FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 14 april 2014

Jaar na aanslagen Boston nog veel vragen open

Dinsdag een jaar geleden explodeerden twee bommen, gemaakt van snelkookpannen, bij de finish van de marathon van de Amerikaanse stad Boston. Het openbaar ministerie zegt over een grote hoeveelheid bewijsmateriaal te beschikken, zoals videobeelden van Dzjochar Tsarnajev die een van de bommen plaatst, maar er zijn nog altijd veel vragen.

Wat was de rolverdeling tussen Dzjochar en zijn oudere broer Tamerlan bij de voorbereiding van de aanslag? Waren ze daadwerkelijk van plan om ook in New York een aanslag te plegen? En waarom deden de federale autoriteiten zo weinig met een waarschuwing van Rusland dat Tamerlan was geradicaliseerd?

Daags na de aanslag in Boston werd Tamerlan doodgeschoten, dus een aantal vragen zal voor altijd onbeantwoord blijven. Dzjochar werd uiteindelijk gearresteerd en wordt nu berecht. "Een van de vragen is natuurlijk wat het motief was en hoe het mogelijk is dat twee jonge mannen die in een land waren dat, voor zover duidelijk, goed voor hen was, zo radicaliseerden", aldus voormalig politiechef van Boston Ed Davis.

De advocaten van Dzjochar lijken Tamerlan als de drijvende kracht achter de dubbele aanslag te willen neerzetten. Ze wijzen bijvoorbeeld op het feit dat Dzjochar slechts 19 jaar was toen de aanslagen werden uitgevoerd. Ook zou zijn broer grote invloed op hem hebben gehad.

In een rapport van het Congres, dat vorige maand openbaar werd gemaakt, staat dat de Amerikaanse inlichtingendiensten de kans hebben gemist om Tamerlan op te pakken toen hij in juli 2012 terugkeerde van een reis naar Dagestan. De Russische autoriteiten hadden in 2011 de FBI al gewaarschuwd dat Tamerlan aan het radicaliseren was. De FBI onderzocht de waarschuwing en plaatste Tamerlan op een zwarte lijst. Desalniettemin kon hij zonder problemen naar Dagestan vliegen, daar zes maanden doorbrengen om vervolgens weer terug te keren naar de VS.

"De informatie die we van Rusland kregen was te dun", aldus William Keating, lid van de Commissie voor Binnenlandse Veiligheid van het Huis van Afgevaardigden. In een apart rapport staat dat Rusland niet meer wilde reageren, toen de FBI aandrong op meer details.

Drie dagen na de bomaanslag gaf de FBI beelden vrij van de twee broers bij het finishgebied. Enkele uren later schoten de broers een agent dood in een poging zijn wapen te stelen. Vervolgens stalen ze de auto van een man uit Cambridge, bij Boston.

"Waar is je geld", riep Tamerlan terwijl hij het slachtoffer, Danny Meng, onder schot hield. Meng dacht eerst dat het om een beroving ging, maar had al snel door dat het om iets anders ging. Tamerlan vroeg Meng of hij wist van de bomaanslagen in Boston. "Hij zei: 'Weet je wie dat heeft gedaan? Ik heb het gedaan'", aldus Meng. Vervolgens vroeg Tamerlan of hij met zijn auto naar New York kon rijden. Een week later verklaarde Dzjochar vanuit het ziekenhuis dat hij met zijn broer had besloten om naar New York te rijden om een tweede aanslag te plegen, aldus politiechef van New York, Raymond Kelly.

Meng wist uiteindelijk aan zijn belagers te ontsnappen toen ze stopten bij een tankstation. Volgens de politie reden de broers vervolgens naar Watertown, waar een vuurgevecht met de politie uitbrak. De broers schoten op agenten en gooiden pijpbommen. Tamerlan kwam om het leven, maar Dzjochar wist te voet te ontkomen, gewond. Een dag later werd hij gevonden in een boot die in een achtertuin opgeslagen lag.

Dzjochar had met pen op de binnenkant van de boot een verklaring geschreven. Hij zei dat de bomaanslag bedoeld was om de VS te straffen voor zijn daden in het buitenland. "De Amerikaanse regering doodt onschuldige burgers", zou hij volgens de autoriteiten hebben geschreven. "Hou op onze onschuldige mensen te doden en wij zullen ophouden."

Na de arrestatie van Dzjochar is nog maanden onderzoek verricht. De ouders en zusters van Tamerlans weduwe Katherine Russell werden opgeroepen om een verklaring af te leggen. Haar advocaat, Amato DeLuca, zei dat Russell haar man totaal niet van iets verdacht en dat er in de dagen voor de aanslag niets anders leek te zijn. Russell kreeg vorig jaar te horen dat ze niet als verdachte wordt gezien. "Het doet me verdriet dat mensen, onschuldige slachtoffers, de rest van hun leven moeten leven met de wonden van deze idiotie", aldus DeLuca. "Dat geldt ook voor Katie en haar dochter."

Mensen die Dzjochar kenden zeggen nog steeds grote moeite te hebben om het beeld van een veramerikaniseerde jongeman te verenigen met het beeld van een man die samen met zijn broer een bomaanslag pleegt waarbij drie mensen omkwamen. Luis Vasquez, die het voetbalteam van Dzjochar en Tamerlan coachte, zei dat de broers goede mensen leken te zijn. De doodstraf is volgens hem de gemakkelijkste uitweg voor Dzjochar. "Deze gebeurtenis moet aan hem knagen", meent Vasquez. "Als we hem doden, neemt hij de antwoorden met zich mee in het graf."

Bij de bomaanslagen op 15 april 2013 kwamen drie mensen om het leven en nog eens 260 mensen liepen verwondingen op. Zeker zestien verloren ledematen.

Washington Post en Guardian winnen Pulitzerprijs

The Washington Post en The Guardian hebben maandag de Pulitzerprijs voor openbaar dienstbetoon gewonnen. De Amerikaanse en Britse kranten onderscheidden zich met hun onthullingen over de afluisterpraktijken van de inlichtingendienst NSA op basis van documenten die zij kregen toegespeeld door klokkenluider Edward Snowden. De Pulitzers zijn de belangrijkste Amerikaanse journalistieke prijzen.

De prijs voor 'breaking news' ging naar The Boston Globe voor zijn berichtgeving over de aanslagen bij de finish van de marathon van Boston, een jaar geleden.

The New York Times kreeg twee Pulitzers voor fotografie, een voor het documenteren van de terreuraanslag op het winkelcentrum Westgate in Nairobi in Kenia en de ander voor het essay van fotograaf Josh Haner over het revalidatieproces van een man die door de aanslagen in Boston beide benen verloor.

Het Center for Public Integrity kreeg de prijs voor onderzoeksjournalistiek voor artikelen over hoe sommige artsen en juristen uitkeringen onthielden aan mijnwerkers met longziekte.

The Washington Post werd ook onderscheiden voor verklarende journalistiek voor artikelen over het systeem van voedselcoupons in de Verenigde Staten. Voor features werd geen prijs toegekend.

Benítez: "Mertens is een voorbeeldprof"

Dries Mertens verovert dit seizoen de harten van de Napoli-fans. De Belg is volgens trainer Rafael Benítez een voorbeeldprof en van grote waarde voor zijn ploeg. Mertens (26) verhuisde vorig jaar zomer van PSV naar Napoli. De 22-voudig international kent een goed debuutseizoen in de Serie A.

De Belg maakte afgelopen weekend tegen Lazio (4-2 zege) zijn achtste goal in de Italiaanse competitie. Mede door de treffers en de zes assists van Mertens staat Napoli op derde plaats.

"Ik ken Dries goed. Ik weet waartoe hij in staat is", zegt Benítez tegen Italiaanse media. "Hij leert ook steeds beter om te gaan met defensieve aspecten. Dries is een voorbeeldprof. Hij kan zich nog steeds verbeteren en ons nog meer plezier bezorgen", aldus de Spaanse coach van I Partenopei, derde achter Juventus en AS Roma.

Gonzalo Higuaín stal de show tegen Lazio. De Argentijnse spits scoorde drie keer voor de Napolitanen. San Paolo genoot met volle teugen. "We zagen drie doelpunten van Higuaín en een mooie goal van Mertens. We hebben de supporters een mooie show voorgeschoteld. Ze verdienen veel respect", zegt Benítez.

"Ik zeg altijd dat je goed kan spelen met zowel verdedigende als aanvallende fases in de wedstrijd. Maar wat uiteindelijk telt is de balans. Dat heb ik altijd geprobeerd door te voeren bij de teams waarmee ik heb gewerkt", besluit de Spanjaard, die vorig seizoen met Chelsea nog de Europa League-titel veroverde. Benítez werkte eerder ook voor onder andere Liverpool, Valencia en Internazionale.

'Go Ahead Eagles door met Booy'

Foeke Booy is ook volgend seizoen de trainer van Go Ahead Eagles. De eredivisieclub uit Deventer heeft een optie om zijn contract met een jaar te verlengen gelicht, meldt de NOS maandag. Booy volgde afgelopen zomer Erik ten Hag op, die na de promotie aan de slag ging bij het tweede elftal van Bayern München.

Onder de 51-jarige Booy beleven de Eagles een prima seizoen. De ploeg staat momenteel dertiende en heeft nog een punt nodig om zeker te zijn van handhaving.

Booy stond eerder onder meer aan het roer bij FC Utrecht en Sparta. Met de domstedelingen won hij in 2003 en 2004 de KNVB-beker. In dat laatste jaar werd ook de Johan Cruijff-schaal gepakt.

[Serie A] Juventus maakt voor rust verschil in Udine

Juventus heeft de voorsprong op naaste rivaal AS Roma weer uitgebreid tot acht punten. De koploper van de Serie A was maandag eenvoudig met 2-0 te sterk voor Udinese. Juventus heeft nu 87 punten uit 33 duels. Udinese staat veertiende met 38 punten.

Sebastian Giovinco opende na zestien minuten de score in Udine met een schot in de verre hoek. Tien minuten later sloeg Fernando Llorente toe na gekluts achterin bij de thuisploeg.

Voor Juventus lonken nog twee prijzen dit seizoen. De formatie uit Turijn treft volgende week Benfica in de halve finale van de Europa League. In de Coppa Italia strandde Juve in de kwartfinale.

[JL] Slotfase brengt Jong Twente zege op Jong PSV

Jong FC Twente heeft maandag in de slotfase een zege uit het vuur gesleept tegen Jong PSV. De ploeg van coach Jan Zoutman won in Enschede met 2-0. Thijs Bouma brak de ban met een rake kopbal in de 82e minuut en niet veel later zorgde Kristopher Vida met een hard schot voor de beslissing.

De Tukkers klimmen door de zege naar de zestiende plaats met 43 punten. De Eindhovenaren staan na 35 speelrondes twaalfde met 47 punten.

Jong FC Twente-speler Kristopher Vida in duel met Jong PSV-speler Matthias Zanka Jørgensen en Jong PSV-keeper Benjamin van Leer (PRO SHOTS/Peter Lous)
Jong FC Twente-speler Kristopher Vida in duel met Jong PSV-speler Matthias Zanka Jørgensen en Jong PSV-keeper Benjamin van Leer (PRO SHOTS/Peter Lous)

Zoektocht vermisten Panama teruggeschroefd

De Panamese hulpdiensten zoeken vanaf maandag minder intensief naar de twee vermiste Nederlandse vrouwen. Dat werd tijdens een persconferentie in Boquete bekendgemaakt. De Panamese politie en justitie zijn nu leidend in het onderzoek.

Familieleden van Kris Kremers (21) en Lisanne Froon (22), die sinds 1 april vermist zijn, hadden volgens het station Radio Chiriqui tijdens de bijeenkomst tranen in de ogen. De Nederlandse ambassadeur in Panama Wiebe de Boer was ook aanwezig. De hulpdiensten hebben langer doorgezocht dan gebruikelijk is bij dergelijke vermissingen. Sinaproc, de burgerbescherming, blijft wel uitkijken naar de twee.

Volgens de dienst zijn alle nationale en internationale protocollen gevolgd bij de zoektocht, die werd gehinderd door slecht weer. "Wij hebben helaas geen spoor van de Nederlanders gevonden", aldus een woordvoerder van Sinaproc. De hulpdiensten sluiten uit dat de twee zich in het zoekgebied rond Boquete of in de richting van de provincie Bocas del Toro bevinden.

De vrouwen waren naar het plaatsje Boquete afgereisd om Spaans te leren. Ze waren van plan om een wandeltocht te maken op het nabijgelegen Pianista Trail. Het is echter niet zeker of ze daar ooit aan begonnen zijn. Zaterdag werd bekend dat een zakje met voedselresten en mogelijk haren zijn gevonden die van de vrouwen kunnen zijn. Dit wordt volgens Sinaproc nog steeds onderzocht.

Hoeveel medewerkers van de Panamese politie en justitie zich nu met de zaak gaan bezighouden is onduidelijk. De Nationale Politie in Nederland laat in een persbericht weten in samenwerking met de Panamese autoriteiten te blijven zoeken naar sporen.

Familieleden van de vermisten blijven volgens Sinaproc voor onbepaalde tijd in Boquete.

Schedels Severein en Visser met geweld ingeslagen

De Nederlandse volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein zijn om het leven gekomen doordat met grof geweld op hun schedels is ingeslagen. Dat heeft geresulteerd in meerdere breuken en andere onherstelbare schade. Dat blijkt uit het definitieve autopsierapport waarover het Spaanse persbureau EFE maandag schrijft.

De Nederlanders werden in mei vorig jaar levenloos in een citroenboomgaard bij de plaats Murcia in Zuidoost-Spanje gevonden. Ze waren daarvoor twee weken vermist geweest.

Op dit moment zitten drie verdachten vast voor de dubbele moord. Het gaat om de Spanjaard Juan C. en de Roemenen Valentin I. en Constantin S. De Spanjaard is de hoofdverdachte in de zaak. Hij zou de Roemenen hebben ingehuurd om de Nederlanders om te leggen wegens een zakelijk geschil.

S. heeft eind vorig jaar verklaard onschuldig te zijn, I. heeft verklaard dat hij de Nederlanders heeft gedood uit zelfverdediging. Severein zou op de dag van de moord met een vuurwapen hebben gedreigd. C. heeft ook aangegeven zijn verhaal te willen doen. Wanneer dat is, is echter nog onduidelijk.

Gullit: "Vlaar is de enige échte verdediger"

Ruud Gullit maakt zich zorgen over de verdediging van het Nederlands elftal. Vooral in het centrum voorziet Gullit een probleem voor het WK in Brazilië. Gullit (51) is niet bijzonder gecharmeerd van de verdediging waarop Van Gaal terugviel tijdens de WK-kwalificatiereeks.

"Ron Vlaar is de enige échte verdediger die we hebben", zegt de voormalig Europees kampioen in gesprek met Voetbal International. Gullit weet niet wie de beste kandidaat is voor naast Vlaar.

Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Karim Rekik, Joël Veltman, Jeffrey Bruma, Joris Mathijsen en John Heitinga passeerden al de revue sinds de rentree van Van Gaal bij het Nederlands elftal. Virgil van Dijk en Terence Kongolo worden ook genoemd, maar kwamen nog niet uit voor Oranje. "Ik kan niet kiezen", verklaart Gullit.

"Voor het WK moet je maar gewoon voor degene gaan die het best in vorm is", aldus de oud-speler van onder meer PSV, AC Milan en Chelsea. Over de backposities heeft Gullit ook twijfels. De voormalig topspeler kiest voor Gregory van der Wiel en Daley Blind. Daryl Janmaat komt volgens de Amsterdammer tekort voor het hoogste niveau.

"Janmaat en Blind vind ik eigenlijk niet snel genoeg. En dan heb je tegen Chili een heel groot probleem", besluit Gullit. Oranje start het WK op vrijdag 13 juni met een wedstrijd tegen wereldkampioen Spanje. Daarna volgen duels met Australië (18 juni) en Chili (23 juni). Het Nederlands elftal begint volgende maand aan de voorbereiding.

Strootman: "De support geeft mij kracht"

Kevin Strootman is herstellende van een zware knieblessure. De middenvelder mist het WK in Brazilië, maar heeft vertrouwen in een sterke terugkeer. Strootman (24) raakte vorige maand zwaargeblesseerd in het uitduel van AS Roma bij Napoli.

De 25-voudig international werd in Nederland met succes geopereerd. Strootman is aan de maandenlange revalidatie begonnen. De verwachting is de oud-speler van Sparta Rotterdam, FC Utrecht en PSV in oktober zijn rentree kan maken.

De Ridderkerker bekeek zondag samen met bondscoach Louis van Gaal en Robin van Persie PSV-Feyenoord. Na het duel sprak Strootman met PSV TV. "Ik concentreer me nu volledig op mijn revalidatie. Ik denk daarbij aan spelers die ook een zware blessure hebben gehad. Zij kwamen daarvan sterker en nog volwassener terug. Dat biedt houvast."

Strootman heeft zich neergelegd bij zijn afwezigheid op het WK. "Er zijn ook ergere dingen in het leven. Maar voor een voetballer is dit wel heel vervelend. Ik voel me steeds iets beter worden en ik werk elke dag aan mijn herstel. Het enige waar ik aan denk is een terugkeer op het voetbalveld", aldus de middenvelder van AS Roma.

De Romeinen staan tweede in Italië en kunnen zich opmaken voor Champions League-voetbal volgend seizoen. "Het team doet het heel goed en ik kan niet wachten om in de Champions League uit te komen. Ik moet zeggen dat ik ook erg gelukkig met de steun van journalisten, fans, (ex-)teamgenoten en de clubs waar ik heb gespeeld. De support geeft mij kracht."

Ancelotti: "Zidane wordt geweldige trainer"

Carlo Ancelotti denkt dat zijn assistent Zinedine Zidane een mooie toekomst als coach tegemoet gaat. Het duo werkt sinds dit seizoen samen bij Real Madrid. Ancelotti (54) kwam vorig jaar zomer over van Paris Saint-Germain en voegde voormalig topvoetballer Zidane (41) toe aan de technische staf.

De Fransman was in de periode van José Mourinho al technisch adviseur bij De Koninklijke. In zijn nieuwe rol staat de voormalig Europees en wereldkampioen dichterbij de spelersgroep.

Zidane praat volgens hoofdtrainer Ancelotti meer met spelers dan hij. "Zizou voert meer individuele gesprekken. Hij kent de spelers ook beter dan ik. Ik praat niet heel veel met hen", zei de Italiaanse coach tegenover Spaanse media. Ancelotti ziet geen meerwaarde in het urenlang spreken met spelers.

"Ik vind het onzin om met spelers te praten die niet spelen. Ik had eens een coach die tegen mij zei: Carlo, je bent heel erg belangrijk voor mij. Maar hij zette mij zelden in de basis. Als je veel met spelers praat, verlies je respect. Zizou doet het op een goede manier. Als hij praat, luisteren ze. Iedereen respecteert hem."

Zidane werd al in verband gebracht met een baan bij AS Monaco en Olympique Marseille. Ancelotti denkt dat de oud-speler van onder meer Juventus en Real Madrid een mooie toekomst tegemoet gaat als trainer. "Hij heeft alleen al veel charisma. Hij werkt ook hard en goed. Ik zie in hem een geweldige trainer", aldus de coach van Real.

Pieters: "Ik kijk het WK op de tv, denk ik"

Erik Pieters verwacht niet naar het WK te gaan komende zomer. De linksback van Stoke City speelde vorig jaar zomer zijn laatste interlands voor Oranje. Pieters (25) kent bij Stoke City een prima debuutseizoen.

De vleugelverdediger verruilde vorig jaar zomer PSV voor een transfer naar de Engelse middenmoter. Met The Potters staat Pieters na 34 wedstrijden op de tiende plaats in de Premier League. Pieters deed in 33 competitieduels mee bij Stoke.

De zeventienvoudig international was zaterdag matchwinner bij Stoke. Tegen Newcastle United maakte de Tielenaar de enige treffer (1-0). Met een afgezwaaide voorzet passeerde Pieters landgenoot Tim Krul in het doel van The Magpies. Ondanks de goede vorm van de linksback ontbreekt hij al langere tijd bij het Nederlands elftal.

De hoop op het WK heeft Pieters nog niet definitief opgegeven, maar hij beseft dat de kans klein is. De verdediger ging in juni vorig jaar nog mee naar Azië voor oefenduels met Indonesië en China, sindsdien ontbrak hij bij de ploeg van bondscoach Louis van Gaal. Daley Blind en Bruno Martins Indi kregen de voorkeur op de linksbackpositie.

"Ik heb natuurlijk nog hoop op het WK, maar ik kijk het WK op de tv, denk ik", zegt Pieters tegen The Stoke Sentinel. "We hebben nog vier wedstrijden te gaan in de competitie. Ik ga alles geven in die duels en dan ga ik of op vakantie of naar het WK", aldus de oud-speler van FC Utrecht en PSV.

Pieters kon zondag nagenieten van zijn winnende goal tegen Newcastle. "Iedereen weet dat Krul een goede vriend van mij is. Het was erg leuk om tegen hem mijn eerste goal voor Stoke te maken. We zijn nog steeds vrienden, vermoed ik. Hij was wel een beetje teleurgesteld. Ik houd van aanvallen, maar mijn hoofdtaak is verdedigen en we willen graag vier clean sheets in de laatste wedstrijden", besluit de linksback.

Witte Huis bevestigt bezoek CIA-baas aan Kiev

CIA-directeur John Brennan was afgelopen weekeind in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat heeft het Witte Huis maandag bevestigd. Volgens perschef Jay Carney was de reis naar Kiev, waar het eerst door Russische media over werd bericht, onderdeel van een Europese reis.

De gevluchte Oekraïense ex-president Viktor Janoekovitsj zei zondag op de Russische staatstelevisie dat Brennan met de nieuwe leiders in Oekraïne gesproken heeft en 'in feite het gebruik van geweld en het uitlokken van bloedvergieten heeft goedgekeurd'. De CIA ontkent echter dat Brennan de autoriteiten heeft aangemoedigd.

Carney zei maandag voorts dat de Verenigde Staten in overleg zijn getreden met hun bondgenoten over nieuwe strafmaatregelen voor Rusland en dat de Amerikaanse president Barack Obama maandag al telefonisch contact wil hebben met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin.

De Bakker naar tweede ronde in Chili

Thiemo de Bakker heeft de tweede ronde van het challengertoernooi in Santiago bereikt. De Nederlandse tennisser was maandag met tweemaal 6-3 te sterk voor thuisspeler Bastian Malla, die een wildcard had gekregen. De Bakker sloeg zich succesvol door de kwalificaties.

De volgende tegenstander van de 25-jarige De Bakker, die 151e staat op de wereldranglijst, is de Argentijn Andrea Collarini. De Westlander speelt op het Chileense gravel zijn eerste challenger van het jaar.

Game of Thrones - The Lion and the Rose

Deze recap gaat over de tweede aflevering van het vierde seizoen van Game of Thrones. Het bevat spoilers, dus wees gewaarschuwd!

Vorig jaar werd er hier en daar wat geklaagd dat er weinig gebeurde tot aflevering 9. En aflevering 9 had een naam hoog te houden. In seizoen 1 zag deze aflevering de onthoofding van tot-dan-toe hoofdpersoon Ned Stark (Sean Bean), in seizoen 2 overblufte HBO zichzelf met de 'Battle of Blackwater Bay' en in seizoen drie konden fans opgelucht ademhalen toen de 'Red Wedding' perfect naar het tv-scherm was vertaald. Om de tendens wat te doorbreken doorbreekt de tweede aflevering van dit seizoen die sleur met de langverwachte 'royal wedding' die inmiddels is omgedoopt tot de Purple Wedding.

De meest gehate villain die ooit onze tv-schermen vulde heeft zijn eind gekregen. Maar hoe frustrerend is het dat het niet aan de hand is van één van de kinderen van Stark? Hadden we niet liever gezien dat het rotjoch een steek kreeg van Arya met Needle, of Bran die als Summer Joffrey verscheurt? Maar juist dát maakt Game of Thrones tot wat het is: een geweldige fantasy-reeks met diepe dalen en hoge hoogten. De dood van Joffrey is een overwinning, maar geen bevredigende. Het brengt in ieder geval veel te weer, want wie heeft Joffrey vergiftigd? Is het echt Tyrion? Of toch Sansa, die de beker ook even vasthield? En wie sluit Olenna Tyrel volledig uit? Tijdens de receptie waren er voldoende gasten aanwezig met een motief om de koning een vroegtijdig einde te bezorgen. De strijd om de Ijzeren Troon zal nu echt losbarsten in King's Landing, met meerdere gegadigden voor deze positie.

[upd] Grote zoekactie naar vermiste kitesurfer

Tussen de Tweede Maasvlakte en Rockanje zijn de politie, brandweer, de reddingsbrigade en de kustwacht maandagavond op zoek naar een vermiste kitesurfer. De kite is gevonden bij Rockanje, maar van de surfer zelf ontbreekt nog ieder spoor. Dat meldt een woordvoerder van de kustwacht.

Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. Onder meer met een helikopter en een vliegtuig wordt in de lucht naar de surfer uitgekeken. De reddingsbrigade vaart met een boot voor de kust en politie en brandweer patrouilleren met auto's op het strand.

De man was rond 14.00 uur samen met een andere kitesurfer de zee in gegaan. "Toen die na verloop van tijd weer bij de auto kwam, maar na een uur nog steeds niets van zijn vriend had gehoord, schakelde hij ons in", zegt de woordvoerder.

Hij vertelt dat het om ervaren surfers gaat die geen last hebben gehad van de harde wind en hoge golven maandag. "Voor hen is dat juist een uitdaging."

Update 21:05 uur
Negen kilometer uit de kust bij het Zuid-Hollandse Voorne-Putten zijn maandagavond even voor 20.30 uur twee surfers in zee aangetroffen. Beiden waren bewusteloos. Dat meldt een woordvoerder van de kustwacht.

De twee werden gevonden door een reddingsboot en zijn met een helikopter naar het Erasmus MC in Rotterdam gebracht. Het is niet bekend hoe ze er precies aan toe zijn. De kustwacht spreekt in ieder geval van 'ernstige onderkoelingsverschijnselen'.

Eerder op de avond was een grootscheepse zoekactie op touw gezet nadat een kitesurfer als vermist was opgegeven door een vriend. De twee waren maandagmiddag rond 14.00 uur samen gaan surfen bij de Tweede Maasvlakte, maar raakten elkaar uit het oog. Toen de ene surfer een uur na terugkomst bij de auto nog niets van zijn vriend had gehoord, schakelde hij de kustwacht in.

Vervolgens gingen ook de reddingsbrigade, de brandweer en de politie naar de man op zoek. Auto's, boten, een vliegtuig en een helikopter werden ingezet om zowel op het land, in de zee als vanuit de lucht naar de surfer uit te kijken. Uiteindelijk werd de man drijvend op zee gevonden in het bijzijn van een andere surfer.

Wie de andere persoon is, is niet bekend. "Bij ons zijn geen andere vermissingen gemeld", zegt de woordvoerder van de kustwacht. "Mogelijk was een van hen in de problemen en wilde de ander helpen, maar zijn ze toen beiden in de problemen geraakt. Maar dat is op dit moment speculeren", zegt hij.

Bouterse brengt regering tot wankelen

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft zijn coalitieregering eigenhandig aan het wankelen gebracht. Na maanden van hoog oplopende interne ruzies en speculaties gooide hij maandagavond de partij 'Pertjajah Luhur' uit zijn regering. Dat berichten Surinaamse media. Bouterse steunt in het parlement van Suriname voortaan op een minieme meerderheid van één zetel, waardoor regeren heel moeilijk kan worden.

De bom barstte nadat het Surinaamse parlement er maandag alweer niet in geslaagd was te vergaderen. Al een halfjaar geleden had de volksvertegenwoordiging een begroting voor 2014 moeten goedkeuren, maar sinds februari kunnen vergaderingen niet doorgaan omdat er te weinig parlementsleden naar de vergaderzaal afzakken. De begrotingsbehandeling had maandag eindelijk moeten beginnen, maar alweer kwam het overgrote deel van de parlementsleden niet opdagen.

De grootste dwarsligger is Pertjajah Luhur van Paul Somohardjo, een van de partijen waarmee Bouterse in 2010 een regering vormde. Somohardjo is het openlijk oneens met het door Bouterse doorgevoerde beleid op het ministerie van Onderwijs en liet daarom al bij voorbaat weten nooit in te zullen stemmen met het budget voor dat ministerie.

Bouterse liet maandagavond, na de zoveelste geannuleerde parlementsvergadering, Somohardjo ontbieden op zijn kantoor en gaf hem daar zijn ontslagbrief. "Ik begrijp niet waarom de president tot deze stap is overgegaan. Voor zover ik weet, heb ik niemands vertrouwen beschaamd", reageert de partijvoorzitter tegen nieuwssite Starnieuws.

Het is niet de eerste keer dat de president botst met zijn coalitiegenoten. Op een partijbijeenkomst in 2011 zei Bouterse nog dat zijn coalitiepartners 'geen ontwikkelingsvisie' hebben.

Toen ex-legerleider Bouterse in 2010 president van Suriname werd, steunde hij op een ruim comfortabele tweederdemeerderheid. Na vier jaren van interne ruzies en hoog oplopende meningsverschillen is die geslonken tot de kleinst mogelijke meerderheid van één zetel. Daarnaast heeft Bouterse ook al meer dan tien ministers vervangen.

Volgens planning vinden de volgende parlementsverkiezingen in Suriname plaats in mei volgend jaar.

Drie journalisten gedood in Syrië

Drie journalisten die werkten voor het Libanese Al-Manar TV, dat in handen is van Hezbollah, zijn maandag om het leven gekomen toen de auto waarin ze zaten werd doorzeefd met kogels. Dat heeft de televisiezender maandag bekendgemaakt. De journalisten waren in Maloula, een oude christelijke stad, die kort daarvoor was heroverd door het Syrische leger.

De drie zijn verslaggever Hamza al-Haj Hassan, technicus Halim Allaw en cameraman Moahmmed Mantash. Twee andere collega's raakten gewond. Op beelden is te zien dat hun auto vol met kogelgaten zit. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten werden de drie journalisten getroffen door een scherpschutter van een rebellenbrigade. Vier Syrische militairen die de mannen probeerden te redden moesten hun actie eveneens met de dood bekopen.

Hezbollah is een trouw bondgenoot van de Syrische president Bashar Assad. Strijders van de beweging zijjn naar Syrië gereisd en zijn van groot belang gebleken bij het heroveren van belangrijke plaatsen langs de grens met Libanon.

Aarde en Mars geven elkaar (bijna) een zoentje

Vannacht komen de aarde en Mars dicht bij elkaar. De afstand tussen beide planeet bedraagt dan slechts 92.451.484 kilometer. Een beter moment om de rode planeet eens wat beter te bekijken is nauwelijks denkbaar.

De voormalige oorlogsgod zal met het blote oog duidelijk zichtbaar zijn. Maar mocht je beschikken over een telescoop: dit is het moment om hem te gebruiken. Tenzij er natuurlijk een dik wolkendek boven je zolderkamer hangt . En helaas zit dat er dik in vanavond. Gelukkig is ook hier een oplossing voor, het is namelijk ook mogelijk om online door een SLOOH-telescoop te turen. Jammer genoeg gebeurt dat allemaal niet op prime-time, als je daadwerkelijk naar onze buren wilt zwaaien, dan zal je de wekker moeten zetten. De uitzending begint namelijk om 04.00 uur.

Vorige week dinsdag stonden de planeten al in oppositie met elkaar. Dat wil zeggen: Mars stond op één lijn met de aarde en de zon. Dan zou je misschien denken 'dan staan ze toch ook het dichtst bij elkaar?' Maar die vlieger gaat niet helemaal op. De banen die de aarde en Mars namelijk om de zon heen volgen zijn niet cirkelvorming, maar elliptisch. Zo kan het dus gebeuren dat op een ander tijdstip de onderlinge afstand korter kan zijn.

[pic] Vliegend Spaghettimonster is God

De kogel is door de kerk: vanaf nu is het Vliegende Spaghettimonster, wiens barmhartige noedelslierten altoos over ons waken, officieel tot God verklaard in Polen. Dat meldt The Independent. 

Poolse aanhangers van de Pastafari-religie, die aanvankelijk is opgericht om het idee van een almachtig opperwezen belachelijk te maken, vroegen vorig jaar om officiële erkenning van hun geloof. Die werd aanvankelijk geweigerd, hoewel men de juiste documenten had ingeleverd.

Afgelopen dinsdag deed een rechtbank in Warschau een uitspraak in hoger beroep met gunstige gevolgen voor de religieuzen: het geloven in het Vliegende Spaghettimonster is eindelijk een officieel door de overheid erkende business.

Een aantal fans van Zijne Pastaheid stonden buiten de rechtbank te juichen en scandeerden luidkeels het woord 'pasta'.

Pastafari's zijn tegen de leer van intelligent design en creationisme. Gebeden die oproepen tot rationeel denken en wetenschappelijk onderzoek worden beëindigd met 'ramen' in plaats van 'amen' - opnieuw een verwijzing naar de Heilige Noedelheid.

De Poolse Spaghettigelovigen claimen op hun website dat piraten de oorspronkelijke Pastafari's waren: "Ze waren vredelievende ontdekkingsreizigers die door christelijke desinformatie tegenwoordig het imago van criminelen hebben."

Buigt allen neder voor Zijne Noedelheid.
Buigt allen neder voor Zijne Noedelheid.  

Spuitjes-elf GroenLinks-jongeren doen ook aangifte

De stichting Iedereen Gelijk heeft maandag namens tientallen particulieren en organisaties aangifte gedaan tegen Jakhals Erik Geert Wilders. Aanleiding zijn de uitspraken van de PVV-leider op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen over 'minder Marokkanen'.

De stichting werd 3 weken geleden opgericht door het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) en Dwars, de jongerentak van GroenLinks, met als doel de aangiften tegen Wilders te bundelen.

Advocaat Yehudi Moszkowicz deed maandag namens de stichting aangifte bij het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag.

De ultra-mega-super-specs voor Watch_Dogs

Het is iets waar alleen pc-gamers op zitten te wachten, de pc-specs van een game. Vorige week maakte Ubisoft de minimale en de aanbevolen specificaties bekend voor Watch_Dogs. Nu maakt het bedrijf duidelijk dat er ook ultraspecs zijn om de game te spelen.

De bekendmaking komt via Twitter van Watch_Dogs' creative director Jonathan Morin. Hij zegt hierover het volgende.

"We expect a lot of different specs to run the game at a high, but here are the ultra specs for the few who have them and ask for it. Ultra specs: Intel Core i7-4770K with a GeForce 780."

Morin zegt ook dat de meest recente trailer, hieronder te bekijken, is opgenomen met een Intel Core i7-3930K voorzien van een GeForce Titan IIRC.

Watch_Dogs komt 27 mei uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc. In de herfst van dit jaar komt de game ook naar Wii U.

Amerikaanse vrouw bekent moord op zes baby's

Een vrouw in de Amerikaanse staat Utah heeft toegegeven dat zij in tien jaar tijd zes baby's kort na de bevalling heeft gewurgd of verstikt. De lijkjes borg zij op in kartonnen dozen in haar garage.

De 39-jarige Megan Huntsman werd zondag door de politie opgepakt nadat in de garage van haar vroegere woning zeven lijkjes van pasgeboren baby's waren gevonden. Tijdens het verhoor heeft zij verklaard dat zij de kinderen tussen 1996 en 2006 thuis ter wereld bracht en dat ze op een na levend geboren waren. Ze had de andere baby's allemaal meteen na de geboorte gedood en in dozen gestopt. Volgens de politie was elk lijkje in een handdoek of hemd gewikkeld en in een plastic zak gedaan.

De politie onderzoekt nog of meer mensen ervan af hebben geweten. Het is nog niet bekend of de kinderen allemaal dezelfde vader hadden. De echtgenoot van Huntsman, van wie zij gescheiden leeft, kwam onlangs vrij uit de gevangenis en belde de politie nadat hij bij het opruimen van de garage een babylijkje had gevonden. Tijdens het onderzoek stuitte de politie op de andere lijkjes. Huntsman heeft nog drie dochters - een is tiener en twee zijn al volwassen.

Dwarslaesie mogelijk te genezen

Voor Jezus was het de normaalste zaak van de wereld , in Lourdes schijnt het ook niet ongewoon te zijn en het ziet ernaar uit dat de medische wetenschap nu eveneens op het niveau gaat komen dat religie tweeduizend jaar geleden al bereikt had. Het lijkt er namelijk dat dankzij wetenschappelijk onderzoek de lammen weer zou kunnen leren lopen. Tenzij de patiënten lam zijn natuurlijk.

Een dwarslaesie hoeft voortaan geen reden meer te zijn om te gaan sparen voor een rolstoel. Het Kentucky Spinal Cord Injury Research Center, verbonden aan de universiteit van Louisville, heeft een implantaat ontwikkeld dat ruggengraatzenuwen een herkansing lijkt te kunnen geven. Door middel van stroomstootjes kunnen hersensignalen de betrokken spieren weer aansturen. De voorlopige resultaten zijn behoorlijk bemoedigend. Vier proefkonijnen die al meer dan twee jaar verlamd waren, kunnen weer redelijk hun benen aansturen. Hoewel echt lopen voorlopig nog eventjes te hoog gegrepen is.

De methode gaat in Kentucky eerst nog uitgebreid getest en geschaafd worden, voordat het in de reguliere geneeskunde terecht gaat komen. Mogelijk komt het in de toekomst echt zover dat dwarslaesiepatiënten weer daadwerkelijk gaan leren lopen.


De vier gelukkigen.

Huishoudtoeslag voorlopig van de baan

Het kabinet voert de huishoudtoeslag voorlopig niet in. Er zijn problemen aan het licht gekomen waardoor invoering van de toeslag in zijn huidige vorm niet mogelijk is. Invoering voor 2015 lukt daarom niet, schrijven minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) en staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Voor de periode na 2015 verkent het kabinet of een 'alternatieve vormgeving' van de huishoudtoeslag haalbaar is en worden tevens andere opties verkend om het toeslagenstelsel te hervormen.

De huishoudtoeslag zou de huidige zorgtoeslag, het kindgebonden budget, de huurtoeslag en een regeling voor ouderen vervangen. De uitwerking stuit echter op juridische problemen. De Belastingdienst is tot het oordeel gekomen dat de huishoudentoeslag 'dermate complex is dat dit voor grote problemen zorgt', schrijven de bewindslieden.

"Toevoeging van de huishoudtoeslag in de huidige vorm aan het huidige pakket van werkzaamheden van de Belastingdienst, leidt tot een onverantwoorde stijging van de continuïteitsrisico's ten aanzien van de belastingheffing en toeslagen." Daarom is besloten het plan voorlopig in de ijskast te zetten.

Het kabinet gaat nu op zoek naar alternatieven. Daarbij wordt ook gekeken naar het hervormen van het hele stelsel van toeslagen. Er was al wel een bezuiniging van 1,2 miljard euro ingeboekt. Ook daarvoor gaan Asscher en Wiebes op zoek naar een alternatieve dekking.

Gouden plaat voor 10-jarige Amira Willighagen

De 10-jarige Amira Willighagen, die de laatste editie van Holland's Got Talent op haar naam schreef, heeft maandagavond een gouden plaat gekregen voor haar debuutplaat. Albert Verlinde overhandigde het zangeresje in RTL Boulevard haar prijs.

"Ik wist wel dat er veel waren verkocht, maar ik wist niet dat het er zo veel waren", reageerde een verbaasde Willighagen. Van haar album zijn ten minste tienduizend exemplaren verkocht. Begin deze maand behaalde Willighagen al succes met haar album. Ze stond op één in de Album Top 100 en was daarmee de jongste lijstaanvoerder in de geschiedenis van de Nederlandse hitlijst.


Amira Willighagen - Nessun Dorma (Bron: YouTube - Amira Willighagen - Fans)

H1Z1 bewijst zijn immensheid

Vorige week kondigde Sony Online Entertainment een zombie-mmo aan in de vorm van H1Z1. Na veel losse flarden aan informatie over de game is er nu een plaatje gevonden dat één ding lijkt te bewijzen, Het wordt immens groot.

Het plaatje is letterlijk gevonden. Een aantal Reddit-gebruikers kwamen er namelijk achter dat het panoramische plaatje verborgen was op de officiële website van het spel.

Wanneer H1Z1 precies uitkomt is niet bekend. Het komt naar het nu lijkt uit op pc en PlayStation 4 en volgens Sony zelf komt H1Z1 er snel aan.

Voorwaardelijke boete NAC voor vuurwerk

NAC Breda heeft van de KNVB een voorwaardelijke boete van duizend euro gekregen voor de mislukte sfeeractie voor het thuisduel met FC Utrecht op 28 maart. NAC kreeg van de KNVB toestemming om vuurwerk af te sterken voor de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht (2-2).

Dat ging niet helemaal goed.Door een constructiefout in het afvuurmechanisme raakte het veld beschadigd. Na een aantal harde knallen bleven 'kraters' achter in het veld.

Vlak voor de aftrap moesten de gaten met zand gevuld worden. "Het is jammer dat deze goed voorbereide show verkeerd heeft uitgepakt", zei NAC-directeur Justin Goetzee over de vuurwerkshow in het Rat Verlegh-stadion. Kees Kwakman hielp op het veld mee met het opruimen van de houtsplinters.

"Ik zag de stukken hout met spijkers op het veld liggen, levensgevaarlijk voor ons", aldus NAC-middenvelder Kwakman vorige maand tegen FOX Sports. "Ik moet me eigenlijk inhouden, maar dit is echt weer typisch NAC. Die kinderen in de line-up schrokken zich helemaal het leplazarus, die huilden bijna."

"Dan vraag ik me af: is dit nu de bedoeling? Niet te geloven, ik stond met allemaal houtstukken in mijn handen. Het is misschien ook een beetje zoals wij spelen. Het idee is leuk, maar de uitvoering niet helemaal. Misschien identificeren de fans zich daar wel mee", zei Kwakman toch nog met glimlach op zijn gezicht.

Closer- Korte Sci-Fi film

Dat buitenaardse vliegende schotels echt bestaan weten we sinds gisteravond allemaal, het lacherig afdoen als onzin is niet meer van deze tijd. Zo zweefde er onlangs een ding van vermoedelijk zo'n 1,5 kilometer doorsnee een tijd boven San Francisco, gezien door honderden mensen. We zijn dus helemaal niet alleen in dit heelal en ook zeker niet de allerslimsten, en daar mogen we best wel even bij stilstaan.

World of Darkness is niet meer

Gamestudio CCP Games, bekend van onder andere de EVE-serie, heeft vandaag bekendgemaakt dat het onderhanden mmo-project World of Darkness is stopgezet. Als extra stukje zure appel heeft het bedrijf ook het mogelijk ontslag aangekondigd van 56 medewerkers van de studio in Atlanta.

De mensen die het bedrijf mogelijk moeten verlaten werkten allemaal aan World of Darkness. Een aantal van hen vindt mogelijk een andere plek in de organisatie, maar voor een groot deel zal definitief ontslag worden aangevraagd. De slechte tijden voor de mmo kondigde zich overigens al langer aan. In december 2013 werd het ontwikkelteam al teruggebracht, waarbij al vijftien mensen iets anders moesten vinden.

Een duidelijke reden voor het stopzetten van de ontwikkeling van World of Darkness is niet gegeven. Wel geeft CCP-baas Hilmar Veigar Pétursson in een verklaring aan het heel jammer te vinden dat zij hun beloftes niet kunnen waarmaken.

"The decision to end the World of Darkness MMO project is one of the hardest I've ever had to make. I have always loved and valued the idea of a sandbox experience set in that universe, and over the years I've watched the team passionately strive to make that possible.

Although this was a tough decision that affects our friends and family, uniting the company behind the EVE Universe will put us in a stronger position moving forward, and we are more committed than ever to solidify EVE as the biggest gaming universe in the world."

World of Darkness werd in 2006 al aangekondigd door CCP Games. Het spel moest een mmo gaan worden waarbij vampieren het belangrijkste deel van de wereld en de setting zouden gaan vormen.

"Juventus kan volgend jaar Champions League winnen"

Binnen de eigen landsgrenzen is Juventus al enige tijd oppermachtig, en volgens Marcello Lippi kan de club uit Turijn het machtsgebied spoedig uitbreiden. De huidige trainer van Guangzhou Evergrande denkt dat Juventus volgend seizoen in staat is om de Champions League te winnen. Dit jaar vond De Oude Dame haar Waterloo in de groepsfase, toen Galatasaray het avontuur van Juve beëindigde.

Inmiddels is Juventus hard op weg om de Europa League binnen te slepen, en volgens Lippi kan de ploeg volgend seizoen een grote rol spelen in de belangrijkste Europese clubcompetitie.

"Juventus is een team vol potentie", steekt de ervaren oefenmeester van wal ten overstaan van Tuttosport. "Ze worden steeds beter. Ze kunnen volgend seizoen al de eindstreep halen in de Champions League. Natuurlijk hangt er veel af van de loting, maar je hebt altijd een beetje geluk nodig."

Winnaarsmentaliteit is de sleutel tot succes, meent Lippi. "Naast een paar zomeraankopen, moet Juventus die winnaarsmentaliteit meenemen naar Europa. In de Serie A zijn ze overduidelijk de beste ploeg, maar ze moeten het ook in de Champions League laten zien."

"Het zou veel verschil maken als ze van één of twee grote tegenstanders winnen. Het zou het vertrouwen een aanzienlijke boost geven als dit vroeg in het toernooi zou gebeuren. Ook het winnen van de Europa League zou helpen."

Boschker: "Echte klapper zat er niet tussen"

Sander Boschker neemt na dit seizoen afscheid als profvoetballer. De doelman bleef FC Twente op één seizoen na, bij Ajax, trouw na zijn debuut in 1989. Boschker (43) debuteerde 25 jaar geleden in het doel van FC Twente. Na deze jaargang houdt de enkelvoudig international het voor gezien.

Op dinsdag 20 mei neemt Boschker afscheid in De Grolsch Veste. Het kampioensteam van FC Twente in 2010 neemt het dan op tegen een All Star-team, samengesteld door de keeper. Vier jaar geleden maakte Boschker deel uit van het Nederlands elftal dat de WK-finale verloor van Spanje.

De doelman uit Lichtenvoorde beseft dat het niet meer van deze tijd is dat spelers meer dan twee decennia bij dezelfde club onder contract staan. "Spelers als ik kom je in de voetballerij sowieso niet meer tegen", zegt Boschker tegen de Volkskrant. “Als je bij Feyenoord of Ajax drie jaar in het eerste speelt, ben je zo weg als je een beetje goed bent."

"In Engeland heb je Ryan Giggs, in Italië Francesco Totti. Dat is het wel zo’n beetje", aldus de Tukker, die in navolging van Blaise N'Kufo, clubtopscorer van FC Twente, een standbeeld krijgt bij het stadion van FC Twente. N'Kufo is volgende maand ook aanwezig bij het afscheidsduel van zijn voormalig teamgenoot.

Boschker maakte één jaar een uitstapje naar Ajax, met wie hij als reservedoelman landskampioen werd. De keeper had nooit echt de behoefte om naar het buitenland te verhuizen. "En eerlijk gezegd: de echte klapper zat er ook niet tussen", aldus Boschker, die mede door blessures nog geen wedstrijd voor FC Twente speelde dit seizoen.

Talenten Barcelona winnen 'kleine Champions League'

De talenten van FC Barcelona hebben maandag de UEFA Youth League gewonnen. De Catalanen versloegen Benfica met 3-0 in de finale in het Zwitserse Nyon. Het was de eerste editie van het Europese clubtoernooi voor de hoogste jeugdteams.

Verdediger Rodrigo Tarin opende in de negende minuut de score voor Barcelona en na ruim een halfuur maakte Munir el Haddadi er 2-0 van. De vleugelspeler van Marokkaanse afkomst voorzag de zege in de slotfase nog van extra glans. Voor de Portugezen verzuimde Romario Balde tussendoor voor de gelijkmaker te zorgen. Hij schoot in de veertiende minuut een strafschop hard tegen de lat.

Voor Barcelona is de zege een welkome opsteker. De Spaanse club mag door een transferverbod twee jaar geen spelers kopen en is daardoor mogelijk genoodzaakt om jonge talenten in te passen.

De A1 van Ajax deed ook mee aan de Uefa Youth League, de Champions League voor jeugdelftallen. De Amsterdammers bleven echter steken in de groep met Barcelona, AC Milan en Celtic.

Klaassen: "Hopelijk een dubbel feest"

Ajax maakt kans op de dubbel dit seizoen. Davy Klaassen en Stefano Denswil kijken uit naar de bekerfinale tegen PEC Zwolle en het kampioensduel bij Heracles Almelo. Klaassen (21) en Denswil (20) braken dit seizoen definitief door bij Ajax. Klaassen scoorde tien keer in 24 competitieduels en Denswil vond één keer het net in zestien wedstrijden.

Beide spelers hoopten afgelopen weekend de landstitel in ontvangst te nemen. Ajax won weliswaar van ADO Den Haag, maar nummer twee Feyenoord klopte PSV.

"Met zes punten voorsprong en nog twee wedstrijden te gaan zijn we in principe al kampioen. Maar het liefst hadden we de titel nu al binnen", aldus Klaassen op de clubsite van Ajax. "Over twee weken is het hopelijk dubbel feest. Want zondag willen we eerst dolgraag de beker winnen. Ik verheug me op de finale."

Denswil lijkt na vier duels in de basis weer op de bank plaats te moeten nemen. Niklas Moisander is naar verwachting op tijd fit voor de bekerfinale tegen PEC Zwolle. "Ik reken er niet op dat ik zondag speel, maar ik hoop dat ik toch in actie kom. We hebben stiekem wel te horen gekregen dat de beker nog ontbreekt op het palmares van onze trainer", aldus de centrale verdediger.

Trainer Frank de Boer veroverde drie landstitels met Ajax, maar de nationale beker won hij nog niet als coach. De recordkampioen treft PEC Zwolle zondag in De Kuip. Een week later volgt het competitieduel met Heracles Almelo. De Amsterdammers zijn bij een zege op de Tukkers voor de vierde keer op rij kampioen van Nederland.

Schweinsteiger droomt van Duitse WK-zege

Duitsland geldt komende zomer als een van de topfavorieten voor de WK-winst. Bastian Schweinsteiger droomt van de eindzege met Die Mannschaftin Brazilië. Duitsland is ingedeeld in groep G met Ghana, Portugal en de Verenigde Staten.

De Duitsers werden vier jaar geleden in Zuid-Afrika derde achter wereldkampioen Spanje en Nederland. In de troostfinale was de ploeg van bondscoach Joachim Löw in 2010 te sterk voor Uruguay.

Schweinsteiger (29) hoopt dat Duitsland in Brazilië de wereldbeker gaat winnen. De 101-voudig international ziet een eventuele WK-zege als het hoogtepunt van zijn loopbaan. "De Champions League en het WK zijn de tweede grootste prijzen in het voetbal", zei de middenvelder van Bayern München tegen Kicker.

"Ik heb de Champions League al gewonnen en ik wil natuurlijk ook wereldkampioen worden. Het WK moet het hoogtepunt van mijn loopbaan worden", aldus Schweinsteiger, die met Bayern nog de treble kan winnen dit seizoen. Der Rekordmeister is al kampioen van Duitsland en maakt nog kans op de DFB Pokal en de Champions League.

Schweinsteiger weet dat het seizoen lang duurt, maar hij verwacht niet oververmoeid naar Brazilië af te reizen. "Het voordeel van deze periode in mijn loopbaan is dat ik veel ervaring heb en nog altijd fysiek in orde ben. Dat is de beste en mooiste periode voor een voetballer", vertelt de spelmaker van Duitsland en Bayern.

De samenwerking met Philipp Lahm op het middenveld gaat goed volgens Schweinsteiger. "We zijn nu echt een duo en we weten wat we aan elkaar hebben. Dat is belangrijk om succesvol te zijn. We hebben samen al veel meegemaakt. De nederlaag in de Champions League-finale in München heeft ons nog dichterbij elkaar gebracht."

Natuurdocumentaire voor Oculus Rift

Sir David Attenborough, de bekende regisseur van natuurdocumentaires, werkt aan een nieuw programma dat gefilmd wordt met ondersteuning voor de VR-headset Oculus Rift.

"We zijn nu aan het filmen voor de Oculus Rift" geeft John Morris, commercieel director bij Atlantic Productions aan. "Dus toen we onze recente vlucht over Borneo filmden, filmden we met acht camera's, zodat je de volledige 360° ervaring krijgt."

Atlantic maakt in samenwerking met Sky 3D haar producties met meerdere platformen in het achterhoofd, zoals televisie, 3D, theaters en gigantische schermen. Zij zien dan ook toekomst in de VR-headset, waar ze van vermoeden dat er miljoenen van verkocht gaan worden. De consumentenversie van de Oculus Rift wordt eind dit jaar of in het begin van 2015 verwacht. Facebook heeft onlangs het bedrijf achter oculus Rift gekocht omdat ze er 360 graden brood in zien.

Oculus Rift

Russische straaljager scheert over marineschip VS

Een Russische straaljager heeft afgelopen zaterdag meerdere scheervluchten over een Amerikaans marineschip in de Zwarte Zee gemaakt. Het toestel vloog anderhalf uur lang verschillende keren op een hoogte van 150 meter boven het zeeoppervlak op nog geen duizend meter langs de torpedobootjager USS Donald Cook, zei een defensiemedewerker in Washington.

De commandant van het schip zond over de radio verschillende waarschuwingen uit om niet dichter in de buurt te komen. Het Russische toestel leek ongewapend te zijn.

De Donald Cook voer in internationale wateren ten oosten van Roemenië. De torpedobootjager voer op 10 april de Zwarte Zee op, na de Russische militaire overname van de Krim. Een fregat van de Russische marine schaduwt de Amerikaanse oorlogsbodem, maar is tot nog toe op ruime afstand gebleven.

Pakistaanse broers verdacht van kannibalisme

De politie in Centraal-Pakistan heeft twee broers opgepakt op verdenking van kannibalisme. De politie deed een inval in hun huis in het dorp Khawar Kalan nadat buren hadden geklaagd over stank. In het huis werd een kinderschedel gevonden.

De politie vermoedt dat de twee broers op een begraafplaats lichamen van overledenen hebben opgegraven. Beide mannen waren een jaar geleden vrijgelaten uit de gevangenis nadat ze waren veroordeeld wegens het 'ontmenselijken' van een stoffelijk overschot.

'Slaappilcontrole arts en apotheek schiet tekort'

Huisartsen en apothekers controleren te weinig op het gebruik van verslavingsgevoelige slaappillen. Dat meldt het televisieprogramma Radar maandag op basis van eigen onderzoek.

Ruim zeventig procent van de zestienduizend ondervraagden krijgt nooit vragen van hun arts of apotheek. Bij tachtig procent werd bovendien nooit voorgesteld om te stoppen, zelfs niet als de medicatie langdurig werd gebruikt.

Het TROS-programma noemt de resultaten zorgelijk omdat patiënten gemakkelijk verslaafd raken. De helft van de ondervraagden bevestigt moeite te hebben met stoppen of dat niet zelf te kunnen.

Een derde zegt nooit te zijn gewezen op de verslavingsgevoeligheid van de pillen. Radar noemt deze zogeheten benzodiazepines even verslavend als heroïne.

Bijna twee op de drie gebruikers slikken de slaappillen langer dan twee jaar, terwijl er geen wetenschappelijk bewijs is dat de pillen langer dan twee weken werken. De richtlijnen voor huisartsen schrijven een veel restrictiever beleid voor. De pillen moeten voor een korte periode worden voorgeschreven en er moeten geen automatische herhaalrecepten worden verstrekt.

Alsnog aangifte tegen Jakhals Erik om bierflesincident

De Zonnebloem doet alsnog aangifte tegen Jakhals Erik Dijkstra omdat hij een bierflesje heeft gegooid naar een boot vol gehandicapten. De aangifte is nodig zodat de politie de zaak verder kan onderzoeken, meldt de stichting maandag op haar website.

"Wij zijn het aan onze passagiers verplicht om dit vervolgonderzoek plaats te laten vinden", zegt directeur Noud van Rooij. Het incident werd vrijdagavond uitgezonden in De Wereld Draait Door en leidde tot veel ophef.

Zowel Dijkstra als het programma heeft zaterdag excuses aangeboden bij De Zonnebloem. De stichting heeft de spijtbetuiging aanvaard, maar stelt dat het gaat om een incident met 'grote maatschappelijke impact'. "Verder vindt de Zonnebloem dat een programma als De Wereld Draait Door ook een voorbeeldfunctie heeft en er dus voor had kunnen kiezen het incident niet uit te zenden", zo is te lezen op de website.

Dijkstra interviewde vrijdag in Amsterdam de zanger van de Duitse metalband Rammstein, die vroeg of hij zijn bierflesje van het balkon mocht gooien. "In een poging om grappig te zijn voor een tv-item gooide ik zelf mijn flesje naar beneden. Ik dacht toen dat het grappig was, maar toen ik het gisteren in de uitzending terugzag, dacht ik: dit is helemaal niet grappig", aldus de Jakhals eerder tegen de NOS. "Hoe heb ik zo stom kunnen zijn om dat te doen?"

Child of Light in het voetlicht

Ubisoft heeft een nieuwe trailer van het kunstzinnige spel Child of Light vrijgegeven. Het spel speelt zich af in Lemuria, waarvan we beelden zien in de onderstaande trailer.

De hoofdpersonage Aurora trekt door Lemuria, waarin ze in allerlei avonturen verzeild raakt om het koninkrijk te redden. Met hulp van een vuurvlieg en anderen moet ze de de drie bronnen van het licht: de zon, de maan en de sterren, van de Queen of the Night terugstelen. 

Child of Light is verkrijgbaar vanaf 30 april als digitale download voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox One, Xbox 360, Wii U en pc.

Vanaf morgen WildStarkeys give-away

Aankomend paasweekend moet je de eieren maar snel vinden, want vanaf vrijdag 15:00 tot maandag 8:00 kun je WildStar spelen, tot een levelcap van 20. Vanaf morgen mogen we een flink aantal bètakeys voor WildStar weggeven.

De nieuwe sci-fi MMO staat gepland voor release in 2014. WildStar speelt zich af op de planeet Nexus, een mysterieuze wereld die verlaten is door de aloude Elden. Zij hebben het land rijk achtergelaten, boordevol schatten en technologieën, die ontdekt kunnen worden. Spelers kunnen een wild en mysterieus avontuur beleven dat plaatsvindt in de ruïnes van een vooruitstrevende samenleving.

Je mag zelf kiezen wat je wil: wil je vechten, of ga je liever uit op verkenning om je zo te verdiepen in de rijke geschiedenis van de planeet. Of ben je meer geïnteresseerd in de flora en fauna op de planeet? Er zijn verschillende paden te kiezen, elk met eigen vaardigheden, acties, specialismen en avonturen om te ondernemen op Nexus.

Definitieve rentree zwemlegende Phelps

Michael Phelps gaat definitief zijn rentree maken in het wedstrijdbad. De achttienvoudig olympisch kampioen zal later deze maand in actie komen tijdens de Arena Grand Prix in Mesa, Arizona. Dat heeft de organisatie van de wedstrijd maandag bekend gemaakt.

In maart werd al bekend dat Phelps weer serieus aan het trainen was. In de herfst van 2013 werd door het Amerikaanse anti-dopingagentschap USADA zelfs al bekend gemaakt dat de Amerikaan twee out-of-competition dopingtests had ondergaan. Voor sporters die zich teruggetrokken hebben is dit een noodzakelijk iets om weer terug te mogen keren.

De verplichte wachttijd van negen maanden, waarin sporters beschikbaar moeten zijn voor dopingtests, zit er nu op voor Phelps en dus is zijn rentree aanstaande. Het is nog niet bekend welke afstanden hij zal gaan zwemmen in Mesa, daarvoor moet gewacht worden op de officiële startlijsten die later deze week uitgebracht worden. 

In de wedstrijden uit de Grand Prix-serie staat doorgaans een groot deel van de Amerikaanse zwemtop aan de start. Swimming World heeft aan Bob Bowman, de coach van Phelps, gevraagd het bericht van de organisatie van de wedstrijd in Mesa te bevestigen. Een antwoord daarop laat nog even op zich wachten. De wedstrijden vinden plaats van 24 tot en met 26 april.

Geen Full-HD Trials Fusion voor Xbox One

Trials Fusion gaat op elk platform op zestig frames per seconde draaien, maar er zijn wel verschillen in resoluties. De pc- en PlayStation 4-versie gaan voor 1080p, de Xbox One zal 900p gebruiken na een patch. Zonder die patch draait het op een resolutie van 800p.

De Xbox 360-versie van Trials Fusion heeft een resolutie van 600p. De patch, die meteen beschikbaar zal zijn, lost ook andere dingen op zoals problemen met leaderboards en replays die out-of-sync kunnen zijn.

Trials Fusion komt 16 april digitaal uit op PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. De pc-versie volgt 24 april. Vanaf 17 april is de fysieke versie beschikbaar voor de genoemde platformen, met daarin een season pass.

Technisch directeur vertrekt bij Mercedes

Het Formule 1-team van Mercedes neemt eind dit jaar afscheid van technisch directeur Bob Bell. De Noord-Ier, die de functie sinds 2011 bekleedde, gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging, meldt Mercedes maandag. Bell was eerder tien jaar werkzaam bij Renault.

Mercedes gaat niet op zoek naar een vervanger voor Bell, die nog tot november aanblijft. Directeur Paddy Lowe neemt zijn taken op zich.

De Duitse renstal domineerde de eerste drie races van het nieuwe seizoen. Nico Rosberg won in Australië en Lewis Hamilton was de beste in Maleisië en Bahrein.

Eerder op de dag nam Ferrari afscheid van teambaas Stefano Domenicali. Marco Mattiacci wordt aangesteld als zijn opvolger.

Wielrenner Démare verlengt contract bij FDJ

Arnaud Démare heeft zijn contract bij wielerploeg FDJ verlengd tot 2016. De 22-jarige wielrenner uit Frankrijk rijdt sinds eind 2011 voor de ploeg en had een contract tot het einde van dit jaar. Afgelopen weekeinde werd Démare twaalfde in Parijs-Roubaix.

"Ik voel mij goed bij dit team dus wacht ik niet op aanbiedingen van andere teams", laat Démare weten op de ploegsite. De komende jaren wil Démare op meerdere vlakken scoren. "Ik hou van de sprint, dat stelt mij in staat om races te winnen. Ik hou van de klassiekers. Ik hou van beide."

Démare kwam bij de ploeg als wereldkampioen junioren en sindsdien won hij onder meer de Vattenfall Cyclassics en etappes in de Eneco Tour en de Ronde van Zwitserland. Dit jaar won de Fransman een etappe in de Ronde van Qatar en werd hij tweede in Gent-Wevelgem.

Ubisoft kondigt E3-persconferentie aan

Na Electronic Arts heeft Ubisoft bekendgemaakt dat ze wederom een E3-persconferentie geven tijdens het gamesevent in Los Angeles. Maandag op dinsdag op middernacht kunnen we zien wat de uitgever allemaal geheim probeerde te houden.

Ubisoft zal vast een nieuwe Assassin's Creed zien, waar we misschien wel aan wall-running kunnen doen in het oudere Parijs. Nieuwe beelden van The Division en The Crew zijn te verwachten, en misschien duikt de langverwachte Rainbow 6: Patriots voor next-gen wel op. En natuurlijk, zoals elk jaar hopen we weer op nieuws over Beyond Good & Evil 2.

De E3-gamesconferentie is van 10 juni tot en met 12 juni, met daarvoor zoals gebruikelijk persconferenties van Microsoft, EA, Ubisoft en Sony. De twee genoemde consolebakkers moeten hun E3-persconferentie nog bevestigen voor dit jaar. Of Nintendo dit jaar weer eens een persconferentie doet of juist kiest voor een Nintendo Direct is nog niet bekend.

The DivisionThe Division

Antiekbeurs Delft gaat ter ziele

De Oude Kunst- en Antiekbeurs Delft die jaarlijks in Museum Het Prinsenhof wordt gehouden, stopt definitief. Dit naar aanleiding van een conflict met het museum, liet het bestuur maandag weten. De beurs stond gepland van 17 tot en met 21 september.

Voorzitter Patrick Buch besloot de beurs niet meer te organiseren nadat duidelijk was geworden dat een belangrijke zaal, het Gastenkwartier, niet meer beschikbaar is vanwege de herinrichting van het museum. "De beursdatum was al bekend voordat de verbouwingsplannen er waren. Kennelijk kunnen er geen zaken gedaan worden met Het Prinsenhof", fulmineert Buch.

"Zonder deze zaal is het oppervlak niet meer toereikend om een acceptabele beurs te organiseren", gaat Buch verder. "Andere ruimtes om een beurs van dit formaat te houden, zijn er niet in Delft."

Museum Het Prinsenhof reageert verbaasd op het nieuws. "We zouden dinsdag de alternatieven bespreken", zegt museumdirecteur Patrick van Mil.

In het Gastenkwartier komt een vaste tentoonstelling waardoor de antiekbeurs niet meer in deze zaal kan worden gehuisvest. "Wat overigens niet hoeft te betekenen dat de antiekbeurs niet door kan gaan", benadrukt Van Mil. "Ik heb, voordat dit nieuws naar buiten kwam, gezegd dat er genoeg andere mogelijkheden zijn. Kennelijk gebruikt meneer Buch dit incident omdat hij sowieso al wilde stoppen."

Het is de tweede keer dat de antiekbeurs ter ziele gaat. De eerste keer was in 1991, waarna de beurs in 2009 terugkeerde. De Oude Kunst- en Antiekbeurs werd vlak na de Tweede Wereldoorlog voor het eerst gehouden.

Aantal kindontvoeringen iets gedaald

Het aantal kinderen dat door ouders of familieleden wordt ontvoerd, is vorig jaar licht gedaald. In totaal werden 271 kinderen meegenomen, tegen 286 een jaar eerder. Dat blijkt uit het maandag gepubliceerde jaarverslag van het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO).

In de meeste gevallen (108) namen de ouders het kind mee vanuit Nederland naar het buitenland. In de overige zaken werd het kind juist naar Nederland meegenomen of ging het om kwesties waarbij Nederland geen directe rol had maar de ouders wel de Nederlandse nationaliteit hadden.

Kinderen verdwenen het meest naar Turkije, België of Duitsland. Opvallend is volgens het IKO de stijging van het aantal kinderontvoeringen naar Peru, van nul naar vier zaken.

Ondanks een daling van het aantal kindontvoeringen, kreeg het IKO het wel veel drukker. Het aantal telefoontjes en mailtjes steeg van bijna 1300 naar 5734. Voor het eerst sinds de oprichting in 2006 meldden zich meer vaders dat ze bang waren dat hun kind wordt meegenomen dan moeders.

Dinsdag uitspraak in Red Bull-zaak

Red Bull Racing zal morgen de uitslag van het door haar ingediende protest te horen krijgen. De renstal uit Milton Keynes ging in beroep tegen de diskwalificatie van Daniel Ricciardo in Australië en mocht vandaag toelichten waarom het ontnemen van de tweede positie onterecht was.

Het brandstofverbruik wordt sinds dit jaar gemeten door een sensor. Red Bull had en heeft dit jaar meermalen problemen mee gehad, met name bij de auto van Ricciardo. Dit was ook voor de race in Australië het geval, waar meermalen een sensor gewisseld is. Als de sensor uitvalt moet teruggevallen worden op een berekenmethode voor het brandstofverbruik. Deze bleek niet aan de voorwaarden van de FIA te voldoen. Juist hiervoor is Red Bull zwaar bestraft.

Ricciardo werd in Melbourne uit de uitslag geschrapt omdat zijn bolide herhaaldelijk meer verbruikte dan het maximum van 100 kilogram per uur. De FIA gebood Red Bull de motor iets minder te laten verbruiken, maar het team weigerde de verplichte rekenmethode te gebruiken. Vandaag kon in een zes uur durende zitting uitgelegd worden waarom. Red Bull claimt dat de methode van de FIA onjuist is en hun coureur 0,4 seconden per ronde kostte. Ook voerde het team nog enkele andere punten aan waarom de diskwalificatie onterecht was. Morgen zal duidelijk worden of het pleidooi geholpen heeft of dat de straf overeind blijft.

Personeel Holland Casino neemt gok

Werknemers van Holland Casino leggen dinsdagmiddag in het hele land het werk neer. Het personeel voert in Den Haag actie in een poging een beter sociaal plan af te dwingen. Bij een manifestatie op het Malieveld worden dinsdagmiddag duizend mensen verwacht, zegt FNV-bestuurder Bob Bolte.

De landelijke staking volgt op een aantal losse werkonderbrekingen. De werknemers van de veertien gokhallen legden sinds vorige maand steeds om beurten of met twee filialen tegelijkertijd het werk voor korte of langere tijd neer. In Den Haag loopt het personeel dinsdag een protestmars via het Binnenhof naar het ministerie van Financiën om een petitie aan te bieden.

Bolte verwacht op korte termijn nog geen oplossing. Vooralsnog laat Holland Casino niets van zich horen en de losse stakingen hebben niet tot het gewenste resultaat geleid, zegt hij. Met een bredere actie hopen de vakbonden het bedrijf tot spoed te manen.

Holland Casino ligt overhoop met het personeel doordat de afgelopen jaren honderden banen verdwenen. In januari besloot de directie nog eens ten minste 150 banen te schrappen. In totaal werken er ongeveer drieduizend mensen bij Holland Casino.

Bezwaar tegen deelname PVV aan EU-verkiezingen

De PVV is een criminele, frauduleuze partij en mag daarom niet meedoen aan de Europese verkiezingen. Dat bezwaar werd maandag geuit bij de vaststelling van de kandidatenlijsten voor de stembusgang op 22 mei. De Kiesraad wees het bezwaar af.

De kritiek werd tijdens een openbare zitting van de Kiesraad in het gebouw van de Tweede Kamer geuit door Johan van der Veen van de politieke partij Lot to.kg, een eenmanspartij.

Volgens Van der Veen is de PVV geen vereniging maar een stichting, en moet de partij daarom worden uitgesloten van de verkiezingen. Daarnaast promoot de partij van Geert Wilders sinds kort openlijk 'ethnic cleansing'. En dat is nog een reden om de PVV de toegang tot de kieslijst te ontzeggen, aldus Van der Veen, die eraan toevoegde dat het om 'zware vermoedens' gaat.

De bezwaren werden van tafel geveegd door Kiesraad-voorzitter Henk Kummeling. De Kiesraad heeft de PVV op formele gronden beoordeeld en er zijn geen bezwaren tegen de lijst en de personen op de lijst. "Het past ons niet te oordelen over vermoedens", aldus Kummeling. Als Van der Veen het er niet mee eens is, kan hij beroep aantekenen bij de Raad van State.

'Mr. Bean' verlaat vrouw voor jonge vlam

Rowan Atkinson, beter bekend als Mr. Bean, heeft zijn vrouw Sunetra Sastry na een huwelijk van 23 jaar aan de kant gezet. De komiek ruilde Sastry in voor een veel jongere vrouw, schrijft de Britse krant Daily Mail.

De 59-jarige Atkinson, die twee kinderen heeft met Sastry, vond in actrice Louise Ford een nieuwe liefde. Atkinson speelde vorig jaar samen met de 31-jarige Ford in het toneelstuk Quatermaine's Terms. "Ze lijken heel gelukkig met elkaar", zegt een bron over het stel. "Ze brengen steeds meer tijd met elkaar door."

De acteur draagt zijn trouwring volgens de ingewijde nog wel. "Dat komt misschien vanwege het feit dat hij weinig loslaat over zijn privéleven en geen aandacht wil vestigen op zijn huwelijk."

Politie vindt kuil vol kadavers in Rosmalen

De politie heeft maandag in Rosmalen een kuil aangetroffen waar dode dieren in lagen. Er zaten in ieder geval dode katten in. Twee ervan konden nog worden geïdentificeerd en waren uit de buurt afkomstig. Hoeveel en wat voor kadavers er precies in de kuil liggen is niet duidelijk.

Een voorbijganger stuitte rond 10.00 uur op de kuil aan de Maliskampsestraat in de Brabantse plaats en schakelde de politie in. De dierenpolitie onderzoekt hoe de dieren aan hun einde zijn gekomen. De grond met de kadavers is vanwege mogelijke gezondheidsrisico's niet afgegraven, maar de kuil is volgestort.

Frans veilinghuis blaast verkoop nazivoorwerpen af

Een Frans veilinghuis heeft plannen om tientallen voorwerpen uit Nazi-Duitsland te verkopen maandag afgebroken. Onder de objecten was een houten doos met drie hakenkruizen erop die ooit aan Adolf Hitler toebehoorde.

Daarnaast zouden ook een paspoort van nazi-topman Hermann Göring, zilverwerk en een horloge worden geveild. Een van de managers van het veilinghuis, Laudine de Pas, blies de veiling af nadat 'politieke druk' op het bedrijf was uitgeoefend in de vorm van 'beledigende e-mails en telefoontjes'. De Pas zei dat de verkoop was georganiseerd om historische gebeurtenissen te herinneren. Ook zou een deel van de opbrengsten naar een organisatie gaan voor mensen die naar het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau waren gedeporteerd.

Het kantoor van de Franse minister voor cultuur Aurelie Filippetti liet weten dat zij maandag een brief heeft gestuurd naar de organisatie die toezicht houdt op veilingen met het verzoek de verkoop te stoppen.

Uitgeputte Terpstra laat Gold Race schieten

Niki Terpstra doet zondag niet mee aan de Amstel Gold Race. De winnaar van Parijs-Roubaix last een rustperiode in en laat daarom Nederlands enige wielerklassieker schieten. "Ik ben helemaal op en versleten na dit voorjaar", vertelde hij maandag op 3FM. "Eerst ga ik hier maar eens van genieten."

De naam van Terpstra stond nog wel op de voorlopige deelnemerslijst van zijn ploeg Omega Pharma-Quick-Step, maar wordt nu geschrapt. De Noord-Hollander kwam in de heuvelklassieker nooit verder dan de 28e plaats.

Niki Terpstra won afgelopen zondag Parijs -Roubaix (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Niki Terpstra won afgelopen zondag Parijs -Roubaix (PRO SHOTS/George Deswijzen)

Man pleegde ontucht mogelijk slapend

Een man uit Alphen aan den Rijn is maandag vrijgesproken van ontucht met zijn 11-jarige dochter. Volgens de rechtbank in Den Haag kan niet worden uitgesloten dat het misbruik plaatsvond terwijl de man sliep. Ook van het bezit van kinderporno werd de man vrijgesproken.

Volgens de rechtbank staat vast dat de man in de zomer 2012 zijn dochter seksuele handelingen bij hem heeft laten uitvoeren. De verdachte verklaarde dat hij pas wakker werd toen zijn dochter hem waarschuwde. Hij merkte dat de hand van zijn dochter op zijn geslachtsdeel lag. Vervolgens sprong zijn dochter het bed uit.

De advocaat van de man voerde aan dat die wel vaker in zijn slaap 'aan personen zit'. Zo heeft een ex-vriendin gezegd dat hij 's nachts ook wel eens aan haar begon te friemelen. De rechters oordeelden dat de man mogelijk inderdaad heeft geslapen tijdens het misbruik. Dat er opzet in het spel was, werd daardoor niet bewezen geacht.

Van de vijftien kinderpornografische beelden die op de computer van de man werden gevonden kon de rechtbank niet uitsluiten dat ze als preview automatisch door een downloadprogramma waren opgeslagen.

Nicolette van Dam uitgeroepen tot Beauty Icoon

Nicolette van Dam is maandag in The Harbour Club in Amsterdam verrast met de Beauty Icoon Award. De zwangere presentatrice kreeg haar prijs bij de vierde editie van de Holland Beauty Awards, een initiatief van de glossy's Beau Monde, Grazia, Marie Claire en Nouveau.

De Holland Beauty Awards zijn bedoeld voor innovaties op beautygebied. In categorieën als damesgeuren, herengeuren, lippen en nagels worden maandag prijzen uitgereikt. Lezeressen van de bladen konden stemmen op hun favorieten. De Beauty Icoon Award was dit jaar nieuw.

Meisje (14) aangehouden na dreigtweet

Een 14-jarig meisje uit Rotterdam is maandagmiddag aangehouden voor het versturen van een dreigtweet. Ze schreef zondag in een bericht aan luchtvaartmaatschappij American Airlines dat ze een aanslag zou plegen. De politie onderzoekt de zaak.

In de tweet, geschreven in het Engels, doet het meisje zich voor als Ibrahim uit Afghanistan. Ze zegt dat ze deel uit maakt van Al-Qaida en dat ze op 1 juni 'iets groots gaat doen'.

American Airlines reageerde direct op de tweet. De luchtvaartmaatschappij stelde de dreigementen serieus te nemen en haar gegevens door te spelen naar de FBI.

Het meisje heeft inmiddels op Twitter te kennen gegeven dat ze spijt heeft en dat ze bang is.

[vid] Man interviewt niqaab

Op IslaamTV wordt iemand die wellicht een vrouw is en beweert Oem Hafsa te zijn, geïnterviewd door een man over de niqaab en brute mishandeling van ene Oem Hafsa in Eindhoven eerder deze week.

Oem Hafsa werd beroofd van haar niqaab en werd daarop zo bang dat ze besloot, tot nu toe, geen niqaab meer te dragen. Intussen proberen haar moslimsbroeders het onderzoek te bespoedigen.

Of het in deze video daadwerkelijk om Oem Hafsa gaat? Geen idee. Dat is een beetje het nadeel van zo'n zak over je hoofd, je identiteit is onmogelijk vast te stellen en ook kunnen zaken als oprechtheid, bedoeling en emotie veel lastiger worden afgelezen.

Het interview:

De leukste sporttweets van week 15

Tijdens de Olympische Winterspelen en de Paralympische Spelen van Sochi kon je op FOK!sport de leukste tweets van de dag vinden. We kregen er zoveel leuke reacties op dat we nu elke week de leukste sporttweets van de afgelopen week voor jullie op een rijtje zetten.

Na de vele valpartijen in de Ronde van Vlaanderen barstte op Twitter een discussie los. Bram Tankink reageerde op zijn Tankinks op de tweets van journalist Thijs Zonneveld:

Tennisser Robin Haase weet, naast hoe hij moet winnen, niet meer wat hij moet twitteren:

Stefan Groothuis at deze week bij zijn ouders, die speciaal voor Bokito een stukje vlees voor bij de maaltijd hadden laten maken:

De neutrale materiaalwagen in de vrouwenwedstrijd Energiewacht Tour had wel een heel dubieus kenteken..:

Skiester Erin Mielzynski kwam tijdens het autorijden vast te zitten in een grote modderplas. We hopen dat ze haar auto ondertussen weer los heeft weten te krijgen:

Joeri Verlinden deed deze week mee aan de Swim Cup in Eindhoven. De zwemmer is een poos uit de roulatie geweest nadat er hartritmestoornissen bij hem werden geconstateerd. Hij presteerde meteen goed door te voldoen aan de EK-limiet op de 100 meter vrije slag. Verlinden is nog maar amper vijf weken in training.

In Eindhoven was Verlinden de kamergenoot van Sebastiaan Verschuren en dat leverde de volgende tweets op:

De presidentiële sportclub uit Astana wilde even indruk maken op het Sportaccord. Dat is een conventie waar vrijwel alle internationale sportbonden bij elkaar komen.

Na de zinderende dartfinale van het gevecht Mulder vs. Mulder tijdens de Olympische Spelen bij de NOS wilde Yara van Kerkhof ook eens kijken hoe goed haar dartkwaliteiten zijn:

Waarna Ronald Mulder meteen antwoordde dat hij het ook al eens was overkomen:

Bram Tankink hoefde niet zo lang na te denken over zijn bandenkeuze voor Parijs-Roubaix:

Het bleek een goede keuze, want Tankink was te zien in de kopgroep van de wedstrijd:

Jeroen Stomphorst van de NOS was in Rotterdam voor de marathon en kwam daar Lee Towers tegen. Hij kon het niet laten om een zogenaamde selflee te maken:

Na de winst van Niki Terpstra in Parijs-Roubaix kon Thijs Zonneveld zijn beroemde tweet die hij tijdens de Olympische Spelen vaak gebruikte weer tevoren toveren:

En zo ziet die 'medaillespiegel' er dan uit:

David Millar deed ook mee in De Hel van het Noorden maar haalde bijna de finish niet. Hij stopte al na één rondje over de plaatselijke wielerbaan:

We sluiten deze week af met een beeld wat we misschien in de toekomst nog wel vaker zullen gaan zien. De assistent-trainer van Atlético Madrid, Mono Burgos, was in de wedstrijd tegen Getafe te zien met de Google Glass-bril op. Waarvoor hij de bril gebruikt is bij ons nog niet bekend.

Luiten stijgt plaatsje op wereldranglijst

Joost Luiten is na zijn 26e plaats op de Masters in Georgia een plaats gestegen op de wereldranglijst. De golfer staat nu op de 44e plek. Tiger Woods blijft de lijst aanvoeren. Masters-winnaar Bubba Watson maakt een sprong op de ranglijst. Hij gaat van de twaalfde naar de vierde plaats.

Ook Jordan Spieth komt de top tien binnen, de gedeelde nummer twee van de Masters stijgt van dertien naar negen. Jonas Blixt, die ook tweede werd, maakt een grote sprong, hij gaat van 56 naar de 33e plaats. Naast Tiger Woods blijft ook de rest van de top drie ongewijzigd. De Australiër Adam Scott staat tweede en de Zweed Henrik Stenson derde.

VN: ziekte bedreigt wereldvoorraad bananen

Een om zich heen grijpende ziekte bedreigt een enorm deel van de wereldvoorraad bananen. Daarvoor heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties maandag gewaarschuwd.

Het gaat om een variant van de panamaziekte. Als de kwaal zich verspreidt van Azië naar Afrika en het Midden-Oosten kan dit 'de teelt en export van bananen ernstig bedreigen', aldus de FAO. Bananen zijn het op drie na belangrijkste voedingsgewas van de minst ontwikkelde landen van de wereld. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen.

"Landen moeten nu optreden als we het ergst denkbare scenario willen voorkomen", zei FAO-plantpatholoog Fazil Dusunceli. Secretaris van het Wereld Bananenforum Gianluca Gondolini zei dat dit schade kan toebrengen aan 'werkgelegenheid en overheidsinkomsten in veel tropische landen'.

Volgens de FAO heeft de panamaziekte de afgelopen twee decennia al tot grote verliezen in Zuidoost-Azië geleid en zijn er recentelijk ook besmettingen opgedoken in Jordanië en Mozambique. De ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel en kan decennialang de bodem besmetten.

Oekraïne vraagt VN om blauwhelmen

Oekraïne heeft de Verenigde Naties opgeroepen vredestroepen naar het oosten van het land te sturen. Dat zei waarnemend president Oleksandr Toertsjinov maandag. In diverse Oost-Oekraïense steden worden overheidsgebouwen bezet door pro-Russische activisten.

Toertsjinov heeft het verzoek overgebracht in een telefoongesprek met Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de VN. De president opperde dat de Oekraïense veiligheidsdiensten samen met een VN-troepenmacht 'antiterreuroperaties' kunnen uitvoeren.

De activisten in Oost-Oekraïne eisen referenda over aansluiting bij Rusland, zoals vorige maand in de Krim. Volgens Oekraïne en het Westen zijn de activisten intriganten die door Rusland worden ondersteund om het oosten van het land te destabiliseren. Kremlin wijst deze aantijgingen resoluut van de hand en zegt dat de Russischtalige bevolking in Oost-Oekraïne gevaar loopt.

Ex-PVV'ers Bontes en Van Klaveren één fractie

De vroegere PVV-Tweede Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren gaan samen verder in een nieuwe fractie. Dat hebben ze maandag aan persbureau ANP laten weten.

Bontes (58) werd eind oktober 2013 wegens een volgens hem 'organisatorisch conflict'  uit de PVV-fractie gezet en ging als eenmansfractie verder. Van Klaveren (35) stapte vorige maand uit de PVV-fractie, onder meer vanwege de omstreden uitlatingen van partijleider Geert Wilders over minder Marokkanen. Ook hij ging alleen verder in de Tweede Kamer.

Maar vanaf dinsdag vormen Bontes en Van Klaveren de fractie Bontes/Van Klaveren, die volgens hen een 'klassiek-rechts geluid' zal laten horen.

Ex-PVV'ers Bontes en Van Klaverenéén fractie
Ex-PVV'ers Bontes en Van Klaverenéén fractie (Foto: ANP)

Puyol: "Bij Barcelona blijven is geen optie"

Carles Puyol komt niet terug op zijn besluit om FC Barcelona na afloop van dit seizoen te verlaten. Zijn tijd als speler bij de Catalanen zit er bijna op. In de media werd gesuggereerd dat Puyol zou kunnen terugkomen op zijn eerdere beslissing om na dit seizoen te vertrekken, vanwege het transferverbod dat de FIFA de club oplegde.

Barcelona zou in de personele problemen kunnen komen, omdat de club twee transferperioden geen spelers mag aantrekken. Het vertrek van Puyol zal dus opgevangen moeten worden met spelers uit eigen kweek. "Ik ben niet van gedachten veranderd wat betreft mijn keuze om aan het eind van dit seizoen te vertrekken", zei hij tijdens een persconferentie.

Naar eigen zeggen kan de 36-jarige verdediger zijn oude niveau niet langer halen. "Ik zou graag blijven als ik had kunnen helpen, maar het is moeilijk om weer zo goed te worden als ik was. Ik zou een nieuw jaar zoals dit jaar niet kunnen accepteren."

Puyol wordt al geruime tijd geteisterd door blessureleed. Vanwege een aaneenschakeling van kwetsuren kwam de veteraan vorig seizoen slechts dertien competitiewedstrijden in actie. Dit jaar staat de teller op een magere vijf duels.

Zijn besluit om te stoppen bij Barcelona betekent evenwel niet dat Puyol zijn kicksen aan de wilgen hangt. Een transfer naar een andere club is een optie. "Verder kan ik niets zeggen over mijn toekomst, want ik heb nog geen besluit genomen. We zullen zien hoe het seizoen eindigt."

Voorts kwam Puyol nog kort te spreken over de kritiek die Lionel Messi sinds een week ten deel valt. "Als we aan iemand niet zouden moeten twijfelen, dan is het Messi. Hij heeft ons zoveel gegeven en we kunnen hem nooit uitsluiten."

Seizoen zit erop voor Willems

Hij maakte ogenschijnlijk al weinig kans op deelname aan het WK, en lijkt het toernooi nu helemaal te moeten vergeten: Jetro Willems kampt met een knieblessure. Afgelopen zondag moest de talentvolle linksback zich laten vervangen tijdens de 2-0 thuisnederlaag tegen Feyenoord, met naar nu blijkt een ernstige blessure. Onderzoek heeft uitgewezen dat de binnenband van zijn knie beschadigd is.

Dat meldt PSV via de officiële kanalen. De prognose luidt dat Willems 'enkele maanden' zal moeten toekijken. Het seizoen van PSV zit er dus definitief op voor de twintigjarige Rotterdammer, die zich volgens de clubsite richt op de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Willems heeft elf interlands achter zijn naam staan. Het afgelopen jaar is hij nog in beeld geweest bij Louis van Gaal, getuige zijn oproep voor de interland tegen Japan in november. Sindsdien kwam Willems niet meer in actie voor Oranje.

Tijdens het EK van twee jaar geleden maakte Willems nog deel uit van de vaste kern van Oranje. Bert van Marwijk liet de toen achttienjarige verdediger diverse malen in zijn basisopstelling opdraven.

KNVB beloont Feyenoord voor financieel beleid

Intern hield Feyenoord er al rekening mee, en de hoop is inmiddels realiteit: Feyenoord is door de KNVB gepromoveerd naar categorie 3. Die categorie is gereserveerd voor de clubs die de financiële huishouding het best op orde hebben. Volgens de laatste beoordeling van de KNVB hoort Feyenoord bij de clubs die 'gezond beleid voeren en ook gezond zijn'.

Vorige week liet Feyenoord al weten dat een promotie volgens de eigen berekeningen aanstaande was. Maandag kregen de Rotterdammers dat vermoeden bevestigd. "We wisten dat we in het huidige puntensysteem ruim beloond zouden worden voor onder meer de getoonde begrotingsdiscipline en onze positieve bedrijfsresultaten", zegt algemeen directeur Eric Gudde op de clubsite.

"Echter, we hebben op dit moment nog steeds een negatief eigen vermogen. Aangezien je in mijn ogen pas gezond bent als je een stevig positief eigen vermogen hebt, vind ik de indeling in categorie 3 zelfs enigszins onlogisch. Anderzijds is deze promotie natuurlijk wel een zoveelste bewijs dat het gevoerde beleid in hoog tempo zijn vruchten afwerpt."

De vlag gaat dus nog niet uit bij Feyenoord, dat de aankomende jaren nog stappen te zetten heeft. Gudde verwacht dat de club de aankomende periode zal pendelen tussen categorie 2 (voor veilige clubs) en categorie 3 (voor gezonde clubs).

"Dit zal steeds afhangen van zaken als het meetmoment en bijvoorbeeld een enkele bescheiden financiële mee- of tegenvaller", legt hij uit. "Met de ene keer een indeling in categorie 2 en de andere keer weer in 3 is overigens niks mis. De promotie naar categorie 3 beschouw ik vooral als een enorme stimulans voor iedereen om door te gaan op de weg die we een paar jaar geleden met elkaar succesvol zijn ingeslagen."

Bayern heeft zomeraanwinst Rode officieel binnen

Bayern München is na het binnenhalen van de titel alvast druk bezig met volgend seizoen. Der Rekordmeister versterkt zich vanaf de zomer met Sebastian Rode.

De transfer van de 23-jarige middenvelder naar Bayern hing al langer in de lucht, en inmiddels is er witte rook. Via de officiële kanalen bevestigt de Beierse grootmacht de aanstaande komst van de sterspeler van Eintracht Frankfurt.

Rode mag zich vanaf 1 juli officieel speler van Bayern München noemen. Hij heeft een akkoord bereikt over een verbintenis die hem voor vier seizoenen aan de regerend Europees en Duits kampioen zal binden. Omdat zijn oude contract bij Frankfurt ten einde liep hoeft Bayern geen transfersom over te maken.

"Ik ben erg blij dat deze transfer rond is gekomen", reageert hij op het digitale thuis van zijn aanstaande werkgever. "Bayern is de volgende grote stap voor mij. Ik wil me hier ontwikkelen en een vrachtlading aan prijzen winnen met mijn aanstaande teamgenoten."

Matthias Sammer deelt het enthousiasme van zijn aanwinst. "Sebastian Rode is een geweldige professional. Hij is de belichaming van professionaliteit en dynamiek", zegt de technisch directeur, die verantwoordelijk is voor de transfer.

"Ik weet zeker dat hij het team veel goeds kan brengen en veel enthousiasme kan geven om problemen in de toekomst aan te pakken."

Meer dan 70 doden door aanslag Nigeria

De dubbele bomaanslag op een busstation in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja heeft het leven gekost aan zeker 71 mensen. Nog eens meer dan 120 mensen zijn gewond geraakt. Dat heeft de Nigeriaanse politie bekendgemaakt.

Twee explosies troffen het overvolle busstation in een buitenwijk van de Nigeriaanse hoofdstad Abuja maandagochtend, op het moment dat veel forensen in een bus stapten of op een taxi stonden te wachten om naar hun werk te gaan. Twee bussen zouden het doelwit zijn geweest. Het leger en de politie hebben het gebied afgezet.

Meer dan 70 doden door aanslag Nigeria
Meer dan 70 doden door aanslag Nigeria (Foto: ANP)

Kinderen reageren op een walkman

In hun vorige viral confronteerden de Fine Brothers kinderen met een draaischijf telefoon, de jonge generatie heeft geen idee hoe low-tech de wereld maar een paar jaar geleden was. Het volgende stuk technologie om ze mee te verwarren was het coolste wat ieder kind wilde hebben: een cassette walkman. Bijna allemaal hebben ze geen idee, maar heel langzaam beginnen ze te begrijpen wat het is: yucky old stuff...

[vid] Omgekeerde opsporing verzocht

De Hilversumse stichting World Wide Relief en Bewust Moslim deden een 'Peter R. de Vriesje' in een poging om de laffe daders op te sporen die Oum Hafsa woensdag bij de PLUS-supermarkt aan de Woenselsestraat probeerden te beroven van haar traditionele islamitische kledij.

Zoals gebruikelijk stuitte het tweetal op de gebruikelijke terughoudendheid die de politie hanteert bij zaken die nog in onderzoek zijn. Ook een poging tot het verdubbelen van de door het tweetal uitgeloofde beloning door de hermandad liep stuk.

Opvallend in de video die het tweetal produceerde was het, naar goed geïntegreerd moslimgebruik, geen hand willen willen geven aan de medewerkster van de Plus die de twee bountyhunters te woord stond. De premiejagers zijn vervolgens zonder de gehoopte resultaten weer teruggekeerd naar Hilversum.


Opsporing verzocht (Bron: YouTube - WWR.)

Kum: "Zit niet aan mijn top bij Heerenveen"

Christian Kum tast nog in het duister omtrent zijn toekomst. De 28-jarige verdediger wil voorlopig alle opties open houden. Kum moest Kenny Otigba eerder dit seizoen voor zich dulden op zijn favoriete positie in het centrum van de verdediging, maar geldt inmiddels als eerste keus. Het is nog maar de vraag of dat na de zomer nog steeds het geval is.

Marco van Basten verlaat sc Heerenveen in de zomer voor een nieuwe uitdaging, en Kum sluit niet uit dat hij die weg zal volgen. Zijn aflopende contract werd officieel opgezegd, dus de ervaren mandekker is vrij om te gaan en staan waar hij wil.

Toch is ook een nieuw contract bij Heerenveen een optie. "Ik wil altijd aanhoren wat een club je te bieden heeft", liet hij zich ontvallen aan sc Heerenveen TV. "Ik heb het nu naar mijn zin hier. Ik speel, dat is ook belangrijk."

Voorlopig houdt Kum zich niet veel bezig met zijn toekomst. "Ik wacht rustig af wat er gaat gebeuren. Ik zit nog lang niet aan mijn top en ik denk dat ik nog wel een even meekan." Sinds 2012 staat Kum in Friesland onder contract. Daarvoor kwam de in Frankfurt am Main geboren verdediger jarenlang uit voor ADO Den Haag. Zijn opleiding genoot hij deels bij Feyenoord.

N.E.C. hoopt: "Kan net genoeg zijn"

N.E.C. Nijmegen zette zondag een kleine stap richting handhaving. De kwakkelende Nijmegenaren verlieten het AFAS Stadion van AZ met een punt op zak. De nummer zeventien van de Eredivisie is verwikkeld in een hevige strijd tegen degradatie, en kan ieder punt goed gebruiken. De ontlading na de late gelijkmaker tegen AZ was dan ook groot.

Omdat hekkensluiter Roda JC opnieuw onderuit ging, groeide het gat met de Limburgers naar drie punten. "Dit kan net genoeg zijn", zei Jeffrey Leiwakabessy na afloop tegen Omroep Gelderland.

N.E.C. kwam er bij vlagen niet aan te pas in Alkmaar, en mocht zich gelukkig prijzen met een puntendeling. "Het maakt ook helemaal niet uit hoe we de punten halen. Na het verlies van Roda JC hoopten we hier te stunten. En dat kunnen we ook over twee weken tegen FC Twente."

Het programma van de resterende twee speelronden lijkt in het voordeel van Roda te spreken. De Kerkradenaren krijgen nog bezoek van FC Groningen en reizen op de laatste speeldag naar Deventer voor een bezoek aan Go Ahead Eagles. Voor N.E.C. wachten nog ontmoetingen met FC Twente (thuis) en Ajax (uit).

Leiwakabessy weet dat zijn ploeg nog vol aan de bak zal moeten om rechtstreekse degradatie af te wenden. "Natuurlijk hebben we op papier een zwaarder programma, maar je weet het nooit. Als we het maar met elkaar doen en compact spelen zoals we ook hier hebben gedaan."


De spelers van N.E.C. vieren het doelpunt tegen AZ (PRO SHOTS/Ed van de Pol)

Mama (40) geeft stiefzoon (16) SOA

Respina Mukanduri uit Chiredzi mag zich binnenkort voor de rechter verantwoorden. De 40-jarige Zimbabwaanse heeft namelijk meermaals de liefde bedreven met haar zestienjarige stiefzoon. De incest lekte uit toen zoonlief zich bij de dokter meldde wegens een soa.

Ergens in november vorig jaar riep de vrouw haar stiefzoon bij zich op haar slaapkamer. Omdat haar man, tevens de vader van de knaap, er niet was, vroeg zij aan haar stiefzoon of hij bij haar in bed wilde liggen. Mukanduri wilde namelijk niet alleen slapen.

Hierna liet zij haar stiefzoon weer gaan. Even later trok zij echter stiekem haar kleren uit en liep naar zijn slaapkamer. Hier trof Chiredzi haar stiefzoon slapend en wel aan.

De arme jongen werd ruw gewekt en opgedragen zijn kleren uit te doen. Vervolgens reed de vrouw zich klaar op zijn kloppende roede. Er zouden nog vele intieme onderonsjes volgen, zo luidt de aanklacht.

Tijdens de vrijpartijtjes drukte moederlief haar stiefzoon op zijn hart vooral niets te zeggen tegen zijn vader. Hij zou juist blij moeten zijn om de plichten van zijn vader te vervullen, aangezien die altijd op zakenreis is.

Uiteindelijk lekte de zaak toch uit toen zoonlief zijn vader, Hanyani Matsilele, aan zijn mouw trok. De knaap voelde zich namelijk niet zo lekker. Hij werd naar het ziekenhuis overgebracht, alwaar weldra werd uitgevogeld dat hij een geslachtsziekte had opgelopen.

De puber werd aan de tand gevoeld, en al snel kwam de aap uit de mouw. Schoorvoetend bekende hij dat zijn stiefmoeder hem de soa had bezorgd. Hierop besloot hij aangifte te doen, waarna Bromsnor de vrouw in de boeien sloeg. Zij zal op Tweede Paasdag voor de rechter moeten verschijnen.

Opstandelingen gedood in Algerije

Het leger in Algerije heeft afgelopen weekeinde zes militanten gedood bij operaties in het midden en oosten van het land. Dat heeft het ministerie van defensie maandag bekendgemaakt.

In de bergachtige regio Kabylië liepen twee opstandelingen zondagochtend in een hinderlaag van het leger. Ze werden beiden doodgeschoten. Later op de dag werden nog eens vier militanten gedood in Khenchela, een regio in het oosten van Algerije.

In de jaren negentig was Algerije in een bloedige oorlog met islamitische extremisten verwikkeld. De strijd kostte aan zo'n tweehonderdduizend mensen het leven. De extremisten zijn grotendeels verdreven, maar van tijd tot tijd komt het nog tot gevechten in de bergen en bossen van Algerije.

Peugeot Citroën gaat minder modellen maken

Het noodlijdende PSA Peugeot Citroën wil binnen enkele jaren weer winstgevend worden. De Franse autofabrikant heeft maandag een plan gepresenteerd om dat voor elkaar te krijgen. De fabrikant wil minder modellen op de markt brengen en gaat zich richten op de meest succesvolle segmenten en regio's.

Met het kleinere aantal modellen wil de fabrikant kosten terugdringen en efficiënter te werk gaan. Peugeot wil zich bovendien meer gaan richten op China en andere opkomende markten. Door reorganisaties moet de automaker in onder druk staande regio's als Rusland en Zuid-Amerika weer winst gaan draaien. Peugeot wil dat uiterlijk in 2016 weer meer geld binnenkomt dan er wordt uitgegeven.

Om de concurrentieslag op de Europese automarkt beter aan te kunnen, is Peugeot Citroën van plan om de productieafdelingen te moderniseren. Ondertussen moeten er wel kosten worden bespaard, meldt de fabrikant in een verklaring. De DS-serie moet als zelfstandig merk in de markt worden gezet.

In februari van dit jaar kondigde het Franse bedrijf nog een kapitaalinjectie van drie miljard euro aan. Het verlies van 2,3 miljard euro over het afgelopen jaar was aanleiding voor het noodlijdende concern om door middel van een aandelenverkoop en een claimemissie tijd te winnen om zaken weer op de rails te krijgen. In 2012 liep het nettoverlies zelfs op tot ruim vijf miljard euro.

Rechtszaak Pistorius opgeschort na huilbui

Het proces tegen Oscar Pistorius is maandag opgeschort nadat de atleet in huilen was uitgebarsten tijdens zijn getuigenis. Het werd de topsporter te veel toen hij voor het hof beschreef wat er voorafging aan het moment dat hij zijn vriendin Reeva Steenkamp vorig jaar op Valentijnsdag doodschoot.

Hoofdaanklager Gerrie Nel beschuldigde Pistorius ervan zijn versie van de gebeurtenissen aan te passen om zijn onschuld aannemelijk te maken. Nel vroeg wat Pistorius precies zei toen hij naar het toilet liep waar hij Steenkamp door de deur heen neerschoot. Pistorius houdt vol dat hij dacht dat er een inbreker in het huis was en dat hij schreeuwde en vloekte dat de indringer moest vertrekken. Terwijl hij dit in de rechtszaal beschreef, begon hij te snikken. Hierna werd de rechtszaak een uur opgeschort, maar toen het proces een uur later werd hervat barstte Pistorius opnieuw in tranen uit.

De aanklager stelt dat Pistorius' verhaal over het per ongeluk doden van Steenkamp een leugen is. Volgens Nel zitten er tegenstrijdigheden in Pistorius' lezing en voegt hij tijdens de rechtszaak steeds nieuwe details toe aan zijn versie van de gebeurtenissen.

Duits ruimtevaartcentrum slachtoffer van spionage

Het Duitse Centrum voor Lucht- en Ruimtevaart (DLR) is maandenlang het slachtoffer geweest van spionage. Dat heeft het DLR maandag bevestigd. De organisatie heeft het nationale centrum voor cyberverdediging verzocht om de aanval te onderzoeken.

Volgens een woordvoerder waren meerdere computers die door wetenschappers en systeembeheerders worden gebruikt geïnfiltreerd met spyware. De woordvoerder wilde niet zeggen wie mogelijk verantwoordelijk is voor de aanval. Het DLR houdt zich bezig met het Duitse ruimtevaartprogramma en doet onderzoek naar energie, transport en veiligheid. Volgens het Duitse tijdschrift Der Spiegel richt het centrum zich ook op wapen- en rakettechnologie.

Lorenzo: "Valse start door muggen"

Jorge Lorenzo kende zondag een dramatische Grand Prix van Amerika. De Yamaha-rijder, vijfde op de startgrid, vertrok twee seconden voor de lichten doofden en moest logischerwijs een straf incasseren. De wereldkampioen van 2010 en 2012 werd nog wel tiende, maar staat al op grote achterstand in het kampioenschap.

"Ik dacht niet na en werd afgeleid bij de start. Toen ik na de opwarmronde op de grid aankwam zaten er een heleboel muggen op mijn helm die mijn zicht belemmerden. Daardoor trok ik er een tear-off vanaf, iets wat ik normaal nooit doe, en werd mijn concentratie verstoord", aldus de 26-jarige Spanjaard. Een 'tear-off' is een dun laagje plastic wat coureurs van hun vizier af kunnen trekken als het vuil wordt.

"De lichten gingen ook veel te laat op rood. Normaal gesproken zijn ze al rood als we na de opwarmronde bij de start aankomen, maar nu gingen ze pas aan toen we al klaarstonden. Waarom weet ik niet, maar zodra de lichten op rood sprongen werd ik als door een stier aangetrokken en ging ik er vandoor", gaat de coureur verder met het zoeken naar excuses. 

"Het was de beste start die ik ooit gemaakt heb, maar het was natuurlijk een valse start en dus moest ik de prijs betalen. Ik heb niet gewacht tot ik iets hoorde van mijn team, maar ben direct de pits ingereden voor de drive-throughpenalty", besluit Lorenzo.

Het team van de Spanjaard lijkt hem te vergeven: "Hoe hard je ook werkt voor een race-weekend, er zijn altijd dingen waar je je niet op voor kunt bereiden. We weten allemaal dat hij een van de hardst werkende coureurs ter wereld is en dat hij maar zelden fouten maakt. Dit kan helaas gebeuren, maar we zijn blij dat hij de race nog heeft afgemaakt", aldus teambaas Massimo Meregalli.

'Opnieuw grote tabaksfabriek dicht'

Na het sluiten van de Nederlandse sigarettenfabriek van Philip Morris sluit een andere grote Europese fabrikant van sigaretten zijn deuren. Het Britse Imperial Tobacco heeft plannen om zijn vestiging in het Franse Carquefou te sluiten en de productie naar Polen te verplaatsen, zo schrijft de Franse krant Le Figaro maandag op basis van anonieme bronnen.

De fabriek in de buurt van Nantes is de grootste van Frankrijk. Moederbedrijf Seita, eigendom van Imperial Tobacco zou de fabriek echter willen sluiten om de kosten te kunnen drukken. De sluiting zou Imperial Tobacco in 2018 een jaarlijkse kostenbesparing van 385 miljoen euro moeten opleveren. Daarbij zouden 327 banen verdwijnen.

De fabriek van Seita produceert jaarlijks meer dan twaalf miljard sigaretten, vooral van de merken Gauloises en Gitanes. Moederbedrijf Imperial Tobacco zag de verkoop van sigaretten vorig jaar echter met vijf procent dalen naar 1,8 miljard pond (bijna 2,2 miljard euro). Ook de operationele winst daalde, met acht procent naar 800 miljoen pond.

Het sluiten van de Franse fabriek is niet het eerste vege teken voor de West-Europese tabaksindustrie. Twee weken geleden maakte de Amerikaanse sigarettenmaker Philip Morris al bekend zijn fabriek in Bergen om Zoom grotendeels te willen sluiten vanwege de dalende verkoop. Daarbij verdwijnen ruim 1200 banen.

Ook Philip Morris wil de productie na de sluiting verspreiden over andere Europese vestigingen. Naar welke landen de productie gaat, wilde het concern niet zeggen. Wel liet een zegsman weten dat de 'relatief hoge kosten' van Nederlands personeel meespeelden bij het besluit om de vestiging in Bergen op Zoom te sluiten.

Familieruzie mondt uit in dodelijke steekpartij

Een 43-jarige Amsterdammer is maandagochtend overleden na een steekpartij in de Willem Schoutenstraat. Dat meldt de politie. Een 19-jarige man is aangehouden als verdachte. De aanleiding van het steken was een ruzie tijdens een verjaardagsfeestje van een familielid van de twee mannen.

Op de verjaardag in een buurthuis aan Magalhaensplein kregen feestvierders ruzie met elkaar. De 43-jarige man zou twee vrouwen hebben geslagen. Toen een motoragent ter plaats kwam, rende de man weg terwijl hij werd achtervolgd door de verdachte. In de Willem Schoutenstraat werden de fatale steken toegebracht.

Reanimatie op straat door toegesnelde agenten mocht niet meer baten, aldus de politie.

Domenicali weg als teambaas Ferrari

Stefano Domenicali heeft ontslag genomen als teambaas van Ferrari. De Italiaan was al sinds 1991 in dienst van van het team en volgde in 2008 Jean Todt op als teambaas. Hij wordt opgevolgd door Marco Mattiacci, die op dit moment de leiding heeft over Ferrari in Noord-Amerika.

Het huidige seizoen verloopt voor de Scuderia tot op dit moment niet al te best: Fernando Alonso kwam niet verder dan tweemaal een vierde plaats, terwijl Kimi Räikkönen nog niet beter presteerde dan de zevende plek.

Verhaal halen

Nog verwonderd over wat er zich zojuist voor mijn ogen heeft afgespeeld, stop ik mijn OV-chipkaart weer terug in mijn portemonnee. Vlak voor de incheckpaal van de NS bedenk ik mij. Ik veeg mijn vette vingers af aan het servetje, gooi dat in de stalen prullenbak en loop linea recta terug naar het Friethoes, waar ze normaal gesproken toch de lekkerste friet van Nederland verkopen. Ik ga verhaal halen.

Wilders: Nederland, onfatsoenlijk land

In een column op The Post Online legt Geert Wilders aan Mark Rutte uit waarom Nederland niet langer een fatsoenlijk land is. Geert oppert verder dat Rutte geen premier van alle Nederlanders is maar een taboebewaker.

In zijn betoog haalt Wilders aan dat in een land dat wel fatsoenlijk is de straten veilig zijn en dat in een fatsoenlijk land Pim Fortuyn en Theo van Gogh nog hadden geleefd. De ruggengraatloze opstelling ten aanzien van Brussel passeert uiteraard ook de revue. “Maar jouw beloften, Mark, zijn wel valse beloften. Want de Europese elite – jouw elite – bracht ons minder geld in de portemonnee, minder vrijheid, minder veiligheid en minder soevereiniteit.”

Gerbrands verlaat AZ, weg naar PSV open

De weg naar PSV ligt open voor Toon Gerbrands. De huidige directeur algemene zaken van AZ legt zijn functie bij de Alkmaarders na dit seizoen naast zich neer. Gerbrands heeft de raad van commissarissen laten weten dat hij toe is aan een nieuwe uitdaging. Daarmee komt er na twaalf jaar een einde aan zijn directeurschap bij AZ. Op 31 augustus staat hij voor het laatst op de Alkmaarse loonlijst.

"Ik heb een geweldige tijd gehad bij AZ en ben de club dankbaar voor de geboden kans om me te ontwikkelen als directeur in de voetbalwereld", reageert hij op het digitale thuis van zijn werkgever. "Ik heb veel zaken meegemaakt in die twaalf jaar en kijk met trots terug op hoe wij dit allemaal hebben gerealiseerd. Bij mijn karakter past uitdaging en ontwikkeling. Ik voel zelf aan dat dit het moment is om deze moeilijke beslissing te nemen."

De 56-jarige bestuurder wordt geroemd om de wijze waarop hij AZ weer op de rails heeft gekregen na de financiële problemen die volgden op de ondergang van hoofdsponsor DSB en voorzitter Dirk Scheringa. Met name PSV is naar verluidt onder de indruk. Gerbrands zou in beeld zijn om scheidend algemeen directeur Tiny Sanders op te volgen.

Naar eigen zeggen wacht Gerbrands nog op een concrete aanbieding. "Ik heb nog geen idee wat de toekomst mij gaat brengen", verhaalt hij. "Ik heb nog geen aanbiedingen op zak en ik heb ook nog geen idee wat de volgende stap in mijn carrière zal zijn. Voor mijn gevoel kan ik meerdere kanten op. Daar ga ik de komende tijd over nadenken. Mijn grootste belang is nu om alle zaken bij AZ goed af te handelen en deze club door de voordeur te verlaten."

Directeur voetbalzaken Earnest Stewart betreurt het vertrek van zijn collega. "De afgelopen vier jaar heb ik Toon leren kennen als een professionele en inspirerende collega”, zegt hij. “Toon is een betrouwbare en betrokken clubman voor AZ, altijd open en op zoek naar nieuwe ideeën. Daarom begrijpen wij deze keuze van Toon en hopen we dat er een mooie nieuwe uitdaging op zijn pad komt."

AZ gaat de komende maanden op zoek naar een geschikte opvolger. De raad van commissarissen heeft reeds een profielschets opgesteld, waaraan de nieuwe directeur moet voldoen. "Aangezien Toon nog tot 1 september beschikbaar is voor AZ, hebben wij voldoende tijd om een opvolger te vinden", meldt René Neelissen namens de raad van commissarissen.

Vlaar wil ploeggenoten Villa wakker schudden

Ron Vlaar maakt zich zorgen over de situatie waarin zijn club Aston Villa zich bevindt. Na vier nederlagen op rij ziet Villa de degradatiestreep in de Premier League met rasse schreden dichterbij komen. "We moeten deze slechte serie stoppen en zo snel mogelijk wedstrijden gaan winnen", zegt de aanvoerder tegen Sky Sports.

Vlaar vindt dat iedereen zich bewust moet zijn van de ernst van de situatie. "We moeten nu een eenheid vormen", zegt de oud-Feyenoorder. "We hebben zeker de kwaliteiten om de boel om te draaien, maar zullen het geluk ook af moeten dwingen. We hebben hier altijd hard gewerkt en weten dat al het goede daarmee begint"

Het recente verval lijkt samen te hangen met de zware blessure van topscorer Christian Benteke, die dit seizoen niet meer in actie komt. "Natuurlijk werkt dat niet in ons voordeel, al blijft het natuurlijk het ergste voor de speler zelf", zegt Vlaar. "Maar we moeten daar mee om zien te gaan, onze verantwoordelijk nemen en het niet gebruiken als excuus."

Met nog vijf wedstrijden te spelen bezet Aston Villa de veertiende plaats, vier punten boven de degradatiestreep. "Veel teams onder ons hebben gewonnen", doelt hij op zeges van Fulham en Cardiff City. "Het schuift steeds verder in elkaar. Daarom moeten we de ernst van de situatie tot ons door laten dringen."

Keutel beslist pijpwedstrijd

Pech voor Rients de Jong uit Sneek. De beste man heeft gisteren voortijdig moeten opgeven tijdens het Nationaal Kampioenschap Kleipijproken. De Fries moest namelijk hoognodig naar de wc.

Aan de bizarre wedstrijd deden maar liefst 61 personen mee. Tijdens het NK Kleipijproken is het de bedoeling drie gram pijptabak zo lang mogelijk in de fik te houden.

Hans Sonderman uit Dordrecht wist met een tijd van maar liefst 2 uur en 35 zijn pijp het langst brandende te houden. Poepende Rients moest na 1 uur en 56 minuten de strijd voortijdig staken. Henk Sprik uit Assen wist het brons in de wacht te slepen.

Star Citizen dogfight beeldmateriaal

Het ambiteuze Star Citizen, dat ooit begon als Kickstarter-project, heeft op PAX East beeldmateriaal laten zien van de dogfighting module.

Het filmpje laat een hoop mooie dingen zien, maar er zijn ook een flink aantal bugs te zien. AI problemen, problemen met het richten en ook de natuurkundewetten lijken nog niet helemaal goed te werken in Star Citizen.

Het is nog maar een alpha-build, dus er is nog genoeg tijd en ruimte om bekende bugs aan te pakken. Er is nog geen release datum bekend voor Star Citizen.

De Winner Taco is terug!

Goed nieuws voor alle fans. De Winner Taco is terug!

Vele topics zijn volgeschreven over het gemis van het favoriete ijsje van de FOK!kers. Petities werden dan ook gestart om deze ijssnack terug in de schappen te krijgen.

Na vele jaren is fabrikant Ola dan eindelijk overstag gegaan. "De favoriete ijskoude snack van Nederland keert terug bij het pompstation!", schrijft Ola op haar website. "Na bijna 10 jaar afwezigheid introduceren wij opnieuw de taco met roomijs, caramel, chocolade en nootjes door de grote vraag vanuit consumenten!"

Het bazigste ijsje ooit is terug!

Forse toename aantal asielzoekers

De burgeroorlog in Syrië heeft vorig jaar geleid tot een forse toename van het aantal asielzoekers in Nederland. Het aantal vreemdelingen dat werd toegelaten steeg van veertig procent in 2012 naar 58 procent in 2013, blijkt uit het jaarverslag van de immigratiedienst IND.

In totaal vroegen vorig jaar 17.190 mensen asiel aan, tegenover 13.170 een jaar eerder. De top 3 van meeste aanvragen bestond uit respectievelijk Somalië (3.080), Syrië (2.670) en Irak (1.090). Volgens IND-directeur Rob van Lint doet deze stijging van asielaanvragen zich ook in andere EU-landen voor.

Van alle aanvragen werd 74 procent binnen de zogeheten achtdaagse procedure afgehandeld en 85 procent van de asielzoekers krijgt binnen een halfjaar duidelijkheid.

Nog zeven Ajax-supporters in de cel

Nog zeven Ajax-supporters zitten vast na de onrust die zondag in Amsterdam ontstond toen bleek dat de club het kampioenschap nog niet kon incasseren. Dat meldt het Openbaar Ministerie maandag. In totaal hield de politie zondag vijftig relschoppers aan.

De supporters die nog vastzitten hebben zich schuldig gemaakt aan zaken als verzet bij hun aanhouding, openlijk geweld en mishandeling, laat een justitiewoordvoerder weten.

Van de vijftig arrestanten worden drie mensen gedagvaard. Zo'n 25 overtredingen zijn afgedaan met een schikking. Andere herrieschoppers kregen een boete mee naar huis.

In de binnenstad en bij het stadion was het zondagavond onrustig na de wedstrijd. Fans werden aangehouden voor verstoring van de openbare orde, zoals het afsteken van vuurwerk, geweldpleging, belediging en gooien met glaswerk.

Ajax versloeg ADO Den Haag in de Arena met 3-2, maar omdat Feyenoord PSV met 2-0 versloeg hebben de Amsterdammers het landskampioenschap nog niet binnen. Maar met zes punten voorsprong en veel beter doelsaldo dan nummer twee Feyenoord lijkt het voor Ajax een gelopen race.

Weer politiebureau bestormd in Oost-Oekraïne

De onrust in het oosten van Oekraïne heeft zich maandag verder uitgebreid. Pro-Russische separatisten bestormden een politiebureau in de stad Horlivka. Tientallen mannen bekogelden het gebouw met stenen, sloegen ruiten in en vochten zich een weg naar binnen. Ze werden aangemoedigd door een menigte van honderden mensen.

De activisten lijken zich met hun actie weinig aan te trekken van het ultimatum dat de regering heeft gesteld. Kiev waarschuwde de activisten in diverse oostelijke steden, zoals Donetsk en Loehansk, uiterlijk maandagochtend de wapens neer te leggen en zich over te geven. Gebeurt dit niet, dan volgt er een 'grote antiterroristische operatie', zei interim-president Oleksandr Toertsjinov. De separatisten hebben echter geen gehoor gegeven aan de deadline en vooralsnog lijken de veiligheidsdiensten zich nog niet op te maken om in te grijpen.

De activisten in het oosten eisen een referendum over afscheiding van Oekraïne en aansluiting bij Rusland, zoals vorige maand op de Krim gebeurde. Volgens Kiev en het Westen wordt de onrust in het oosten aangewakkerd door de Russische regering. Het Kremlin ontkent in alle toonaarden en zegt dat de Russischtalige inwoners van Oost-Oekraïne gevaar lopen. Moskou dreigt weg te blijven bij een internationale conferentie over de crisis in Oekraïne, die gepland staat voor later deze week.

Brabander voor de tweede keer op straat beschoten

Bij een schietpartij in Steenbergen is maandag een man zwaargewond geraakt. Het slachtoffer, een 68-jarige inwoner van de Brabantse plaats, werd in januari ook al eens beschoten, laat een politiewoordvoerder weten.

De schietpartij van maandag vond net als de schietpartij in januari plaats in de Dahliastraat, waar de man woont. Het slachtoffer zat in een auto en de dader reed op een motor. De politie is op zoek naar deze 'forse man'.

De Brabander is meerdere keren beschoten. Hij is naar een ziekenhuis gebracht. Bij de schietpartij in januari raakte de man gewond aan zijn been. Hij kon toen nog wel naar zijn woning lopen om alarm te slaan.

Manager: kleine tekenen vooruitgang bij Schumacher

Michael Schumacher toont kleine tekenen van vooruitgang. Dat heeft zijn manager Sabine Kehm zondag gezegd. Volgens Kehm, die te gast was in de talkshow van Günther Jauch op televisiezender ARD, heeft de voormalig autocoureur 'korte momenten van bewustzijn'.

Soms is Schumacher wakker en soms bij bewustzijn, legde Kehm uit. "Medisch gezien is er een verschil tussen wakker zijn en bewustzijn. Het laatste betekent dat je reageert op je omgeving." Kehm benadrukte dat communicatie met Schumacher 'zeer beperkt' is. Een prognose is nog niet mogelijk door de aard van zijn hersenbeschadiging.

Schumacher viel op 29 december tijdens het skiën in het Franse Méribel. Hij ligt sindsdien in een kunstmatig coma in de universiteitskliniek van Grenoble. Eind januari werd begonnen de Duitser uit dat coma te halen. Begin deze maand werd bekendgemaakt dat dat resultaat opleverde.

[NBA] Pacers dicht bij eerste plek in Eastern Conference

Indiana Pacers is hard op weg om de eerste plaats in de Eastern Conference van de NBA voor zich op te eisen. De ploeg boekte een 102-97 zege op Oklahoma City. Als ook de laatste wedstrijd tegen Orlando Magic wordt gewonnen, sluiten de Pacers het reguliere seizoen in het oosten af als nummer één.

Miami Heat is de enige ploeg die de koppositie van Indiana nog bedreigt. De regerend landskampioen moet zijn laatste twee wedstrijden winnen, maar heeft het zelfs dan niet meer in eigen hand. De ploeg die als eerste eindigt heeft in de play-offs altijd het thuisvoordeel in een eventuele beslissingswedstrijd.

In de Western Conference rest alleen nog de vraag welke ploeg er met het laatste ticket voor de play-offs vandoor gaat. Memphis Grizzlies verschafte zich een goede uitgangspositie door met 102-90 van Los Angeles Lakers te winnen. Phoenix Suns is de enige kaper op de kust. De eerste plaats in het westen is vergeven aan San Antonio Spurs.

Overige uitslagen
Detroit Pistons - Toronto Raptors 107-116
Brooklyn Nets - Orlando Magic 97-88
New York Knicks - Chicago Bulls 100-89
Portland Trail Blazers - Golden State Warriors 119-117
Sacramento Kings - Minnesota Timberwolves 106-103

Schäuble ziet geen aanwijzing voor deflatie

De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble ziet 'geen enkele aanwijzingen' voor een periode van deflatie in de eurozone. De inflatie is vooral laag omdat energieprijzen dalen, maar die daling duurt niet heel lang, zei hij maandag in een vraaggesprek met radiozender Deutschlandfunk.

De betrekkelijk lage inflatie is op korte termijn 'niet eens alleen vervelend', aldus de minister. Als prijzen slechts licht toenemen, is dat voor consumenten namelijk prettig. Een gevaar is volgens hem echter dat de inflatie omslaat in deflatie en de prijzen in de supermarkt en aan de benzinepomp dalen.

Consumenten en bedrijven zouden in zo'n geval hun uitgaven kunnen gaan uitstellen, omdat ze verwachten dat de prijsdaling doorzet. De eurozone zou dan in een deflatiespiraal terechtkomen, wat de economische groei een slag zou kunnen toebrengen. Maar voor zo'n scenario ziet de Duitse bewindsman nog geen aanwijzingen.

Schäuble wijst erop dat president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) onlangs nog 'zeer overtuigend' heeft aangetoond dat de eurozone niet hoeft te vrezen voor deflatie. De inflatie in de eurozone daalde vorige maand naar een half procent. Dat is ver onder het streefniveau van Draghi van net onder de twee procent.

Chef atoomprogramma bezorgd over kerncentrale Iran

De chef van het Iraanse atoomprogramma, Ali Akbar Salehi, heeft maandag zijn zorgen uitgesproken over de enige kerncentrale van het land. Salehi zei tegen een Iraanse staatskrant dat dertigduizend extra centrifuges nodig zijn om genoeg uranium te verrijken om de kerncentrale een jaar draaiende te houden.

De Bushehr-centrale werd met Russische hulp gebouwd en is sinds 2011 operationeel. Momenteel onderhandelen de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en Duitsland juist met Iran over een vermindering van het aantal centrifuges. De internationale gemeenschap verdenkt Teheran ervan in het geheim aan een atoomwapen te werken. Iran beweert alleen vreedzame doelen met zijn nucleaire programma na te streven.

Costa: "Mercedes ligt gelijk met Red Bull"

Aldo Costa, ontwerper van de Mercedes W05, heeft alle vertrouwen in zijn creaties. Hij heeft aan Auto Motor und Sport laten weten dat de Formule 1-bolide uit Brackley zich qua chassis kan meten de superieur geachte Red Bull van Adrian Newey.

Eerder werd gedacht dat Mercedes het voor een belangrijk deel ook van de sterke Merceds V6-motor moest hebben, terwijl Red Bull alleen maar op het chassis kan vertrouwen. "Er zijn bepaalde bochten, vooral de snellere, waarin Red Bull beter is dan wij, maar in anderen zijn wij de betere. Volgens onze metingen ligt Ferrari wat achterop."

Costa was in het verleden in dienst van Ferrari, maar werd daar op een zijspoor gezet. Bij Mercedes moet hij het laatste zetje richting wereldtitel geven. De Italiaan legde in het interview ook uit dat de huidige auto's helemaal niet zo traag zijn als gesuggereerd. "De auto's zijn 50 kilogram zwaarder dan in 2013, dat kost al anderhalve seconde. De verminderde downforce kost wederom een halve seconde en er is nog de hardere band. Zonder deze factoren zouden we sneller zijn geweest dan in 2013."

Licht op groen voor lancering SpaceX Dragon

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft zondag besloten door te gaan met de voorbereidingen voor de lancering van een onbemand ruimteschip met voorraden voor het internationale ruimtestation ISS, ondanks een computerstoring in het ISS. De vlucht van de Dragon-capsule van de particuliere onderneming SpaceX heeft al een maand vertraging opgelopen.

De lancering van de Dragon staat maandag gepland om 22.58 uur (Nederlandse tijd). Het ruimteschip heeft ruim twee ton vracht aan boord, waaronder een nieuw ruimtepak en onderdelen om de oudere ruimtepakken aan boord van het ISS te repareren. Ook is het volgestouwd met proviand.

'Er is een zekere mate van urgentie om door te gaan' en de spullen naar het ruimtestation te brengen, zei Mike Suffredini, de leider van het ruimtestationprogramma van de NASA. "Zaken beginnen achterop te raken, daarom proberen wij te vliegen zodra dat veilig kan, wat volgens ons nu het geval is."

Het probleem met de reservecomputer, die aan de buitenzijde van het ISS gemonteerd is, speelde vrijdag op. De hoofdcomputer deed het wel naar behoren en volgens de NASA was de zeskoppige bemanning nooit in gevaar. Volgens NASA is er voldoende apparatuur om op terug te vallen, mocht dat nodig zijn. De bemanning zal wel naar buiten moeten en een ruimtewandeling moeten maken om de kapotte computer te vervangen. Ingenieurs van de NAVO kunnen niet zeggen waarom die niet werkte.

De ruimtewandeling is ingepland voor 22 april. De astronauten zullen daarbij pakken gebruiken met nieuwe onderdelen voor het koelsysteem om hachelijke situaties zoals afgelopen zomer een Italiaans bemanningslid overkwam te voorkomen. De Italiaan verdronk toen bijna toen zijn helm vol liep met water uit het koelsysteem.

De NASA maakt sinds enkele jaren gebruik van de diensten van SpaceX om het ruimtestation te bevoorraden, omdat de space shuttle-vloot in 2011 is opgelegd. Rusland, Europa en Japan voeren op gezette tijden ook bevoorradingsvluchten uit.

Vliegtuigfabrikant Saab wil onderzeeërs bouwen

De Zweedse bouwer van gevechtsvliegtuigen Saab is in overleg over de aanschaf van een bedrijfstak voor de bouw van onderzeeërs, ThyssenKrupp Marine Systems. Het defensieconcern heeft daarvoor een intentieovereenkomst getekend met het Duitse technologiebedrijf ThyssenKrupp. Dat maakten beide bedrijven maandag bekend.

Saab, niet te verwarren met de gelijknamige autofabrikant, sprak eerder de ambitie uit om groter te worden in de bouw van marineproducten. Toch zijn de gesprekken nog maar in een beginnend stadium, zo meldt het Zweedse concern. Saab bouwt, naast vliegtuigen zoals de Gripen, ook andere militaire voertuigen en apparatuur.

Dna-sleepnet op Franse school na verkrachting

De Franse justitie wil dna-monsters afnemen van honderden jongens en mannen op een school waar vorig jaar een meisje werd verkracht. Het 16-jarige slachtoffer werd in de herfst verkracht, maar er werd deze maand pas ruchtbaarheid aan gegeven.

Het afnemen van de dna-monsters op de school in La Rochelle is maandag begonnen en duurt waarschijnlijk tot woensdag, aldus de openbaar aanklager. "Het besluit om van zoveel mensen monsters af te nemen is genomen omdat het de enige manier is om verder te komen met het onderzoek", aldus de directeur van de school.

In totaal worden 527 jongens en mannen getest. Mensen die weigeren zijn automatisch verdachte. De Franse wet staat deze omgekeerde bewijslast gewoon toe.

PvdA verheugd over kinderpardon

De PvdA is verheugd over het kinderpardon waardoor 675 kinderen en hun familie in Nederland kunnen blijven wonen. Dat stelt PvdA-Kamerlid Marit Maij in reactie op cijfers die de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) maandag bekendmaakt.

Volgens Maij heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) de regeling veel ruimer uitgevoerd dan de PvdA en ChristenUnie, de indieners van het pardon, in 2011 voor ogen hadden.

"Helaas blijven er altijd kinderen die niet voldoen aan de criteria. Dat is voor de betrokkenen heel pijnlijk, en daarom heeft de PvdA steeds aangedrongen op een ruimhartige beoordeling van grensgevallen", aldus Maij. "In het geval van schrijnende gevallen die niet voldoen aan de criteria heeft de staatssecretaris de bevoegdheid uitzonderingen te maken. Alleen hij kan die afweging maken."

Uit de PvdA klinkt ook kritiek. Sander Terphuis, nummer elf op de PvdA-kandidatenlijst van het Europees Parlement en zelf als asielzoeker naar Nederland gekomen, laat via zijn Twitteraccount weten ongelukkig te zijn. "Triest dat zelfs 800 verblijfsvergunningen voor #asielkinderen niet is gehaald waarover Diederik Samsom steeds sprak."

Ook ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind is ongelukkig met het eindresultaat. "Ruim helft aanvragen kinderpardon afgewezen. De 800 die toegezegd zijn door PvdA, blijft steken op 675. Druk nodig!", stelt hij op Twitter.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman is eveneens kritisch over de IND-cijfers, waaruit blijkt dat ruim de helft van de aanvragers, 1710 gevallen, door de IND is afgewezen. "De voorwaarden voor het kinderpardon zijn nu te star. Daardoor moeten kinderen die hier geworteld zijn alsnog weg. Dat is niet humaan", zegt Voortman. "Deze cijfers geven mij er geen vertrouwen in dat het kinderpardon ruimhartig en rechtvaardig wordt toegepast." Voortman wil staatssecretaris Teeven dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur opheldering vragen.

Het kinderpardon is afkomstig uit het regeerakkoord van VVD en PvdA. Het was aanvankelijk een 'uitruil' tussen beide coalitiepartijen. In ruil voor het pardon kreeg de VVD de strafbaarstelling van illegaliteit. De strafbaarstelling van illegaliteit ging echter een paar weken geleden van tafel op verzoek van de PvdA. De VVD kreeg daar een half miljard aan lastenverlichting voor terug.

Rijksmuseum massaal bezocht

Veel Nederlanders hebben het afgelopen jaar het Rijksmuseum voor het eerst bezocht of weer herontdekt na de opening vorig jaar april. Van de bezoekers zei 25 procent zelden of nooit in een museum te komen. In het openingsjaar trok het geheel herbouwde museum maar liefst meer dan 2,7 miljoen mensen. Dat zegt het Rijksmuseum maandag.

Van de bezoekers komt 64 procent uit eigen land. Daaronder zaten vooral veel Friezen en Brabanders. De waardering voor het museum blijkt nauwelijks afhankelijk te zijn van inkomen, opleiding en leeftijd van de Nederlanders, blijkt uit onderzoek.

Verder kwamen rond de 1 miljoen mensen uit het buitenland naar het vernieuwde Rijks. Dat is 30 procent meer dan voor de heropening. De grootste groep toeristen komt uit de Verenigde Staten, gevolgd door Duitsland. In totaal zagen bijna 361.000 kinderen uit binnen- en buitenland de Nachtwacht.

Ondanks de enorme hoeveelheid materiaal en kopieën van schilderijen die online worden aangeboden lijkt dit, net als bij bioscoopbezoeken, de omzetten en bezoekersaantallen niet te schaden

Nederlanders ontdekken massaal Rijksmuseum
Nederlanders ontdekken massaal Rijksmuseum (Foto: ANP)

CD: Lune - Music and Sports

De stem van Linnéa Martinsson komt je wellicht bekend voor. Zij is degene die de vocalen op 'Teenage Crime' van Adian Lux en 'Leave The World Behind' voor de Swedish House Mafia documentaire verzorgde. Maar sinds vorige maand probeert Martinsson onder de naam Lune zelf door te breken in de muziekwereld. Het label van haar Zweedse maffia bekende, Sebastian Ingrosso, brengt de plaat uit en Carl-Michael Herlöfsson nam het mixen voor zijn rekening. En dan was er nog Mike Marsh (Massive Attack, Depeche Mode) die de plaat masterde.

Energieverbruik lager in 2013

Nederlandse consumenten en bedrijven hebben vorig jaar 0,8 procent minder energie verbruikt dan in 2012. Dat komt doordat er minder economische activiteiten werden ontplooid, waardoor minder brandstof werd verbruikt. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.

Het verbruik van olieproducten nam vorig jaar met drie procent af. Een terugval van de productie in de chemische industrie leidde tot de afname van het gebruik van aardolieproducten.

Logisch gevolg hiervan zal natuurlijk zijn dat de prijzen zullen stijgen, omdat de (staats)kassa's wel gevuld dienen te blijven.

Het aardgasgebruik nam wel toe onder bedrijven en consumenten omdat het voorjaar blijkbaar 'relatief koud' was. Het verbruik was 1,8 procent hoger dan een jaar eerder.

Haase levert drie plaatsen in op ranglijst

Robin Haase heeft op de wereldranglijst van de ATP een stapje terug moeten zetten. De Haagse tennisser daalde als gevolg van zijn uitschakeling in de eerste ronde van het toernooi van Casablanca van de 47e naar de vijftigste plaats.

Haase blijft de beste Nederlander op de ranglijst, al bedraagt het verschil met Igor Sijsling nog maar vijf plaatsen. Beide spelers zullen volgende week geen grote sprong vooruit maken. Zowel Haase als Sijsling werd zondag al in de eerste ronde van het masterstoernooi van Monte Carlo uitgeschakeld.

De top van de ranglijst bleef ongewijzigd. Rafael Nadal staat bovenaan, voor Novak Djokovic, Stanislas Wawrinka, Roger Federer en Tomas Berdych.

Bij de vrouwen zakte Kiki Bertens verder weg. Ze leverde acht plaatsen in en vindt zichzelf nu terug op de 130e plaats. Arantxa Rus (154), Richel Hogenkamp (193) en Indy de Vroome (195) zijn de andere Nederlandse speelsters in de top tweehonderd.

Serena Williams heeft de eerste plaats op de ranglijst van de WTA nog altijd stevig in handen. Na Li, Agnieszka Radwanska, Viktoria Azarenka en Simona Halep zijn de nummers twee, drie, vier en vijf.

Top 10 filmdownloads deze week

Elke week publiceert Torrentnieuwssite Torrentfreak.com een lijst met de meest gedownloade films van de afgelopen week. Voor de lijst wordt gebruik gemaakt van schattingen op basis van torrentgebruik en downloads van BluRay en DVD-Rips, tenzij anders vermeld.

Hieronder de top tien, inclusief trailers. Tussen haakjes de plek vorige week.

1. (...) The Machine

 

2. (1)  Ride Along

 

3. (2)  The Nut Job


4. (4)  47 Ronin


5. (...)  Joe

6. (3)  The Secret Life of Walter Mitty

7. (5)  The Hobbit: The Desolation of Smaug


8. (...)  Sparks


9. (...)  Captain America: The Winter Soldier (CAM)


10. (8)  Frozen


Drone-duikboot zoekt naar verdwenen vliegtuig

Bij de zoektocht naar het verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines wordt maandag voor het eerst een drone-duikboot ingezet. De onbemande onderzeeër kan met behulp van sonar een driedimensionale kaart van de zeebodem maken.

De afgelopen weken zijn meermaals signalen opgevangen boven water die mogelijk afkomstig waren van de zwarte dozen van vlucht MH370. Het laatste signaal werd al bijna een week geleden waargenomen, waardoor het volgens de speurders tijd is de duikboot in te zetten. "We hebben al zes dagen niets opgemerkt, dus het is tijd om onder water te gaan", zei Angus Houston, die de zoekactie coördineert.

De zwarte dozen van het vliegtuig sturen automatisch een signaal uit zodat het vliegtuig in geval van een ongeluk kan worden gevonden. De batterijen van de zwarte dozen gaan echter maar een maand mee, en het is al meer dan een maand geleden dat vlucht MH370 verdween. Houston benadrukte dan ook dat mensen hun verwachtingen moeten temperen.

"Ik roep u op niet er van uit te gaan dat de inzet van de autonome onderzeeër ook tot de vondst van het vliegtuigwrak leidt. Misschien lukt het niet", aldus Houston. "Dit is echter de beste aanwijzing die we hebben en we moeten het dan ook volledig uitzoeken. Ik benadruk wederom dat dit een langzaam en nauwgezet proces is."

Bijensterfte sterk afgenomen

Imkers hebben deze winter minder bijenvolken verloren dan in de jaren hiervoor. Dat meldt Wageningen University maandag op basis van een enquête onder imkers. Het landelijke sterftepercentage was deze winter 9,2 procent, terwijl het jarenlang op 25 procent heeft gelegen.

Uit de enquête, die werd uitgevoerd door de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) onder zesduizend imkers, blijkt dat het sterftecijfer ook lager is dan de winter hiervoor. Toen stierf ongeveer dertien procent. 69 procent van de imkers gaf aan helemaal geen uitval van een volk te hebben gehad.

"Deze uitslagen zijn bemoedigend, maar het is te vroeg om te spreken van een trend", zegt onderzoeker Bram Cornelissen van de universiteit in een verklaring. Het is op dit moment nog niet bekend waardoor de wintersterfte in de afgelopen twee jaar lager was dan in de jaren daarvoor. De winter van dit jaar was zacht, maar de winter daarvoor juist streng.

De winterse bijensterfte is al jaren hoog. Dat heeft meerdere oorzaken volgens onderzoekers. Zo zijn er parasieten die bijen ziek maken. Ook zou het gif dat boeren gebruiken om hun gewassen te beschermen slecht zijn voor de bijen. Omdat bijen zorgen voor de bestuiving van gewassen, spelen ze een belangrijke rol bij voedselproductie voor mensen.

Het lage wintersterftecijfer van dit jaar wil echter niet zeggen dat het eind van de sterfteproblemen bij bijen in zicht is, aldus de onderzoeker.

Brand in Chili zwelt weer aan

De brand in de Chileense stad Valparaiso die zaterdag uitbrak is opnieuw aangewakkerd. De brandweer dacht de vuurzee zondag nog onder controle te hebben, maar enkele uren later waren door de harde wind drie nieuwe brandhaarden ontstaan ten zuiden van de stad. Tot dusver zijn zeker twaalf mensen om het leven gekomen. Zo'n tweeduizend gebouwen zijn verwoest en tienduizend mensen hebben huis en haard moeten verlaten.

De brandweer heeft veel moeite het vuur te bedwingen. Valparaiso wordt bijna helemaal omsloten door steile, beboste heuvels, die nu grotendeels in lichterlaaie staan. Ruim 1200 brandweerlieden, zes blusvliegtuigen en veertien helikopters zijn betrokken bij de operatie.

Het leger is ingezet om plunderingen te voorkomen. Ook geldt er een alcoholverbod in de stad en houden scholen hun deuren gesloten.

De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht, maar de autoriteiten hebben wel een theorie. Ooggetuigen zagen op de plek waar de brand begon twee gieren op een hoogspanningskabel zitten. De wind heeft mogelijk een andere hoogspanningskabel in contat gebracht met die waar de gieren op zaten, waardoor de vogels verbrandden. Delen van de smeulende karkassen vielen vervolgens op de droge bladeren op de grond, waarmee de brand een feit was, zo theoretiseren de onderzoekers.

Janmaat: "Dit mag je niet meer weggeven"

Daryl Janmaat (24) was zondag trefzeker op bezoek bij PSV. De verdediger rendeerde daarmee geweldig in een afwijkend spelsysteem. "Overlappen en gaan, daar ben ik goed in." 

Iets tegen zessen ontplofte het uitvak van het Philips Stadion. Graziano Pellè controleerde een lange bal met zijn borst en legde het leer terug richting de inlopende Janmaat. De rechtsback twijfelde geen moment en toverde op de rand van de zestien een acrobatische volley uit de hoge hoed. Met de buitenkant van zijn rechtervoet stuurde hij de bal richting de rechterkruising: 0-2. "Ik raakte hem precies goed", zei Janmaat, die met zijn wondergoal het duel op slot gooide. "Er zat natuurlijk een beetje gelukkig bij, maar de intentie was om hem zo te raken."

Bondscoach Louis van Gaal keek toe vanaf de tribune en zag hoe Janmaat belangrijk was met zijn tweede treffer van het seizoen. "Ik denk dat hij een degelijk Feyenoord heeft gezien", zei Janmaat. De mandekker heeft een goede kans om in Brazilië de vaste rechtsback van Oranje te worden, maar richtte zich na de wedstrijd in Eindhoven vooral op de teamprestatie. "Ik vond ons als team beter dan PSV. Een stuk degelijker en ook een stuk volwassener. In de tweede helft had ik niet het idee dat we dit zouden weggeven. Het stond gewoon heel goed."

Feyenoord was een groot deel van de wedstrijd de bovenliggende partij. Toch hadden de bezoekers het vroeg in het doel lastig. Een mede-international zat Janmaat flink dwars. “Op het begin hadden we het een beetje moeilijk met de speelwijze van PSV. Memphis Depay sneed telkens goed naar binnen en we wisten niet echt wie hem op moest pakken. Uiteindelijk hebben we wat aanpassingen gedaan, waardoor hij in het vervolg van de wedstrijd nauwelijks iets creëerde."

Door de zege zijn de Rotterdammers zo goed als zeker van de tweede plaats; en dus lijkt trainer Ronald Koeman zijn laatste seizoen te bekronen met een ticket voor de voorronde van de Champions League . Eén overwinning in de laatste twee duels is voldoende. "Dit mag je niet meer weggeven. We moeten de tweede plaats zo snel mogelijk veiligstellen. Dan zijn we heel blij en hebben we gewoon een fantastisch seizoen gedraaid."

Hoewel de tweede plek door de Feyenoorders wordt beschouwd als een hoofdprijs, rijst de vraag of er niet meer in had gezeten. Ajax draait geen foutloos seizoen en momenteel verkeert Feyenoord in een geweldige vorm. De Rotterdammers boekten zes overwinningen op rij. "Tja, dat kun je wel blijven zeggen natuurlijk, maar we moeten nu niet meer terugkijken. Vanzelfsprekend hebben we het op bepaalde momenten laten liggen, maar dat hebben meerdere ploegen", aldus Janmaat.

De voormalig speler van sc Heerenveen en ADO Den Haag voelde zich zondag als een vis in het water. Feyenoord hanteerde eenzelfde spelsysteem als begin maart tegen Groningen (0-2 winst). De opstelling is uit te leggen als 3-5-2 of 5-3-2. "Ik vind het zelf een heerlijke formatie. Overlappen en gaan, daar ben ik goed in", sprak Janmaat, die het systeem best vaker had willen hanteren. "Maar zeker thuis moet je toch wat aanvallender spelen. Aan de andere kant: deze formatie is ook heel aanvallend in te vullen, dat zag je vandaag. Maar goed, het is natuurlijk aan de trainer."

Tieten Kate Upton zijn te dik

Hoewel ze er een flink belegde boterham mee verdient, is Kate Upton er niet blij mee. Het 21-jarige supermodel haat haar tieten zelfs.

"Iedere dag wens ik dat ik kleinere borsten had", klaagt de rondborstige blondine. "Ik wil zo graag topjes met spaghettibandjes dragen, of kleine bikini's. Het leven zou zoveel makkelijker zijn met een kleinere voorgevel!"

Zeker tweemaal per dag hoopt Kate dat haar cupmaat 75D kleiner wordt. "Ik wilde dat ze oorbellen waren", verzucht ze. "Dan zou ik ze kunnen afdoen wanneer ik wil."

Niks mis met haar tieten

Leger Oekraïne handhaaft ultimatum nog niet

De pro-Russische bezetters van verscheidene overheidsgebouwen in het oosten van Oekraïne hebben zich niets aangetrokken van het ultimatum dat de interim-regering in Kiev hun zondag heeft gesteld. De strijders die de bezette panden in onder meer Slovjansk bewaken staan nog altijd op hun post. Het leger lijkt maandagochtend evenmin aanstalten te maken na het verstrijken van het ultimatum over te gaan tot ontruiming.

President Oleksandr Toertsjinov kondigde zondag een 'grootschalige antiterreuroperatie' aan om de 'aanvallen' van pro-Russische gewapende groepen af te slaan. De Nationale Veiligheidsraad in Kiev besloot het leger in te zetten om te voorkomen dat Russische strijdkrachten het land binnenkomen, zoals de regering vreest.

In Slovjansk, waar zondag een inlichtingenofficier sneuvelde bij een poging van Oekraïense troepen de stad binnen te trekken, is het volgens verslaggevers ter plaatse rustig. De versperringen die pro-Russische activisten hebben opgeworpen rond onder meer het bezette politiebureau worden doorlopend bewaakt en ook de wachtposten aan de rand van de stad zijn er nog altijd.

Lokale partij Bedum vergadert uit protest niet mee

De lokale partij Gemeentebelangen (GB) in het Groningse Bedum komt niet opdagen voor raadsvergaderingen uit onvrede over de coalitieonderhandelingen en de 'verziekte' politieke verhoudingen. Dat heeft de partij in een brief aan commissaris van de koning Max van den Berg geschreven.

Gemeentebelangen voelt zich als grootste partij, vier zetels, buitengesloten en genegeerd door de oude coalitiepartners CDA, PvdA en ChristenUnie, die ook nu een nieuw college willen vormen. "Ook vinden wij dat onze burgervader geen verbindende rol heeft vervuld de afgelopen jaren. Sterker nog, wij hebben de afgelopen jaren stelselmatig ervaren dat wij als oppositie op achterstand zijn gezet tijdens commissie- en raadsvergaderingen, door zowel college- als collegepartijen", schrijft de partij.

