The Suicide Squad

Nog niet zolang geleden bracht regisseur David Ayer ons de film Suicide Squad, een film die na veel hype door onder andere een paar ontzettend goede trailers ongelooflijk tegenviel. Zowel het publiek als critici moesten niks van de film hebben. De film leek te zijn bezweken onder invloed van de studio na het eerder tegenvallende Batman V Superman. Maar ook Warner Bros. en DC leren van hun fouten. Na het (tijdelijke) ontslag van James Gunn door Disney, wachtte DC niet af en belde Gunn om hem de vrije hand te geven over hun Suicide Squad. Immers, dit was de man die eerder ook al een groepje misfits razend populair maakte met zijn Guardians of the Galaxy.

The Suicide Squad (het verschil zit hem in het woordje 'The') heeft vrijwel niks met de vorige film te maken. Het is geen reboot of remake en ook geen echte sequel. Je hoeft dus niet je herinnering op te frissen door die eerdere film nog eens te zien. Wel komen er karakters uit die film terug, met Margot Robbie als Harley Quinn als belangrijkste wapenfeit. Ook keren Joel Kinnaman als Rick Flagg en Viola Davis als Amanda Waller terug. De fun zit hem echter in de nieuwe karakters, want wat heeft Gunn een stelletje bizarre DC-villains kunnen vinden.

Suicide Squad review pics misfits (Foto: Warner Bros)

Dit zijn echt villains uit de C-lijn van DC. Namen als Polka-Dot Man, T.D.K. en Ratcatcher 2 spreken niet echt tot de verbeelding. Toch weet de film het publiek meegetrokken te krijgen in het leven van deze villains en weet dat met dezelfde verve te doen als bij Guardians. Vooral debutant Daniele Melchior zal als Ratcatcher 2 de harten van het publiek weten te stelen. Haar bijzondere band met King Shark (stemrol van Sylvester Stallone) is hier debet aan, maar ook haar achtergrond en rol in de film zal van Daniela een nieuwe ster in Hollywood maken.  

Verder moet er gesproken worden over John Cena. Die man speelt werkelijk waar in iedere film alsof het de rol van zijn leven is. Zijn combinatie van spiermassa en komisch talent is ongenaakbaar en in de rol als Peacemaker een gouden combinatie. Het samenspel met Idris Elba (als Bloodsport) bereikt al vrij vroeg in de film een komisch hoogtepunt in een soort van shoot-off die het publiek al vroeg op scherp zet. Gooi daar nog een net zo bizarre villain bij (Starro, een gigantische lopende zeester) en je hebt een zooitje ongeregeld dat eigenlijk niet zou moeten kunnen werken in een film, maar dit wonderbaarlijk genoeg wel doet.

Suicide Squad review pics Ratcatcher  (Foto: Warner Bros)

James Gunn laat zich nooit leiden door bekende 'regels' uit de filmwereld. De film is continu verrassend en als publiek heb je het grootste deel van de film geen idee waar alles heen moet leiden. Gunn maakt zeer effectiek gebruik van flashbacks om je iets compleets onverwachts voor te schotelen. Ondanks dit is de film prima te volgen, onder andere door het gebruik van originele locatie benoemingen in beeld. 

Bijna alles klopt aan deze film en er is weinig dat er afbreuk aan doet. De sidequest van Harley Quinn is wat onnodig maar verder is alles in balans: de actiemomenten, karaktermomenten, humor, gore (de film is enkel geschikt voor 16+) en de ontzettend goed gelukte visual effects. De scènes waarin Starro zich een baan door een stad slaat zijn adembenemend, vooral in IMAX. 

Suicide Squad review pics Peacemaker (Foto: Warner Bros)

James Gunn heeft na Guardians opnieuw bewezen een film met een groep onbekende misfits om te zetten in een succesvolle franchise waar het publiek alleen maar meer van wil. DC heeft eindelijk een superheldenfranchise die ze uit kunnen gaan breiden, mits het publiek de stap naar de bioscoop durft te zetten na de eerdere tegenvallende film. Maar vergeet die en ga deze kijken, ik verwacht dat er dit jaar geen betere superheldenfilm meer uit gaat komen!