DVD: Speed Racer

Auto’s die veel weg hebben van die futuristische stoere Hot Wheels van vroeger. Een paar opvallende special effects, geproduceerd door de makers van The Matrix. Een hoofdrolspeler die weer veel uiterlijke kenmerken van Leonardo DiCaprio heeft en de aanwezigheid van Christina Ricci. Inderdaad, Speed Racer heeft ook genoeg te bieden voor de oudere kinderen onder ons!




Iedereen maakt zich er wel schuldig aan, om even "voor de kinderen" een film te huren. Laat Speed Racer nou net een film zijn waarbij je je absoluut niet hoeft te schamen dat je hem in je bezit hebt. De twee uur durende film kent goed afgewisselde scènes, die er voor zorgen dat de film ook voor ouders interessant blijft. De cast, met onder meer Matthew Fox (Lost), John Goodman en Christina Ricci, zorgt voor een even kleurrijke aanwezigheid als de special effects.

Speed Racer(Emile Hirsch) is een jonge man bij wie racen in het bloed zit. Zijn enige rivaal is zijn overleden broer, de legendarische Rex Racer(Scott Porter). Racen is een familiezaak, vader Pops(John Goodman) ontwierp Speeds machtige bolide, de Mach 5. Pops heeft zijn eigen raceteam in de World Racing League en ziet de grote sponsors als de duivel, omdat in zijn ogen het overlijden van zijn zoon hun schuld is. Wanneer Royalton(Roger Allam), eigenaar van Royalton Industries, Speed een geweldig gerieflijk contract aanbiedt om voor zijn team te racen, wordt de jonge Speed sterk in de verleiding gebracht om te tekenen. Hij kiest er echter voor om het aanbod netjes af te wijzen, omdat zijn vader nooit zou willen dat hij bij een op macht beluste organisatie tekent waar hij zo een hekel aan heeft. Als Speed het aanbod weigert, komt hij erachter hoe de vork in de steel zit. Royalton vertelt uit woede dat alle racewinnaars vooraf bepaald zijn, zodat de topbedrijven zoals Royalton Industries optimale winsten kunnen behalen. Speed, zijn familie en zijn raceteam worden bedreigd wanneer hij niet gelijk tekent. Onze jonge held blijft echter trouw aan het team van zijn vader.
Als Speed niet weet te finishen in de volgende race, dankzij een pact tussen andere bestuurders, wordt al gauw duidelijk dat Royalton het niet alleen bij dreigementen houdt.

Het verlies van de auto en het niet kunnen racen brengt het team in grote problemen. De enige manier om het familiebedrijf en de sport waar Speed zo van houdt te redden is de gevaarlijkste autorally te winnen die zijn broer Rex het leven kostte: de Casa Cristo. Met behulp van Inspector Detector (Benno Fürmann)en een anonieme racer genaamd Racer X (Matthew Fox), die er alles aan doen om het kartel onderuit te halen, beramen ze een plan om Royalton Industries en het kartel ten gronde te richten. De winnaar van deze autorally krijgt een wildcard voor de meest prestigieuze league die er is: De Grand Prix. Als Speed die weet te winnen kan hij de eerste racer in 50 jaar worden die de race eerlijk wist te winnen en doet hij daarmee het kartel financieel de das mee om.




Het verhaal is erg interessant te noemen, ondanks de grote afwezigheid van scheld- en moordpartijen. Dit wordt echter helemaal goedgemaakt door de humoristische vechtscènes. De Wachowski-broertjes hebben er dus een uitstekende film bij op hun repertoire. Natuurlijk zijn er ook een paar minpuntjes aan de film, zoals het eendimensionale talent van Emile Hirsch die, ondanks de uiterlijke gelijkenissen met DiCaprio, absoluut ondergesneeuwd wordt door andere castleden. Als er echt iets aan deze film stoort is het misschien wel het irritante kleine broertje, dat net iets teveel aandacht krijgt in deze film, maar juist zo goed de kinderdoelgroep aanspreekt. Als extra feature is er op de dvd een item, waarbij hij trouwens wel op een hele fijne manier een kijkje achter de schermen geeft.

Kortom, Speed Racer is gewoon een uiterst vermakelijke film die het altijd leuk zal doen op familiefeestjes!


Label: Warner Bros Releasedatum: 24 september 2008 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: