FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 22 mei 2012

Russische oma's veroveren finaleplaats Songfestival

De flamboyante Russische oma's van Boeranovskie Baboesjki hebben dinsdagavond een finaleplaats voor het Eurovisie Songfestival in de wacht gesleept. De dames op leeftijd van het platteland van de Russische deelrepubliek Oedmoertië strijden zaterdag in de finale met hun Party for Everybody voor de overwinning.

De Ierse tweeling Jedward heeft net als vorig jaar een plaats in de finale weten te bemachtigen. John en Edward Grimes eindigden vorig jaar in de finale op de achtste plaats.

Boeranovskie Baboesjki en Jedward komen in de finale Roemenië, Moldavië, IJsland, Hongarije, Denemarken, Albanië, Cyprus en Griekenland tegen. Ook deze landen behaalden tijdens de eerste halve finale genoeg punten om door te gaan.

Onze zuiderburen zijn zaterdag niet van de partij. De 16-jarige Belgische Iris behoorde met haar nummer Would You niet tot de tien best scorende acts.

Nederland kwam dinsdag nog niet in actie. Joan Franka vertegenwoordigt ons land donderdag, tijdens de tweede halve finale. Bookmakers geven Franka's You and Me goede kans op een finaleplaats. Als dat lukt, is Nederland na zeven jaar afwezigheid weer van de partij in de finale.

Kamer steunt permanent noodfonds euro

De Tweede Kamer steunt de instelling van het permanente noodfonds voor de euro ESM. De regeringspartijen VVD en CDA en de oppositiepartijen PvdA, D66 en GroenLinks zorgden voor de benodigde meerderheid, bleek dinsdagavond tijdens het debat over de ratificatie van het fonds. Deze partijen zijn goed voor 102 zetels.

De voorstanders hadden nog wel een aantal eisen. Zo eiste Ronald Plasterk (PvdA) garanties over de betrokkenheid van de Kamer bij besluitvorming over het fonds en wil hij dat de publieke controle beter wordt geregeld. Onder meer de Algemene Rekenkamer zette daar al vraagtekens bij. De VVD, CDA en D66 vroegen vergelijkbare toezeggingen.

Geert Wilders probeerde dinsdagavond het debat nog uit te stellen tot de rechter uitspraak heeft gedaan in een kort geding dat hij heeft aangespannen tegen de staat. De PVV-leider eist dat het kabinet de ratificatie van het fonds uitstelt tot na de verkiezingen. Een meerderheid besloot echter het debat gewoon te houden.

Tijdens het debat viel financieel woordvoerder Tony van Dijck (PVV) onder meer de PvdA daarop hard aan. Hij beschuldigde Plasterk weg te lopen voor zijn democratische verantwoordelijkheid om grote besluiten voor te leggen aan de kiezer. "U durft uw eigen kiezers niet te confronteren".

Plasterk zei dat het juist onverantwoord is als politieke partijen denken verder te kunnen zonder noodfonds. Als de schuldencrisis overslaat naar andere landen zonder dat er een goede 'brandgang' is aangelegd, dan is de ellende 'niet te overzien', zei hij. "U handelt niet in het belang van Nederland door de stekker uit het noodfonds te trekken en te doen alsof het vanzelf goed komt, door de kaboutertjes."

Behalve de PVV verzetten ook de SP, ChristenUnie, PvdD en SGP zich tegen de ratificatie van het ESM, waaraan Nederland veertig miljard bijdraagt. De partij van Arie Slob (ChristenUnie) is niet tegen een noodfonds, maar weigert in te stemmen met een verdrag waarbij Nederland niet kan meepraten over de besteding van die miljarden.

De partij wil dat in alle gevallen besluiten op basis van unanimiteit wordt genomen. Nu kan bij noodgevallen de minster van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) buiten spel komen te staan, omdat besluiten bij zogeheten gekwalificeerde meerderheid worden genomen. Daartoe is besloten om snel te kunnen handelen.

Het ESM is de opvolger van het tijdelijke noodfonds EFSF. In het permanente fonds wordt in totaal zevenhonderd miljard euro gestort. De Tweede Kamer stemt woensdag over de ratificatie van het verdrag.

Tilburgse agente redt puppy uit warme auto

Een agente heeft dinsdag in Tilburg een puppy gered uit een ijzeren bench achter in de laadruimte van een bedrijfsauto. De auto stond in de volle zon en de hond reageerde nauwelijks meer, laat de politie weten. Een beveiliger had de politie gewaarschuwd.

De agente ontdekte dat het achterportier van de wagen op een parkeerplaats aan de Dr. Goossenslaan niet afgesloten was en deed het open. In de bench stond een lege drinkbak en het hondje was kletsnat van het hijgen en kwijlen. Zijn voorpootjes en oortjes waren erg warm.

Het diertje kreeg water, waarvan de puppy direct begon te drinken. Een paar minuten later was het beestje weer levendig en begon het weer te kwispelen. Tegen de eigenaar van de hond wordt proces-verbaal opgemaakt.

EK komt te vroeg voor Spanjaard Villa

David Villa doet niet mee aan het Europees kampioenschap voetbal. De aanvaller van FC Barcelona, die al sinds december herstelt van een scheenbeenbreuk, is niet op tijd fit. Dat meldt de website van zijn club. Villa heeft zijn beslissing kenbaar gemaakt aan bondscoach Vicente del Bosque en de Spaanse voetbalbond.

Villa brak zijn scheenbeen half december tijdens de halve finale van het WK voor clubteams. De 30-jarige Spanjaard had tot die tijd 24 duels voor Barça gespeeld en acht keer gescoord. In 82 interlands was hij 51 keer trefzeker.

Del Bosque had al bekendgemaakt zo lang mogelijk te willen wachten voor hij een besluit nam over Villa. De keuzeheer van de regerend Europees en wereldkampioen zou pas op 27 mei bij het bekendmaken van zijn definitieve selectie laten weten of de spits mee kon naar Polen en Oekraïne.

Schietende Duitse scholier zorgt voor paniek

Een 14-jarige scholier heeft dinsdag in het Duitse Memmingen voor paniek gezorgd door een schot te lossen. Zo'n 280 scholieren en hun leraren sloten zich urenlang op in hun klaslokalen.

De gewapende jongen, die volgens de krant Bild gehandeld zou hebben uit liefdesverdriet, verschanste zich op een sportterrein bij de school. Tijdens onderhandelingen met de politie bleef de scholier steeds weer schieten. Pas in de loop van de avond slaagden agenten erin de jongen te arresteren. Er raakte niemand gewond.

Schietende Duitse scholier zorgt voor paniek
Schietende Duitse scholier zorgt voor paniek (Foto: ANP)

Rol banken rond beursgang Facebook onderzocht

Amerikaanse toezichthouders stellen een onderzoek in naar de geruchten dat banken vlak voor de beursgang van Facebook negatieve informatie over het bedrijf onder beleggers hebben verspreid. "Als dit waar is, is dit een zaak voor de toezichthouders", zei de topman van de FINRA, de autoriteit voor de financiële branche.

Het gaat om de banken Goldman Sachs en Morgan Stanley, die beide betrokken waren bij de beursintroductie van Facebook, afgelopen vrijdag. De banken zouden tijdens bijeenkomsten met beleggers kort voor de beursgang hun twijfels hebben geuit over de omzetontwikkeling van Facebook. Zij stelden ook hun verwachtingen voor de omzet van het sociale netwerk naar beneden bij.

Analisten van de bank zouden op deze manier grote beleggers hebben beïnvloed die voor de beursintroductie orders plaatsten voor de aandelen Facebook. Ondanks deze twijfels werd de introductiekoers van het sociale netwerk naar boven bijgesteld en werd ook het aantal aandelen verhoogd.

De beursgang voldeed uiteindelijk bij lange na niet aan de hoge verwachtingen. Op de eerste dag, vrijdag, wist het aandeel ternauwernood in de plus te blijven. Maandag en dinsdag ging de koers fors onderuit.

Rol banken rond beursgang Facebook onderzocht
Rol banken rond beursgang Facebook onderzocht (Foto: ANP)

Vliegtuig VS wijkt uit om passagier

Een verwarde passagier heeft er dinsdag voor gezorgd dat een vliegtuig van Parijs naar het Amerikaanse Charlotte heeft moeten uitwijken. Een vrouw claimde boven de Atlantische Oceaan dat ze een bom bij zich had. Opgetrommelde straaljagers begeleidden het toestel naar het Amerikaanse Bangor. Daar werd de passagiere gearresteerd.

Het vliegtuig, een Boeing 767 van US Airways, had 179 passagiers en negen bemanningsleden aan boord. Volgens Amerikaanse media gaf de vrouw een briefje aan de bemanning, waarop ze had geschreven dat ze een bom in haar lichaam had.

Uitslag Bayern München - Nederland

Vanavond speelden het Nederlands elftal en Champions League-finalist Bayern München het al veelbesproken Wiedergutmachungsspiel. De Duitsers wonnen het duel uiteindelijk met 3-2.

De wedstrijd werd gespeeld omdat de club uit Beieren compensatie had geeïst voor de langdurige blessure die Arjen Robben het Wereldkampioenschap in Zuid-Afrika parten speelde.De Duitsers hadden van tevoren al aangegeven dat ze na het verlies tegen Chelsea van afgelopen zaterdag al geen zin meer hadden in de wedstrijd, en stelden dan ook niet hun sterkste opstelling op.

Bert van Marwijk nam op zijn beurt de kans aan om wat te experimenteren voor zijn definitieve selectie voor het EK. Zo speelden Luciano Narsingh en Jetro Willems hun allereerste officieuze duel voor Oranje, meteen in de basis. De spitsenpositie werd ingenomen door Huntelaar.

Het duel begon wat gezapig. In de zesde minuut moest Vorm wel ingrijpen op een inzet van Pranjic, en drie minuten later wist Huntelaar zijn doelpuntloze vorm tegen Bayern nog niet teniet te doen bij een vrij grote kans.

Na het ietwat saai eerste kwartier vielen de doelpunten echter uit de lucht. In de zeventiende minuut moest Vorm vissen na een schot van afstand van Kroos. Niemand bij Bayern juichte en een minuut later viel er nog minder te lachen toen Huntelaar uit een moeilijke hoek zijn eerste doelpunt tegen Der Rekordmeister binnenschoot na een prima pass van Dirk Kuijt. Twee minuten later mocht Narsingh  meteen zijn eerste officieuze doelpunt voor Nederland aantekenen. Alleen voor Butt lobte hij de bal koeltjes over de afscheid nemende doelman heen.

Na slecht verdedigend werk van Oranje en prima spel van Bayern werd in de 28e minuut de 2-2 aangetekend. Olic gaf een voorzet op maat en Petersen kon snoeihard binnen koppen. Zonder noemenswaardige wapenfeiten werd de eerste helft vervolgens rustig uitgespeeld.

De tweede helft begon met maar liefst zeven wissels aan Nederlandse kant en twee bij Bayern. Narsingh en Willems, die beiden een goede eerste helft hadden gespeeld, mochten verder spelen naast Vorm en Vlaar. Behalve Vorm stonden er bij aanvang van de tweede helft alleen maar Eredivisie-spelers op het veld bij het Nederlands elftal.

Beide ploegen leken het wel best te vinden en zetten niet echt aan richting het doel van de tegenstander. Het stadion leefde pas weer op toen Robben zich tien minuten na aanvang van de tweede helft warm begon te lopen. Ietsje later schoot Adam Maher voor het eerst in zijn carrière op doel voor Oranje, maar Butt kon de inzet pareren.

Arjen Robben verving Narsingh voor het laatste kwartier en kon rekenen op een flink fluitconcert vanuit een aantal vakken met Bayern-supporters. Voordat Robben de bal ook maar aangeraakt had was de grootste kans echter aan de andere kant bij het doel van Vorm, waar de zojuist ingekomen Ribéry alleen voor de keeper van Swansea de bal in het zijnet joeg.

Na een hels fluitconcert tijdens balbezit van Robben besloot de andere helft van het Bayern-publiek de Groninger aan te moedigen. Terwijl zij zijn naam scandeerden keken ze toe hoe Usami een prima schot op het Nederlandse doel lanceerde. Vorm had het schot van de Japanner echter klemvast.

Mario Gómez zette Bayern vier minuten voor het einde op voorsprong. De Duitser stond voor een leeg doel na een prima loopactie van Ribéry en kon simpel binnen tikken. De wedstrijd was beslist en Oranje zette niet veel meer aan.

Na deze wedstrijd, die de kas van Bayern naar verluidt met drie miljoen euro spekt, kan Oranje zich nu opmaken voor de oefeninterland met Bulgarije van aankomend weekend.

Bayern München

3 - 2

Nederland

 17' Kroos
 28' Petersen
 87' Gómez
   18' Huntelaar
 20' Narsingh 
 
 
Stadion: Allianz Arena, München
Toeschouwers: 33.000
Arbiter: Günter Perl
 
Opstelling:   Opstelling:
Butt
Rafinha
Tymoschuk (Boateng/46)
Badstuber
Pranjic
Müller (Usami/34)
Gustavo
Kroos (Lahm/46)
Alaba (Contento/72)
Olic (Ribéry/72)
Petersen (Gómez/72)
  Vorm
Boulahrouz (Anita/46)
Vlaar
Mathijsen (Bouma/46)
Willems
De Jong (Maher/46)
Van der Vaart (Strootman/46)
Narsingh (Robben/76)
Sneijder (S. de Jong/46)
Kuijt (Lens/46)
Huntelaar (L. de Jong/46)

Peijs wil compensatie voor Hedwigekwestie

De Zeeuwse commissaris van de koningin Karla Peijs wil dat Zeeuws-Vlaanderen twintig miljoen euro krijgt als compensatie voor alle toestanden rondom de Hedwigepolder de afgelopen jaren. Dat heeft ze dinsdag gezegd. "Er is in de afgelopen jaren zo veel gesold met de mensen daar met het wel, niet, wel en toch weer niet doorgaan van plannen, dat ze dat wel verdienen. Er moet iets gebeuren om de regio hiermee te verzoenen."

Peijs stelt dat het plan van Bleker, dat 190 miljoen euro zou kosten, een 'peperduur alternatief' was. "De Hedwigepolder helemaal onder water zetten is het goedkoopste plan." Van de besparing die het doorgaan van de oorspronkelijke afspraken oplevert, kan volgens Peijs een investering worden gedaan in Zeeuws-Vlaanderen.

De Tweede Kamer verwierp dinsdag het alternatieve plan van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA). Daarbij zou de polder voor slechts een derde onder water worden gezet. Ook twee andere plekken zouden onder water worden gezet.

De Vlaamse regering kondigde vervolgens aan een geschillenprocedure te beginnen om Nederland te dwingen de afspraken rond de Hedwigepolder snel na te komen. In 2005 werd afgesproken de Hedwigepolder volledig onder water te zetten.

De ontpoldering van de Hedwigepolder is bedoeld als natuurherstel ter compensatie voor de natuur die verloren is gegaan bij de verdieping van de Westerschelde. Dat was nodig om de haven van Antwerpen bereikbaar te houden voor grote zeeschepen. Het Hedwige-dossier zorgde de afgelopen jaren voor hoofdbrekens bij opeenvolgende regeringen.

Kompels vast in illegale mijntunnel Zuid-Afrika

Zeven mijnwerkers, die in het noorden van Zuid-Afrika illegaal diamanten dolven, zijn vast komen te zitten in een mijngang nadat een tunnel was ingestort. Dat heeft mijnbouwbedrijf De Beers dinsdag gezegd.

Eén van de kompels is inmiddels gered, maar ondanks zoekacties zijn de overige zes nog altijd niet boven water.

Volgens De Beers hebben mensen de mijn illegaal betreden om tunnels te graven die onveilig zijn en in het verleden al diverse kompels het leven hebben gekost.

Macedonië verslaat Jong Oranje in oefenduel

Jong Oranje heeft dinsdag de oefeninterland tegen Jong Macedonië met 1-0 verloren. In het Oostenrijkse Schwaz scoorde Aleksander Trajilovski een minuut voor tijd de beslissende goal. Vrijdag oefent Jong Oranje opnieuw, dan is Jong Oekraïne de tegenstander. Begin juni speelt de ploeg twee EK-kwalificatieduels.

Nederland, dat in vier voorgaande ontmoetingen nog nooit verloren had van Macedonië, had ook nu de wedstrijd in handen. "We hadden tachtig procent balbezit, maar geen enkele dreiging", mopperde bondscoach Cor Pot dan ook na afloop.

Wilders wil ESM-debat opnieuw uitstellen

Geert Wilders heeft dinsdag opnieuw geprobeerd het debat over het nieuwe permanente noodfonds over de euro uitgesteld te krijgen. De PVV-leider vroeg dinsdagavond vlak voor aanvang van het debat over het fonds opnieuw een hoofdelijke stemming aan. Dat werd echter door een grote meerderheid verworpen.

Reden voor het uitstel is het feit dat inmiddels duidelijk is dat de rechter zich volgende week buigt over de kwestie, lichtte Wilders toe. Het debat zou daarom moeten worden uitgesteld tot na de uitspraak van de rechter. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) schorste daarop het debat, waarna om 20.15 uur werd gestemd.

De hoofdelijke stemming maakte opnieuw duidelijk dat een grote meerderheid het debat wil houden: 35 Kamerleden stemden voor Wilders' voorstel, 86 tegen. Onder de tegenstemmers waren de fracties van VVD, PvdA, CDA, GroenLinks en D66. Wilders kreeg wel steun van de SP. Na de stemming werd alsnog begonnen met het debat.

De PVV-leider probeerde vorige week ook al het debat uitgesteld te krijgen tot na de verkiezingen. De kwestie is dermate belangrijk dat een demissionair kabinet zich daar niet mee mag bemoeien, vindt hij. Tijdens een hoofdelijke stemming bleek dat een meerderheid van de Kamer daar toen niets in zag.

Andere partijen waren niet te spreken over de actie van Wilders. Ronald Plasterk (PvdA) noemde het 'destructief'. Hij wees erop dat de Kamer net heeft gestemd voordat het debat begon, en dat daarna verschillende Kamerleden naar huis zijn gegaan. Hij nam het de PVV kwalijk dat zij de besluitvorming frustreren.

Mark Harbers (VVD) verwees naar de stemming van vorige week. Toen is besloten dat de Kamer deze week het voorstel wil behandelen. Daar moet aan worden vastgehouden. Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren vond het wel te billijken dat het debat een weekje zou worden uitgesteld.

Mertens hoopt op speelminuten op Wembley

Na het vertrek van bondscoach Georges Leekens ruikt Dries Mertens zijn kans schoon bij België. De PSV-aanvaller wil indruk maken op interim-bondscoach Marc Wilmots.

België speelt binnenkort twee oefenwedstrijden tegen respectievelijk Montenegro en Engeland. Met name het tweede duel in Londen trekt Mertens enorm aan. De PSV-aanvaller hoopt Wilmots tijdens de trainingen te kunnen overtuigen van zijn kwaliteiten en derhalve een plaats af te dwingen in de basiself van de Rode Duivels.Mertens trainde tot dusver tweemaal onder Wilmots.

"De spelers willen laten zien dat ze hun prima seizoen bij hun club ook kunnen omzetten naar mooie prestaties bij de nationale ploeg", vertelt de kleine aanvaller aan Het Laatste Nieuws. "De komende dagen rest ons niet veel anders dan goed te trainen, hopelijk kan ik onze bondscoach ad-interim overtuigen om tegen Engeland voor mij te kiezen."

Onder Leekens kwam Mertens maar gematigd aan spelen toe. De voormalig bondscoach gaf zijn voorkeur aan onder meer Moussa Dembélé en Nacer Chadli. België wist zich overigens niet te plaatsen voor het aankomende EK in Polen en Oekraïne. Het land eindigde in een poule met onder meer Turkije en Duitsland als derde.

Cel geëist voor peuter tegen slaapkamermuur smijten

Tegen de man die in juli vorig jaar in het Friese Bolsward het driejarige zoontje van zijn vriendin ernstig mishandelde is dinsdag drie jaar cel geëist. De 23-jarige inwoner van Den Haag beweert dat hij het jongetje bij het uit bed halen per ongeluk met het hoofd tegen de slaapkamermuur heeft geslingerd. Volgens het Openbaar Ministerie was er echter meer aan de hand. Het kind heeft blijvend letsel opgelopen.

Nadat hij aanvankelijk nauwelijks iets wilde verklaren over wat zich precies heeft afgespeeld op 12 juli vorig jaar, erkende de Hagenaar dinsdag bij de rechtbank in Leeuwarden dat hij tijdens de politieverhoren 'een stukje informatie' heeft achtergehouden. Uit schaamte zou hij de politie niet hebben verteld dat hij uit ergernis het zoontje van zijn vriendin te hard heeft aangepakt. Terwijl zijn vriendin weg was om sigaretten te halen, raakte de Hagenaar geprikkeld omdat het jongetje niet uit bed wilde komen.

Het gezin woonde nog maar pas in Bolsward en moest naar Den Haag voor een ziekenhuisbezoek. De man zou de peuter ruw uit bed hebben getrokken. Zijn lezing is dat de jongen uit zijn handen schoot en hard met het hoofd tegen de slaapkamerwand klapte. Als gevolg van de klap zat er een deuk in de muur. Vervolgens zou de jongen met zijn hoofd op de grond zijn gevallen, waarna hij het bewustzijn verloor. De Hagenaar zou vervolgens alles in het werk hebben gesteld om het kind weer bij zijn positieven te krijgen. Hij zou de jongen zelfs als een soort pijnprikkel in de wang hebben gebeten.

Het OM vermoedt echter dat het jongetje in de week voor het incident meermalen door de verdachte is mishandeld. Ambulancebroeders doorbraken zelfs hun beroepsgeheim toen ze zagen dat het kind onder de blauwe plekken zat. De broeders vermoedden dat er sprake was van kindermishandeling en maakten daarvan melding bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling.

De peuter werd met ernstig hersenletsel opgenomen op de intensive care van het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Hij heeft een beperkt gezichtsvermogen aan de mishandeling overgehouden. Ook functioneren zijn linkerarm en -been niet goed meer. De moeder is uit de ouderlijke macht ontzet. Zij heeft in eerste instantie ook vastgezeten, maar volgens een woordvoerder van het OM zal zij verder niet worden vervolgd. Het kind is door Jeugdzorg Friesland in een pleeggezin geplaatst. Jeugdzorg Friesland vordert namens de mishandelde peuter 75 duizend euro smartengeld.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

[Giro] Clement baalt van derde plaats

Stef Clement eindigde vandaag als derde in de zestiende etappe van de Giro d'Italia. De Nederlander moest op het laatste klimmetje van de dag lossen en baalt daar behoorlijk van.

"Als je er zo dichtbij zit in een grote ronde is het natuurlijk balen wanneer het niet lukt. Zo'n kans krijg je niet elke dag", aldus Clement. "Je zit twee weken op je kans te wachten en dan komt die eindelijk. Ik had goede benen, dus dichtte mezelf echt kansen toe. Ik hoopte, dat ik op dat laatste klimmetje dichtbij kon blijven. Maar dat lukte helaas niet."

Ploegleider Frans Maassen adviseerde Clement lang te wachten. "Een aanval plaatsen zou zelfmoord zijn voor Stef. Hij komt ook goed omhoog, dus besloten we toch maar te wachten", aldus Maassen op de website van de ploeg. "Je wilt natuurlijk meer, maar Stef heeft geen fouten gemaakt. Ik kan hem niets verwijten. Hij heeft er alles uitgehaald wat erin zat", aldus Maassen.

Noord-Korea moderniseert lanceerinstallatie

Noord-Korea moderniseert een oude lanceerinstallatie in het noordoosten van het land, zodat er grotere raketten, zoals draagraketten voor ruimtevaart of intercontinentale ballistische raketten, kunnen worden afgevuurd. Dat blijkt uit satellietbeelden, zei het Amerikaans-Koreaanse Instituut van de John Hopkins School of Advanced International Studies dinsdag.

De herbouw van de lanceerplek Musudan-ri begon eind vorig jaar en duidt erop dat het Noord-Korea ernst is zijn raketprogramma uit te bouwen. De vrees bestaat dat deze raketten in staat zijn kernkoppen te dragen.

Half april werd gebruik gemaakt van een andere lanceerinstallatie in het noordwesten van Noord-Korea voor de lancering van een testraket, wat faliekant mislukte. De installatie in het noordoosten moet in de toekomst in staat zijn grotere raketten te lanceren.

Leers biedt asielzoekers Ter Apel even onderdak

De bewoners van het tentenkamp voor het asielzoekerscentrum in Ter Apel krijgen onderdak aangeboden. Dat laat demissionair minister voor Asiel Gerd Leers (CDA) dinsdag weten. Hij spreekt half juni met zijn Iraakse ambtgenoot Dindar Najman Shafiq Duski. Tot die tijd zorgt hij voor onderdak voor de uitgeprocedeerde asielzoekers.

Leers praat volgende maand over de terugkeer van uitgeprocedeerde Irakese asielzoekers. Shafiq Duski heeft Leers laten weten dat Nederland niet het enige land is dat Irakezen terugstuurt. Dit moet echter wel zorgvuldig gebeuren, omdat er vaak problemen zijn op het terrein van werkgelegenheid, maar ook op psychisch en sociaal gebied.

Nu Duski op 15 juni naar Nederland komt, is volgens Leers het tentenkamp in Ter Apel onnodig geworden. Het onderdak dat Leers de uitgeprocedeerde asielzoekers biedt is 'gericht op terugkeer'.

De Iraakse asielzoekers wijzen het aanbod van Leers af. Volgens een woordvoerder van de groep biedt Leers, die dinsdag sprak met drie Irakezen, geen enkele opening geboden. Leers kon ook niets toezeggen over de veiligheid na terugkeer naar Irak. "Ons heldere duidelijke antwoord is: nee", aldus de zegsman.

Sinouh niet blij met geruchten over Waterman

Khalid Sinouh heeft verontwaardigd gereageerd op de geruchten dat PSV Boy Waterman als tweede doelman wil aantrekken.

Voetbal International bracht vanmiddag het nieuws naar buiten dat PSV in de transfervrije Waterman de ideale stand-in ziet voor eerste doelman Przemyslaw Tytón. Momenteel is Sinouh nog de tweede doelman van de Eindhovense club, maar de Marokkaan beschikt over een aflopend contract.

De komst van Waterman zou betekenen dat de doelman PSV moet verlaten. Sinouh is allesbehalve blij met het nieuws over Waterman. "Als het nieuws zo is over een nieuwe keeper, ben ik echt teleurgesteld", zo laat de doelman weten via Twitter. "Gaat helemaal nergens over dit."

Doe Maar werkt samen met rappers

Doe Maar duikt met een aantal rappers de studio in. Dat maakte frontman Henny Vrienten dinsdag bekend in De Wereld Draait Door. De band gaat met onder anderen Fresku en Gers Pardoel samenwerken.

Het is niet de eerste keer dat Vrienten zich waagt aan rapmuziek. De zanger deed eerder mee aan Ali B Op Volle Toeren. Voor dat programma bewerkte hij een nummer van de rapper Winnie.

Doe Maar geeft in oktober vier Symphonica in Rosso-concerten in het Gelredome. De band, die in 1984 aankondigde uit elkaar te gaan, is sinds 2000 weer verschillende keren bij elkaar gekomen. Eerder kondigden de muzikanten aan weer de studio in te duiken om een nieuwe plaat op te nemen.

Lokale interruptie: NIMBY versus natuurgebied

Een klassiekertje vandaag. Niet alleen het onderwerp is een veel terugkomend dilemma in de politiek. Ook zijn al generaties politici met dit onderwerp bezig geweest. Het gaat om de N69, de weg die Eindhoven verbindt met Belgisch-Limburg. Een drukke weg die dwars door de centra van Aalst en Valkenswaard gaat. Dat dat voor de leefbaarheid in beide plaatsen erg schadelijk is daar is ieder het over eens. En dat er een snelweg moet komen die bij de grens op een snelweg aansluit daar zul je ook weinig tegenstanders voor vinden. Maar door wiens gemeenten die weg moet, en waar precies, daar liggen de kempengemeenten al tientallen jaren met elkaar overhoop. De gemeenten Eersel en Bergeijk willen de weg eigenlijk liever niet. Het bekende Not in my backyard-verhaal (NIMBY).

Telemarketeer 'mishandeld' met fluitje

Een dame van een callcenter in Duitsland heeft ernstige gehoorschade opgelopen toen ze nietsvermoedend iemand van haar telefoonlijst opbelde, meldt de Telegraaf dinsdag.

De callcenterdame belde naar een nummer in het Duitse plaatsje Pirmasens, niet wetende dat de klant aan de andere kant van de lijn haar buik meer dan vol had van telefonische verkooppraatjes. De vrouw in kwestie was het zo zat dat ze besloot de eerstvolgende telemarketeer te trakteren op een ‘fluitconcert’. Ze nam de telefoon op en blies direct keihard met een fluitje in de hoorn.  

De bellende dame heeft daardoor, naar eigen zeggen, ernstige gehoorschade opgelopen, zelfs na een jaar suizen haar oren nog. De zaak komt nu voor de rechter omdat de fluitster weigert de boete van achthonderd euro, die ze eerder kreeg, te betalen.

Aanklager: proces tegen Mladic snel van start

De fouten die zijn gemaakt in aanloop naar het proces tegen Ratko Mladic hebben 'beperkte' gevolgen en een uitstel van zes maanden, zoals gevraagd door de verdediging van Mladic, is dan ook niet gerechtvaardigd. Dat heeft hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal Serge Brammertz dinsdag gezegd.

Eerder deze maand besloot het hof de rechtszaak tegen Mladic uit te stellen, omdat er 'significante fouten' waren gemaakt door de aanklagers. Die hebben verzuimd al hun bewijsmateriaal tijdig te delen met de verdediging.

Brammertz zei dat het proces over enkele weken van start kan gaan. Volgens hem is het 'van groot belang om zaken in perspectief te plaatsen'. Het bewijsmateriaal dat niet op tijd aan de verdediging is overhandigd, maakt volgens Brammertz maar drie procent uit van al het bewijsmateriaal. Het gaat grotendeels om transcripten van eerdere verklaringen.

Penthouse-meisjes in Saints Row: The Third

THQ heeft vandaag bekendgemaakt dat per vandaag de 'Penthouse Pets'-DLC te downloaden is in Saints Row: The Third voor de consoles en de pc. In de DLC kun je vier Penthouse-dames aan je gang toevoegen en bellen als je ze nodig hebt in een gevecht.

De vier dames in het spel zijn gebaseerd op echte modellen van Penthouse: Nikki Benz, Justine Joli, Ryan Keely en Heather Vandeven zijn verwerkt in het spel. Bekijk hieronder een trailer van de vier dames in het spel.

Winnaars FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Jullie hebben nog de winnaars van twee weken te goed.

Vorige week maakte je kans op één van de zes Ghost Recon Alpha The Movie-DVDs. Het antwoord op de vraag voor welke game deze proloog is uitgekomen is Ghost Recon: Future Soldier.

De zes winnaars zijn: 10eke, Mystic4Life, CyberAnt, Solique, caro123 en darkde28e. Gefeliciteerd!

Deze week maakte je kans op een T-shirt en een zonnebril van Just Dance. Het enige wat je moest doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: In welk jaar kwam Just Dance 3 uit? Het antwoord is 2011.

De gelukkige die de zonnebril in de brievenbus mag verwachten is gjmjkramer. Ook jij gefeliciteerd!

De prijzen worden zo spoedig mogelijk opgestuurd! Volgende week maandag is er weer een prijsvraag, tot dan!

 

Vlaamse regering start procedure om Hedwigepolder

De Vlaamse regering start een geschillenprocedure om Nederland te dwingen de afspraken rond de Hedwigepolder snel na te komen. Dat heeft de Vlaamse minister-president Kris Peeters dinsdag laten weten, bevestigt zijn woordvoerder.

Eerder dinsdag verwierp de Tweede Kamer het alternatieve plan van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA). Daarbij zou de polder voor slechts een derde onder water zou worden gezet.

"We hebben veel geduld en begrip voor Nederland gehad", stelt Peeters. Maar dat geduld is nu op. Beide landen gaan nu zes maanden onderhandelen over een oplossing. Komt die er niet, dan stapt Vlaanderen naar de rechter. Wat Peeters betreft, wordt de eventuele schade die Vlaanderen heeft geleden ook door Nederland vergoed.

Bleker waarschuwde vorige week al dat Vlaanderen een procedure zou starten wanneer de Kamer zijn alternatieve plan zou verwerpen. Peeters houdt Nederland nu aan het oorspronkelijke verdrag uit 2005, waarin beide landen hebben afgesproken dat de Hedwigepolder volledig onder water wordt gezet. De verwachting is dat Vlaanderen deze procedure gemakkelijk wint, aldus de staatssecretaris.

De ontpoldering van de Hedwigepolder is bedoeld als natuurherstel ter compensatie voor de natuur die verloren is gegaan bij de verdieping van de Westerschelde. Dat was nodig om de haven van Antwerpen bereikbaar te houden voor grote zeeschepen.

Het Hedwige-dossier zorgde de afgelopen jaren voor hoofdbrekens bij opeenvolgende regeringen. Bleker hoopte de handen op elkaar te krijgen voor zijn alternatieve compromisvoorstel, maar de afgelopen weken werd duidelijk dat daarvoor geen meerderheid bestaat.

Onder meer de voormalige gedoogpartner PVV verzette zich met hand en tand tegen iedere vorm van ontpoldering. Ander partijen zoals de PvdA en D66 hekelden de miljoenen aan meerkosten die aan Blekers alternatief waren verbonden. In tijden van crisis is dat niet verantwoord, stelden zij.

Bleker reageert nog niet op het besluit van Vlaanderen. Het kabinet bespreekt de kwestie vrijdag in de ministerraad, laat een woordvoerder van de staatssecretaris dinsdagavond weten.

Porsches in Forza Motorsport 4

Vandaag is er een nieuwe uitbreiding voor Forza 4 uitgebracht. In de uitbreiding krijg je dertig nieuwe porsches voor je om mee te spelen en zo'n twintig nieuwe evenementen die gericht zijn op deze porsches.

De uitbreiding kost zo'n 1600 MSP en VIP-leden krijgen 400 punten korting. De uitbreiding biedt ook 250 punten die behaald kunnen halen voor de Gamerscore. Bekijk een trailer van de content hieronder.

