Broforce

Broforce is een indiegame van Zuid-Afrikaanse afkomst en een ode aan de jaren 80 en 90 op het gebied van zowel games als films. In het kort zou je het kunnen omschrijven als The Expendables gepresenteerd als Contra-achtige game. Dat betekent overdreven veel schieten, explosies en geweld. Heerlijk. Toch?

Broforce is qua gameplay een heel simpele game. Je wordt in een level gedropt, probeert zoveel mogelijk vrienden te redden en schiet je weg naar het pick-up punt. Het geheel wordt gepresenteerd in een 16 bitsetting zoals we die kennen van de Super Nintendo-games Contra en Metal Slug

Het retro-uiterlijk is natuurlijk erg gaaf, maar het moet wel gezegd worden dat de graphics af en toe wat onduidelijk zijn. Zeker als er een flink aantal vijanden bij elkaar staan, je daar iets laat ontploffen en je er vervolgens zelf ook nog langs moet. Meer dan eens kostten de onduidelijke graphics mij een leven.

 

Naast het uiterlijk is ook de gameplay een ode aan de jaren 80 en 90. Alles is heel basic in 2D met een schiet- en een springknop. Er zitten wel wat verschillen tussen de personages: McGuyver gooit enkel met dynamiet, Blade heeft een zwaard en Rambo heeft een mitrailleur. Elke vriend die je redt in het level is een van de helden van vroeger met allemaal hun eigen unieke en herkenbare uiterlijk en wapens.

Dit zorgt voor de nodige variatie in gameplay en verandering van aanpak tijdens de levels. Het is namelijk een enorm verschil of je op afstand iedereen kan omleggen of juist heel dichtbij moet staan. Mijn persoonlijke voorkeur is aanvallen op afstand, maar dat verschilt per persoon. 

 

Broforce is wel een flink stuk gewelddadiger dan de games waarop hij gebaseerd is. Het leent hier heel veel uit de actiefilms uit de jaren 80 en 90. Denk bijvoorbeeld aan Rambo met Sylvester Stallone, dat geeft een goed beeld van de actie en de hoevelheid bloedspetters in Broforce.

Hoewel ik als kind opgroeide met dergelijke films, moet ik zeggen dat Broforce helaas wat tegenvalt. Het eerste halfuur dat je speelt is een ontzettende nostalgische trip terug naar toen ik tien was, maar daarna begint het wat te vervelen. De levels hebben allemaal een andere lay-out, maar verder doe je steeds hetzelfde. Ook worden er zo nu en dan nieuwe vijanden geïntroduceerd, maar dat mag geen naam hebben. 

 

Qua content is er redelijk wat te doen. Per gebied dat je moet bevrijden zijn er een aantal levels en hoewel ze niet erg groot zijn, ben je er toch even mee bezig. De moeilijkheidsgraad ligt, zoals gezegd, vrij hoog wat ervoor zorgt dat je best vaak dood zult gaan en levels opnieuw zult moeten spelen.

Elk level kun je overigens helemaal kapotschieten en opblazen, wat zorgt voor een tactisch voordeel omdat je vijanden via een omweg kunt uitschakelen. Je schiet simpelweg een tunnel naar de volgende vijand en je blaast hem op zonder dat hij het doorheeft! Je moet hier echter wel opletten dat je niet te veel van het level vernietigt, want dan kun je het einde niet meer halen.

Conclusie
Toen ik de eerste trailer van Broforce zag, was ik helemaal gelukkig. Een old skool platformshooter met een thema gebaseerd op The Expendables klinkt ook wel erg tof natuurlijk. Helaas biedt de game weinig gevarieerde inhoud en ben je er na een aantal (korte) speelsessies wel op uitgekeken.

Pluspunten 
Minpunten
 
+ Alles moet en kan kapot! - Veel te eentonig 6
+ Klassieke graphics... - die helaas soms wat onduidelijk zijn
+ Veel speelbare en herkenbare personages  

Gespeeld op pc, komt in 2015 ook naar PlayStation 4 en PlayStation Vita

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.