De drie boekten twee zetels winst en hebben met tien zetels een meerderheid, maar negeren Gemeentebelangen als grootste partij die dertig procent van de kiezers vertegenwoordigd. Gemeentebelangen vindt dat 'oppositie voeren in Bedum geen enkele zin heeft'. "Er is in Bedum geen democratie, maar een eenpartijstaat waar je niets mee kunt bereiken. Het gaat nooit om de inhoud", is te lezen in de brief.

De partij geeft de zetels overigens niet op. De raadsleden verschijnen simpelweg niet op de vergadering omdat er toch niet naar ze wordt geluisterd. Zolang de vier leden niet deelnemen wensen ze geen vergoeding te ontvangen.

Burgemeester Henk Bakker (CDA) vindt alle ophef onzinnig, heeft hij tegen de regionale omroep RTV Noord gezegd. "De brief doet geen recht aan de verhoudingen in de raad. GB heeft het over dertig procent van de stemmen, maar zwijgt over de overige zeventig." Hij verwerpt de kritiek over zijn vermeende partijdigheid. "Over de afgelopen vier jaar heeft Gemeentebelangen verreweg de meeste tijd van mij als burgemeester gevraagd."

Gemeentebelangen vergadert maandagavond met de leden over de kwestie.

KKK'er verdacht van moorden in joodse centra VS

De verdachte van de moord op drie mensen in joodse centra in een voorstad van Kansas City in de Verenigde Staten is een bekende racist. Het gaat om de 73-jarige Frazier Glenn Cross, liet een medewerker van het huis van bewaring weten. De man was de afgelopen decennia lid van diverse racistische groeperingen, waaronder de Ku Klux Klan.

Of Cross, die ook de naam Miller gebruikt, uit antisemitische overwegingen handelde kon justitie nog niet zeggen. De veteraan richtte ooit de Carolina Knights van de Ku Klux Klan op en voerde die in de jaren tachtig als 'grand dragon' jarenlang aan. Later stond hij aan de wieg van een nieuwe racistische organisatie, de Blanke Patriottische Partij (WPP). Miller heeft meermalen geprobeerd op een programma van blank superioriteitsdenken en rassenhaat verkozen te worden in openbare ambten.

In de jaren tachtig is Miller berecht voor het clandestien leiden van een paramilitaire organisatie en de inzet van intimidatietactieken tegen zwarten. Toen hij de voorschriften van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling overtrad zette de politie een grootscheepse klopjacht in. Agenten troffen Miller uiteindelijk aan in een caravan vol handgranaten, automatische vuurwapens en duizenden patronen.

Miller wordt verdacht van het doodschieten van een grootvader en zijn 14-jarige kleinzoon op de parkeerplaats van een joods gemeenschapscentrum in Overland Park. Vervolgens zou hij zijn doorgereden naar het joodse bejaardenhuis Village Shalom, en daar een vrouw of meisje hebben gedood.

'Lelystad belangrijke rol voor toekomst Transavia'

Transavia wil de komende jaren de strijd aanbinden met Europese prijsvechters als Ryanair en Easyjet. Vliegveld Lelystad heeft een belangrijke rol in de toekomstplannen van de Air France-KLM-dochter. Dat zegt directeur van Transavia Nederland Mattijs ten Brink maandag in Het Financieele Dagblad.

Transavia eindigde vorig jaar twintig miljoen euro in het rood en zoekt nu naar mogelijkheden om de kosten te drukken. Uitwijken naar Lelystad kan volgens Ten Brink tot forse besparingen leiden. "De tarieven zijn aantrekkelijk op Lelystad, we zouden wel gek zijn als we daar geen gebruik van zullen maken. We gaan de komende tijd in gesprek hoe we dat vorm zullen geven", aldus Ten Brink.

De luchtvaartmaatschappij ziet vooral potentie in Zuid- en Oost-Europa, waar volgens Ten Brink ruimte op de vliegmarkt is voor Transavia. "Het is nog niet te laat om de achtervolging op onze concurrenten in te zetten", laat hij optekenen in de krant.

Lelystad wordt goedkoper dan Schiphol doordat de afhandeling van passagiers minder kost. Op Schiphol moet 29 euro per reiziger worden betaald, op Lelystad wordt dat de helft minder.

Schiphol maakte vorige week bekend grootse plannen met vliegveld Lelystad te hebben. De luchthaven in Flevoland moet de derde van Nederland worden. In 2018 moet het vernieuwde vliegveld open gaan. Schiphol heeft Lelystad Airport nodig om verdere internationale groei mogelijk te maken en is dan ook de belangrijkste financier van het plan.

'Universiteiten doen te weinig aan onderwijs'

De balans tussen onderwijs en onderzoek op de Nederlandse universiteiten is zoek. Dat zegt voorzitter van universiteitenvereniging VSNU Karl Dittrich maandag in Trouw. Volgens Dittrich is onderwijs een ondergeschoven kindje op de universiteit geworden doordat de nadruk steeds meer is komen te liggen op wetenschappelijke publicaties.

Sinds de jaren tachtig is de universiteit steeds meer van een onderwijs- in een onderzoeksinstelling veranderd, zegt Dittrich. Onderzoek is dan ook bepalend voor internationale ranglijstjes. Ook doen bedrijven en overheden vaak een beroep op de universiteiten, wat veel tijd kost voor wetenschappers.

Volgens een woordvoerder van wetenschapsvakbond VAWO zijn er door de publicatiedruk zelfs steeds minder goede docenten, die het geven van onderwijs niet meer waarderen. Dit zorgt ervoor dat er te veel studenten per docent zijn, schrijft de krant.

Ook studentenvakbond LSVb is kritisch. "Docenten hebben tegenwoordig amper tijd om les te geven", zegt een woordvoerder in de krant. "Wij krijgen vaak klachten van studenten dat ze lang moeten wachten op de uitslag van hun tentamens." Daarnaast is er te weinig begeleiding bij scripties, aldus de vakbond.

FF XIV nu ook op PS4 herboren

Square Enix heeft een launchtrailer uitgebracht van de PlayStation 4-versie van Final Fantasy XIV: A Real Reborn. De MMO is sinds afgelopen weekend voor de mensen met early-access al te spelen.

Deze reboot van de eerder uitgebrachte MMO is al een tijdje uit voor PlayStation 3 en pc en nu dus ook geport naar PlayStation 4. Ten opzichte van de PlayStation 3-versie heb je full HD, meer details in de modellen en het belangrijkst: je console stottert niet als er wat meer ventjes in een gevecht bezig zijn. Tot tweehonderd man kunnen er tegelijkertijd in beeld worden gebracht. De touchpad en Remote Play met playStation Vita worden ook ondersteund.

Het goedkoopste abonnement voor Final Fantasy XIV: A Real Reborn is elf euro per maand, waarmee je 180 dagen in de MMO kunt spelen voor die prijs.

Kritiek op Rusland bij crisisberaad VN

Rusland heeft stevige kritiek gekregen van onder meer de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk tijdens het crisisberaad van de VN-Veiligheidsraad zondag in New York. Volgens hen is Russische aanwezigheid in Oost-Oekraïne zo goed als bewezen.

Volgens het Verenigd Koninkrijk zijn er tussen de 35.000 en 40.000 bewapende Russische militairen nabij de grens met Oekraïne. Dat zou blijken uit satellietfoto's. Oekraïne liet weten dat de gewapende mannen in het oosten van Oekraïne Russische uniforms dragen, zonder insignes, en wapens gebruiken die ook in het Russische leger worden gebruikt.

Rusland verwijt het Westen ervan met dubbele maten te meten. De inname van overheidsgebouwen in het oosten van Oekraïne is volgens Rusland niet anders dan de inname van overheidsgebouwen in Kiev tijdens de revolutie, hoewel het Westen die acties juist aanmoedigden.

Kritiek op Rusland bij crisisberaad VN
Kritiek op Rusland bij crisisberaad VN (Foto: ANP)

Australië zoekt niet meer naar signalen MH370

Australische hulpdiensten zoeken niet meer naar signalen uit de zwarte doos van de vermiste Boeing 777 in de Indische Oceaan. Er zal wel een apparaat worden ingezet, de Bluefin-21, die onder water de bodem van de oceaan scant. Dat heeft de Australische coördinator Angus Houston maandag gezegd, meldde de BBC.

Er is sinds dinsdag geen signaal meer opgepikt uit de zwarte doos, meldde Houston. De batterijen van de zwarte doos zijn mogelijk leeg. Het zoeken met het onderwaterapparaat kan volgens de Australiër een langdurig proces zijn en mogelijk geen resultaat opleveren.

Tussen 5 en 8 april heeft de Australische marine vier keer signalen opgevangen uit de zwarte doos van het vliegtuig die tijdens vlucht MH370 verdween. De Bluefin-21 zal worden ingezet in het gebied waar het laatste signaal is gehoord. Het vliegtuig van Malaysian Airlines verdween 8 maart van de radar. Het toestel had 239 mensen aan boord.

Australië zoekt niet meer naar signalen MH370
Australië zoekt niet meer naar signalen MH370 (Foto: ANP)

'Loterijen willen minder afstaan aan goede doelen'

Goededoelenloterijen willen minder afdragen aan liefdadigheidsorganisaties om zo concurrerend te blijven. Dat schrijft De Telegraaf maandag. De Nationale Postcode Loterij, de Bankgiro Loterij en de Vrienden Loterij zouden dat advies naar staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) hebben gestuurd. Het zou gaan om een afdrachtsverlaging van vijftig naar veertig procent, schrijft de krant.

De drie bedrijven krijgen volgens de krant een loterijvergunning van Teeven en zijn voorgangers op voorwaarde dat ze de helft van de inleg aan het goede doel geven. Daarom mogen ze zich profileren als 'goededoelenloterijen'. Voor veel consumenten zou dat een reden zijn om mee te spelen. Voor 2004 was het percentage dat naar het goede doel ging nog zestig procent, schrijft De Telegraaf.

"Minder afdracht betekent meer geld voor prijzen, waardoor de loterij aantrekkelijker wordt en de totale omzet zal stijgen", zegt een woordvoerder van de Postcode Loterij in de krant. "We hebben ook in het verleden gezien dat dit niet ten koste hoeft te gaan van de afdracht aan goede doelen."

Daarnaast zouden de loterijen zich zorgen maken over het legaal worden van online gokken in 2015. Dan krijgen meer loterijen een vergunning van Teeven. Bedrijven die ook een plekje op de gokmarkt willen, zouden al inspelen op de angst voor het inkomstenverlies voor goede doelen en zich profileren als goededoelenloterij, aldus de krant.

'Bedrijven te gul voor aandeelhouders'

Grote Nederlandse beursfondsen moeten kapitaal vaker gebruiken om in het bedrijf te investeren in plaats van dividend aan de aandeelhouders uit te keren. Dat vindt het Amerikaanse BlackRock, de grootste buitenlandse belegger in de AEX. Vorige week stuurde de investeerder een brief aan een aantal bedrijven een brief met die boodschap, schrijft Het Financieele Dagblad maandag.

"Sinds het uitbreken van de financiële crisis, heeft menig bedrijf nagelaten te investeren in toekomstige groei. Dat baart ons zorgen", schrijft topman van BlackRock Larry Fink in de brief. BlackRock vindt dat bedrijven niet te snel toe moeten geven aan de wensen van de aandeelhouders, maar gefocust moeten zijn 'op een duurzaam rendement op de langere termijn'.

Nederlandse AEX-fondsen maakten vorig jaar samen 26,4 miljard euro winst, schrijft de krant. Daarvan werd 13,2 miljard euro aan dividend uitgekeerd. Nog eens 7,2 miljard euro werd besteed aan de inkoop van eigen aandelen.

BlackRock heeft een stevige vinger in de pap op de Amsterdamse beurs. De vermogensbeheerder heeft bijna 23 miljard euro in AEX-bedrijven zitten, waaronder ASML, Philips en Shell, aldus het FD.

Kinderpardon zo goed als afgerond

Immigratiedienst IND heeft het zogeheten kinderpardon bijna afgerond. 675 kinderen die al langdurig in Nederland verbleven hebben een verblijfsvergunning gekregen, net als 775 gezinsleden. Verder zijn 1710 aanvragen afgewezen en 120 ingetrokken. Dat laat het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag weten.

In totaal zijn het afgelopen jaar 3280 aanvragen ingediend, van zowel kinderen als hun familieleden. Daarvan zijn er 1450 ingewilligd, waarvan tachtig nadat bezwaar was aangetekend.

Er staan nog tien aanvragen open. Voor de behandeling hiervan is de IND afhankelijk van andere partijen. Op 1 april waren er 1620 bezwaarschriften ingediend en over 130 bezwaarzaken is op dit moment nog niet beslist. Het gaat daarbij vooral om zaken waarbij de IND nog wacht op advies of op onderzoeken.

Het kinderpardon trad op 1 februari vorig jaar in werking. Kinderen die voor hun achttiende verjaardag vijf jaar onafgebroken in Nederland hebben gewoond en een verblijfsvergunning hebben aangevraagd, kwamen in aanmerking voor de regeling. Zij konden daar tot 1 mei een beroep op doen. Ook hun gezinsleden kwamen in aanmerking voor een verblijfsvergunning.

De maatregel is afkomstig uit het regeerakkoord van VVD en PvdA. Het kinderpardon was aanvankelijk een 'uitruil' tussen beide coalitiepartijen. In ruil voor het pardon kreeg de VVD de strafbaarstelling van illegaliteit. De strafbaarstelling van illegaliteit ging echter een paar weken geleden van tafel op verzoek van de PvdA. De VVD kreeg daar een half miljard aan lastenverlichting voor terug.

Geen nieuwe sporen bij zoektocht Panama

De hulpdiensten in Panama hebben zondag, de laatste dag van een intensieve zoektocht, geen spoor gevonden van de vermiste Nederlanders. Een woordvoerder van Sinaproc stelt dat maandag waarschijnlijk wordt besloten dat de politie de zaak overneemt.

Vrijdag werd de zoekactie naar de 21-jarige Kris Kremers en de 22-jarige Lisanne Froon, die sinds vorige week dinsdag vermist zijn, op bevel van president Ricardo Martinelli opgeschaald. Zaterdag werd duidelijk dat op zo'n drie uur lopen van Boquete etensresten en haren zijn gevonden die mogelijk van de vrouwen zijn. De politie en het Openbaar Ministerie onderzoeken dit.

Maandagochtend (lokale tijd) houden de autoriteiten een persconferentie waar bekend wordt gemaakt of het grootscheepse uitkammen van het zoekgebied rond Boquete doorgaat of niet. Mogelijk komt er dan ook meer duidelijk over de aangetroffen sporen.

'Jeugdgevangenissen minder grimmig'

De sfeer in jeugdgevangenissen is de afgelopen jaren een stuk beter geworden. De opgesloten jongeren zeggen voldoende ondersteuning van de medewerkers te krijgen en ervaren geen bovenmatige repressie. Dat blijkt uit de rapportage justitiële jeugdinrichtingen 2013 over leef-, leer- en werkklimaat in de negen jeugdgevangenissen, schrijft de Volkskrant maandag.

De Algemene Rekenkamer omschreef de jeugdgevangenissen in 2007 nog als onveilige plekken waar jongeren nauwelijks worden behandeld. Vijf jaar later oordeelden de rekenmeesters dat de detentie en behandeling van veroordeelde jeugd in justitiële jeugdinrichtingen was verbeterd.

Hoofdonderzoeker Peer van der Helm zegt in de krant dat het leefklimaat in de jeugdgevangenissen nu heel behoorlijk is. "In een paar jaar zijn grote stappen gezet." De sfeer in de jeugdgevangenis zou ongeveer gelijk worden beoordeeld als die in andere jeugdinstellingen. Het aanbieden van scholing werkt positief

Vooral de jongeren met straffen tot enkele maanden zijn beter af. Op de afdelingen voor de zwaarder gestraften is het klimaat slechter. De vaak agressieve delinquenten tot 24 jaar die daar verblijven zijn verhard en zien de toekomst somber in. Het is lastig contact met deze groep te maken, hoewel dat in sommige jeugdgevangenissen wel lukt.

Voor het onderzoek, dat in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie is uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam en de Hogescholen Leiden en Windesheim, vulden onder anderen 247 jonge gedetineerden een enquête in. Het wordt binnenkort gepresenteerd.

'Ondernemers lopen miljoenen mis door trage bank'

Ondernemers lopen jaarlijks enkele tientallen miljoenen euro's mis doordat banken pinbetalingen van consumenten in weekenden en tijdens feestdagen niet verwerken. Dat zegt branchevereniging Detailhandel Nederland maandag in De Telegraaf. Zo missen winkeliers rente-inkomsten en kunnen ze soms niet op tijd hun rekeningen betalen.

Jaarlijks zou het gaan om zo'n 110 dagen waarop winkeliers moeten wachten op hun geld, zegt voorzitter Jan Meerman van Detailhandel Nederland in de krant. De problemen zijn nog groter als een weekend tijdens een maandwisseling valt. Dan moeten ondernemers omzet- en loonbelasting afdragen. Als ze te laat zijn, krijgen ze een boete.

Meerman noemt het onbegrijpelijk dat ondernemers dit paasweekend bijna vijf dagen moeten wachten op hun geld. In totaal gaat dat om een bedrag van zo'n vijfhonderd miljoen euro. De bank houdt dit geld in eigen huis, waardoor winkeliers rente mislopen.

Volgens een woordvoerder van Betaalverenging Nederland is de Europese Centrale Bank (ECB) de boosdoener. "De verschillende centrale banken van de eurolanden hebben afgesproken dat het systeem tijdens weekenden en feestdagen niet geopend is", zegt hij in de krant. "Daar is geen speld tussen te krijgen."

Binnenkort gaan de partijen om de tafel om de zaak te bespreken, aldus De Telegraaf.

Zeer grote brand in café Rotterdam

In café onder een portiekflat in Rotterdam is in de nacht van zondag op maandag een 'zeer grote brand' uitgebroken. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer maandag. Zo'n dertien mensen moesten naar een ziekenhuis omdat ze teveel rook hadden ingeademd. De politie heeft de wegen rondom het café aan de Jan Porcellisstraat afgesloten.

De brand was rond 07.00 uur onder controle, laat de woordvoerder weten. Van de dertien mensen die naar een ziekenhuis moesten, zijn er acht inmiddels uit. In totaal zijn zeventien mensen opgevangen in een nabijgelegen sporthal. Hoe de brand kon ontstaan, is nog niet duidelijk.

De brandweer in de Zuid-Hollandse stad is maandagochtend daarnaast druk met het blussen van een uitslaande brand in een loods aan de Graafstroomstraat, aldus de woordvoerder.

Golfer Bubba Watson wint tweede Masters-titel

Golfer Bubba Watson heeft voor de tweede keer in zijn loopbaan de Masters gewonnen. De 35-jarige uit Florida, die in 2012 voor het eerst het groene jasje aan mocht trekken, liep een slotronde van drie slagen onder par. Dat bracht hem op -8. Zijn naaste belagers Jonas Blixt en Jordan Spieth hadden drie slagen meer nodig en eindigden als gedeeld tweede. Miguel Angel Jimenez eindigde op -4 en werd daarmee vierde.

Spieth kon de jongste winnaar ooit worden en daar leek het aan het begin van de slotronde ook naar. Met vier birdies en één bogey op de eerste zeven holes kwam hij op -9 terwijl Watson op -6 stond. Op de achtste hole zette het verval bij Spieth in. Hij sloeg een bogey terwijl Watson een birdie maakte en plots was het verschil nog één slag in het voordeel van de 20-jarige Amerikaan.

Op de negende hole ging het verder mis voor Spieth. Weer leverde hij een slag in terwijl Watson er één won en de winnaar van twee jaar geleden veroverde de leiding. Daarna sloeg Watson, wiens aanvallende en vrijwel foutloze spel veel indruk maakte, nog een birdie op de dertiende hole. Blixt, net als Spieth een debutant op Augusta, veroverde op die hole ook een slag en kwam daar naast de jonge Amerikaan op -5.

Op de laatste holes konden Spieth en Blixt Watson niet meer bedreigen. Die kreeg daarom het groene jasje door Adam Scott, de winnaar van vorig jaar en dit jaar gedeeld veertiende, omgehangen. Vorig jaar kreeg Scott het kleinood uit handen van Watson die toen uittredend kampioen was.

Joost Luiten ging vroeg op de zondag al rond in 67 slagen, vijf onder par. De Bleiswijker revancheerde zich daarmee voor zijn slechte derde ronde en eindigde op de gedeelde 26e positie. Luiten was al de eerste Nederlander ooit die de cut haalde op Augusta en dus in het weekeinde mocht meedoen.

WO3

Van beide zijden worden er mannen geïnterviewd, die allemaal min of meer hetzelfde zeggen: we waren beschaafde, doodgewone lui – boerenknullen, studenten, trambestuurders en ga zo maar door. Men besefte terdege dat de vijand in de loopgraaf honderd meter verderop ook gewoon bestond uit een menigte aan doodnormale mensen met een pakkie aan en een geweer in de handen. Beschaafde mensen waar ‘het laagje beschaving direct wegvalt zodra ze in aanraking komen met echte horror zoals oorlog.’

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.