Nederland steekt vier miljoen in Bengalese delta

Nederland gaat samenwerken met Bangladesh om een deltaplan voor het land te ontwikkelen. Nederland steunt het opstellen van het plan de komende twee jaar met vier miljoen euro in de vorm van steun en expertise. De samenwerking werd dinsdag in de Bengalese hoofdstad Dhaka bekrachtigd met een overeenkomst.

Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA), die in het Aziatische land is, roemde de veertig jaar intensieve samenwerking op het gebied van watermanagement. Hij ziet in de overeenkomst de start van een langdurige samenwerking met Bangladesh, dat zich in 1971 onafhankelijk van Pakistan verklaarde.

Bangladesh telt bijna vierhonderd rivieren en heeft de grootste delta te wereld. Jaarlijks wordt het land getroffen door grote overstromingen. Soms staat zestig procent van het landoppervlak onder water. De ruim 160 miljoen inwoners zijn voor hun voedselvoorziening en hun veiligheid afhankelijk van goed waterbeheer.

Nederland investeert ook in andere waterprojecten in Bangladesh, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaam watermanagement, rivierbeheer, het versterken van overheidsorganisaties en maatschappelijke organisaties en het verbeteren van toegang tot drinkwater en sanitaire voorzieningen. Daarmee is alleen dit jaar al ongeveer 25 miljoen euro gemoeid.

Wees een superster in Kung Fu Superstar

Kostas Zarifis, voormalig ontwikkelaar bij Lionhead Studios, is bezig met een eigen game die Kung Fu Superstar moet gaan heten. De game gaat over een persoon die kung fu leert en daarmee succesvol wordt in de filmindustrie.

Zarifis is samen met vijftien andere ontwikkelaars bezig met de game en ze hebben een trailer gemaakt met wat het spel voor moet gaan stellen. Het zal de bedoeling worden dat spelers met echte Kung Fu bewegingen het spel doorkomen als ze gebruik maken van een sensor zoals de Kinect. Daarnaast zal het ook mogelijk worden om de klassieke controller te gebruiken of een combinatie van controller en sensor. Bekijk hieronder de trailer zoals de ontwikkelaar de game in gedachten heeft. Momenteel is Zarifis bezig om een uitgever te zoeken en verder te gaan met ontwikkelingen.

Kosovo mag van FIFA oefeninterlands spelen

De FIFA heeft Kosovo toestemming gegeven om oefeninterlands te spelen. Voorheen mocht het land geen wedstrijden spelen omdat Kosovo niet wordt erkend door de Verenigde Naties.

De baas van de FIFA, Sepp Blatter, heeft gezegd dat hij hoopt dat Kosovo snel volwaardig lid wordt. "Kosovo beschikt over georganiseerde voetbalcompetities dus ons besluit is logisch. Ik hoop dat ze snel hun volledige lidmaatschap kunnen afronden".

De Servische voetbalbond is niet blij met de beslissing van de wereldvoetbalbond. "Wij protesteren tegen dit besluit. We vinden niet dat een zogenaamd land met een zogenaamd elftal oefeninterlands mag spelen".

In 2008 verklaarde Kosovo zich onafhankelijk van Servië. Het land wordt door 193 leden van de Verenigde Naties erkend.

3DS verkoopt veel beter dan Vita in Engeland

De Nintendo 3DS staat op het punt om de mijlpaal van één miljoen verkochte exemplaren te behalen in Engeland. Volgens gegevens van onderzoeksbureau Gfk zijn er tot op heden 950.000 stuks van de handheld verkocht. Wereldwijd meldt Nintendo dat er 17,13 miljoen exemplaren zijn verkocht.

De concurrerende handheld van Sony, de PlayStation Vita, lijkt voorlopig nog niet op te kunnen tegen de populariteit van de Nintendo 3DS. Van Sony's handheld zijn in Engeland tot nu toe slechts 100.000 exemplaren verkocht. Sony heeft de wereldwijd verwachte verkopen van de Vita bijgesteld naar tien miljoen stuks.

De mededeling van de bijna-mijlpaal in Engeland valt samen met de bekendmaking dat er van de Nintendo 3DS in Japan ruim zes miljoen exemplaren zijn verkocht. Dit meldt gametijdschrift Famitsu op haar website. Op het moment van bekendmaken stond het totaal aantal verkochte exemplaren op 6.017.206.

Super Monkey Ball: Bana Splitz komt op 26 oktober

SEGA heeft bekendgemaakt dat het spel Super Monkey Ball: Banana Splitz op 26 oktober gaat uitkomen op PlayStation Vita. Het spel maakt volledig gebruik van de Vita met onder andere tiltcontrol en gebruik van de camera om eigengemaakte levels te creëren.

Super Monkey Ball: Banana Splitz geeft spelers ruim honderd levels en acht minigames. Onder deze laatste zitten de bekende minigames Monkey Target en Monkey Bingo.

 

 

 

Uitvinder afstandsbediening overleden

Eugene Polley, de man die bepalend is geweest in de geschiedenis van het televisiekijken, is overleden. Polley was de uitvinder van de afstandsbediening, het apparaat dat niet alleen veel gemak en plezier voortbracht, maar ook in menig huiskameroorlog heeft geresulteerd.

Polley overleed zondag op 96-jarige leeftijd in een ziekenhuis in een buitenwijk van Chicago, deelde zijn voormalige werkgever Zenith Electronics dinsdag mee.

De eerste afstandsbediening, de Flash-Matic uit 1955, was aanvankelijk een luxeartikel, een gadget. Het apparaat stuurde een lichtstraal af op een aantal lichtgevoelige cellen in de hoeken van het televisiescherm. Hiermee werden beeld en geluid geactiveerd en kon van kanaal worden gewisseld.

Inmiddels is de afstandsbediening van onschatbare waarde in een televisiewereld met honderden zenders en de thuistheaters die tegen vele huiskamerwanden staan opgesteld. Het belang van de afstandsbediening kan worden afgeleid van de woede en frustratie die ontstaan wanneer na een vruchteloze zoektocht tussen de kussens van het bankstel, onder kasten en tafels of in de hondenmand het geliefde apparaat nog steeds onvindbaar is.

In 1997 werden Polley en mede-uitvinder Robert Adler voor hun pionierswerk in televisieland onderscheiden met een Emmy.

[RG] Bertens loot Duitse Beck in Parijs

Tennisster Kiki Bertens neemt het in de kwalificatie van Roland Garros op tegen Annika Beck uit Duitsland. Dat heeft de loting dinsdag uitgewezen. Bertens, de nummer 89 van de wereld, is als eerste geplaatst in het kwalificatietoernooi. Haar tegenstandster staat 75 plaatsen lager op de wereldranglijst.

Ook Bibiane Schoofs neemt deel aan de kwalificaties voor het tweede grandslamtoernooi van het jaar. De Rhenense heeft in Akgul Amanmuradova uit Oezbekistan een zware loting. De nummer vier van de plaatsingslijst staat honderdste van de wereld. Daarmee laat ze Schoofs 48 posities achter zich.

Wel degelijk verschil in LEGO-games

In een interview met FOK!games heeft ontwikkelaar Arthur Parsons aangegeven dat er wel degelijk verschil zit in LEGO-games ondanks dat ze gebruikmaken van eenzelfde basis. Volgens de ontwikkelaar moeten mensen de games gewoon spelen om het verschil te ontdekken.

Stel dat je nu LEGO Harry Potter opstart en daarna LEGO Star Wars – wat opvalt is dat de grootste overeenkomsten bestaan uit de LEGO-blokjes. De gameplaymechanieken verschillen wel degelijk van elkaar; evenals de structuur. Als die mensen – met deze verwijten – nou eens de spellen zouden spelen, dan zullen ze zien hoe leuk ze allemaal zijn,” aldus Parsons.

Parsons werkt momenteel aan LEGO Batman 2: DC Super Heroes die gepland staat voor een release op 27 juni voor Windows, PS3, PS Vita, 3DS, Wii en Xbox 360. Een preview van de game lees je hier.

[EK] Schreuder loopt finale 100 vrij mis

Zwemster Hinkelien Schreuder is bij het EK lange baan in de halve finale van de 100 meter vrije slag gesneuveld. De Twentse kwam in het Hongaarse Debrecen tot een tijd van 56,26 seconden, de traagste tijd. De Duitse Daniela Schreiber tikte als snelste aan. Haar tijd was 54,53 seconden.

De 50 meter vlinderslag bij de vrouwen was een prooi voor Sarah Sjöström. De Zweedse snelde naar een tijd van 25,64 seconden. Daarmee hield ze Triin Aljand uit Estland 28 honderdsten achter zich. De Noorse Ingvild Snildal (26,16) werd derde.

Alexianne Castel zorgde voor Frans succes op de 200 meter rugslag. In 2.08,41 minuten had ze 1,14 seconden voorsprong op nummer twee Jenny Mensing. De Duitse bleef Duane da Rocha Marce uit Spanje maar net voor. Het verschil tussen zilver en brons was een honderdste.

De Spanjaard Rafael Munoz Perez won de Europese titel op de 50 meter vlinderslag bij de mannen. In 23,16 seconden bleef hij de Fransman Frédérick Bousquet veertien honderdsten voor. Yauhen Tsurkin uit Wit-Rusland (23,37) pakte het brons.

Op de 100 meter rugslag ging de het goud naar Aristeidis Grigoriadis. De Griek liet de klok na 53,86 seconden stilstaan. Helge Meeuw uit Duitsland tikte twee tienden later aan voor de Israëliër Yakov Yan Toumarkin (54,14).

Fabio Scozzoli won de 100 meter schoolslag. De Italiaan had 1.00,55 minuten nodig voor de twee baantjes en bleef Dymo Valeriy uit Oekraïne dertien honderdsten voor. Ook het brons ging naar Italië. Mattia Pesce zwom zich in 1.00,93 ook naar het podium.

Leden GL kiezen massaal voor Sap

De leden van GroenLinks hebben een sterke voorkeur voor Jolande Sap als lijsttrekker. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van het televisieprogramma EenVandaag.

Van de 400 ondervraagde leden kiest ruim driekwart (77 procent) voor Sap. Slechts 16 procent van de leden wil Dibi als voorman van GroenLinks. In vergelijking met een vergelijkbaar onderzoek, een week eerder, wint Dibi licht. Toen kreeg hij 13 procent van de stemmen.

Het onderzoek vond plaats na het eerste debat tussen de twee kandidaat-lijsttrekkers maandagavond.

Paay en Tensen in Ranking the Stars

Patricia Paay en Caroline Tensen doen mee aan het programma Ranking the Stars. Dat heeft BNN dinsdag bekendgemaakt.

Ook voetbalvrouw Estelle Gullit-Cruijff, Dré Hazes en turner Yuri van Gelder zijn van de partij in het nieuwe seizoen van het programma. In Ranking the Stars krijgen tien sterren elke week vragen voor hun kiezen over hoe ze over elkaar denken.

Presentator Paul de Leeuw kijkt uit naar de negende reeks. "Leuk om weer eens wat sterren te ranken! En wat voor sterren!", reageert De Leeuw. "De zomer van 2012 draait om voetbal, fietsen, de olympische vlam en het ranken van deze geweldige sterren!"

Wie de overige vijf kandidaten zijn, maakt De Leeuw zaterdag bekend in zijn show Pau!l. Ranking the Stars wordt vanaf 8 juli uitgezonden.

Diablo 3 accounts mogelijk gehackt

Na het opnieuw inloggen bij de servers van Blizzard zijn er een aantal gamers achter gekomen dat ze gear en gold misten, dit is al een aantal keer voor gekomen bij de release van World of Warcraft en ook bij de release van de expansions.

Micah 'Bashiok' Whipple, een Blizzard Community Manager, heeft alsvolgt gereageerd, "We've been taking the situation extremely seriously from the start, and have done everything possible to verify how and in what circumstances these compromises are occurring. Despite the claims and theories being made, we have yet to find any situations in which a person's account was not compromised through traditional means of someone else logging into their account through the use of their password. While the authenticator isn't a 100% guarantee of account security, we have yet to investigate a compromise report in which an authenticator was attached beforehand." ook word er aangeraden zo snel mogelijk contact te zoeken met Blizzard als je denkt dat je account gehackt is.

Ook heeft Micah een link toegevoegt in zijn post om de gamers die gehackt zijn, een beter idee te geven wat er aan de hand is en wat ze er aan kunnen doen om dit tegen te gaan. Hier is een link naar de pagina die Micah gepost heeft in het forum.

Diablo 3

'iPhone 5 krijgt breedbeeldscherm'

De iPhone 5 krijgt een scherm van tien centimeter doorsnede dat films kan tonen in 16:9-beeldformaat. Dat schrijft techwebsite 9to5Mac dinsdag. Dit zou betekenen dat het scherm van de nog niet aangekondigde iPhone bijna twintig procent groter is dan die van de iPhone 4S. Concurrerende smartphones, waaronder de Samsung Galaxy S, bieden al langer een groter scherm dan de iPhone.

Op de huidige iPhones kunnen games wel op een volledig scherm gespeeld worden, maar zijn bij een film vaak zwarte balken te zien. Deze balken zouden met de iPhone 5 verleden tijd zijn.

Het scherm wordt niet alleen groter, maar ook de resolutie wordt hoger. Het grotere scherm zou volgens de techwebsite onder meer tot gevolg hebben dat de gebruikersinterface van de smartphone verandert. Een extra rij met app-iconen behoort tot de mogelijkheden.


'iPhone 5 krijgt breedbeeldscherm' (Foto: Novum)

PulzAR voor PS Vita

Playstation liet in een blog weten dat er gewerkt word aan een puzzel-game voor de Vita, deze Vita game komt volgende maand uit en maakt gebruik van de bij de Vita geleverde Artificial Reality kaarten.

PulzAR is een puzzle-game waarin je de wereld moet redden van een asteroïde regen net buiten de atmosfeer van de aarde. Je moet met behulp van lasers, reflectoren en splitter nodes activeren. Als al deze nodes geactiveerd zijn, wordt er een raket afgeschoten om de asteroïde te stoppen en door met je Vita de raket te volgen kan je de raket de atmosfeer in zien gaan.

PulzAR

Drie boten geplaatst voor Olympische Spelen

Het olympisch kwalificatietoernooi is een groot succes geworden voor de Nederlandse roeiequipe. De vrouwen dubbeltwee, de lichte vrouwen dubbeltwee en de lichte mannen vier zonder kwalificeerden zich in Luzern voor de Olympische Spelen. De Nederlandse roeiploeg bestaat daardoor in Londen uit zeven boten.

In de finales op de Rotsee kregen de eerste twee boten in de meeste klasses een ticket voor de Spelen. De jonkies uit de Nederlandse ploeg, Inge Janssen (22) en Ellen Hogerwerf (23), maakten de laatste weken veel progressie en trokken dat op het OKT door. De dubbeltwee eindigde in de finale als tweede. Met een tijd van 7.05,25 moesten ze alleen de dames uit de Verenigde Staten (7.03,96) voor zich laten.

Bij de lichte dubbeltwee waren Maaike Head en Rianne Sigmond licht favoriet. De dames lagen de hele race op de tweede plaats achter Duitsland en wisten die positie ook vast te houden. Head en Sigmond noteerden een tijd van 7.08,90, maar belangrijker nog plaatsten ze zich voor de Spelen.

De mannen vier zonder maakte het veel spannender in hun finale. Vincent en Tycho Muda, Tim Heijbrock en Roeland Lievens lagen lang op de derde plaats achter Servië en de Verenigde Staten, maar met een geweldige eindsprint passeerden ze de Servische boot en kwamen ze nog dichtbij de Amerikanen (6.01,85 om 6.01,99). 

Aangezien de drie Nederlandse boten ook al hebben voldaan aan de kwalificatie-eisen van NOC*NSF zijn ze verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen. Daarvoor waren eerder ook al de mannen twee zonder, de mannen vier zonder, de mannenacht en de vrouwenacht geplaatst. 

Lammers nieuwe trainer FC Eindhoven

John Lammers wordt de nieuwe trainer van FC Eindhoven. De 48-jarige oefenmeester is de opvolger van interim-trainer Erwin Koeman, die in maart Ernest Faber verving. Koeman gaat volgend jaar bij RKC Waalwijk aan de slag, terwijl Faber assistent blijft bij PSV.

Volgens directeur Hans Smulders past Lammers perfect bij Eindhoven. "Bij Excelsior heeft hij met beperkte middelen gewerkt vanuit talentontwikkeling en het nastreven van verzorgd voetbal. Dit sluit perfect aan bij de kernwaarden van FC Eindhoven."

Lammers debuteerde afgelopen seizoen bij Excelsior als hoofdtrainer, maar wist de club niet te behouden voor de Eredivisie. Hij tekent een contract voor twee jaar in Noord-Brabant.

David Cronenberg is 'luie regisseur en vader'

David Cronenberg vindt zichzelf een luie regisseur. "Ik zeg gewoon tegen een acteur: zorg dat je geweldig bent. Ik ben vrij lui", zei de regisseur van films als A Dangerous Method en A History of Violence. Tijdens de vragenronde op het filmfestival in Cannes is ook zijn regisserende zoon Brandon aanwezig.

"Ik doe ook niet aan repetities", ging de 69-jarige filmmaker verder. "Net als bij honkbal moet je anticiperen op het spel en aan de spelers vragen om met een plan te komen. Dat doe ik ook met mijn acteurs."

