CD: Jordin Sparks - Jordin Sparks

Het waar gebeurde verhaal van een lelijk eendje dat een prachtige zwaan werd. Jordin Sparks verbaasde vriend en vijand toen zij als winnaar uit de bus kwam bij American Idol, een truc die ze kennelijk meester is getuige haar gelijknamige debuutalbum.



Na een ietwat inconsistente reeks optredens, bewees Sparks dat ze een ongeslepen diamant was door American Idol te winnen. Ondanks de duidelijke foutjes die ze maakte gedurende haar avontuur, liet ze zien dat ze ervan leerde en zichzelf verbeterde. Het Amerikaanse publiek was echter vol vertrouwen wat betreft haar talent en dankzij haar stemmers won ze de show. En dat terwijl ze slechts 17 jaar oud was! Dit was het begin van een nieuwe muzikale verschijning op het internationale toneel.

Haar album is even verrassend als de winst van American Idol. Tijdens dit programma zong ze traditionele soul liedjes, maar haar album heeft toch meer weg van een vrij populaire vorm van R&B. Met een aparte mix van opzwepende liedjes, gevuld met overgeproduceerde-synthesizer-klanken zoals 'Shy Boy' en naar aardbeien-kauwgom-ruikende-lipgloss-liedjes als 'Tattoo' weet ze een grote schare tienerfans voor zich te winnen. Het zoetsappige refrein, waarin Sparks een leuke metafoor heeft voor haar liefde, bewijst dat dit album is gemaakt voor haar leeftijdsgenoten. Wellicht een tactisch geweldig marketingplan?



Het mooiste liedje dat op haar album te vinden is, moet haar duet 'No Air' met Chris Brown zijn. Een prachtig voorbeeld van een echte ster (slechts 19 jaar oud) en eentje in wording, als Chris Brown haar helemaal ondersneeuwt met zijn zang en Sparks bijna buiten adem achterlaat. Voor het nieuwe album van Timbaland, Shock Value II dat later dit jaar zal verschijnen, is hij een samenwerking met haar aangegaan. We kunnen er dus met zekerheid van uitgaan dat het van een zeer hoog niveau zal zijn. Sparks laat met deze samenwerking zien dat ze veel meer kan leren en daar ook toe bereid is.

Laten we hopen dat ze net als bij American Idol leert van haar fouten en dat haar vervolgalbum net als haar een stuk volwassener is geworden. Ondertussen zal ze verder rijpen door samen met Alicia Keys te touren en zullen wij de vruchten ervan plukken op haar volgende cd. Tweeënhalve ster, omdat ze veel beter kan zingen dan dat ze ons op dit album doet geloven. Het bewijs dat ze meer sterren waard is zullen we zeker weten terug horen op haar vervolg album dat medio 2009 zal verschijnen.


Label: 19/Jive Recordings Datum: 20 november 2007 Waardering: