Mandibules

Het IFFR biedt, ook online, een ontzettend divers programma. Van wraak-thriller tot buitenlands drama. Maar dat er voor iedere smaak wat te vinden is, is zeker. Zo springt Mandibules er na een korte blik op de plot al snel bovenuit. Deze film moesten we dus even bekijken.

De film start als twee simpele zielen, de vrienden Manu en Jean-Gab, een vlieg vinden in hun gestolen auto. Dit is niet zomaar een vlieg, maar een gigantische vlieg. Hoe ga je daarmee om? Heel simpel: je besluit om de vlieg te gaan trainen om geld voor je te verdienen. Wat volgt is een soort road trip voor onderdak en eten om de vlieg trucs te leren om bijvoorbeeld geld op te halen bij de bank.

Mandibules vrienden

Idioot? Zeker. Vermakelijk? Absoluut. De twee hoofdpersonages, Manu en Jean-Gab, reageren zo absurd nuchter op de situatie waarin ze zich bevinden dat het lastig wordt om niet in lachen uit te barsten om de hele situatie. In plaats van een komedie waarin duidelijk is wanneer je zou moeten lachen, worden de lachspieren van het publiek hier continu gekieteld. Dat werkt aanstekelijk maar ook hartverwarmend. Manu en Jean-Gab zijn zo overtuigd van hun plan dat ze geen middel schuwen om dat doel te bereiken. Maar dit alles wel op een sympathieke manier.

Onderweg komen ze voldoende mensen tegen om de vrienden wat dynamiek in hun road trip te geven. Dit zijn (grotendeels) 'normale' mensen. Op de één of andere manier realiseren Manu en Jean-Gab zich wel dat ze de vlieg geheim moeten houden. Net als je denkt dat je het idee achter de film wel doorhebt, weet regisseur Quentin Dupieux (bekender als Mr. Oizo en regisseur van cultfilm Rubber) je te verrassen met een hilarische sequentie nadat iemand Manu voor iemand anders aanziet. Dupieux weet de film strak en to the point te houden en met een speelduur van amper 69 minuten is de film ook niet te lang of te kort. 

Mandibules vlieg

Dupieux is bekender van toch wel donkerdere films, maar de fijne en fantasierijke toon van deze film lijkt een ware uitlaatklep voor hem te zijn geweest. Met een duo in de hoofdrol dat nog het meest doet denken aan Harry en Lloyd uit Dumb and Dumber (de hoofdrolspelers zijn een bekend duo in Frankrijk) wordt dit de meest toegankelijke absurde film van dit jaar.

De film is niet voor iedereen, maar als je een keer wat anders wil zien of een absurde situatie wilt zien, zijn de 70 minuten een meer dan prima investering. De film is nu te streamen via het IFFR.

Deze recensie werd oorspronkelijk gepubliceerd op 3 februari, tijdens het International Film Festival Rotterdam. De film draait vanaf 24 juni ook landelijk in filmtheaters.