A Better Life

In weinig steden zijn sociale en culturele verschillen zo opzichtig groot als in LA. Behalve de MTV Cribs-woningen bestaat de stad ook nog uit obscure motels volgepakt met illegale arbeiders die elke dag hard moeten werken om te overleven op weg naar The American Dream. Chris Weitz, de man achter American Pie, wist een uiterst realistische must-see-film te regisseren die resulteerde in een Oscar-nominatie voor Beste Acteur.

A Better Life

De alleenstaande Mexicaanse vader Carlos Galindo (Demián Bichir) werkt illegaal voor een laag salaris als tuinier in Los Angeles en droomt van een beter leven voor zijn zoon Luis (José Julián). De lange dagen die Carlos maakt voor weinig geld zorgen er echter ook voor dat de recalcitrante tiener weinig sturing krijgt, maar hij moet wel, zodat Luis voldoende eten en een dak boven zijn hoofd heeft.

De repetitieve dagelijkse gang van zaken is eigenlijk erg herkenbaar en lijkt weinig enerverend, totdat de grote ommekeer daar lijkt te zijn als de baas zijn truck, gereedschappen, en daarmee ook zijn bedrijf, aan Carlos wil verkopen. Hij leent van zijn zus Anita (Dolores Heredia) een groot bedrag om de truck te betalen en zijn kans te pakken, waardoor de film belandt in een stroomversnelling. Zo staat Carlos te wachten op een hoek, hopende dat iemand zijn arbeid nodig heeft, en een paar dagen later is hij zelf op zoek naar werknemers. De toekomst begint er beter uit te zien voor Carlos als hij durft te dromen over de nieuwe mogelijkheden zoals het verhuizen naar een betere buurt. Dat is maar goed ook, aangezien Luis steeds meer met het bendeleven wordt geconfronteerd.

Op het moment dat Carlos eindelijk het leven begint te waarderen en stil staat om eindelijk een keer te genieten van het uitzicht wordt zijn truck gestolen. Omdat hij niet naar de politie kan stappen als illegale immigrant zonder papieren, verzekering of een rijbewijs start hij een zoektocht naar de dader. Luis die de ernst van de situatie inziet, besluit zijn vader te helpen en gebruikt zijn straatkennis om de truck koste wat kost weer terug te krijgen.

Het verhaal van illegale immigranten is veelvuldig uitgemeten, zeker in een land als Amerika. Het verschil tussen deze film en andere is de herkenbaarheid en het realisme dat Weitz in de film heeft gestopt. Dit komt door meerdere factoren naast het sublieme acteerwerk, zoals bijvoorbeeld het casten van non-acteurs voor de kleinere rollen en natuurlijk de gevaarlijke scènes die gewoon met Bichir zijn opgenomen in plaats van een stuntman. Weitz heeft gekozen voor het belichten van de minder mooie kanten van Los Angeles die heel natuurlijk worden weergegeven op film. De dagelijkse beslommeringen van illegale immigranten worden hierdoor bijna als in een documentaire op film vastgelegd.

Als extra op de DVD vind je naast de bovenstaande videoclip ook het audiocommentaar van Weitz en Bichir terug die, zonder zichzelf schouderklopjes te geven, spreken over hun betrokkenheid bij het project. Tevens zijn er een aantal verwijderde scènes als extra bijgevoegd die de moeite waard zijn om te bekijken. Een vechtpartij tussen Carlos en een andere immigrant en een scène waar Luis wordt geconfronteerd met zijn racistische trekjes jegens donkere mensen hebben de film niet gehaald. Deze beslissing laat zien dat de film al genoeg diepgang had zonder deze 'schokkende' scènes.

Concluderend valt op te merken dat niets in deze film gaat over politieke issues, het is een verhaal van overleven tijdens de zoektocht naar een beter bestaan. De cultuurverschillen tussen arm en rijk en de verschillen tussen eerste- en tweedegeneratie immigranten voeren de boventoon en bezorgen de film meer diepgang dan in New Moon- en alle American Pie-films tesamen. Het is jammer dat A Better Life geen Oscar heeft gekregen, maar dit is wel het type film die echte liefhebbers zeker zullen waarderen.