DVD: In The Name Of The King: A Dungeon Siege Tale

Het gebeurt de laatste tijd opvallend vaak dat comics worden verfilmd met grote successen, maar populaire games die succesvol verfilmd worden, blijven helaas achterwege, op Lara Croft na. Uwe Boll probeerde het echter weer met In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale. Boll is waarschijnlijk de beste regisseur die je kunt vinden op het gebied van gameverfilming, met titels als Alone in the Dark, House of the Dead, BloodRayne en momenteel bezig met het afwerken van Postal en Far Cry zou je denken dat hij wel weet welke last hij op zijn schouders neemt.




In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale is gebaseerd op de role playing game Dungeon Siege. In het spel, dat razend populair is bij liefhebbers van fantasy, zag Boll een unieke kans voor een fantasy-avontuur voor alle leeftijden. In deze film heeft Boll de beschikking over een vrij hoog gewaardeerde cast met onder andere: Jason Statham, Ron Perlman, Burt Reynolds en Leelee Sobieski wat niet altijd garant hoeft te staan voor een topfilm, maar toch wel een bepaalde verwachting met zich meebrengt.

Nadat zijn vrouw is ontvoerd door een leger monsterlijke Krugs onder leiding van de boosaardige magiër Gallian (Ray Liotta), zit er maar één ding op voor Farmer (Jason Statham). Samen met de krijgers Norick en Bastian en twee magiërs trekt Farmer ten strijde in de hoop zijn vrouw terug te vinden. Echter is Gallian inmiddels verwikkeld in een bittere machtsstrijd met koning Konreid (Burt Reynolds). De koning roept de hulp in van Farmer en de zijnen. Alleen zij kunnen Gallian en zijn leger monsters nog stoppen. Klinkt veelbelovend nietwaar? Of klinkt het gewoon heel bekend in de oren?




Visueel gezien is het een prachtfilm en valt deze in dezelfde categorie als andere middeleeuwse films. Denk nu niet gelijk aan hele oude films, maar aan films van de laatste jaren die middeleeuws getint zijn. Dat is misschien leuk om te zien, maar de langdradigheid die zich al vroeg manifesteert doet je, als je geen klein kind bent, na een niet al te lange tijd verlangen naar het einde. De vechtscènes onder leiding van de bekroonde gevechtscoördinator Tony Ching (House of Flying Daggers) zijn erg leuk, maar (lijkt er niet altijd een maar te zijn?) af en toe is het gewoon veel te rommelig gefilmd. Ondanks de aanwezigheid van Ching blijven ze absoluut in het niet vallen vergeleken bij The Lord of the Rings. Eigenlijk mag deze vergelijking misschien niet gemaakt worden, maar het is simpelweg een slap aftreksel ervan met heel veel slecht afgekeken parallellen. In de twee uur dat deze film duurt, weet de regisseur hem dan ook niet echt van de grond te krijgen.

Soms is het gewoon teveel, maar misschien wilde de regisseur zich vastbijten in de videogame waarbij “de soundtrack van de game erg goed is en perfect bijdraagt aan het altijd dreigende sfeertje dat in de game heerst” zoals onze gamereviewers hebben gezegd. Dat is jammerlijk mislukt want het meest irritante aan deze film is waarschijnlijk het eeuwige gejengel van de muziek die onophoudelijk lijkt door te lopen in de volgende scène.

Concluderend kunnen we alleen maar stellen dat de film het niet waard is om op dvd aan te schaffen, tenzij je een echte fan bent van het spel. Een keertje kijken??? Ik raad het je alleen aan als je echt niks beters op je agenda hebt staan, want zelfs voor de miezerige extra’s hoef je het absoluut niet te doen.


Label: MVSP Me Releasedatum: 27 september 2008 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: