekend.

De Anti-Pest Week is een initiatief van de NPO en sluit aan bij de landelijke 'Week tegen het Pesten 2015'. Uit onderzoek blijkt dat 15 procent van de basisschoolleerlingen wel eens de dupe is van pesten.

Presentatrice Nienke de La Rive Box kijkt verder in de serie hoe de rolverdeling ontstaat in een pestproces en wat omstanders kunnen doen om het te doorbreken. Ook vertellen populaire vloggers Milan Knol en Gamemeneer over hoe er op social media wordt gepest en hoe je dit kunt aanpakken.

De uitzendingen zijn te zien tijdens de Anti-Pest Week van 21 tot en met 25 september om 18.25 uur bij de NTR op NPO Zapp.

Het Klokhuis zendt serie over pesten uit
Het Klokhuis zendt serie over pesten uit (Foto: ANP)

Vuurwapengevaarlijke crimineel ontsnapt

De politie heeft donderdag de vuurwapengevaarlijke Ali Benhadi op de Nationale Opsporingslijst gezet. Hij ontsnapte dinsdagochtend uit een psychiatrische instelling in Den Dolder, waar hij tijdelijk verbleef. Benhadi zit in de gevangenis in Zwolle een gevangenisstraf uit voor geweld.

De politie waarschuwt dat Benhadi (23) mogelijk vuurwapengevaarlijk is.

Benhadi gebruikt medicijnen maar heeft die momenteel niet tot zijn beschikking. Dit kan van invloed zijn op de manier waarop hij reageert op zijn omgeving, aldus de politie.

Mensen die hem zien, moeten direct de politie bellen en zelf geen actie ondernemen. Benhadi woonde voor zijn detentie in Amsterdam-West. De politie houdt er rekening mee dat hij zich in de omgeving van de Baarsjes of Bos & Lommer schuilhoudt, omdat zijn vroegere sociale omgeving zich daar bevindt.

Vuurwapengevaarlijke crimineel ontsnapt
Vuurwapengevaarlijke crimineel ontsnapt (Foto: ANP)

Caitlyn Jenner geeft emotionele speech

Caitlyn Jenner moest een traantje wegpinken toen ze haar familie bedankte voor alle steun die ze kreeg als transgender.

De ex-atleet kreeg woensdagavond de Arthur Ashe Award for Courage uitgereikt tijdens de uitreiking van de ESPY Awards, een sportprijzengala waarin sporters worden bekroond. Tijdens haar uitgebreide ontvangstspeech sprak ze haar hoop uit dat ook transgender sporters geaccepteerd worden. "Ik zal doen wat ik kan om het beeld van hoe transgenders worden beschouwd en behandeld te verbeteren."

Jenner benadrukte dat er nog steeds veel transgenders worden gepest, in elkaar worden geslagen, worden vermoord en in hoge getale zelfmoord plegen. "Transgenders verdienen jullie respect. Vanuit dat respect ontstaat er een meedogende samenleving." Dat er grappen gemaakt worden over haar, vindt ze niet erg: "Als je grappen over me wilt maken of mijn bedoelingen in twijfel trekken: ga je gang. De realiteit is dat ik het kan hebben, maar de duizenden jongeren die worstelen met hun identiteit zouden hier niet mee te maken mogen krijgen."

Caitlyn bedankte ook haar moeder en Diane Saywer, de televisiepersoonlijkheid bij wie hij zij haar publieke debuut als vrouw maakte. De steun van haar kinderen en stiefkinderen emotioneerde de realityster: "Jullie hebben me zoveel steun gegeven en ik ben ontzettend dankbaar dat ik jullie in mijn leven heb."

De Kardashians waren niet de enige bekende gezichten die te zien waren op het evenement. Ook Britney Spears, Vince Vaughn en Kiefer Sutherland waren aanwezig op de awardshow.

Caitlyn Jenner geeft emotionele speech
Caitlyn Jenner geeft emotionele speech (Foto: ANP)

'Flink meer banen in het vooruitzicht'

Er komen steeds meer banen bij in Nederland. Bij het midden- en kleinbedrijf kunnen dit jaar naar verwachting bijna 50.000 extra krachten aan de slag. Volgend jaar versnelt de werkgelegenheidsgroei in het mkb tot ruim 70.000 werkenden.

Bij grotere bedrijven komen er dit jaar en volgend jaar respectievelijk 10.000 en 20.000 arbeidsplaatsen beschikbaar. Dit staat in donderdag gepubliceerde prognoses van onderzoeksbureau Panteia, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Dat veel bedrijven weer nieuwe mensen kunnen aannemen is volgens de onderzoekers te danken aan een krachtige groei van de binnenlandse bestedingen. Consumenten geven meer uit, wat tot uiting komt in een afzetgroei in de horeca en detailhandel. Ook andere sectoren, zoals de groothandel, ict-bedrijven, architectenbureaus en uitzendbureaus, profiteren hiervan.

Grootbedrijf
De werkgelegenheidstoename in het grootbedrijf (ondernemingen met meer dan 250 werknemers) blijft wel behoorlijk achter, vergeleken met het mkb. Dit komt mede doordat het grootbedrijf sterker vertegenwoordigd is in sectoren waar de arbeidsproductiviteit sterk toeneemt, waaronder de industrie en de financiële dienstverlening. De grote financiële instellingen in Nederland zetten daarbij sterk in op besparing op arbeid.

Het CBS publiceerde eerder op de dag nieuwe cijfers over de arbeidsmarkt. Daaruit kwam naar voren dat het aantal mensen met een betaalde baan in een jaar tijd al met 109.000 is toegenomen.

'Flink meer banen in het vooruitzicht'
'Flink meer banen in het vooruitzicht' (Foto: ANP)

Teambaas: McLaren kan seconden sneller

De Formule 1-bolides van McLaren kunnen veel harder rijden dan ze nu laten zien. Dat zegt teambaas Eric Boullier van de Engelse renstal, die dit seizoen voor het eerst met motoren van Honda rijdt. "Als we eenmaal de problemen met de betrouwbaarheid te boven zijn, kunnen we pas laten zien waartoe de auto's in staat zijn. En dan zullen we zien dat ze seconden sneller kunnen zijn in een ronde", zegt Boullier op de website van de Formule 1.

De Honda-motor is tot nog toe meer een bron van ergernis bij de coureurs van McLaren. Fernando Alonso en Jenson Button zijn dit seizoen geregeld uitgevallen en wanneer ze wel finishen, is dat meestal in de achterhoede. "De auto op zich is goed in balans, maar de motor is nog broos en we zijn nog niet in staat het volledige potentieel te benutten. Als we eenmaal de oplossing hebben, dan komt er veel meer uit."

Boullier noemt geen termijn. "We moeten geduld hebben. Het kan over twee races zijn, maar ook pas over tien. We willen in ieder geval tegen het einde van het seizoen weer serieus meerijden in het veld. Top zes moet dan mogelijk zijn."

Teambaas: McLaren kan seconden sneller
Teambaas: McLaren kan seconden sneller (Foto: ANP)

Feestje op beurzen na Grieks 'ja'

Beleggers op de Europese beurzen vierden donderdag een feestje na de instemming van het Griekse parlement met de voorwaarden voor verdere steun. Hoop op een deal en opluchting over een akkoord zorgden in de afgelopen dagen al voor winsten. De ECB deed ook nog een duit in het zakje door de steun aan Griekse banken te verhogen.

De AEX-index in Amsterdam stond kort na de hogere opening op Wall Street 1 procent hoger op 502,01 punten en de MidKap steeg 1,1 procent tot 738,42 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs wonnen tot 1,8 procent, terwijl de FTSE in Londen (plus 0,7 procent) wat achterbleef.

De sterkste stijger in de AEX was vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco met een winst van 2,7 procent. Digitaal beveiligingsspecialist Gemalto was de hekkensluiter met een verlies van ruim 5 procent, gevolgd door chipmachinefabrikant ASML met een min van 4 procent. ASML won woensdag 4,3 procent na de bekendmaking van zijn tweedekwartaalcijfers.

Sligro
Sligro behoorde tot de kopgroep in de MidKap met een plus van bijna 2 procent. De halfjaarresultaten van het groothandels- en supermarktbedrijf waren volgens analisten ietwat tegenvallend, maar de vooruitzichten zijn veelbelovend.

Bij de kleinere bedrijven verloor Docdata 3,8 procent. De dienstverlener aan webwinkels boekte in het eerste halfjaar minder winst, mede dankzij tegenvallende verkopen en hoge kosten bij dochterbedrijf IAI.

Carrefour
In Zürich klom Swatch ruim 5 procent, na beter dan verwachte halfjaarcijfers van de Zwitserse horlogemaker. In Stockholm vielen de resultaten van het Zweedse industriële bedrijf Alfa Laval (plus 10,9 procent ) in goede aarde. In Frankfurt deden de automakers BMW, Volkswagen en Daimler goede zaken met winsten van 2,3 tot 2,9 procent, na een sterke toename van de autoverkopen in Europa.

Carrefour won in Parijs 2,4 procent. Het Franse supermarktconcern zag de omzetgroei in het tweede kwartaal vertragen, door afnemende verkopen in China. De opbrengsten vielen wel hoger uit dan analisten hadden voorzien.

De euro noteerde op 1,0895 dollar, tegen 1,0955 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 51,67 dollar. Brentolie werd 1,3 procent duurder en kostte 57,79 dollar per vat.

Feestje op beurzen na Grieks 'ja'
Feestje op beurzen na Grieks 'ja' (Foto: ANP)

Vrijspraak in zedenzaak Valkenburg

De rechtbank in Maastricht heeft donderdag een 55-jarige verdachte vrijgesproken in de Valkenburgse zedenzaak. Er is volgens de rechtbank te weinig bewijs, maakte zijn raadsman Jean-Paul Hermans bekend.

De rechtbank wachtte in deze zaak niet met de uitspraak tot over twee weken, zoals gebruikelijk. Tijdens de behandeling van de zaak verklaarden de rechters de man vrij. Volgens zijn raadsman omdat zijn cliënt heel emotioneel was - hij huilde en trilde - en vreesde de twee weken tot de uitspraak "niet meer te trekken".

De man werd verdacht van ontucht met de toen 16-jarige prostituee Kimberley in een Valkenburgs hotel. Maar volgens de rechtbank kan dat niet bewezen worden. De man zelf verklaarde geen seks te hebben gehad, omdat hij bij de vrouw geen seksuele opwinding voelde en daarom na betaling onverrichter zake is weggegaan. Het Openbaar Ministerie (OM) had een jaar cel waarvan vier maanden voorwaardelijk geëist.

Vrijspraak in zedenzaak Valkenburg
Vrijspraak in zedenzaak Valkenburg (Foto: ANP)

De Bakker begint tegen Thiem

Thiemo de Bakker begint de Daviscupontmoeting tussen Nederland in Oostenrijk vrijdag direct met een pittige partij. Op het gravel in Kitzbühel speelt de nummer 134 van de wereldranglijst de openingswedstrijd tegen Dominic Thiem, de nummer 30 van de wereld. Robin Haase (74e) speelt vervolgens tegen Andreas Haider-Maurer (58e), bepaalde de loting donderdag.

In het dubbelspel op zaterdag spelen Jean-Julien Rojer en Jesse Huta Galung tegen Jürgen Melzer en Oliver Marach. Op zondag speelt Haase tegen Thiem, gevolgd door het slotduel tussen De Bakker en Haider-Maurer.

Nederland degradeerde vorig jaar september uit het hoogste niveau van de Daviscup en wil zo snel mogelijk terugkeren. Als Nederland wint van Oostenrijk, volgt er een wedstrijd om een plek in de wereldgroep.

De Bakker begint tegen Thiem
De Bakker begint tegen Thiem (Foto: ANP)

Bèta Act of Aggression vandaag van start

De bèta van Act of Aggression, de door Command & Conquer geïnspireerde RTS-game, gaat vandaag van start. De bèta is alleen toegankelijk voor mensen die de game als pre-order hebben besteld.

Twee facties zijn beschikbaar: The Chimera en The US Army. Multiplayer- en skirmish-modus zijn tijdens de bèta speelbaar. Nieuwe maps, alsmede een derde factie, zullen beschikbaar worden gesteld gedurende de bèta. De game kan via Steam gekocht worden met 15% korting. De prijs is daarmee €38,24.

Als je nog niet overtuigd bent; ontwikkelaar Eugen Systems host later vandaag een livestream op Twitch. Hier zal uiteraard gameplay worden getoond, alsmede de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Houd daarvoor dit kanaal in de gaten. Act of Agression komt op 2 september uit, uitsluitend voor pc. Lees hier onze preview naar aanleiding van E3.

Nabestaanden MH17 beginnen zaak in VS

Nabestaanden van slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 hebben de leider van de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne in de Verenigde Staten aangeklaagd. Ze eisen omgerekend bijna 825 miljoen euro van Igor Girkin omdat hij het neerhalen van het toestel van Malaysia Airlines zou hebben georganiseerd.

De ramp voltrok zich vrijdag precies een jaar geleden en kostte aan alle 298 inzittenden het leven, onder wie 196 Nederlanders. De zaak is aangespannen namens achttien families van nabestaanden, aldus Britse media donderdag. Het zou niet om Nederlandse families gaan.

Girkin kwam in beeld omdat een internetpagina met banden met zijn rebellengroep kort na het neerhalen de verantwoordelijkheid voor de daad claimde. De mededeling werd snel na het incident van internet gehaald.

Nabestaanden MH17 beginnen zaak in VS
Nabestaanden MH17 beginnen zaak in VS (Foto: ANP)

Toeristen gewond door vallende tak Zutphen

Een groep toeristen is donderdagmiddag bekneld geraakt onder een grote tak die aan de Rijkenhage in Zutphen uit een boom viel. Daarbij zijn vier of vijf mensen gewond geraakt. Een gewonde zou er ernstig aan toe zijn. Hulpdiensten zijn bezig om de getroffen toeristen te bevrijden, aldus een woordvoerster van de politie.

