Game of Thrones - The Lion and the Rose

Deze recap gaat over de tweede aflevering van het vierde seizoen van Game of Thrones. Het bevat spoilers, dus wees gewaarschuwd!

Het seizoen vloog weer voorbij. In deze negende aflevering van Game of Thrones ... Wat? Dit was pas aflevering twee?! Maar er was een bruiloft met een onverwachte afloop!

Mensen, ik presenteer: het vierde seizoen van Game of Thrones!

Vorig jaar werd er hier en daar wat geklaagd dat er weinig gebeurde tot aflevering 9. Aflevering 9 had dan ook een naam hoog te houden. In seizoen een zag deze aflevering de onthoofding van tot-dan-toe hoofdpersoon Ned Stark (Sean Bean), in seizoen twee overblufte HBO zichzelf met de 'Battle of Blackwater Bay' en in seizoen drie konden fans opgelucht ademhalen toen de 'Red Wedding' perfect naar het tv-scherm was vertaald. Om de tendens wat te doorbreken eindigt de tweede aflevering van dit seizoen die sleur met de langverwachte 'royal wedding' die inmiddels is omgedoopt tot de Purple Wedding.

Game of thrones 4X02 screen 1

'Royal Wedding'

Maar buiten de slotscène van bijna een halfuur, viel er deze aflevering nog genoeg anders te beleven. Het meest noemenswaardig waren de scènes met Ramsay Snow en zijn vader. In seizoen 3 was zijn identiteit een 'geheim' en deed hij niks anders dan het martelen van Theon. Tot vervelens toe. Tuurlijk hebben we allemaal smakelijk gelachen om de braadworst op het bord van Ramsay, nadat Theon een bepaald lichaamsdeel was kwijt geraakt. Maar was dit nu echt nodig? Een heel seizoen marteling? Het heeft in ieder geval wel zijn effect gehad, en inmiddels is alleen 'Reek' nog over. Zonder blikken of blozen scheert hij Ramsay op verzoek en geeft daarbij ook nog eens belangrijke informatie over de gebroeders Stark vrij. 

Game of thrones 4X03 screen 3
Wel even scheren voor we naar de bruiloft gaan.

Ook Bran gaf deze aflevering weer acte de presènce. Al sinds seizoen 2 is Bran met Hodor op pad, maar na een herinnering dat Bran een warg is die kan kruipen in de huid van zijn direwolf krijgt de tocht een doel. Dit door middel van een droom met veel hints naar de toekomst: een grote boom, een gigantische schaduw van een draak over een stad, en ook de kraai met drie ogen keert terug. Later dit seizoen (of volgend seizoen ... ) zal vast één en ander duidelijk worden.

Maar de 'good stuff' zat deze week in King's Landing. Zo begint Jaime heimelijk aan zijn zwaardtraining met Bronn. Deze laatste is als personage zó goed vertaald is naar het tv-scherm dat acteur Jerome Flynn iedere scène steelt waarin hij mag schitteren ('She's a screamer, that one. If they don't hear her, they won't hear us.'). Ook Tyrion stuurt eindelijk zijn hoer, Shae, weg. In een emotionele scène breekt hij haar hart en tegelijk ook het zijne.

Veel zin had Tyrion dus niet in een feestje. Maar de receptie van Joffrey en Margeary was een lust voor het oog. In een wervelende scène (is dat Sigur Rós?) worden de verhoudingen tussen alle personages in King's Landing op scherp gezet. Zo is daar de toevallige ontmoeting tussen Jaime en Loras. Loras, die met de zus van Jaime dient te trouwen. En Jaime, die verliefd is op Cersei, zijn zus. Een ander niet te missen hoogtepunt was de ontmoeting tussen Brienne en Cersei, waarbij Cersei ook een sneer geeft naar de relaties van Brienne.

Maar 'man of the hour' is Jack Gleeson als King Joffrey Baratheon! Nog één keer mag de jonge acteur al zijn sadistische, egocentrische en verachtelijke spelletjes spelen met zijn familie. Een geweldig moment was het bedankje van Joffrey richting zijn oom, voor het boek, om deze vervolgens met zijn pas gekregen zwaard kapot te slaan. Als je ook maar heel even dacht dat er toch wat goeds in Joffrey zat, dan kon je het hierna wel vergeten. En het werd erger. Een totale vernedering volgde voor Tyrion. Een spel van de 'War of the Five Kings', gespeeld door louter dwergen, viel niet bij iedereen in de smaak. Margeary zag haar vorige geliefde, Renly, en Sansa werd herinnerd aan haar broer. Tyrion zag hoe men de spot drijfde met dwergen. Joffrey vervolledigde de vernedering door een kan wijn leeg te gieten in het hemd van Tyrion, maar Tyrion hield zich sterk.

Na het eten van een stukje taart stond echter alles plotseling op zijn kop. Joffrey begint te kuchen. Nog een slokje wijn om de moeilijk door te slikken taart weg te spoelen. Maar hij krijgt maar geen lucht. Langzaam raakt hij in paniek. Zijn moeder en vrouw beginnen door te krijgen dat Joffrey echt begint te stikken en slaan alarm. Sansa wordt ondertussen weggehaald. Joffrey hapt meer en meer naar lucht, maar langzaam loopt hij paars aan. Bloed stroomt uit zijn neusgaten, terwijl zijn arm nog één keer uitstrekt. Richting Tyrion, die de lege beker wijn van de grond opraapt. Als Joffrey zijn laatste adem uitblaast, laat Cersei Tyrion in de boeien slaan. 'He did this. He poisoned my son!' 

Game of Thrones 4X02 screen 2
'Purple Wedding'

En zo zijn we los met dit 4e seizoen. De meest gehate villain die ooit onze tv-schermen vulde heeft zijn eind gekregen. Maar hoe frustrerend is het dat het niet door de hand is van één van de kinderen van Stark? Hadden we niet liever gezien dat het rotjoch een doodsteek kreeg van Arya met Needle, of Bran die als Summer Joffrey verscheurt? Maar juist dát maakt Game of Thrones tot wat het is: een geweldige fantasy-reeks met diepe dalen en hoge hoogten. De dood van Joffrey is een overwinning, maar geen bevredigende. Het brengt in ieder geval veel te weer, want wie heeft Joffrey vergiftigd? Is het echt Tyrion? Of toch Sansa, die de beker ook even vasthield? En wie sluit Olenna Tyrell volledig uit? Tijdens de receptie waren er voldoende gasten aanwezig met een motief om de koning een vroegtijdig einde te bezorgen. De strijd om de Ijzeren Troon zal nu echt losbarsten in King's Landing, met meerdere gegadigden voor deze positie.

Seizoen 4 is los, en dit zal een rollercoaster rit worden tot aflevering 10! En dan moet aflevering 9 nog komen...