Cronenbergs drama Cosmopolis dingt mee naar de Gouden Palm en het regiedebuut van Brandon Cronenberg, Antivirus, is opgenomen in een speciaal filmprogramma. Het is voor het eerst dat films van een vader en zijn zoon in de officiële selectie zitten. "Ik heb er twintig jaar over gedaan om op Cannes te komen, maar hij is er al", aldus David over zijn 32-jarige zoon.

David heeft zijn zoon nooit eerder meegenomen naar het festival waar hij voor het eerst kwam in 1971. "Dat kostte te veel geld, hij is nogal veeleisend", grapt de Canadees. "Ik ben een luie vader en heb mijn kinderen een gebrekkige opvoeding gegeven." Hij heeft zijn drie kinderen ook nooit geholpen met hun huiswerk. "Kijk, dat zijn dingen die energie vragen, die ik gewoon niet heb", zei hij met een knipoog.

Zijn zoon geeft een ander beeld van de opvoeding. "Ik heb veel gehad aan de feedback van mijn vader", aldus Brandon. De drie Cronenberg-kinderen zijn goed terechtgekomen. "In retrospectief waren mijn vrouw en ik heel wijze ouders", zei David simpelweg.

Het filmfestival in Cannes duurt nog tot en met zondag.

Kabinet zet boerkaverbod door

Het kabinet gaat gewoon door met het wetsvoorstel voor het boerkaverbod. "Ik kan en wil beide wetsvoorstellen nog steeds verdedigen’,"zei minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken dinsdag in de Kamer.

Begin mei zei ze in een interview dat ze er geen traan om zou laten als de Kamer het boerkaverbod niet zou willen behandelen. Spies zegt nu dat ze toen sprak als kandidaat voor het leiderschap bij het CDA.

"Ik heb me toen een vrijheid gepermitteerd waarvan ik dacht dat het kon. Maar de conclusie is dat in het publieke debat de rol van minister en kandidaat-lijsttrekker lastig uit elkaar te halen zijn. Het is jammer dat ik zelf de verkeerde inschatting heb gemaakt."

Kabinet gewoon door met voorstel boerkaverbod
Kabinet gewoon door met voorstel boerkaverbod (Foto: ANP)

XCOM: Enemy Unknown verschijnt 12 oktober

Het strategiespel XCOM: Enemy Unknown ligt vanaf 12 oktober in de winkel. Het spel wordt gemaakt voor de pc, Xbox 360 en Playstation 3. Dat heeft uitgever 2K Games bekendgemaakt.

De game is de zevende in de reeks en de eerste sinds 2001. Uitgever 2K Games wil de reeks nieuw leven in blazen. "Terwijl wij een nieuwe versie van XCOM maken, willen we wel vasthouden aan datgene wat de serie tot een van de beste pc-spellen ooit maakt", zei een woordvoerder van uitgever 2K Games in een verklaring.

XCOM: Enemy Unknown wordt gemaakt door Firaxis. Deze gamestudio is onder meer verantwoordelijk voor de strategiereeks Civilization. Naast het strategiespel is de uitgever ook bezig met een XCOM-schietspel.


XCOM: Enemy Unknown verschijnt 12 oktober

[RG] Sijsling knokt zich verder in Parijs

Igor Sijsling heeft dinsdag de tweede ronde van de kwalificaties van Roland Garros bereikt. De Amsterdammer trok na twee uur aan het langste eind tegen de Argentijn Diego Junqueira: 4-6, 6-0 en 8-6. Thomas Schoorel en Jesse Huta Galung werden al uitgeschakeld.

De 24-jarige Sijsling voorkwam in de beslissende set een marathonpartij door bij 6-6 een break te plaatsen tegen de Argentijnse nummer 171 van de wereld. De Nederlander, 122e op de mondiale ranglijst, wist daarvoor zelf zes breekpunten weg te slaan. Hij treft in de volgende ronde de Japanner Hiroki Moriya of de Brit Josh Goodall.

Sijsling stond niet eerder in het hoofdschema van Roland Garros. De afgelopen twee jaar strandde hij in de eerste ronde van de kwalificaties.

De 23-jarige Schoorel was niet opgewassen tegen de Canadees Peter Polansky. De nummer 184 van de wereld was de Amsterdammer de baas met 7-6 (4), 6-7 (3) en 6-2. Schoorel (165) sloeg zich vorig jaar nog naar de tweede ronde op het gravel in Parijs.

Huta Galung verloor in de eerste ronde met 6-4 en 7-5 van de Italiaan Simone Vagnozzi, de mondiale nummer 212. De 26-jarige geboren Haarlemmer is afgezakt naar de 217e plaats op de wereldranglijst. Huta Galung wist zich alleen in 2008 te kwalificeren voor Roland Garros. Hij werd toen in de eerste ronde van het hoofdtoernooi uitgeschakeld.

Chelsea bevestigt vertrek Drogba

Chelsea heeft dinsdag het vertrek van Didier Drogba bevestigd. De Londenaren en de 34-jarige Ivoriaan hebben na goed overleg besloten niet met elkaar verder te gaan. Drogba kondigde maandag al in Franse media zijn vertrek aan bij de kersverse Champions Leaguewinnaar. Hij speelde acht jaar bij de Blues.

Drogba beleefde afgelopen zaterdag zijn absolute hoogtepunt in zijn carrière. De spits was in de Champions Leaguefinale tegen Bayern München vlak voor tijd verantwoordelijk voor de gelijkmaker en scoorde in de serie de beslissende strafschop. De club van eigenaar Roman Abramovich was daardoor voor het eerst in de clubhistorie winnaar van het kampioenenbal.

"Het is een moeilijke beslissing voor mij geweest, maar het is tijd voor een nieuwe uitdaging", laat Drogba weten. "We hebben als team veel bereikt en hebben elk mogelijke prijs gewonnen. Ik ben trots dat ik daar deel van heb uit mogen maken."

Drogba kwam in 2004 over van het Franse Olympique Marseille. In 341 optredens voor Chelsea kwam hij tot 157 doelpunten. Met de Blues won hij naast de Champions League drie keer de landtitel, vier FA Cups en twee keer de Carling Cup. Waar hij volgend jaar speelt is nog niet duidelijk.

Zijlstra verwacht geen groei studieleningen

Demissionair staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) verwacht geen grote groei van het aantal studenten dat een lening afsluit. Dat verklaarde hij dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De bewindsman reageerde op een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), waaruit bleek dat studenten weinig weten over de voorwaarden die aan een studielening zijn verbonden. Zo weet de helft van de studenten niet dat vanaf de eerste maand rente moet worden betaald over het geleende bedrag.

Zijlstra zei dat de overheid het maximale doet om studenten te wijzen op de gevolgen van het afsluiten van een lening. Hij is daarom ook niet van plan om DUO, de instantie die de leningen uitkeert, vooraf te laten onderzoeken of studenten misschien al andere schulden hebben. Carola Schouten (ChristenUnie) had daarom gevraagd.

Ook waarschuwde de bewindsman om niet het beeld te schetsen dat elke student enorme leningen heeft. Hij wees er op dat slechts 38 procent van de studenten geld leent. En het afsluiten van een studielening is nog steeds de 'beste investering in de eigen toekomst', aldus Zijlstra.

Joan Franka lonkt naar Turkse punten

Joan Franka hoopt dat haar Turkse afkomt haar wat extra puntjes opleveren op het Eurovisie Songfestival. Turken in Europa stemmen veel en vaak voor een artiest met een Turkse achtergrond. Dat kan de zangeres, die Nederland donderdag vertegenwoordigt in de tweede halve finale van het zangfestijn, in de kaart spelen.

"Dat zou wel heel mooi zijn natuurlijk. Sowieso zijn elke twaalf punten erg welkom bij ons. Maar je weet het niet. Ik zou het heel erg lief vinden, maar we gaan nergens van uit", zegt Franka tegen Novum Nieuws. "Ik wil niet omdat ik half Turks ben opeens zeggen dat we die punten wel krijgen, want je weet het gewoon niet."

Franka, geboren als Joany Franka Johanna Ayten Hazebroek uit een Nederlandse moeder en een Turkse vader, heeft de afgevaardigde van Turkije in ieder geval al in haar zak. "Natuurlijk stemmen we op haar", zegt Can Bonomo. "Niet alleen omdat ze Turks is, maar vooral omdat het een goed liedje is. Turken houden van dit soort liedjes."

Ook TROS-directeur Peter Kuipers constateert dat Franka wel eens zou kunnen profiteren van haar roots. "Omdat ze van Turkse afkomst is wordt er ook in andere landen veel over haar gesproken", zegt hij. "Turkije, Duitsland. Ze heeft het nodige aan promotie gedaan en ik hoop uiteindelijk dat ze voldoende punten gaat krijgen voor die finaleplaats."


Joan Franka lonkt naar Turkse punten (Foto: Novum)

Belastingtelefoon onbereikbaar door storing

Door een storing is de Belastingtelefoon dinsdag de hele dag al niet bereikbaar. Dat zegt een woordvoerder van de Belastingdienst. Hoelang de storing nog duurt is onduidelijk.

Maandag was de lijn tot 17.00 uur ook al niet te bereiken. Tot aan sluitingstijd om 20.00 uur kon de fiscus toen wel bereikt worden. Op dinsdagmorgen was het echter weer mis.

"Er wordt met man en macht gewerkt aan de storing. De oorzaak hebben we helaas nog niet kunnen achterhalen", meldt de woordvoerder dinsdag. Tot de storing opgelost is worden mensen met vragen verwezen naar de website van de Belastingdienst.

Gemeenten in het Gooi gaan niet fuseren

De samenvoeging van de gemeenten Bussum, Muiden, Naarden en Weesp is van de baan. Dat heeft de Tweede Kamer dinsdag besloten tijdens een hoofdelijke stemming. Met 67 stemmen voor en 77 tegen bleek er geen meerderheid te zijn voor een fusie van de vier Noord-Hollandse gemeenten.

De fusie in het Gooi speelt al een aantal jaren. Verschillende voorstellen om Bussum, Muiden en Naarden met of zonder Weesp samen te voegen werden eerder ook aan de kant geschoven.

Onder de inwoners van de gemeenten was er weerstand tegen fusie. Volgens de voorzitter van Vereniging Geen Fusie was er geen draagvlak onder de burgers en lokale politici, omdat hen niets is gevraagd over de samenvoeging.

Zanger Rinus nog niet in staat om op te treden

Zanger Rinus Dijkstra is nog niet in staat om op het podium te staan. De concerten die de zanger rond het pinksterweekend zou geven, gaan niet door. Rinus was vorige week zondag betrokken bij een auto-ongeluk en liep daarbij een fractuur in zijn borstbeen op.

De afgezegde optredens zouden plaatsvinden in Wolvega, Baarle-Hertog, Leek en Ugchelen. De 41-jarige zanger hoopt volgende week weer volledig hersteld te zijn en weer op te kunnen treden.

Rinus scoorde vorig jaar een hit met het nummer Met Romana op de Scooter. Ook was de Drachtenaar verantwoordelijk voor liedjes als Hey Marlous en De Oliebollenkraam. Onlangs was hij samen met zijn partner Debora te zien in de videoclip bij Make You Pop van Don Diablo.


Zanger Rinus - Met Romana op de Scooter

[Giro] Izagirre wint, Clement derde

Jon Izagirre heeft de grootste zege uit zijn carrière geboekt. De Bask van Euskaltel zegevierde in de zestiende etappe van de Giro d’Italia na een demarrage op het laatste klimmetje uit een kopgroep van tien renners. Rabobankrenner Stef Clement werd derde. Joaquim Rodriguez blijft leider in het algemeen klassement.

Na de rustdag kregen de renners een relatief makkelijke dag voorgeschoteld. De renners zagen om zich heen allerlei bergen, maar de route bracht hen alleen maar 174 kilometer door het dal van Limone del Garda naar Pfalzen. Op het einde zat er nog wel een steile beklimming in met de top op iets meer dan twee kilometer van de aankomst.

Het peloton had er duidelijk zin in, want het eerste uur werd met een gemiddelde van 47 km/u hard gekoerst. Nadat een paar grote ontsnappingen mislukt waren, lukte het een tiental toch om weg te komen. Na ruim zestig kilometer gingen Clement, Alessandro De Marchi, Mathias Frank, Izagirre, Luca Mazzanti, Lars Bak, José Herrada, Nikolas Maes, Matthias Brändle en Manuele Boaro op zoek naar een ritzege.

Voor die ritzege kregen ze ook alle ruimte van het peloton, dat geen gevaar zag in de ontsnapping. De beste geplaatste man vooraan was Herrada op ruim een half uur, dus Katusha, de ploeg van leider Rodriguez, maakte zich weinig zorgen. Tachtig kilometer na het begin van de aanval bedroeg de voorsprong al meer dan twaalf minuten.

Vooraan begon het spel pas op de slotklim. De ene demarrage volgde de andere in sneltempo op, maar de Bask Izagirre was de enige die echt voorsprong kon pakken. De 23-jarige tweedejaarsprof hield in de laatste twee vlakke kilometers knap stand en mocht zo voor de tweede keer dit seizoen de handen in de lucht steken.

Clement moest in het begin van de klim passen, maar begon daarna aan een knappe opmars die strandde op de derde plaats aan het wiel van De Marchi. In het peloton gebeurde op het slotklimmetje helemaal niets en zo bleef Rodriguez in het bezit van de roze trui.

Uitslag

# Naam Ploeg Tijd
1 Jon Izagirre (Spa) Euskaltel 4.02.00
2 Alessandro De Marchi (Ita) Androni Giocattoli + 0.16
3 Stef Clement (Ned) Rabobank z.t.
4 Mathias Frank (Zwi) BMC + 0.19
5 José Herrada (Spa) Movistar + 0.21
6 Manuele Boaro (Ita) SaxoBank + 0.37
7 Matthias Brändle (Oos) Team NetApp + 0.43
8 Nikolas Maes (Bel) Omega Pharma-Quick Step z.t.
9 Lars Bak (Den) Lotto-Belisol + 0.45
10 Luca Mazzanti (Ita) Farnese Vini + 0.48


Algemeen klassement na zestiende etappe

# Naam Ploeg Tijd
1 Joaquim Rodriguez (Spa) Katusha 69.22.04
2 Ryder Hesjedal (Can) Garmin-Barracuda + 0.30
3 Ivan Basso (Ita) Liquigas + 1.22
4 Paolo Tiralongo (Ita) Astana + 1.26
5 Roman Kreuziger (Tsj) Astana + 1.27
6 Michele Scarponi (Ita) Lampre + 1.36
7 Beñat Intxausti (Spa) Movistar + 1.42
8 Sergio Henao (Col) Team Sky + 1.56
9 Dario Cataldo (Ita) Omega Pharma-Quick Step + 2.12
10 Sandy Casar (Fra) FDJ-BigMat + 2.13

Geen steun Kamer voor polderplan Bleker

De Hedwigepolder dreigt volledig onder water te gaan, nu de Tweede Kamer dinsdag definitief het alternatief van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) voor een gedeeltelijke ontpoldering heeft afgewezen.

Vlaanderen heeft eerder aangekondigd desnoods via arbitrage af te dwingen dat Nederland zich houdt aan de gemaakte afspraken voor het herstel van de natuurschade die ontstaat door het verdiepen van de Westerschelde. Daarin is in 2005 opgenomen dat de Hedwigepolder helemaal onder water zou gaan.

Bleker probeerde dat met de ontpoldering van een derde deel te voorkomen, maar daar is onvoldoende steun voor in de Kamer.

Geen steun Kamer voor polderplan Bleker
Geen steun Kamer voor polderplan Bleker (Foto: ANP)

Rhedenaar bekent ook verkrachting meisje (16)

Een 43-jarige man uit het Rheden heeft bekend vorige maand een 16-jarig meisje te hebben verkracht in het Gelderse De Steeg. Hij bekende twee weken geleden al een 24-jarige vrouw uit Arnhem tweemaal te hebben verkracht. Dat meldt de politie dinsdag.

Het meisje werd in de avond van 13 april aangerand langs de Middachterallee. Naast de bekentenis is er meer bewijs dat de Rhedenaar daarvoor verantwoordelijk was. Wat dat bewijs precies is wil de politie in verband met nog lopend onderzoek niet kwijt.

De man werd vorige maand aangehouden voor de dubbele verkrachting in Arnhem 21 april. Het slachtoffer werd 's ochtends vroeg van haar fiets gegrepen en verkracht. Vervolgens wandelde ze naar een park, waar hij zich nogmaals aan haar vergreep. De politie kwam hem uiteindelijk via een dna-match op het spoor.

De politie onderzoekt of de man voor nog meer verkrachtingen verantwoordelijk is.

Documentaire Ouwehoeren verkocht aan VS

De Nederlandse documentaire Ouwehoeren is tijdens het filmfestival van Cannes verkocht aan de Verenigde Staten. De film over de twee voormalige prostituees, de gezusters Fokkens, wordt daar uitgebracht onder de titel Meet the Fokkens. Dat maakte producent A-Film dinsdag bekend.

Meet the Fokkens verschijnt op 8 augustus in New York in de bioscoop. Daarna verschijnt de film in meerdere bioscopen in de VS.

Ouwehoeren gaat over de eeneiige tweelingzusters Louise en Martine Fokkens, inmiddels 69 jaar oud, die hun ervaringen van vijftig jaar in de prostitutie een boek schreven over hun ervaringen op de Wallen. Dat boek leidde tot deze documentaire, waarin wordt verteld hoe de hoerenwereld de laatste halve eeuw is veranderd en hoe de twee uit simpele geldnood in het vak rolden.


Documentaire Ouwehoeren verkocht aan VS (Foto: Novum)

Katy Perry verbergt niets in documentaire

Katy Perry doet een boekje open in haar 3D-muziekfilm. "Ik vond het belangrijk om alles te laten zien", vertelt de zangeres in de talkshow van Ellen DeGeneres. Perry is in de muziekdocumentaire Katy Perry: Part of Me te zien op het podium en achter de schermen.

Perry werd voor de documentaire gevolgd tijdens haar wereldtournee van vorig jaar. Aan het eind van dat jaar liep ook haar huwelijk met Russell Brand op de klippen. Naar verluidt praat de zangeres in de film ook over haar scheiding.

Perry denkt dat het belangrijk is om ook een andere kant van zichzelf te laten zien. "Soms denken mensen dat we perfect zijn, terwijl we dat helemaal niet zijn", legt de zangeres uit. "Ik wilde het idee dat je perfect en volmaakt moet zijn om je dromen te verwezenlijken ontkrachten."

De 27-jarige Perry hoopt dat mensen die boodschap uit haar film kunnen halen. "Daarom heb ik alles van mezelf in de film gestopt." Katy Perry: Part of Me is vanaf 5 juli in de Verenigde Staten te zien. Wanneer de film in Nederland draait, is nog niet duidelijk.

De Jager sluit nieuw ministerschap niet uit

Jan Kees de Jager (CDA) sluit het niet uit dat hij in een nieuw kabinet opnieuw minister van Financiën wordt. Dat zei hij dinsdag in een gesprek met RTL Z.

"Als ik word gevraagd, dan ga ik daar nog eens ernstig over nadenken", zei De Jager. De Jager zegt niet bij voorbaat nee. "Maar ik zeg ook niet meteen ja." De Jager had eerder aangegeven niet op de kandidatenlijst van het CDA voor verkiezingen voor de Tweede Kamer te willen staan.

De Jager sprak tijdens zijn wekelijks televisie-interview met de zakenzender over het permanente Europese noodfonds ESM. Hij benadrukte dat het fonds 'een brandweer is die moet kunnen uitrukken'. De minister wilde verder niet aangeven wat de consequenties zouden zijn als Nederland niet op korte termijn instemt met de instelling van het fonds.

Dinsdagavond debatteert de Tweede Kamer over het ESM. Een Kamerminderheid wil de stemming over het noodfonds controversieel verklaren, zodat er tot de vorming van een nieuw missionair kabinet niet over gestemd kan worden. PVV-leider Geert Wilders heeft hierover zelfs een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat.

Cast Bobby en de Geestenjagers bekendgemaakt

De acteurs voor de nieuwe familiefilm Bobby en de Geestenjagers zijn bekendgemaakt. Nils Verkooijen speelt het spook Bobby, Hanna Obbeek de nieuwsgierige Sanne. Dat heeft distributeur Paradiso Film dinsdag bekendgemaakt. Beide acteurs waren eerder te zien in de Nederlandse jeugdfilm Achtste-Groepers Huilen Niet.

Max van den Burg, bekend van New Kids, en Lotte Heijtenis, bekend van de speelfilm Loft, spelen de vader en stiefmoeder van Sanne. Ook Diana Dobbelman speelt een belangrijke rol in de film.

Bobby en de Geestenjagers gaat over de 13-jarige Sanne, wiens vader geestenjager is. Als hem wordt gevraagd om op een groot en beroemd stoomschip op geesten te jagen, is Sanne wat blij dat ze mee mag. Ze leert er Bobby kennen, een geest die al sinds de jaren zestig op het schip ronddoolt. Hij vertelt haar dat lang niet alle geesten kwaadaardig zijn. Sannes vader wil er echter niets van weten.

De regie van Bobby en de Geestenjagers is in handen van Martin Lagestee, die eerder de tv-serie Flodder en de film Pipo en de P-P-Parelridder maakte. Hij is tevens coscenarist met Martin Dewitte, Nancy Stevelinck en Wijo Koek, bekend van films als Dik Trom en Bennie Stout.

De opnames voor Bobby en de Geestenjagers gaan deze zomer van start op de SS Rotterdam, het voormalige vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn dat nu permanent in de Rotterdamse haven ligt. De film verschijnt 13 februari in de bioscoop.

Naheffing ex-dwangarbeiders ergert Weekers

Dat de problemen met naheffingen van de Duitse belastingdienst voor ex-dwangarbeiders nog niet zijn opgelost, leidt tot ergernis bij demissionair staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD). Ook de Kamer is geïrriteerd. Dat bleek dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

Duitsland liet in november weten dat Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland als dwangarbeider te werk zijn gesteld geen naheffing aan de Duitse belastingdienst hoeven te betalen. Dat gebeurde na druk van Nederlandse zijde.

Niettemin ploffen nog steeds tientallen Duitse aanslagen op de mat bij voormalige dwangarbeiders, hun weduwe of nabestaanden, zei Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA). Hij maande Weekers om toch echt een eind te maken aan deze pijnlijke kwestie.

Weekers deelt de ergernis van Omtzigt, zei hij. De afgelopen tijd is de kwestie herhaaldelijk aangekaart bij de Duitse autoriteiten. Het probleem is echter dat er geen aparte database bestaat van ex-dwangarbeiders en de Nederlanders niet als zodanig zijn aangemerkt. "Het kan dus zijn dat mensen worden lastiggevallen terwijl dat niet moet."

Zijn ministerie is in elk geval druk bezig om de mensen die het betreft actief op te sporen. Ook riep hij de ex-dwangarbeiders die een aanslag uit Duitsland krijgen op om zich zelf te melden bij de Belastingdienst of het ministerie van Financiën. De ervaring is dat de kwestie dan snel wordt opgelost, zei Wekkers.

Nederland werkt overigens niet mee aan de invordering van de naheffing, mocht daartoe een verzoek komen uit Duitsland. In Duitsland beseffen de autoriteiten ook dat de gang van zaken 'bijzonder pijnlijk' is, aldus Weekers. Tijdens de oorlog werden een half miljoen Nederlanders gedwongen te werken in Duitsland. Een minderheid kreeg een klein loon en bouwde ook pensioen op. Over dat geld moest belasting worden betaald.

[Upd] FC Groningen trekt vier nieuwe spelers aan

FC Groningen heeft zich flink geroerd op de transfermarkt. De Noorderlingen hebben voor vandaag een spectaculaire persconferentie belegd waarin waarschijnlijk de komst van een drietal spelers bekend zal worden gemaakt.

De Gelderlander weet te melden dat Groningen Género Zeefuik van PSV los heeft geweekt en de 21-jarige aanvaller voor vier seizoenen vast heeft gelegd. Zeefuik speelde het afgelopen seizoen op huurbasis voor N.E.C. Nijmegen dat hem net als enkele andere clubs graag vast wilde leggen.

Ook zal Michael de Leeuw terugkeren naar Groningen. De middenvelder verhuisde een jaar geleden van SC Veendam naar De Graafschap, maar omdat dat team onlangs degradeerde uit de Eredivisie is hij voor enkele tonnen op te halen uit Doetinchem. Hij was voor de Gelderse ploeg topscorer met tien goals.

Van RKC Waalwijk zal Mitchell Schet overkomen. De 24-jarige vleugelaanvaller had in Waalwijk een aflopend contract. De bij Feyenoord opgeleide speler heeft hiermee twee seizoenen in Brabant gespeeld.

Update 16.10 uur

FC Groningen heeft vandaag op de persconferentie Michael de Leeuw, Mitchell Schet, Género Zeefuik en doelman Stefan van der Lei gepresenteerd. Zeefuik en Van der Lei ontbraken vanwege interlandverplichtingen.

Schet is door de Groningers voor drie jaar vastgelegd, terwijl De Leeuw net als Zeefuik de komende vier seizoenen in de Euroborg te bewonderen zal zijn. Jeugdspeler Van der Lei heeft een contract voor drie jaar getekend met de optie voor nog een seizoen.

Groningen had ook Jeroen Veldmate willen presenteren, maar de verdediger van Sparta Rotterdam had meer bedenktijd nodig. De 23-jarige Groninger speelde hiervoor tussen 2007 en 2011 al een aantal wedstrijden voor de Noorderlingen.

Mansell steward in Monaco

Nigel Mansell zal komend weekend tijdens de Grand Prix van Monaco de stewards van de FIA bij gaan staan, zo maakte de autosportfederatie bekend. De 58-jarige Brit was vorig jaar in België en Groot-Brittannië ook al steward.

Mansell heeft een lange historie in de autosport. Hij kwam tussen 1980 en 1995 uit voor de Formule 1-renstallen Team Lotus, Williams, Ferrari en McLaren. Hij werd in 1992 wereldkampioen voor Williams en won in totaal 31 races, maar nooit in Monaco. In 1993 werd hij kampioen in de IndyCars, een klasse waarin hij in 1994 achtste werd.

IMF: Bank of England moet beleid versoepelen

De Bank of England moet het monetaire beleid verruimen vanwege de zwakke Britse economie. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) denkt dat anders de economie, die nog ruimschoots onder het niveau van voor de crisis presteert, grotere klappen krijgt wanneer de problemen in de eurozone heviger worden.

Het IMF vindt dat de Britse centrale bank een nieuwe ronde van kwantitatieve versoepeling moet doen bovenop het al lopende programma van 325 miljard pond. Hierbij wordt geld 'bijgedrukt', waarmee vervolgens effecten zoals staatsleningen worden opgekocht.

Ook zou de centrale bank de rente kunnen verlagen van het huidige niveau van 0,5 procent. Volgens het IMF is er genoeg ruimte het monetaire beleid verder te versoepelen vanwege de zeer zwakke groei van lonen en de stabiele inflatieverwachting.

Eerder op dinsdag riep de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) de Europese Centrale Bank op het monetaire beleid te versoepelen. Daarnaast vindt de OESO dat de ECB het steunprogramma voor de aankoop van staatsobligaties moet hervatten en uitbreiden zodra er sprake is van hernieuwde onrust op de obligatiemarkt.

Doodgeschoten man was Amsterdammer

De man die maandagochtend door de politie in het centrum van Amsterdam door agenten werd doodgeschoten was een 31-jarige Amsterdammer. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie gezegd.

De man werd maandag staande gehouden omdat hij betrokken was bij een vechtpartij, maar sloeg op de vlucht. Rond 05.30 uur werd hij door meerdere agenten achterhaald op de hoek van de Zandstraat en de Kloveniersburgwal.

Daar wist de man tijdens een worsteling het dienstwapen van een van de agenten te pakken. De man loste een schot en werd vervolgens door de andere agenten neergeschoten. Hij overleed korte tijd later. Geen van de agenten raakte gewond. De rijksrecherche heeft een onderzoek ingesteld, wat gebruikelijk is in dit soort gevallen.

Peter R. de Vries 'onderscheiden'

Peter R. de Vries heeft dinsdag het eerste Peter R. de Vrieslintje ontvangen. Naar aanleiding van het aanstaande afscheid van De Vries als misdaadverslaggever heeft auteur Sjerp Jaarsma een onderscheiding in het leven geroepen.

"Ik wilde hem eerst voordragen voor een koninklijke onderscheiding," zegt Jaarsma. "Maar Peter heeft het niet zo op met het koningshuis." De auteur van onder meer De Heineken Ontvoering hoopt dat De Vries de uitreiking van het nieuwe lintje wil voortzetten als een jaarlijkse prijs voor misdaadverslaggevers.

De award is gebaseerd op het bekende logo van het programma van De Vries. Het lintje heeft hetzelfde motief als het roodwitte afzetlint dat de politie gebruikt. Op 3 juni wordt de laatste aflevering van het programma van Peter R. de Vries uitgezonden.

Bullet Run nieuw online schietspel Sony

Bullet Run is de naam van een nieuw online schietspel van Sony Online Entertainment. Dat schrijft de zakelijke website Forbes. Het spel wordt gratis beschikbaar gesteld en moet winstgevend zijn dankzij de verkoop van virtuele voorwerpen als betere kogels of kledingstukken.

Het spel draait om een fictieve spelshow. Gamers moeten tegen elkaar strijden in een strijd voor roem en virtuele rijkdom. Door geld te investeren in het gratis spel kunnen gamers sneller bepaalde voorwerpen kopen of gemakkelijker punten verdienen.

Sony Online Entertainment heeft nog niet bekendgemaakt wanneer het spel moet verschijnen. Ook is niet bekend voor welke spelcomputer de game gemaakt wordt. Doorgaans maakt Sony Online Entertainment spellen voor pc en PlayStation 3.

[Video] Turner Zonderland legt de lat hoog

Turner Epke Zonderland heeft tijdens de podiumtraining voor het Europees kampioenschap in Montpellier laten zien waarom hij namens Nederland naar de Olympische Spelen moet. Op het rek deed hij de Cassina, Kovacs en Kolman achter elkaar en oogste hiermee bewondering van iedereen.

De combinatie van deze drie vluchtelementen is uniek in de wereld. De Fries baarde eerder al opzien door tijdens de rekoefening de Cassina en Kolman achter elkaar te doen. "Deze triple combinatie hebben we speciaal voor de Olympische Spelen bedacht. Ik was er vier jaar geleden al bezig met deze combinatie, maar dacht dat het nooit zo lukken om deze stabiel te krijgen", zei Zonderland tegen Gympower.

Zonderland krijgt voor het beschikbare ticket voor de Olympische Spelen tegenstand van Jeffrey Wammes die zich op spong kan plaatsen voor Londen.


De unieke vluchtelementen van Zonderland. (Bron: YouTube)

Tsjech Rosicky op tijd fit voor EK

Tomas Rosicky hoeft zich geen zorgen te maken over zijn deelname aan het EK met Tsjechië. De 31-jarige aanvoerder heeft last van een spier in zijn bovenbeen, maar een medisch onderzoek in Praag stelde hem gerust. Hij is dinsdag weer aangesloten bij het trainingskamp van de Tsjechen in Bad Waltersdorf in Oostenrijk.

Rosicky, die binnenkort de training hervat, slaat zaterdag waarschijnlijk nog wel het vriendschappelijke duel met Israël over. De aanvallende middenvelder van Arsenal moest de Europese titelstrijd vier jaar geleden aan zich voorbij laten gaan door een blessure.

Tsjechië treft komende zomer onder meer gastland Polen. De andere tegenstanders in poule A zijn het Rusland van bondscoach Dick Advocaat en Griekenland.


Tsjech Rosicky op tijd fit voor EK (Foto: Novum)

Real verlengt met succescoach Mourinho

Real Madrid heeft het contract met trainer Jose Mourinho met twee jaar verlengd. De nieuwe verbintenis met de Portugees loopt tot de zomer van 2016. Mourinho maakte in 2010 de overstap van Internazionale naar Real.

Nadat de Madrilenen vorig jaar alleen de Copa del Rey wisten te bemachtigen, leidde Mourinho de club dit seizoen voor het eerst sinds 2008 naar de landstitel. Real deed dat met een recordaantal van honderd punten. In de halve finale van de Champions League werd de Koninklijke na penalty's uitgeschakeld door Bayern München.

Mourinho kende zijn doorbraak als trainer bij FC Porto. Nadat hij met de club de Champions League had veroverd vertrok hij naar het Engelse Chelsea. Na zijn ontslag in 2007 vertrok de voormalig assistent van Louis van Gaal bij Barcelona naar Inter waar hij nogmaals het kampioenenbal wist te winnen.


Real verlengt met succescoach Mourinho (Foto: Novum)

Ruim twaalfduizend agenten beveiligen de Spelen

De Britse politie zet rond de 12.500 agenten in om de veiligheid tijdens de Olympische Spelen te handhaven. De agenten worden geleverd door 52 korpsen uit het hele land. Eerder kreeg de Britse politie nog forse kritiek voor het gebrek aan mankracht en het trage optreden tijdens de rellen van vorige zomer.

De agenten gaan samen met ruim tienduizend militairen zorgdragen voor de veiligheid tijdens de Spelen, die van 27 juli tot 12 augustus plaatshebben. Commissaris Chris Allison van de Metropolitan Police, die het veiligheidsbeleid coördineert, benadrukte dat er lessen zijn getrokken uit de rellen van vorige zomer en dat de strenge straffen die de daders hebben gekregen werken als afschrikmiddel. Hij zei verder dat er op piekdagen rond de 9500 agenten actief zullen zijn, dit in tegenstelling tot vorig jaar zomer.

Agenten gaan er alles aan doen om te voorkomen dat mensen rotzooi trappen. Omdat de gebouwen waar de Spelen plaatshebben goed beveiligd zijn worden de agenten vooral op straat ingezet, in het openbaar vervoer en op drukke plekken, zoals de toeristische trekpleisters Covent Garden en Leicester Square.

De agenten worden ondersteund door het leger. Onder meer Typhoon-gevechtsvliegtuigen, helikopters, twee oorlogsbodems en leden van de explosievenopruimingsdienst zullen betrokken zijn bij de beveiliging van Londen.