Een arts is met de traumahelikopter naar de plaats van het ongeluk gebracht om de situatie te beoordelen.

De bezoekers stonden op de aanlegsteiger van fluisterbootjes die door de grachten in Zutphen varen.

Inside Out heeft beste opening voor Pixar ooit

De animatiefilm Inside Out heeft woensdag de beste opening in Nederland gehad voor een film van producent Pixar ooit. De film, die in de Nederlandse versie Binnenstebuiten heet, bracht op woensdag al 175.000 euro op.

Dat is meer dan Cars 2, die het oude record in handen had. Dat heeft distributeur Disney donderdag bekendgemaakt. Inside Out beleefde eerder dit jaar op het festival van Cannes zijn wereldpremière en kreeg van de Nederlandse critici louter lovende recensies.

De film vertelt over de vijf emoties in het hoofd van een tienermeisje. Als de elfjarige Riley verhuist naar een andere stad, moeten Vreugde, Verdriet, Angst, Woede en Afkeer alles in werk stellen om Riley met deze grote verandering om te leren gaan.

Inside Out draait momenteel in 277 bioscoopzalen, in zowel de Engelse als de Nederlandse versie. De stemmen in de Engelse versie zijn van onder anderen Amy Poehler, Bill Hader en Kyle McLachlan. In de Nederlandse nasynchronisatie zijn de hoofdrollen voor onder meer Richard Groenendijk, Peggy Vrijens en Georgina Verbaan.

Pixar was in het verleden verantwoordelijk voor animatiehits als Toy Story, Finding Nemo, Ratatouille, The Incredibles, Wall-E, Monsters Inc. en Up. De Nederlandse première vond woensdag plaats in de JT-bioscoop in Hilversum. De zaal biedt een nieuw Dolby-systeem waardoor films met nog mooier beeld en geluid kunnen worden vertoond.

Golfer Luiten begint slecht aan The Open

Golfer Joost Luiten is donderdag slecht begonnen aan The Open Championship, de derde major van het jaar. De 29-jarige Bleiswijker had in St. Andrews 74 slagen nodig voor zijn openingsronde. Luiten zal vrijdag alle zeilen bij moeten zetten om de cut te halen. 

Luiten zat in de vierde flight en moest al om 7.15 uur beginnen aan zijn ronde. Op zijn scorekaart prijkte geen enkele birdie, maar wel twee bogeys. Luiten kreeg, zeker in de eerste negen holes, genoeg kansen op een birdie, maar maakte er geen. Hij staat momenteel gedeeld 89e. 

De huidige nummer 48 van de wereld haalde vorig jaar de cut niet op The Open. In 2012 werd hij 45e, zijn beste positie ooit op deze major. Luiten werd vorige week op het Schots Open nog vierde, maar het goede spel van toen kon hij hier niet doortrekken. 

De Amerikaan Robert Streb, die met Luiten de achttien holes liep, en de Zuid-Afrikaan Retief Goosen gaan voorlopig aan de leiding met een score van 66 (-6). Drie andere golfers hebben ook een score van zes onder par, maar deze zijn nog niet binnen. 

Tiger Woods is niet goed begonnen aan zijn major. Hij heeft al vijf slagen boven het baangemiddelde nodig na elf holes. Er starten in totaal 156 golfers op de Old Course van St. Andrews. De laatste flight start om 17.15 uur Nederlandse tijd. 

'Amerikanen overwegen Manor F1 over te nemen'

Het is goed mogelijk dat volgend jaar na Haas F1 nog een tweede Amerikaans Formule 1-team op de grid te zien zal zijn. Een groep investeerders onder leiding van Tavo Hellmund en James Carney heeft volgens Motorsport interesse getoond in Manor F1.

Dat team is een doorstart van Marussia F1 dat afgelopen winter onder curatele stond. De investeerder Stephen Fitzpatrick van Ovo Energy is hier verantwoordelijk voor, maar zou nu van het team af willen. Het overnemen van een Formule 1-team zou de volgende stap zijn in de ambities van de New Yorkse investeerder Carney en Hellmund die betrokken was bij Circuit of the Americas in Austin en de terugkeer van de Grand Prix van Mexico.

Manor staat op dit moment onderaan het kampioenschap in de Formule 1. Doordat het team een doorstart heeft moeten maken wordt er nog gereden met een aangepaste 2014-auto. Vorig jaar behaalde de renstal haar grootste succes met Jules Bianchi door in de Grand Prix van Monaco twee punten te scoren. Een zware crash van de Fransman, die hierbij in coma belandde, maakte een einde aan het team. Deze winter herrees de renstal uit haar as, maar voor meer succes zal een nieuwe investeerder de kar moeten trekken.

Arrestant Den Haag overleden na hartinfarct

Een 72-jarige man uit Den Haag is dinsdagavond overleden nadat hij was gearresteerd door de politie. Hij heeft een hartinfarct gehad, bleek uit sectie op zijn lichaam. Dat meldde het Openbaar Ministerie donderdag.

De man zorgde dinsdagavond voor overlast in het centrum van Den Haag. Agenten gingen ter plekke. Ze kwamen erachter dat hij gezocht werd en hielden hem aan. Daarbij stribbelde hij wat tegen, dus werd hij bij zijn polsen gepakt en naar een busje geleid. Er was geen worsteling met de agenten, aldus een OM-woordvoerster.

Na de arrestatie werd de man onwel. Het OM wil niet zeggen of dat gebeurde bij de arrestatie zelf of later in een politiebusje of een cel.

Het OM wil om privacyredenen ook niet zeggen waarvoor hij werd gezocht en of hij mogelijk onder invloed was.

Arrestant Den Haag overleden na hartinfarct
Arrestant Den Haag overleden na hartinfarct (Foto: ANP)

Rutte belt met Poetin over tribunaal MH17

Premier Mark Rutte heeft donderdagmorgen met de Russische president Vladimir Poetin gebeld over de oprichting van een VN-tribunaal om verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 te berechten. Dat maakte de RVD bekend.

Over de inhoud van het gesprek is niets naar buiten gebracht. Rusland heeft al verschillende keren laten blijken niets te voelen voor een dergelijk tribunaal. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Gennadi Gatilov zei recent dat een tribunaal voor Moskou "onacceptabel" is.

Rutte heeft deze dagen meer contact met buitenlandse leiders om steun te zoeken voor de oprichting van het tribunaal, aldus de RVD. Het is vrijdag precies een jaar geleden dat het toestel van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne werd neergehaald. Daarbij kwamen 298 mensen om onder wie 196 Nederlanders.

Rutte belt met Poetin over tribunaal MH17
Rutte belt met Poetin over tribunaal MH17 (Foto: ANP)

TURN: Washington's Spies krijgt derde seizoen

AMC heeft de historische dramaserie TURN: Washington's Spies vernieuwd met een derde seizoen. Dat maakte de televisiezender vandaag bekend. Het derde seizoen krijgt tien afleveringen en zal in 2016 te zien zijn.

De serie, die gaat over een groepje spionnen tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, werd in het tweede seizoen door gemiddeld 1.6 miljoen mensen bekeken. "We zijn dol op wat we zagen van het team van TURN: Washington's Spies in seizoen twee", zei Charlie Coller, president van AMC. "De show heeft iets bereikt wat steeds zeldzamer wordt op televisie: een groeiend aantal kijkers tijdens het seizoen."

Zware beveiliging separatisten rond herdenkingsplek

Een groep van ongeveer honderd separatisten is aangekomen bij het monument voor de slachtoffers van MH17 in Grabovo in het oosten van Oekraïne. Ze zijn daar voor de beveiliging van de herdenkingsceremonie vrijdag, vertellen ze donderdag aan het ANP.

Het is vrijdag precies een jaar geleden dat vlucht MH17 van Malaysia Airlines van Schiphol opsteeg en later boven het oosten van Oekraïne hoogstwaarschijnlijk werd neergeschoten met een BUK-raket. Alle 298 mensen aan boord kwamen hierdoor om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

De rebellen kwamen donderdagmorgen aangereden met tien pantservoertuigen en een aantal vrachtwagens. Ze namen tactische posities in voor de beveiliging van de omgeving.

Herdenking
Volgens burgemeester Vladimir Berezjnoj van Gravovo komen er vrijdag mogelijk enkele rebellenleiders naar de herdenking. De separatisten verwachten "mogelijke sabotage van groepen uit Oekraïne". Daarom kammen ze nu de omgeving uit op zoek naar mijnen of andere explosieven met onder meer metaaldetectors.

Vrijdag wordt in Grabovo en omgeving, net als in Nederland, de ramp herdacht. Deze herdenking begint om 08.00 uur lokale tijd. Eerst wordt er een kerkdienst gehouden, gevolgd door een korte processie naar de rampplek.

Zware beveiliging rebellen rond herdenking
Zware beveiliging rebellen rond herdenking (Foto: ANP)

Eerste FIFA-arrestant uitgeleverd aan VS

Een FIFA-official die eind mei met zes anderen werd opgepakt in Zwitserland is uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De Zwitserse justitie maakte vandaag bekend dat de man gisteren naar New York gebracht werd door een politie-escorte.

Er is niet naar buiten gebracht om welke official het gaat, maar waarschijnlijk gaat het om vicevoorzitter Jeffrey Webb, die afziet van zijn recht om de uitlevering naar de VS aan te vechten. Webb wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen met een waarde van miljoenen dollars in ruil voor de uitzendrechten van wereldkampioenschappen en continentale kampioenschappen.

De andere zes arrestanten vechten hun uitzetting naar de VS, waar de aanklachten liggen, nog aan. De mannen worden vastgehouden op verzoek van de Amerikaanse ministerie van Justitie, die in totaal 14 huidige en voormalige FIFA-officials en medewerkers in verband brengt met grootschalige corruptie na een groot onderzoek door de FBI.

Het onderzoek was opgezet naar aanleiding van het toewijzen van het wereldkampioenschap aan Rusland en Qatar, maar later werden ook de toewijzingen van de afgelopen twintig jaar onderzocht.

Robben niet met Bayern mee naar China

Vanwege een 'licht spierprobleem' reist Arjen Robben donderdag niet met Bayern München naar China. De Duitse landskampioen heeft dat donderdag bekendgemaakt. De Nederlandse aanvaller miste door een kuitblessure ook al het slot van het vorige seizoen bij zijn club, maar had de training inmiddels hervat.

Ook de geblesseerde Franck Ribéry, Holger Badstuber, Dante en Jan Kirchhoff gaan niet mee op reis. De selectie van Bayern wordt aangevuld met drie amateurspelers.

De ploeg van trainer Pep Guardiola gaat in de voorbereiding op het nieuwe seizoen op tournee door China. Er worden drie lucratieve oefenwedstrijden gespeeld, onder andere tegen Valencia in Peking en tegen Internazionale in Shanghai.

Robben niet met Bayern mee naar China
Robben niet met Bayern mee naar China (Foto: ANP)

Commando's VS vinden gestolen kunst bij IS

De Islamitische Staat handelt in oude gestolen kunst en antiquiteiten. Tijdens een geheime operatie in mei in Oost-Syrië kregen Amerikaanse commando's niet de gewenste terroristenleider Abu Sayyaf in handen, maar vonden in diens huis wel een grote hoeveelheid gestolen kunstvoorwerpen.

De Verenigde Staten hebben woensdag meer dan vierhonderd stuks teruggegeven aan het nationaal museum in de Irakese hoofdstad Baghdad, waar de spullen vandaan kwamen. Dat meldt de Amerikaanse krant The Washington Post donderdag. Het blad schrijft dat IS er een speciaal ministerie op nahoudt dat handelt in waardevolle stoffen en spullen: olie, gas én kunst. Wat qua kunstvoorwerp te groot is om te smokkelen of verhandelen, wordt vernietigd. Sayyaf stierf tijdens een vuurgevecht in zijn huis. Toen de Amerikanen op zoek gingen naar laptops met informatie, vonden ze de kunstvoorwerpen.

Er werden onder meer gouden en zilveren munten gevonden, alsmede in het Aramees geschreven religieuze teksten. Aramees was de taal die Jezus sprak. Verder werden antieke zegels uit het Assyrische rijk gevonden en scherven van oude potten. Sommige voorwerpen bleken 4000 jaar oud. Niet allles bleek echt. Zo werd een kopie van het wereldberoemde borstbeeld van de Egyptische koningin Nefertiti aangetroffen. Het origineel staat al een eeuw in een museum in Berlijn.

Commando's VS vinden gestolen kunst bij IS
Commando's VS vinden gestolen kunst bij IS (Foto: ANP)

Hygiëne donutzaak hersteld na incident Grande

Het hygiënekeurmerk van de donutwinkel waarin Ariana Grande aan donuts likte, is hersteld, zo meldt TMZ.

Nadat de beveiligingsbeelden verschenen waarin Ariana Grande aan verschillende donuts likte, werd het hygiënekeurmerk van de winkel naar beneden bijgesteld. Na een nieuwe geslaagde hygiënetest hebben de autoriteiten het keurmerk nu hersteld.

Woensdag corrigeerde de eigenaar van de zaak Joe Marin het nieuws dat de zangeres niet aangeklaagd zou worden voor haar ondeugende actie. Hij vreest dat hij imagoschade lijdt en wil Grande daarom wel degelijk zien boeten. "Ik heb haar aangeklaagd, ik weet niet waar het nieuws vandaan kwam dat ik dat niet zou doen", meldde hij aan de pers.

Grande ging diep door het stof na het incident vorige week en bood meerdere malen haar excuses aan. "Het is confronterend om een video te zien waarin je je slecht gedraagt. Ik was echt teleurgesteld in mezelf", vertelde de popster eerder in een video. "Ik wil juist een positieve invloed zijn. Het spijt me echt en ik hou van jullie."

Waarom de donutwinkeleigenaar de donuts waaraan Grande likte niet voor tienduizenden dollars verkocht heeft aan perverse fans blijft onduidelijk.

