Side Effects

In het jaar dat de Amerikaanse regisseur Steven Soderbergh 50 jaar is geworden is ook zijn allerlaatste film verschenen. Met de psychologische thriller Side Effects heeft de gevierde filmmaker in elk geval een waardige afsluiter gemaakt voor zijn rijke loopbaan, die destijds in 1989 aanving met Sex, Lies, and Videotape.

Side Effects 1

Rooney Mara speelt de rol van de 28-jarige Emily Taylor, een jonge vrouw die haar man Martin Taylor (Channing Tatum) na vier jaar uit de gevangenis komt ophalen. De man had daar vastgezeten vanwege aandelenhandel met voorkennis. Je zou denken dat het leven het jonge stel weer toe zou gaan lachen maar Emily krijgt last van zware depressies en probeert zichzelf van het leven te beroven. Na de zelfmoordpoging komt de vrouw in contact met de ambitieuze Jon Banks (Jude Law), een psychiater die haar een experimenteel medicijn voorschrijft om haar depressiesymptomen te bestrijden. Het medicijn genaamd Ablixa blijkt echter ook nogal nare en onverwachte bijwerkingen te hebben. Het medicijn lijkt te werken, maar dan wordt de echtgenoot van Emily op brute wijze doodgestoken en treft de politie haar met het bebloede mes in haar handen aan. Emily heeft echter geen flauw idee wat er is gebeurd.

Side Effects 2

Side Effects is een film zoals we die van regisseur Steven Soderbergh kunnen verwachten. Soderbergh is namelijk een filmmaker die graag onverwachte plotwendingen in zijn verhalen verwerkt en die ook graag de kijker op het verkeerde been wil zetten. Wat dat betreft slaagt de cineast hier met vlag en wimpel. Side Effects is een film die net zoals een oude dieselmotor even warm moet draaien alvorens goed los te kunnen gaan. De film begint met een redelijk dramatisch verhaal, waarin we ook meteen kennis mogen maken met de waanwereld van de pharmaceutische industrie. Een wereld waarin medicijnen als een commercieel aantrekkelijk product worden gezien en waar mensen met een kwaal ook prima kunnen dienen als een soort van laboratoriumdieren. Soderbergh geeft met deze film vooral de medicijn-industrie in de Verenigde Staten een flinke veeg uit de welbekende pan.

Side Effects 3

Halverwege de film maakt Side Effects een behoorlijke draai en veranderd in een sterke psychologische thriller, waarin we diverse elementen uit eerder werk van Soderbergh terug kunnen herkennen. Rooney Mara, de actrice die we eerder al zagen schitteren in films zoals The Social Network en The Girl with the Dragon Tattoo, speelt in Side Effects zeer overtuigend de sterren van de hemel, als een jonge vrouw die duidelijk niet goed in haar vel zit. Maar ook de Britse acteur Jude Law is zeer overtuigend als de naïeve psychiater Jonathan Banks. Na de tegenvallende actiefilm Haywire had Soderbergh nog wel wat goed te maken bij zijn fans en die schuld lost hij met zijn zwanenzang Side Effects zeker af.

Soderbergh schreef het scenario voor deze spannende thriller samen met Scott Z. Burns, met wie hij eerder ook de scripts schreef voor The Informant! en Contagion. Ondanks het zware thema weet de filmmaker er een prima film van te maken die ook voor mensen met minder kennis van de medische wereld prima te volgen blijft. In een kleine 25 jaar maakte de charismatische filmmaker evenveel films waarvan we Side Effects zeker bij de betere films uit het rijke oeuvre van de man mogen rekenen. Ben je dus in de stemming voor een film die weet te verrassen tot aan de aftiteling dan is Side Effects een film die zeker niet in je filmcollectie mag ontbreken.