Machinistwurger meldt zich bij politie

Een man die eind februari in Amsterdam een machinist probeerde te wurgen heeft zich dinsdag bij de politie gemeld. Dat meldt de politie, die maandag foto's van de treinreiziger op internet had gezet in de hoop de verdachte te vinden. De politie wil vooralsnog niets over zijn identiteit kwijt.

De man was 's avonds met een kleine vertraging aangekomen op station Amsterdam Bijlmer Arena, waardoor hij zijn aansluiting had gemist. De gefrustreerde man duwde de conducteur tegen de trap in de trein, stapte de trein weer uit en begon tegen de machinistencabine te schoppen.

Als de machinist hem daarop wil aanspreken valt de man uit de cabine op het perron. Wanneer de boze reiziger hem daarna aanvalt kan de conducteur hem uiteindelijk met veel moeite uit de wurggreep bevrijden. De reiziger liep daarna al scheldend weg.

De machinist en conducteur konden hun rit vervolgen. De politie zocht de man op verdenking van poging tot doodslag.

A Better Life

In weinig steden zijn sociale en culturele verschillen zo opzichtig groot als in LA. Behalve de MTV Cribs-woningen bestaat de stad ook nog uit obscure motels volgepakt met illegale arbeiders die elke dag hard moeten werken om te overleven op weg naar The American Dream. Chris Weitz, de man achter American Pie, wist een uiterst realistische must-see-film te regisseren die resulteerde in een Oscar-nominatie voor Beste Acteur.

Robert De Niro in maffiafilm Malavita

Regisseur Luc Besson heeft Robert De Niro gestrikt voor de hoofdrol in zijn nieuwe film Malavita. Dat hebben de producenten in Cannes bekendgemaakt, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. In deze misdaadthriller speelt De Niro een maffioso die is ondergedoken in Frankrijk maar wordt achtervolgd door zijn verleden.

De Niro's personage heeft een lang en bloederig verleden bij de Amerikaanse maffia maar heeft tegen zijn voormalige bendeleden getuigd. Hij zit met zijn gezin in Frankrijk dankzij het Amerikaanse Witsec, een overheidsprogramma om kroongetuigen te beschermen. Hoewel hij zich voordoet als een historicus die de geallieerde invasie in Normandië onderzoekt, weten zijn voormalige trawanten hem toch te vinden.

Regisseur Besson heeft ook het scenario geschreven, dat hij baseerde op het boek Badfellas van de Franse auteur Tonino Benacquista. De opnames van Malavita moeten in augustus van start gaan.


Robert De Niro in maffiafilm Malavita (Foto: Novum)

Kim Feenstra ziet Hollywood wel zitten

Kim Feenstra ziet een filmcarrière in Hollywood wel zitten. "Ik zou wel graag naar Hollywood willen", zegt het model voor de camera van Novum Nieuws. Feenstra is momenteel druk bezig met de opnamen van haar filmdebuut Verliefd op Ibiza en het acteren smaakt naar meer. "Ik zou het zeker willen proberen."

De 25-jarige Feenstra denkt dat ze zich wel thuis zal voelen in de Amerikaanse filmhoofdstad. "Ik denk dat ik wel pas in de sfeer." Hoewel het model droomt van een internationale filmcarrière, heeft ze nog geen concrete plannen gemaakt. "Er zijn eerst nog andere dingetjes die ik wil doen."

Feenstra, die eerder te zien was in de BNN-serie Van God Los, laat haar stap naar Hollywood wel afhangen van het succes van Verliefd op Ibiza. "Ik moet eerst maar even afwachten wat de recensies zijn als de film in de bioscoop heeft gedraaid." Wel denkt ze dat de film een stap in de goede richting is. "Het is zeker goed voor mijn Hollywood-cv."

Robin Williams holt als bezetene door Brooklyn

Robin Williams en Mila Kunis spelen de hoofdrollen in de komedie The Angriest Man in Brooklyn. Kunis speelt een arts in opleiding die per ongeluk een vervelende patiënt, de rol van Williams, vertelt dat hij nog maar negentig minuten te leven heeft. De man holt vervolgens als een bezetene door Brooklyn om nog snel al zijn problemen op te lossen.

Ook James Earl Jones en Melissa Leo hebben rollen in de film. Dat hebben de producenten bekendgemaakt in Cannes, waar wordt geshopt naar distributeurs.

De opnames in het New Yorkse stadsdeel Brooklyn gaan in september van start onder leiding van regisseur Phil Alden Robinson. Wanneer The Angriest Man in Brooklyn uitkomt, is nog onbekend.


Robin Williams holt als bezetene door Brooklyn (Foto: Novum)

Tom Cruise in remake Magnificent Seven

Tom Cruise gaat een hoofdrol spelen in een remake van de westernklassieker The Magnificent Seven. Producent MGM is nog op zoek naar een scenarist en een regisseur, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

In het origineel uit 1960 waren vele filmhelden van die tijd te zien, zoals Steve McQueen, Charles Bronson, Yul Brynner en Eli Wallach. James Coburn maakte er zelfs zijn filmdebuut in.

The Magnificent Seven is op zich een remake van het samoeraiverhaal The Seven Samurai uit 1954 van de Japanse regisseur Akira Kurosawa. Deze filmklassieker speelt zich af in 1587 en gaat over een Japans dorp dat zeven samoerai inhuurt om een plaatselijke boevenbende op te rollen. In The Magnificent Seven zijn de helden vervangen door zeven noeste cowboys, die Mexicaanse bandito's moeten uitschakelen.

Het is nog onduidelijk hoe de plot van de remake met Cruise eruit gaat zien. Ook is nog niet duidelijk welke van de personages Cruise gaat spelen, om van een geplande premièredatum maar te zwijgen.

Cruise is binnenkort te zien als de doorgewinterde rocker Stacee Jaxx in Rock of Ages. Deze muziekfilm draait vanaf 21 juni in de Nederlandse bioscopen.


Tom Cruise in remake Magnificent Seven (Foto: Novum)

Levenslang voor tien piraten in VAE

Een federale rechtbank in de Verenigde Arabische Emiraten heeft dinsdag tien Somalische piraten tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Dat heeft staatspersbureau WAM gemeld.

De rechtbank in Abu Dhabi achtte de mannen schuldig aan de kaping van de bulkcarrier MV Arrilah-1 vorig jaar. De Arrilah-1 met aan boord een lading aluminium voer in de Arabische Zee voor de kust van Oman toen het schip werd aangevallen door piraten. Commando's van de VAE, ondersteund door de Amerikaanse marine, wisten het schip weer in handen te krijgen en arresteerden de piraten.

Katja en Birgit trekken 431.000 kijkers

De tv-première van de film Black Out is maandagavond door 431.000 kijkers bekeken. In de actiekomedie zijn onder anderen zusjes Katja en Birgit Schuurman te zien als sexy gangsters.

Black Out, uitgezonden door BNN op Nederland 3, gaat over ex-crimineel Jos Vreeswijk (Raymond Thiry) die 24 uur de tijd heeft om zichzelf uit de problemen te werken. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan, omdat hij een black out heeft. Ook Kim van Kooten en rappers Willie Wartaal en Kempi zijn te zien in de film, die in januari in de bioscopen verscheen.

De actiekomedie eindigde met 431.000 kijkers niet in de top 25 van best bekeken uitzendingen van de maandag. Spoorloos wist de meeste mensen te boeien, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Het KRO-programma trok ruim 1,9 miljoen kijkers.


Katja en Birgit trekken 431.000 kijkers (Foto: Novum)

Gael García Bernal op zijn hoede door crisis

Gael García Bernal houdt altijd rekening met de mogelijkheid dat een Hollywoodproductie waarvoor hij getekend heeft, wordt afgeblazen. "Het is tegenwoordig zo moeilijk om films gefinancierd te krijgen, dus ik wacht maar gewoon af", zegt de Mexicaan in Cannes tegen Novum Nieuws.

García Bernal heeft een flink aantal grote projecten op stapel staan. Hij wordt de nieuwe Zorro in het grote Hollywoodproject Zorro Reborn, speelt naast Robert De Niro in de boksfilm Hands of Stone en heeft getekend voor het drama Silence van Martin Scorsese. "We hebben nog niets opgenomen, dus ik hoop dat deze films ook echt gemaakt worden."

De acteur is in Cannes voor zijn drama No, over de politieke campagne die in sterke mate heeft bijgedragen aan de val van de Chileense dictator Augusto Pinochet. Hij speelt in de film van Pablo Larraín een reclamejongen, die met luchtige filmpjes het volk wil overtuigen nee te stemmen in het referendum over het aanhouden van Pinochet.

De 33-jarige Mexicaan, die doorbrak met zijn rol in het drama Amores Perros, herinnert zich die tijd nog goed. "Ik ben opgegroeid met veel politieke bannelingen uit Chili , dus ik kende veel mensen die slachtoffer waren geworden van het regime van Pinochet." Het referendum werd in 1988 gehouden en leidde tot het aftreden van de Chileense generaal.

"Ieder kind uit Zuid-Amerika kent het afschuwelijke verhaal van hoe Pinochet aan de macht is gekomen", aldus García Bernal. No is op het filmfestival van Cannes voor het eerst vertoond in een apart regisseurs-programma. Of de film ook naar Nederland komt, is nog niet bekend.


Gael García Bernal op zijn hoede door crisis (Foto: Novum)

Susan Sarandon in sexy komedie

Susan Sarandon heeft getekend voor de hoofdrol in het komische drama The Big Shoe. Dat maakte de producent van de film bekend op het filmfestival van Cannes. Regisseur Steven Shainberg beschrijft zijn project als 'sexy' film, vergelijkbaar met zijn komedie Secretary.

"Het scenario combineert erotiek en humor op een unieke manier met elkaar, waaruit blijkt dat schoenen beter zijn dan seks", zegt de Amerikaanse Shainberg in een verklaring.

Naast Sarandon speelt The Way Back-acteur Jim Sturgess de mannelijke hoofdrol. De Britse acteur speelt een getalenteerde schoenontwerper. Zijn familie wil dat hij zijn kunst goedkoper maakt om geld te verdienen, maar daar voelt hij niets voor en hij gaat in staking. De 65-jarige Sarandon speelt zijn overbezorgde moeder die een psycholoog en een muse inhuurt om haar zoon te overtuigen weer aan het werk te gaan.

De Britse ontwerpster Georgina Goodman maakt de schoenen voor de komedie. Wanneer The Big Shoe in productie gaat, is nog niet bekend.


Susan Sarandon in sexy komedie (Foto: Novum)

Vlasic twijfelt aan deelname Spelen

Er staat een groot vraagteken achter de naam van Blanka Vlasic voor de Olympische Spelen. De toonaangevende hoogspringster kampt al maanden met een blessure aan haar voet en weet niet of ze op tijd fit is voor het toernooi dat over iets meer dan twee maanden van start gaat.

Vlasic is de voorbije maanden al twee keer geopereerd aan haar voet en kreeg daarbij ook nog eens af te rekenen met een bacteriële infectie die het herstelproces danig vertraagde. De Kroatische baalt logischerwijs als een stekker: "Mijn hele seizoen, en vooral de Olympische Spelen, is in gevaar. Ik maak een dag voor de Spelen de beslissing of ik deelneem. Ik ga er niet heen om 1,90 of 1,95 te springen."

Zaak doodsbedreiging Wilders moet over

De zaak tegen de maker van een bedreigende rap over PVV-leider Geert Wilders moet over. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. Mohammad B. werd in november 2010 door het hof in Den Haag vrijgesproken, maar de Hoge Raad vindt de vrijspraak onvoldoende onderbouwd.

Het hof vond dat een video waarin de tekst werd gebruikt als bedreiging kon worden opgevat, maar dat niet kon worden bewezen dat B. die op internet had geplaatst. Alleen de tekst kon aan hem worden toegeschreven, maar de beelden en geluiden niet. In een van de video's waarin de rap is verwerkt waren onder meer pistoolschoten te horen.

Enkel de tekst achtte het hof onvoldoende voor een veroordeling voor bedreiging. Het Openbaar Ministerie was het met de vrijspraak oneens en ging in cassatie.

De Hoge Raad meent dat het hof in Den Haag onvoldoende heeft beargumenteerd waarom de tekst alleen niet als doodsbedreiging kan worden gezien. Daarnaast had B. kunnen weten dat Wilders de door hem geschreven tekst als bedreigend kon opvatten, aldus de Hoge Raad. De zaak tegen B. moet daarom opnieuw worden behandeld.


Zaak doodsbedreiging Wilders moet over (Foto: Novum)

Eerste vrouwelijke bevelhebber Britse marine

De eerste vrouw ooit die het bevel mag voeren over een Brits oorlogsschip is dinsdag officieel benoemd tot bevelhebber van het fregat de HMS Portland. De 40-jarige Sarah West is al zestien jaar in dienst van de Royal Navy.

In 1990 kwamen de eerste vrouwen bij de marine. Ze werkten onder andere als loods of als mijnenruimers.


Eerste vrouwelijke bevelhebber Britse marine (Foto: Novum)

Britse Martinello bondscoach Nederlandse bobbers

De Nederlandse Bobsleebond heeft een nieuwe bondscoach gevonden. Nicola Minichiello zal de Nederlandse bobbers begeleiden tot en met de Olympische Spelen van 2014 in Sochi. Daarmee heeft Nederland een primeur, want de Britse wordt de eerste vrouwelijke bondscoach in de bobsleewereld.

De 34-jarige Minichiello is zelf oud-wereldkampioene. Ze behaalde die titel in 2009 in de tweemansbob samen met Gillian Cooke. De meerkampster van oorsprong is blij met haar nieuwe uitdaging: "Ik kijk er naar uit om de potentie van de atleten uit te bouwen in de komende 21 maanden richting de Winterspelen van Sochi."

Stroomstoring Hoorn hindert eindexamens

Eindexamenkandidaten van scholen in Hoorn hebben dinsdagochtend bij het maken van hun digitale examens last gehad van een stroomstoring in de regio. Op de afdeling Newton van het Atlas College en op locatie d'Ampte van het Tabor College ondervonden scholieren problemen met hun computers.

De achttien vmbo-leerlingen van het Atlas College die dinsdagochtend hun digitale examen Engels aflegden, waren net twintig minuten bezig toen iets voor 09.00 uur de stroom uitviel. De leerlingen werden opgevangen in de aula. Toen de stroomstoring na een halfuur verholpen was, bleek de server nog niet te werken.

"We hebben de leerlingen voorgesteld om het examen op papier te maken. Uiteindelijk is in overleg besloten dat niet te doen, omdat ze dan opnieuw hadden moeten beginnen ", meldt examensecretaris van het Atlas College Robert Groot. De leerlingen konden na anderhalf uur hun examen voortzetten. Het eveneens voor dinsdag geplande digitale examen wiskunde is verplaatst naar volgende week donderdag.

De stroomstoring trof dinsdagochtend negenduizend huishoudens in een deel van Hoorn en Blokker. De oorzaak van het probleem bleek een kapotte transformator in een onderstation van stroombeheerder Liander.

Clijsters beëindigt loopbaan na US Open

Kim Clijsters stopt na de US Open dit jaar definitief met proftennis. De Belgische, die al een keer eerder stopte en later een comeback maakte, heeft dat bekendgemaakt op een persconferentie. Geruchten over een definitief einde van haar professionele loopbaan deden al een tijd de ronde.

Clijsters hield vanaf mei 2007 tot augustus 2009 een break. De inwoonster van Bree beviel in de tussentijd van dochter Jada. Haar comeback daarna was in eerste instantie zeer succesvol met winst van de US Open (2009 en 2010) en de Australian Open (2011). Na die laatste Grand Slam zege ging het echter bergafwaards met de carrière van Clijsters, die werd geteisterd door veelvuldig blessureleed.

Ook de afgelopen maanden stonden voor Clijsters in het teken van herstel, ditmaal vanwege een heupblessure. De Belgische is nu fit, maar laat uit voorzorg het toernooi van Roland Garros schieten en richt zich nu op een rentree bij het toernooi van Rosmalen. Daarna volgen nog Wimbledon, de Olympische Spelen en ten slotte de US Open, het toernooi die ze al drie maal op haar naam schreef.

Eerste officiële zomerse dag een feit

De eerste officiële zomerse dag is dinsdag een feit. Het kwik liep kort voor het middaguur in De Bilt op tot 25 graden, meldt weeronline.nl. Ook op veel andere plaatsen is de temperatuur van 25 graden bereikt, waarmee officieel gesproken kan worden van een landelijke zomerse dag.

Naar verwachting stijgt de temperatuur later op de middag verder tot rond de 27 graden in De Bilt. Dinsdag is tot nu toe de warmste 22 mei van de afgelopen twintig jaar. De warmste 22 mei sinds de metingen begonnen dateert van 1922. Toen werd in De Bilt een temperatuur gehaald van 33,2 graden.

Maandag werd de zomerse waarde van 25 graden net niet gehaald. Het kwik bleef toen in De Bilt steken op 24,7 graden. Volgens weeronline.nl blijft het nog tot het weekeinde warm. Vanaf vrijdag stoomt koudere lucht het land in, maar het blijft in het weekend met 20 graden wel aangenaam. Pas zondag neemt de kans op een bui toe.