Hygiëne donutzaak hersteld na incident Grande
Hygiëne donutzaak hersteld na incident Grande (Foto: ANP)

Pc-versie Arkham Knight krijgt pas in september update

Volgens een interne e-mail van EB Games Australia heeft Warner Bros. een update voor Batman: Arkham Knight pas op zijn vroegst in september beschikbaar. Het kan zelfs november worden, als het tegenzit.

De mensen die de game gekocht hebben voor pc zullen dus nog even geduld moeten hebben. Enkele weken geleden werd bekendgemaakt dat de verkoop van de pc-versie van Arkham Knight gestaakt was vanwege de grote hoeveelheid 'day one'-problemen met de game.

Live-action prequel Aladdin in de maak

Disney gaat aan de slag met een live-action versie van Aladdin. Dat meldt The Hollywood Reporter.

De film duikt dieper in de geschiedenis van de bekende blauwe geest en hoe die in de lamp werd gevangen. Een tovenaar speelt in het verhaal een prominente rol, net als een liefdesdrama. Wanneer de film in de bioscopen verschijnt is nog niet duidelijk.

Het Arabische volksverhaal over Aladdin werd in 1992 met veel succes door Disney naar het witte doek gebracht. In de Amerikaanse versie van de populaire tekenfilm vergaarde vooral Robin Williams veel roem als stem van de geest. Het nieuwe filmproject past in een trend binnen de studio's van Disney waarin tekenfilmklassiekers opnieuw worden verfilmd met echte acteurs. De studio heeft de afgelopen tijd aangekondigd dat onder meer Dumbo, Mulan, The Jungle Book en Pinokkio de live-actionbehandeling zullen ondergaan.

Live-action prequel Aladdin in de maak
Live-action prequel Aladdin in de maak (Foto: ANP)

Voorstel Kiev over status Oost-Oekraïne

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft een nieuw voorstel gedaan voor aanpassingen in de grondwet. Daarin wordt onder meer de 'speciale status' geregeld voor de gebieden in Oost-Oekraïne waar rebellen strijden voor meer autonomie. Porosjenko heeft het voorstel naar de Verochovna Rada (Tweede Kamer) gestuurd, meldden Oekraïense media donderdag.

Begin juli stuurde de president ook al een voorstel voor een grondswetswijziging naar de Kamer, maar daarin werd alleen gesproken over decentralisatie. Porosjenko zou de nieuwe tekst met verwijzingen naar de Oost-Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk hebben verstuurd na een bezoek van de Amerikaanse onderminister Victoria Nuland voor Europese Zaken aan Kiev woensdag.

Het aanpassen van de grondwet is een van de maatregelen die zijn vastgelegd in het Minsk-akkoord. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet eerder weten niet tevreden te zijn met de eerste decentralisatieplannen, omdat ze niet strookten met het akkoord.

Voorstel Kiev over status Oost-Oekraïne
Voorstel Kiev over status Oost-Oekraïne (Foto: ANP)

Angry Birds 2 aangekondigd

Angry Birds 2 is een feit. Ondanks de talloze spin-offs vond Rovio het nu toch echt tijd voor een officieel nieuw deel. 

De aankondiging kwam in de vorm van een promotieposter, waarop de makers aangeven dat er meer details aan zitten te komen op 28 juli. Met de pakkende slogan "Bigger. Badder. Birdier" hoopt de ontwikkelaar mensen hyped te krijgen voor de opvolger. De inkomsten van het Finse Rovio liepen het afgelopen jaar namelijk nogal terug; in het kalenderjaar van 2014 zag Rovio de eigen winst dalen van 36,4 miljoen naar 10 miljoen.

Angry Birds was een van de populairste mobile-games van de afgelopen jaren. De games werden geprezen vanwege de verslavende gameplay, komische stijl en lage prijs. Naast de tig variaties van het spel zelf, is Angry Birds een serieuze franchise op zich geworden, met een enorme hoeveelheid merchandise, kleding, speelgoed, een miniserie en volgend jaar komt er een film van het katapulterende gevogelte, waar Sony verantwoordelijk voor is.

Deadpool weer beschikbaar op Steam

De Deadpool-game uit 2013 is wederom beschikbaar op Steam, na langer dan een jaar geschrapt te zijn geweest. Het is de tweede onaangekondigde game deze week die Activision stilletjes beschikbaar maakt. Consoleversies zijn nog niet gesignaleerd.

Eerder deze week werd al duidelijk dat Activision een Prototype-bundel beschikbaar stelt die beide Prototype-games bevat. Deadpool, die volgend jaar een eigen film krijgt, is nu dus ook terug op Steam. Activision lijkt er een gewoonte van te maken om zonder aankondiging games beschikbaar te maken. De game werd anderhalf jaar geleden geschrapt van Steam, PlayStation Network en Xbox Live, samen met nog een lijst andere Marvel-gelicenseerde Activision-games.

Of de game ook zijn terugkeer maakt op consoles is nog niet bekendgemaakt. Deadpool liet zichzelf nog even zien op Comic-Con dit jaar, maar gelekte beelden worden overal meteen verwijderd.

Xbox One-game ondersteunt Philips Hue

Het is de bedoeling dat games je meenemen naar een andere werkelijkheid. Als de kleuren in je kamer de actie op het scherm overnemen, dan helpt dat al veel. De Xbox One-versie van Chariot gebruikt Philips Hue voor dit effect.

Chariot is een cartoony kleurrijk platformspel dat je met local multiplayer kunt spelen. In een promo-filmpje wordt er getoond in hoeverre de Philips Hue je helpen met de immersie. De lampen geven de kleur van de omgeving weer waar je bent. Dus als je in het water springt, dan zie je blauw licht. Mocht je jezelf in het spel pijn doen, dan knippert er rood licht tussen de kleuren door.

Minecraft-kenners weten dat er al een onofficiële mod is om Philips Hue-lampen in te zetten bij het gamen. De functionaliteit is eigenlijk hetzelfde, maar de Chariot-variant wordt officieel ondersteund door Philips.

Chariot draait op PlayStation 3, PlayStation 4, Wii U, pc en uiteraard Xbox One. De Hue-functie werkt alleen bij de Xbox One-versie.

Touretappe van vandaag: laatste dag Pyreneeën

De renners krijgen vandaag weer een loeizware etappe voor hun kiezen in de Tour de France. De bijna 200 kilometer door de Pyreneeën met vier beklimmingen eindigt op Plateau de Beille, een col van buitencategorie.

Een uitgelezen dag om de knechten van Froome zo vroeg mogelijk te laten lossen om de Brit te isoleren. Of de rest van de top tien dit gaat proberen is de vraag, maar er wordt wel veel spektakel verwacht!

Lannemezan
Het dorpje Lannemezan kent 6500 inwoners en kan als vrij sportief worden gezien. In 2002 en 2004 was Lannemezan ook startplaats van de rit naar Plateau de Beille. Vier jaar daarna was de Tour voor het laatst in deze plaats. Toen startte de rit naar Foix in het dorp. De etappe werd toen gewonnen door de Noor Kurt-Asle Arvesen.