Eerste officiële zomerse dag een feit (Foto: Novum)

Minister wil ouderenkeuring rijbewijs afschaffen

De medische keuring voor het rijbewijs voor ouderen gaat op de helling. Dat schrijft van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) dinsdag in een Kamerbrief naar aanleiding van een onderzoek naar medische keuringen. Ook wil ze dat keuringen voor beroepschauffeurs sneller worden afgelegd of worden vervangen door een rijtest.

De keuring voor senioren brengt de nodige rompslomp en kosten met zich mee. Van alle ouderen die worden gekeurd, wordt momenteel ongeveer twee procent afgekeurd. Volgens de minister zouden de gevolgen van het schrappen van de keuring voor de veiligheid in het verkeer kunnen meevallen. De bewindsvrouw onderzoekt daartoe nu de mogelijkheden.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) begint dit jaar naar aanleiding van het onderzoek een proef met een zogeheten onestopcenter voor beroepschauffeurs. Die kunnen dan in een dag alle benodigde keuringen halen. De minister wil dat het CBR ook een proef start met het vervangen van de medische keuring voor een rijtest voor onder meer buschauffeurs, vrachtwagenchauffers en gehandicapten.

De seniorenkeuring was al langere tijd een onderwerp op de agenda van de minister. Zij bereidt momenteel op wens van de Tweede Kamer een wetsvoorstel voor om de leeftijd van de keuring volgend jaar zomer te verhogen van 70 naar 75 jaar.


Minister wil ouderenkeuring rijbewijs afschaffen (Foto: Novum)

Olifantje geboren in Dierenpark Emmen

In Dierenpark Emmen is dinsdagochtend een olifantje bevallen. Moeder Htoo Khin Aye beviel na een draagtijd van 22 maanden van een kerngezonde stier.

Het olifantje stond na tien minuten op zijn poten, meldt de dierentuin. Vader Radza werd met een paar andere olifanten weggehouden van de bevalling om het niet te druk te laten worden voor de moeder. Toen het kalfje, dat nog geen naam heeft, ter wereld kwam werd het toch luid trompetterend en brullend begroet. Zijn moeder en zusjes houden de pasgeborene sindsdien strak in de gaten.

Het olifantje is op stal gezet, waar bezoekers het dier via een groot raam kunnen bewonderen. De hele kudde mag dinsdagmiddag naar buiten.

Manchester City biedt fans het meest

De kersverse kampioen van de Premier League, Manchester City, biedt fans het meeste waar voor hun geld, blijkt uit een onderzoek van ING Direct Value. De bank vergelijkt de prijzen van seizoenskaarten met hoe een club het doet in de competitie en het amusementsgehalte, uitgedrukt in het aantal doelpunten.

De fans van Queens Park Rangers zijn het slechtst af. Zij kregen voor de prijzen van hun seizoenskaarten gemiddeld te weinig punten. Eén na laatste is Liverpool, waar fans een hoge prijs moesten betalen voor een achtste plek, de Carling Cup en relatief weinig doelpunten.

Tweede en derde op de ranglijst van de bank zijn Wigan, dat degradatie wist te ontlopen, en West Bromwich Albion. Manchester United, tot de allerlaatste speeldag nog titelkandidaat, is vierde.

[Upd] 'Beursgang Formule 1 nabij'

Het lijkt erop dat de Formule 1 volgende maand een notering aan de beurs in Singapore kan gaan krijgen. Ingewijden melden dat de toezichthouders van het Aziatische land de Formula One Group toestemming hebben gegeven om een beursgang door te zetten.

CVC Capital Partners bezit ongeveer 70% van de aandelen in Delta Topco, het bedrijf dat de rechten in de Formule 1 bezit, en wil dit belang gaan verkleinen. De bedoeling is dat de beursgang CVC 2,5 miljard euro op zal gaan leveren, ongeveer het bedrag dat er in 2006 betaald is door de investeringsmaatschappij voor het gehele pakket.

Update 13.35 uur

Volgens Reuters heeft CVC haar belang in de Formule 1 nu al verkleind door een belang van ongeveer 20% voor 1,3 miljard euro te verkopen aan drie investeerders, waaronder BlackRock. De waarde van de sport zelf wordt geschat op 7 miljard euro. Onduidelijk is nog hoeveel procent van de aandelen van Delta Topco nog in bezit van CVC zijn.

Ex CoD-developers komen met Offensive Combat

Oud Activision-leden Chris Archer en Disty Welch komen binnenkort met de FPS Offensive Combat. De game wordt ontwikkeld door hun nieuwe ontwikkelstudio U4iA en zal speelbaar zijn in-browser. Verder zal de game zowel tablet- als mobiele ondersteuning krijgen.

De studio omschrijft de game als "the most competitive multiplayer action ever seen within a browser." Naast de onderstaande screenshots zijn er geen verdere details vrijgegeven.

offensive combat 1

offensive combat 2

Dopingcontrole voor tien Oranje-internationals

Het Nederlands elftal is maandag na de besloten training gecontroleerd op het gebruik van doping. Van tien spelers werd urine en bloed afgenomen.

Volgens De Telegraaf gaat het onder meer om Wilfred Bouma, Adam Maher, Maarten Stekelenburg, Siem de Jong, Luciano Narsingh, Vurnon Anita, Michel Vorm en Gregory van der Wiel.

Hoewel de dopingcontrole als een verrassing kwam, hadden de Oranje-internationals het bezoek van de controleurs een beetje kunnen verwachten. Voorafgaand aan ieder groot toernooi worden alle deelnemers een keer bezocht. Tijdens de voorbereiding op het WK twee jaar geleden in Seefeld was het ook raak voor de mannen van bondscoach Bert van Marwijk.

Nederland trainde besloten in aanloop naar de wedstrijd van vanavond tegen Bayern München. Na die wedstrijd volgend nog duels met Bulgarije, Slowakije en Noord-Ierland. Op zaterdag 9 juni trapt Nederland af op het EK tegen Denemarken.

Metal Gear Rising-beelden komen vóór E3

Hideo Kojima heeft op Twitter laten weten dat Kojima Productions vóór de E3 al beelden gaat laten zien van de E3-demo van Metal Gear Rising. Verder heeft hij ook nog twee foto's gemaakt van het titelscherm waarop Black Raiden te zien is.

In een andere tweet liet Kojima weten dat er ook een White Raiden is. Meer wilde hij er niet over vertellen, dat is namelijk 'een geheim'. Hieronder zijn de foto's te zien van het titelscherm.

Metal Gear Rising
Metal Gear Rising

'Geen GP van Frankrijk in 2013'

Het lijkt erop dat de Grand Prix van Frankijk in 2013 nog niet op de Formule 1-kalender terug zal gaan keren. De reden hiervoor is dat de nieuwe Franse minister van Sport, Valerie Fourneyron, de besprekingen op een lager pitje heeft gezet. Onder het vorige kabinet was er bijna een akkoord bereikt.

De wedstrijd zou moeten worden gehouden op Paul Ricard, maar de nieuwe regering lijkt de voorkeur te geven aan Magny-Cours, als de race al terugkeert op de kalender. "Er was een opmerkelijke versnelling in de terugkeer van de race. We willen de zaak transparant maken, helderheid over de financiële kosten hebben en duidelijkheid over het schijnbare gebrek aan aandacht van Formule 1-baas Bernie Ecclestone voor het milieu," zei Fourneyron tegen radiozender RMC.

"Er zijn grote problemen met de bereikbaarheid van Le Castellet (Paul Ricard) en daar moet meer dan tien minuten over gesproken worden. Wij zijn niet tegen de race, maar zijn er niet zeker van dat we volgend jaar alweer een race in Frankrijk zullen zien."

Details Sniper: Ghost Warrior 2 Limited Edition

Uitgever Easy Interactive heeft vandaag de details van zowel de Collector's Edition als de Limited Edition van Sniper: Ghost Warrior 2 vrijgegeven. Sniper: Ghost Warrior 2 is verkrijgbaar vanaf 21 augustus en beschikbaar voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

De Collector's Edition, welke 59.99 euro zal kosten, komt met de volgende extra's:

  • A steelbook copy of Sniper: Ghost Warrior 2
  • A ‘Sniper Tactics and History’ hardback book, developed in collaboration with military experts with combat experience
  • A lavish artbook with never before published illustrations of environments and characters from the game
  • An official soundtrack CD
  • The DSR-1 in-game sniper rifle for multiplayer modes
  • The Vintorez in-game sniper rifle – AKA the ‘Thread cutter’ – for use in multiplayer modes
  • Four exclusive multiplayer playable characters (Diaz, Medox, Marinov and Marine Team Leader)

De Limited Edition, tegen een prijs van 39.99 euro, komt met:

  • Housed in beautiful O-card packaging
  • The Vintorez in-game sniper rifle – AKA the ‘Thread cutter’ – for use in multiplayer modes
  • Anderson – game protagonist, ex delta-force sniper wearing an exclusive ghilie suit – as a playable character in multiplayer modes.


sniper ghost warrior 2

sniper ghost warrior 2

EVE Online: Inferno lancering gevierd met trailer

De zeventiende gratis uitbreiding voor de MMO EVE Online, Inferno, is vandaag gelanceerd en dit wordt gevierd met een trailer vol explosies. In deze uitbreiding zitten nieuwe wapens en modules, grafische verbeteringen en aanpassing aan de interface.

EVE Online: Inferno moet het spel toeganklijker maken voor nieuwe spelers. Factional Warfare is bijvoorbeeld geschikt voor beginners die PvP willen uitproberen. Een andere PvP-toevoeging is het War Declaration System. Hiermee kun je alle grote gevechten bijhouden en een bedrag bepalen die spelers moeten betalen als ze toch besluiten te vluchten voor je. Elke overwinning die je hebt behaald is terug te vinden in het nieuwe Kill Report.

Hieronder is de trailer voor EVE Online: Inferno te bekijken.

Pessimisme onder consument neemt weer toe

De Nederlandse consument is na een tijdelijke verbetering in april deze maand weer pessimistischer geworden. Vooral de stemming over het economische klimaat en het vertrouwen in de eigen financiële situatie liepen terug. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag.

De indicator voor het consumentenvertrouwen daalde met zes punten tot -38. Het vertrouwen is daarmee weer bijna terug op het lage niveau in de maand maart. De stemming over het economische klimaat daalde met acht punten tot -61.

Ook het vertrouwen in de toekomstige eigen financiële situatie daalde flink met tien punten tot -25. Niet eerder hadden hierin zo weinig fiducie. Daarnaast vonden consumenten het ook een minder gunstige periode om grote aankopen te doen. Over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden daalde de stemming amper.


Pessimisme onder consument neemt weer toe (Foto: Novum)

PVV wil kopstuk Sharia4Belgium weren

De PVV wil dat de woordvoerder van de radicaalislamitische beweging Sharia4Belgium de toegang tot Nederland wordt ontzegd. De 29-jarige Fouad Belkacem, ook bekend onder de naam Abu Imran, spreekt zaterdag op uitnodiging van de Nederlandse zusterorganisatie Sharia4Holland op de Global Shariah Conference in Amsterdam. PVV-Kamerlid Joram van Klaveren wil dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelen (VVD) hier een stokje voor steekt.

Belkacem werd eerder dit jaar veroordeeld wegens aanzetten tot haat tegen niet-moslims. Hij zit echter niet in de cel omdat hij niet op de zitting verscheen in de Antwerpse rechtbank en daarna niet is aangehouden om zijn straf uit te zitten.

De PVV vindt dat personen die zich keren tegen de democratie en oproepen tot geweld een gevaar vormen voor de democratische rechtsorde en Belkacem de toegang tot Nederland wordt ontzegd. Andere partijen hebben zich nog niet uitgesproken over de komst van de omstreden moslim.

Een Kamermeerderheid sprak zich in februari nog uit tegen de komst van de radicale moslimgeleerde Haitham al-Haddad. Hij kwam toch en nam onder meer deel aan een debat in De Balie in Amsterdam.

Doden bij treinbotsing India

Bij een botsing van een passagierstrein op een stilstaande goederentrein in het zuiden van India zijn dinsdag minstens 24 mensen om het leven gekomen. Zeker veertig mensen werden gewond naar ziekenhuizen gebracht. Tien van hen verkeren in kritieke toestand.

Het ongeluk voltrok zich op een station bij Penukonda, waar de goederentrein wachtte om de Hampi-exprestrein naar Bangalore te laten passeren. De machinist van de personentrein probeerde nog een noodstop te maken, maar kon de botsing niet meer vermijden, zei een bestuurder van het district Anantapur, in de deelstaat Andhra Pradesh.

Door de klap ontspoorden vier rijtuigen, waarvan er een vlam vatte. De zestien passagiers in dit rijtuig verbrandden allen levend.

De spoorwegautoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar de oorzaak van het ongeluk.


Doden bij treinbotsing India (Foto: Novum)

DSM investeert 100 miljoen in Nederlands onderzoek

DSM steekt in de komende twee jaar ongeveer honderd miljoen euro in onderzoek in Nederland. Dat maakte het chemie- en voedingsconcern dinsdag bekend.

De investeringen leveren in drie nieuwe onderzoeksfaciliteiten in Delft en Sittard-Geleen ongeveer zevenhonderd banen op. De laboratoria moeten in 2014 in gebruik worden genomen.

Volgens DSM doet het de investeringen precies op de gebieden die door de overheid als belangrijke topsectoren zijn aangewezen. "De investeringen hebben, vanwege de samenwerking met kennisinstellingen, overheden en andere bedrijven, een belangrijke impact op de versterking van de Nederlandse kenniseconomie", stelt DSM.

Ex-vrouw Charlie Sheen drooggelegd

Brooke Mueller mag een jaar lang geen druppel alcohol tot zich nemen. De 34-jarige ex-vrouw van Charlie Sheen kreeg de straf opgelegd door een rechter, naar aanleiding van haar arrestatie eind vorig jaar.

Mueller werd in december in de boeien geslagen voor drugsbezit en het mishandelen van een vrouw. In maart bekende ze schuld en maandag kreeg ze haar straf te horen. Ze kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar. Als ze aan alle eisen van de rechter voldoet, hoeft ze niet de cel in. Ze mag onder meer geen alcohol drinken. Er wordt regelmatig getest of ze zich aan de voorwaarden houdt.

Mueller en Sheen waren van 2008 tot en met 2011 met elkaar getrouwd. Ze kregen samen de tweeling Bob en Max.

Internationaal kinderpornonetwerk opgerold

Een groot internationaal kinderpornonetwerk is opgerold na een tip van de Nieuw-Zeelandse autoriteiten. Dat meldden overheidsfunctionarissen in Wellington dinsdag.

Het Nieuw-Zeelandse ministerie van Binnenlandse Zaken kwam het netwerk in 2010 op het spoor. Het alarmeerde vervolgens de internationale politieorganisatie Interpol en de Amerikaanse kinderbescherming.

In totaal zijn 55 mensen in 20 landen aangehouden. Daarnaast werden 12 misbruikte kinderen gered. De verdachten werden aangehouden in onder meer de Verenigde Staten, Australië, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Brazilië, Indonesië, Saudi-Arabië en Zuid-Afrika.

Internationaal kinderpornonetwerk opgerold
Internationaal kinderpornonetwerk opgerold (Foto: ANP)

Nog geen besluit over beroep Dodenherdenking

Burgemeester Henk Aalderink van de gemeente Bronckhorst heeft nog steeds niet besloten of hij in hoger beroep gaat tegen de uitspraak rond de omstreden dodenherdenking in Vorden. Dat laat een woordvoerder van de gemeente dinsdag weten.

De burgemeester wilde tijdens de herdenking ook stilstaan bij de graven van een aantal gesneuvelde Duitse militairen. Dit plan leidde tot ophef en Federatief Joods Nederland spande een kort geding aan tegen de gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt. De rechter verbood Aalderink en zijn ambtenaren om voor of tijdens de herdenking stil te staan bij de Duitse graven.

De rechter achtte het niet gepast om Duitse militairen te herdenken terwijl ook de slachtoffers van het Nazi-bewind herdacht werden. De gemeente heeft tot 4 juni de tijd om beroep aan te tekenen tegen de uitspraak.

Huurmoorduitzending Peter R. de Vries mag toch

Peter R. de Vries mag de beelden van de arrestatie van twee mannen die waren ingehuurd voor een moord toch uitzenden. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag in hoger beroep bepaald, meldt de misdaadverslaggever. De rechtbank stak eerder nog een stokje voor de uitzending over de verijdelde moord.

De twee mannen waren ingehuurd om een escortbaas te vermoorden en maakten video-opnames van het overleg met de opdrachtgever. Die wilden ze aan De Vries verkopen, maar ze werden na het gesprek aangehouden. De USB-stick met de beelden bleef achter bij De Vries die er een kopie van maakte.

De Vries is 'heel blij' met de uitspraak van het hof, laat hij weten op Twitter. "Als je dit niet meer mag uitzenden, kan je net zo goed stoppen." Het programma wordt zondag uitgezonden op SBS 6.

Woensdag rentree Cancellara

Wielrenner Fabian Cancellara zal morgen in de Ronde van Beieren zijn rentree in het wielerpeloton gaan maken. De Zwitser is hersteld van een gebroken sleutelbeen dat hij op 1 april in de Ronde van Vlaanderen bij een valpartij opgelopen had.

De renner van RadioShack-Nissan-Trek liet direct na zijn val al weten dat hij in Beieren terug wilde keren. In Zuid-Duitsland heeft de Zwitser onder meer Joost Posthuma als teamgenoot om zich heen. Voor Spartacus is nu de tijdrit bij de Olympische Spelen in Londen het hoofddoel voor dit jaar.