Plateau de Beille
Het wordt de zesde keer dat Plateau de Beille is opgenomen in de Tour de France. In vier van de vijf voorgaande keren wist de uiteindelijke winnaar van de Tour de France de etappe te winnen. In 1998 (Marco Pantani), 2002 en 2004 (Lance Armstrong) en 2007 (Alberto Contador) was dit het geval. De laatste keer dat de Tour hier was won er echter een outsider. De Belg Jelle Vanendert zag dat de klassementsrenners naar elkaar bleven kijken tijdens de klim en profiteerde daar optimaal van. Thomas Voeckler verdedigde toen wel met succes zijn gele trui. 

Etappebeschrijving
Het eerste deel van de rit zal waarschijnlijk een ode worden aan Fabio Casartelli. Het is dit jaar 20 jaar geleden dat hij dodelijk gewond raakte na een val in de afdaling van de Col de Portet-d'Aspet. De tweede categorie klim zit in het begin van de etappe. Na de afdaling koersen de renners naar de Col de la Core, een klim van eerste categorie. Die klim is 14,1 kilometer lang aan 5,7%, waarbij het tweede deel van de klim het zwaarste is.

Na een afdaling en twintig kilometer vallei maken de renners zich op voor de volgende klim. De Port de Lers is 12,9 kilometer lang met een stijgingspercentage van 6%. Het middendeel kent stukken van bijna negen procent, dus het is een niet te onderschatten berg. Na een lange afdaling en tien kilometer vallei wacht de slotklim.

Profiel van de twaalfde etappe (Bron: LeTour.fr)Profiel van de twaalfde etappe (Bron: LeTour.fr)

De slotklim is echt knetterzwaar. Het begin van de Plateau de Beille is het zwaarste. De eerste kilometers van de bijna zestien kilometer lange klim gaat aan negen procent gemiddeld, waarna de klim iets afvlakt. Desondanks blijft het tussen de zeven en acht procent stijgingspercentage schommelen, totaan de slotkilometer. Profiel van Plateau de Beille (Bron: LeTour.fr)Profiel van Plateau de Beille (Bron: LeTour.fr)

Algemeen klassement na de elfde etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1. Chris Froome GBr Team Sky 41h 03' 31''
2. Tejay Van Garderen VS BMC + 02' 52''
3. Nairo Quintana Col Movistar + 03' 09''
4. Alejandro Valverde Spa Movistar + 03' 59''
5. Geraint Thomas GBr Team Sky + 04' 03''
6. Alberto Contador Spa Tinkoff-Saxo + 04' 04''
7. Tony Gallopin Fra Lotto-Soudal + 04' 33''
8. Robert Gesink NED LottoNL-Jumbo + 04' 35''
9. Warren Barguil Fra Warren Barguil + 06' 44''
10. Bauke Mollema NED Trek + 07' 05''
11. Vincenzo Nibali Ita Astana + 07' 47''
12. Mathias Frank Zwi IAM Cycling + 09' 26''
13. Samuel Sanchez Spa BMC + 10' 27''
14. Pierre Rolland Fra Europcar + 13' 57''
15. Andrew Talansky VS Cannondale-Garmin + 16' 33''
16. Dan Martin Ier Cannondale-Garmin + 16' 38''
17. Rigoberto Uran Col Etixx-Quick Step + 17' 55''
18. Jakob Fuglsang Den Astana + 19' 14''
19. Joaquim Rodriguez Spa Kastuha + 20' 42''
20. Romain Bardet Fra AG2r + 22' 07''

FOK!sport favorieten voor de etappe
 
Gisteren kregen de aanvallers al de kans om te winnen, maar vandaag zullen de toppers toch wel de grote  Pyreneeënrit willen pakken. Al is de vraag of iedereen buiten Froome daar zin in heeft, aangezien de Brit wel erg sterk oogt. Toch denken we dat een elitegroep zal gaan strijden om de zege, met de geletruidrager als de grootste favoriet.

***** Chris Froome
**** Nairo Quintana
*** Alejandro Valverde, Bauke Mollema
** Robert Gesink, Tejay Van Garderen
* Warren Barguil, Pierre Rolland, Alberto Contador 

Guardado weer trefzeker voor Mexico

Met een doelpuntrijk gelijkspel tegen Trinidad en Tobago heeft Mexico zich woensdagavond (lokale tijd) verzekerd van een plek in de kwartfinale van de Gold Cup. Het duel in Charlotte eindigde in 4-4.

Mexico leek af te stevenen op een verlies, tot PSV-middenvelder Andrés Guardado Mexico in de 88e minuut op 3-3 bracht met een verre trap die licht van richting werd veranderd. Voor de aanvoerder van de Mexicanen was het zijn tweede doelpunt tijdens de Gold Cup.

Door een eigen goal van aanvoerder Kenwyne Jones kwamen de Mexicanen in de laatste minuut van de reguliere speeltijd zelfs nog op voorsprong. Maar met een kopbal uit een hoekschop diep in blessuretijd trok verdediger Yohance Marshall de stand weer gelijk. Aanvaller Jesús Corona van FC Twente mocht invallen bij Mexico, halverwege de tweede helft.

Trinidad en Tobago is door het gelijkspel groepswinnaar, Mexico eindigt de groepsfase op een tweede plaats. Mexico speelt maandag in de kwartfinale tegen Costa Rica. Trinidad en Tobago strijdt een dag eerder tegen Panama voor een plek in de halve eindstrijd.

Het toernooi om de Gold Cup is het tweejaarlijkse kampioenschap van de Concacaf, de federatie voor de lidstaten in Noord-Amerika, Midden-Amerika en het Caribisch gebied.

Guardado weer trefzeker voor Mexico
Guardado weer trefzeker voor Mexico (Foto: ANP)

Van Gaal: "Valdés volgt onze filosofie niet"

Victor Valdés heeft zich onmogelijk gemaakt bij Louis van Gaal. De Spaanse keeper zou niet bij de 'filosofie' van de manager van Manchester United passen.

Valdés is pas een halfjaar actief op Old Trafford, maar Van Gaal wil nu al van de 33-jarige sluitpost af. Dat liet hij weten tijdens een persconferentie in Seattle. "Valdés is niet geselecteerd voor onze tour door de Verenigde Staten, want hij volgt onze filosofie niet. Vorig jaar weigerde hij te keepen bij de reserves om zijn conditie op peil te houden."

"Als je niet bereid bent de principes van onze filosofie toe te passen, dan is er maar één weg mogelijk en dat is richting de uitgang", zijn de harde woorden van de Nederlandse coach in Amerika. Valdés heeft nog een contract tot medio 2016 bij de Engelse grootmacht. "Voor ons is het een enorme teleurstelling. We dachten dat hij mee zou gaan in onze filosofie."

"Ik betreur het zeer, want we hebben hem de mogelijkheid gegeven te rehabiliteren. Daarna gaven we hem een contract en toen hij uiteindelijk fit was, speelde hij niet bij het eerste team. Dan moet je natuurlijk minuten maken bij het tweede", besloot Van Gaal, die Valdés in seizoen 2002/03 liet debuteren bij FC Barcelona, de club waar de goalie lang succesvol was.

United dreigt in korte tijd twee doelmannen kwijt te raken. Eerste keus David de Gea wordt al tijden in verband gebracht met een vertrek naar Real Madrid, dat al plaats maakte voor de Spaanse jongeling. Volgens diverse Italiaanse media is Sergio Romero, die in het verleden onder contract stond bij AZ Alkmaar, in beeld om bij United te gaan keepen.

Zeurpiet Quinsy Gario spreekt op Lowlands

Ga je in augustus ook naar Lowlands om optredens te bekijken van bijvoorbeeld The Chemical Brothers, De Jeugd van Tegenwoordig, Major Lazer, Paolo Nutini en Limp Bizkit? Vergeet die namen snel, want de organisatie heeft nu een échte topper aan de line-up toegevoegd. Niemand minder dan Zwarte Piet-activist Quinsy Gario komt een 'performance' geven.

Nee, dit is geen grap van FOK! en het is ook geen 1 april. Het staat er echt op de officiële Lowlands-website. Onder de noemer LLowgenda komt een zware delegatie 'dwarsdenkers' aan het woord. Journalisten Thomas Erdbrink en Olaf Koens en columnist Kustaw Bessems, bijvoorbeeld. Er komen zelfs twee ministers spreken: Edith Schippers (Volksgezondheid) en Bert Koenders (Buitenlandse Zaken).

Maar dus ook Quinsy... 'Dichter, kunstenaar en landelijk bekend door zijn strijd tegen Zwarte Piet. Werkt nu aan een eigen talkshow Roet In Het Eten', schrijft Lowlands op hun website. Wie de 'performance' van Quinsy op Lowlands moet missen, krijgt in september nog een herkansing. Dan houdt hij een 'performance lecture' over het onderwerp 'Hoe doe je aangifte tegen 770 mensen?' in Amsterdam.

Burgemeester Katwijk neergezet als Hitler

Reuring in Katwijk: inwoners van de Zuid-Hollandse kustplaats zijn boos op de gemeente. Een lokaal strandpaviljoen heeft zich vanwege allerlei extra regels van de gemeente teruggetrokken uit een muzikaal evenement. Boze feestgangers zijn de Facebook-pagina 'Project Reuring X' gestart. Burgemeester Jos Wienen wordt daar als Hitler neergezet, meldt RTV Katwijk.

Reden voor alle ophef is een muzikaal evenement dat 'Reuring aan Zee' heet en op 25 juli plaatsvindt. Dat muzikale feest bij meerdere strandtenten trok vorig jaar vooral veel bezoekers naar strandpaviljoen Paal 14. 'Een oncontroleerbare hoeveelheid mensen', zegt de gemeente tegen RTV West. De gemeente wil geen groots evenement, maar een kleinschalig evenement, alleen voor Katwijkers.

Regels, regels
Het strandpaviljoen heeft herhaaldelijk met de gemeente gesproken. De gemeente kwam eerst met de regel dat er geen bekende artiesten mochten optreden. Paal 14 regelde daarop een aantal plaatselijke deejays en deelde die informatie op Facebook: al snel stond de teller op tweeduizend aanwezigen. Daarop verbood de gemeente Paal 14 om nog reclame te maken voor Reuring aan Zee.

De gemeente stelde een limiet op het bezoekersaantal. De strandtent kwam daarop met het idee van kaartverkoop. De gemeente verbood echter de verkoop van kaarten aan de deur; alleen voorverkoop was toegestaan. Volgens Paal 14 is het daarvoor nu te kort dag. 'Waarschijnlijk is dit het laatste jaar dat Reuring aan Zee plaats zal vinden', schrijft Paal 14 op Facebook. Veel strandpaviljoenhouders zijn al eerder als deelnemer afgehaakt. 'Wij snappen nu ook waarom. Al met al werkt de Gemeente Katwijk ons dus zo erg tegen dat er voor ons niks anders opzit dan het evenement Reuring aan Zee bij Paal 14 af te zeggen.'

Na die mededeling hebben boze feestgangers een Facebook-pagina gemaakt: Project Reuring X. De lokale politiek heeft bezorgd gereageerd vanwege de verwijzing naar Project X in Haren. Op de pagina is burgemeester Jos Wienen afgebeeld als Hitler, compleet met een Hitlersnorretje en een hakenkruis om zijn arm. De gemeente zegt Project X-achtige rellen niet te zullen accepteren. De maker van de pagina zegt dat zijn pagina alleen was bedoeld om te laten zien hoeveel mensen het jammer vinden dat het zo loopt. Paal 14: 'Wij hopen dat de Gemeente Katwijk in de toekomst tot inzicht komt dat dit soort evenementen Katwijk ook op de kaart zetten en dus niet alleen voor Katwijkers zelf leuk zijn.'

'Bewapende Turkse straaljagers in gevecht met Griekse luchtmacht'

De Griekse luchtmacht heeft zes Turkse gevechtsvliegtuigen onderschept die het Griekse luchtruim binnen waren gevlogen. Daarover berichtten Griekse media woensdag op basis van functionarissen bij het ministerie van Defensie.

De vliegtuigen zouden in formatie over de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee zijn gevlogen. Twee ervan waren bewapend met raketten en een van de vliegtuigen zou in een luchtgevecht zijn geraakt met een Grieks toestel. Voor zover bekend is daarbij niet geschoten. De Turkse straaljagers zouden zijn 'weggejaagd' door de Griekse vliegtuigen.

'Turkse straaljagers in Grieks luchtruim'
'Turkse straaljagers in Grieks luchtruim' (Foto: ANP)

'Inbraak Chris Brown nadelig voor vaderschap'

Zanger Chris Brown wil graag gezamenlijk ouderlijk gezag krijgen over zijn dochter Royalty. Hij doet erg zijn best, maar de recente inbraak in zijn huis kan weleens roet in het eten gooien. Dat meldt TMZ.

Nia Guzman, de moeder van Royalty, vermoedt dat Brown omringd is met bendeleden. Ze denkt dat de inbraak gevolg is van onenigheid tussen Brown en zijn criminele vrienden, zo verzekeren insiders. Ook Chris' moeder deelde haar vermoedens dat de inbraak een inside job is. Guzman kan het incident in haar voordeel gebruiken in haar pleidooi in de rechtbank. Ze wil namelijk niet dat Chris te veel verantwoordelijkheid krijgt over hun dochter.

Gewapende mannen
Bij de inbraak woensdagavond namen gemaskerde mannen onder meer contant geld, elektronica en persoonlijke bezittingen mee. Chris was niet thuis, maar een vrouwelijk familielid werd opgesloten terwijl de gewapende mannen het huis leeghaalden.

De inbraak is niet de enige potentiële bewijsvoering voor Guzman tegen Brown. Eerder vlogen de kogels in de rondte bij meerdere optredens van Brown. Ook zat hij al eens vast voor geweldpleging en werd er eerder ook al ingebroken. Vorig jaar gingen de geruchten dat Brown betrokken zou zijn bij een bendeoorlog.

'Inbraak Chris Brown nadelig voor vaderschap'
'Inbraak Chris Brown nadelig voor vaderschap' (Foto: ANP)

George Bush senior breekt bot in nek

De Amerikaanse oud-president George H.W. Bush, ook bekend als Bush senior, heeft een bot in zijn nek gebroken. Hij was gevallen in zijn woning in Kennebunkport, Maine. Hij verkeert in stabiele toestand en maakt het goed, liet zijn woordvoerder donderdag via Twitter weten.

Volgens de woordvoerder zal Bush voorlopig een nekkraag moeten dragen. Het is niet bekend hoe hij is gevallen.

Bush was president van de Verenigde Staten van 1989 tot begin 1993. Hij werd vorige maand 91 en zit in een rolstoel. Eind vorig jaar moest hij worden opgenomen in een ziekenhuis, omdat hij moeite had met ademen.

George H.W. Bush is de vader van oud-president George W. Bush, die tussen 2001 en 2009 president was, en van Jeb Bush, die in 2016 een gooi naar het presidentschap wil doen.

Bush senior breekt bot in nek
Bush senior breekt bot in nek (Foto: ANP)

Poetin spreekt met Obama over atoomakkoord

President Vladimir Poetin van Rusland heeft zijn Amerikaanse ambtgenoot telefonisch gesproken over het atoomakkoord met Iran. Ze waren beiden tevreden met het resultaat dat de onderhandelingen hebben opgeleverd, meldde het Kremlin woensdag.

Het akkoord was het resultaat van een 'constructieve wisselwerking' tussen de zes wereldmachten, Iran en de Europese Unie, aldus Obama en Poetin. Beide leiders zijn het erover eens dat het akkoord in het belang is van de internationale gemeenschap. De deal moet ervoor zorgen dat Iran geen atoomwapens ontwikkelt en dat spanningen in het Midden-Oosten afnemen.

Poetin en Obama zeiden ook dat de Russisch-Amerikaanse dialoog belangrijk is voor veiligheid en stabiliteit in de wereld. Rusland en de Verenigde Staten willen blijven samenwerken bij onder meer de bestrijding van terrorisme.

Poetin spreekt met Obama over atoomakkoord
Poetin spreekt met Obama over atoomakkoord (Foto: ANP)

Meisje uit Drank & Drugs opgespoord

De video van de hit Drank & Drugs is op internet al meer dan tien miljoen keer bekeken. RTL Boulevard spoorde het meisje op dat de hoofdrol speelt in de clip.

Het blijkt te gaan om de 20-jarige actrice Olivia Lonsdale, die ook te zien is in de film Prins. De videoclip is geregisseerd door Sam de Jong, die in 2012 afstudeerde aan de filmacademie. Hij regisseerde Olivia ook in de film Prins. "Daarin speelt ze heel naturel, en nu iets totaal verschillends. Maar ze doet het met overgave. Ik wilde een satire maken op de rol van seks in de popcultuur."

Olivia zelf had geen moeite met de verzoeken van De Jong, zoals het liggen onder een bankje terwijl ze seksbewegingen maakt. Er ging wel één ding te ver: "Twerken wilde ik niet. Daar ben ik niet goed in."

Grieks parlement buigt voor Europa

Het Griekse parlement heeft op de valreep het EU-eisenpakket van de schuldeisers geaccepteerd. Daarmee heeft premier Alexis Tsipras de eerste horde genomen om een 'Grexit' te voorkomen.

De stemming eindigde kort voor middernacht (plaatselijke tijd) op 229 stemmen voor en 64 tegen. De verwachting is dat er wijzigingen in zowel kabinet als parlement nodig zijn om het eisenpakket uitgevoerd te krijgen.

Ondertussen blijft het IMF erop hameren dat de Griekse schulden veel te groot zijn. Met een onhoudbare schuldenberg is de overeengekomen 'bail-out' zinloos en zit de EU binnen de kortste keren weer met hetzelfde probleem, waarschuwde IMF-baas Christine Lagarde woensdag opnieuw.

Met name Duitsland, de grootste schuldeiser, wil van verlichting voorlopig echter niets weten. Van het vorige steunpakket ging circa 90 procent van het geld direct naar de schuldeisers.

Tsipras stemde met grote tegenzin met de eisen in. Volgens hem kan het land met het mes op de keel simpelweg niet anders.

Grieks parlement buigt voor Europa
Grieks parlement buigt voor Europa (foto: ANP)

Southampton legt Clasie vast

Jordy Clasie gaat de komende vijf seizoenen voor Southampton voetballen. De ploeg van Ronald Koeman betaalt 12,8 miljoen euro voor de kleine middenvelder die overkomt van Feyenoord. Donderdag zal hij voor het eerst meetrainen bij zijn nieuwe werkgever die binnenkort oefenduels tegen FC Groningen en Feyenoord op de rol heeft staan.

De 24-jarige Clasie is blij dat zijn transfer naar Southampton rond is gekomen. "Ik had me al door Pellè laten informeren en merk dat dit een warme club is. Ik heb een erg goed gevoel bij deze club."

Feyenoords technisch directeur Martin van Geel feliciteerde zijn oud-aanvoerder met de overstap naar de Premier League. "Jordy heeft het geweldig gedaan bij Feyenoord. Hij was de afgelopen vier seizoenen onafgebroken basisspeler, terwijl hij als aanvoerder een echt visiekaartje was van de club. Na vorig seizoen gaf hij zelf aan toe te zijn aan een volgende stap in zijn carrière. Voor hem is het fantastisch dat hij zijn loopbaan vervolgt in een grote competitie als de Premier League."

"We verliezen met Jordy een uitstekende speler, maar dit is een prima deal waar alle betrokken partijen zich goed in kunnen vinden. En in een eerder stadium hebben wij al ingespeeld op een eventueel vertrek van Jordy, door Marko Vejinovic aan te trekken."

Tennisster Hogenkamp sneuvelt in Bastad

De Nederlandse tennisdames hebben weinig plezier beleefd aan het WTA-toernooi in Bastad. Kiki Bertens en Arantxa Rus sneuvelden al in de eerste ronde en vandaag volgde Richel Hogenkamp (WTA-155) hun voorbeeld. De 23-jarige Doetinchemse ging met 1-6 en 3-6 onderuit tegen de Zweedse Johanna Larsson (WTA-72).

Een niveau later was er bij het ITF-toernooi in het Tsjechische Olomouc wel succes. Cindy Burger (WTA-209) klopte in de eerste ronde de Kroatische Adrijana Lekaj (WTA-391) met 6-1 en 7-5. In de volgende ronde speelt de Volendamse tegen de Oekraïense Elizaveta Ianchuk (WTA-304).

In het Duitse Aschaffenburg bereikten Indy de Vroome en Quirine Lemoine de tweede ronde. De Vroome (WTA-235) klopte thuisspeelster Natalie Proese (WTA-769) met 6-4 en 7-5. Ze speelt nu tegen de Kroatische Tena Lukas (WTA-409). Lemoine (WTA-277) klopte de Hongaarse Rebeka Stolmar (WTA-861) met 6-3 en 6-3. Zij neemt het nu op tegen de Duitse Antonia Lottner (WTA-291). Bij winst kunnen de twee Nederlandses in de kwartfinale elkaar treffen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.