FOK!filmtips van de dag: The Constant Gardener

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Terwijl Arjen Robben het vanavond in de Allianz Arena opnieuw tegen Bayern München mag opnemen heeft FOK!film vandaag voor jou weer een paar films geselecteerd. Vanavond om 20:30 is de FOK!filmtip van de dag te zien. The Constant Gardener is vanavond onze keuze. Deze mooie film speelt in een afgelegen gebied in Noord Kenia waar het verminkte lichaam van de jonge Britse Tessa Quayle (een rol van Rachel Weisz) gevonden wordt. Degene met wie ze reist, een arts uit de regio, is in geen veld of wegen te bekennen en men denkt al snel aan overspel. De echtgenoot van Tessa gelooft dit niet en zet alles op alles om de waarheid achter de moord op zijn vrouw te achterhalen. Zijn zoektocht wordt een ware 'odyssee' waarbij hij zijn eigen leven meerdere malen op het spel zet. Langzaam maar zeker komt de waarheid naar voren en blijkt dat zijn vrouw en hijzelf spinnen waren in een web van intriges en samenzweringen.

Later op de avond is op Nederland 2 de film It Might Get Loud te zien. In deze muziekfilm zet regisseur Davis Guggenheim drie virtuoze gitaristen bij elkaar om de magie van de elektrische gitaar te onderzoeken. Jimmy Page van Led Zeppelin, The Edge van U2 en Jack White van The White Stripes zijn de uitverkorenen.

Veel kijkplezier!

[EK] Schreuder naar halve finale 100 vrij

Hinkelien Schreuder heeft op het EK zwemmen in het Hongaarse Debrecen de halve finale bereikt op de 100 meter vrije slag. De 28-jarige Nederlandse plaatste zich als vijftiende met een tijd van 55,85 seconden. De Duitse Britta Steffen noteerde in 54,65 de snelste tijd, voor de Zweedse Sarah Sjöström (54,68).

Schreuder komt later op dinsdag in actie in de halve eindstrijd. De finale van het koningsnummer staat woensdagavond op het programma. Schreuder slaagde er op de openingsdag niet in zich te kwalificeren voor de eindstrijd op de 50 meter vlinder. Ze is de enige Nederlandse olympiër die van de partij is in Hongarije.

Heracles test topscorer Topklasse

Heracles Almelo heeft deze week de topscorer van de Topklasse zondag op proef. De 23-jarige Remon van Bochoven van Haaglandia gaat de komende dagen meetrainen bij de eredivisionist. Van Bochoven maakte dit seizoen 25 doelpunten in 26 competitiewedstrijden voor zijn club.

Naast Van Bochoven krijgen ook Mark de Loor (Volendam) en Brandley Kuwas (KFC) de kans zich bij Heracles in de kijker te spelen. Het trio werkte vorige week met succes een testwedstrijd af en werd daarom opnieuw uitgenodigd door de Heraclieden.

OESO wil euro-obligaties om crisis in te dammen

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) roept de eurolanden op gezamenlijke staatsobligaties uit te geven. Dat moet uitmonden in een bredere uitgifte van euro-obligaties.

Ook moeten de noordelijke eurolanden hun politiek van loonmatiging loslaten en de consumentenvraag aanzwengelen. Dat zegt de chefeconoom van de OESO, de Italiaan Pier Carlo Padoan dinsdag in het voorwoord van het halfjaarlijkse rapport van de organisatie over de economische ontwikkeling in de lidstaten

De euro-obligaties moeten de druk op de overheidsfinanciën van de Zuid-Europese landen verlichten. Ook moeten ze de herkapitalisatie van banken in met name Spanje mogelijk maken.

Padoan vindt ook dat de Noord-Europese eurolanden hun politiek van loonmatiging moeten loslaten en de consumentenvraag moeten aanzwengelen. Dat zou ertoe leiden dat hun handelsoverschotten afnemen, en daarnaast de bezuinigingen in de zuidelijke tekortlanden minder pijnlijk maken.

Op een ander punt komt de OESO de zuidelijke eurolanden niet tegemoet. De organisatie ziet namelijk weinig ruimte voor overheidsinvesteringen om de groei te stimuleren, zoals onder andere door de nieuwe Franse president François Hollande wordt bepleit.

De OESO verwacht dat de eurozone dit jaar met 0,1 procent krimpt, waar het een halfjaar geleden nog een groei van 0,2 procent verwachtte. De eurolanden kunnen volgens de organisatie het vertrouwen in de economie alleen herstellen door op korte termijn structurele hervormingen door te voeren.

Oude ambtenaar zorgt voor problemen bij overheid

Ondanks de bezuinigingen krijgt de overheid in de toekomst te maken met een tekort aan ambtenaren. Daarvoor waarschuwt de Algemene Rekenkamer dinsdag. Reden is dat het aantal oudere werknemers dat met pensioen gaat niet genoeg wordt gecompenseerd met de instroom van jongeren.

Vooral de leeftijdsopbouw van het personeelsbestand van de rijksoverheid baart de Rekenkamer zorgen. Door de bezuinigingen staan jongere werknemers eerder op straat dan hun oudere collega's. Daardoor zal de gemiddelde leeftijd van de ambtenaren stijgen. Tussen 2005 en 2011 steeg de gemiddelde leeftijd van 42,5 naar 45,7 jaar.

Een ander probleem is dat de eisen die gesteld worden voor een vrijkomende functie niet altijd overeenkomen met het aanbod. Zo kan er een tekort ontstaan terwijl er wel genoeg mensen solliciteren. De Algemene Rekenkamer adviseert de ministeries om meer samen te gaan werken om zo jonge talenten te kunnen behouden.

Minister Liesbeth Spies (CDA) is als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de coördinatie van het personeelsbeleid bij de rijksoverheid. Zij onderschrijft in een reactie de aanbeveling. Ze zegt wel dat er verschillen zijn tussen ministeries waardoor het onmogelijk is om personeelsplanning centraal aan te sturen.

Bomaanslag op restaurant in Damascus

Een bomaanslag op een restaurant in Damascus heeft maandagavond aan zeker vijf mensen het leven gekost. Dit heeft zowel het Syrische staatspersbureau SANA als het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten dinsdag gemeld.

Het getroffen restaurant ligt in de wijk Qaboun. In deze wijk is sinds het begin van de opstand tegen president Bashar Assad in maart 2011 met enige regelmaat geprotesteerd tegen het regime.

Hoewel in de Syrische hoofdstad uiterst scherpe veiligheidsmaatregelen van kracht zijn, is er de laatste tijd een ware golf van aanslagen geweest.

NMa: PostNL maakte geen misbruik van positie

PostNL heeft geen misbruik gemaakt van zijn sterke positie op de postmarkt. Dat concludeert de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) na onderzoek. Wel moet er volgens de kartelwaakhond iets gebeuren om concurrentie op de postmarkt eerlijker te laten verlopen.

Postbezorger Sandd diende een klacht in bij de NMa omdat dat bedrijf vindt dat er in 2009 oneerlijk geconcurreerd werd. Een dochteronderneming van PostNL, Netwerk VSP, zou gebruikmaken van het netwerk van PostNL zonder daarvoor een eerlijke prijs te betalen. De NMa heeft hiervoor geen aanwijzingen gevonden.

NMa constateert wel dat de postmarkt niet eerlijk is. Dat komt doordat PostNL eerder een staatsbedrijf was en daarom een groot netwerk heeft. Hierdoor kan het goedkoop post verspreiden. PostNL moet het netwerk aanhouden omdat het bedrijf vanuit de overheid verplicht zes dagen per week post moet bezorgen. De NMa vindt dat daardoor geen eerlijke concurrentie mogelijk is, maar zegt hier niets aan te kunnen doen.

Staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) is op de hoogte van het probleem. Hij bekijkt of met aanvullende wetgeving de concurrentie op de postmarkt soepeler kan laten verlopen. Eerder wees de NMa al op problemen in de postmarkt maar de situatie is sindsdien niet verbeterd.


NMa: PostNL maakte geen misbruik van positie (Foto: Novum)

Ministers testen gevolgen beleid te weinig

De Nederlandse regering laat bij de helft van de uitgaven ten behoeve van een maatschappelijk doel niet toetsen of dit doel ook echt is bereikt. Hierdoor bestaat het risico dat ineffectief beleid doorloopt zonder dat hieraan iets wordt gedaan, schrijft de Algemene Rekenkamer dinsdag. "Publieke middelen worden dan niet goed besteed."

In 2010 werd door het rijk 111 miljard euro uitgegeven aan maatschappelijke doelen zoals het terugbrengen van recidive onder jonge criminelen en het terugdringen van werkloosheid. Uit het onderzoek van de rekenkamer blijkt dat bij slechts zestig miljard euro is onderzocht of het beleid succesvol is geweest.

Bij de resterende 51 miljard houden de ministers zich niet aan de wettelijke verplichting tot toetsing. Ook krijgt de Tweede Kamer vrijwel geen uitleg waarom beleidsevaluaties niet worden uitgevoerd, schrijft de financiële waakhond van de overheid.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) wijst er in een reactie namens alle ministers op dat evaluaties niet altijd mogelijk zijn. Hij is het wel eens met de rekenkamer dat een beter inzicht in beleid en een betere informatievoorziening aan de Kamer wenselijk zijn.

Oud-directeur schouwburg Nijmegen de cel in

De oud-directeur van de Nijmeegse schouwburg moet de cel in voor gesjoemel bij het sluiten van een deal met een cateraar. De rechtbank in Arnhem legde de 65-jarige Albert K. dinsdag een gevangenisstraf van zes maanden op, waarvan de helft voorwaardelijk.

De rechtbank acht bewezen dat de K. de cateraar gevraagd heeft ruim tienduizend euro aan hem persoonlijk over te maken voor contractverlenging. De cateraar was het bedrag volgens het hof niet echt verschuldigd. De directeur maakte volgens de rechtbank misbruik van zijn positie.

Het Openbaar Ministerie had naast een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van een halfjaar ook een boete van 25 duizend euro geëist. De rechtbank zag geen aanleiding om een boete op te leggen, omdat het aan aantoonbaar financieel voordeel ontbrak. De celstraf pakte lager uit vanwege de leeftijd van de man en omdat de zaak zes jaar geleden speelde.

De verdachte stapte in april 2009 op bij de schouwburg nadat bleek dat hij zijn cv had vervalst. Zo vermeldde hij dat hij piloot voor de KLM, wethouder in Rotterdam en topvolleyballer was geweest. Ook lag K. al eens onder vuur vanwege zijn hoge salaris.

Kopten krijgen levenslang, moslims vrijgesproken

Een Egyptische rechtbank heeft maandag twaalf christenen tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld voor hun aandeel in bloedige sektarische onlusten vorig jaar in de provincie Minya. Acht moslims werden vrijgesproken.

De staatsveiligheidsrechtbank verklaarde de christelijke verdachten schuldig aan opruiing, verboden wapenbezit en het doodschieten van twee moslims.

De spanningen tussen christenen en moslims in Minya, 220 kilometer ten zuiden van Caïro, kwamen vorig jaar tot uitbarsting toen de chauffeur van een minibus, een moslim, zijn woedde uitte over een verkeersdrempel voor de villa van een welgestelde christen, waarbij het tot een handgemeen kwam met bewakers van de villa.

De man trommelde in Abu Qurqas dorpsgenoten op, die zich vervolgens verzamelden voor het kantoor van een ultraconservatieve islamistische groep. Volgens onderzoeker Ishak Ibrahim voelden christelijke buurtbewoners zich bedreigd en openden zij vanaf hun daken het vuur op de menigte, waardoor twee moslims omkwamen en twee gewond raakten.

Het incident in april 2011 leidde tot dagenlange onlusten, waarbij tientallen woningen en winkels van christenen in brand werden gestoken.

De acht moslims die in dezelfde zaak terechtstonden waren aangeklaagd wegens verboden wapenbezit en brandstichting. "Het feit dat de moslims zijn vrijgesproken, betekent dat het onderzoek van het openbaar ministerie van begin af aan gebrekkig en oneerlijk was, omdat er volop bewijs was dat deze mannen christelijke eigendommen in brand hebben gestoken", zei Ibrahim.

Tegen uitspraken van een staatsveiligheidsrechtbank is geen beroep mogelijk. De regerende militaire raad is de enige instantie die om een nieuw proces kan vragen.

Christenen vormen ongeveer tien procent van de bevolking van Egypte. Zij zeggen dat politie en justitie bij discriminatie of geweld tegen christenen een oogje toeknijpen. Sommigen vrezen dat hun rechten door de opkomst van islamisten na de val van president Hosni Mubarak nog verder zullen worden aangetast.

"Van der Wiel na EK naar andere club"

Gregory van der Wiel zal na deze zomer hoogstwaarschijnlijk Ajax verruilen voor een buitenlandse club. Welke club dat is zal volgens zijn zaakwaarnemer Hakim Slimani pas na het EK duidelijk worden. Wel bekend is dat het geen Valencia zal worden.

"Bij Greg gaat het niet om geld, maar om gevoel. Na het WK was er twee jaar geleden al veel interesse. Maar we hadden steeds het idee: dit is niet de ideale match op het ideale moment. Hij was nog niet klaar bij Ajax. Nu heeft hij twee titels. Is hij echt rijp. Bovendien komt het EK eraan, een ideaal podium. Daarna gaan we pas verder kijken", zei Slimani tegen NUsport.

Van der Wiel werd onlangs gelinkt aan Real Madrid. "Real, dat is de top van de top en Greg wil naar de top. Je hebt een top tien van clubs in Europa, een aantal daarvan heeft interesse. Maar wie dat exact zijn en hoe het ervoor staat, mag ik je niet vertellen. Wij denken dat Ajax gaat meedenken, zeker naarmate de tijd vordert. Met Valencia was hij al persoonlijk rond, maar de onderhandelingen tussen de clubs liepen niet lekker, dus dan doe je een stapje terug. Geloof mij, de band met Ajax is en blijft prima."

De verdediger zelf wil voorlopig niet over een transfer praten. "Het WK ging goed, maar ik kan nog beter. Ik weet dat ik het in me heb en ben nu fitter. Daarnaast wil ik gewoon het EK winnen."

Windows Mobile Marketplace sluit vandaag

Microsoft gaat vandaag de Windows Mobile Marketplace sluiten wat betekent dat je geen apps en games meer kunt installeren of updaten, tenzij ze direct door de developer aangeboden worden op hun eigen site.

Iedereen die nog een telefoon heeft die draait op Windows Mobile, zoals een HTC HD2, wordt aangeraden om nog snel even zijn huidige apps en games te updaten of nog snel even die ene app te downloaden. Vanaf morgen kan het namelijk niet meer.

Windows Mobile is de voorloper van Windows Phone, het besturingssysteem dat een compleet nieuw uiterlijk kreeg en draait op telefoons als de Nokia Lumia-serie.

Valse schadeclaims door treinongeluk Amsterdam

De NS heeft na het treinongeluk in Amsterdam eind april valse schadeclaims ontvangen. Zo claimde een reiziger een Stradivariusviool en beweerde een ander dat ze door het ongeluk een belangrijke modellenwedstrijd had gemist. De iPad was het meest geclaimde voorwerp, meldt een woordvoerder.

Degenen die daadwerkelijk in de trein zaten hoeven zich geen zorgen te maken."We hebben de slachtoffers allemaal gewoon uitbetaald", licht de zegsman toe. Bij twijfelgevallen, dus niet de overduidelijke sjoemelaars, wordt 'zonder meer' uitbetaald.

Hoeveel valse claims er precies zijn ingediend wil de woordvoerder niet zeggen.

Nederland in de bres voor homo's in Kiev

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) betreurt het dat de Gay Pride in de Oekraïense hoofdstad Kiev zondag is afgelast. Het evenement ging niet door omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd door de aanwezigheid van anti-homogroeperingen. De bewindsman gaat de homorechten binnenkort in Kiev aankaarten.

"De dreiging die uitging van anti-homodemonstranten past in een klimaat waarin Oekraïne wetgeving voorbereidt die mogelijk discriminerend is voor homo's", zegt de demissionair minister dinsdag in een reactie. De Nederlandse ambassade steunde het programma van de parade financieel.

Nederland gaat homorechten aan de orde stellen bij het overleg van de Europese Unie en Oekraïne over de rechtsstaat, eind deze maand in Kiev. "De Oekraïense autoriteiten moeten duidelijkheid verschaffen over maatregelen die genomen worden om homorechten te waarborgen, met inbegrip van het recht op demonstratie."

Dragon-capsule gelanceerd

Space Exploration Technologies, kortweg SpaceX, heeft dinsdag de Dragon-capsule met vracht voor het Internationale Ruimtestation (ISS) gelanceerd. In het weekeinde werd de lancering nog uitgesteld wegens motorproblemen. De Dragon is de eerste particuliere ruimtecapsule die naar het ISS vertrekt.

De lancering geschiedde vanaf Cape Canaveral, in de Amerikaanse staat Florida. De Dragon werd met een Falcon- raket de ruimte ingestuurd. NASA stuurt met de testvlucht kleding, voedsel, computers en wetenschappelijke apparatuur naar het ISS.

SpaceX heeft eerder al met succes de Falcon en Dragon gelanceerd, maar voor een koppeling met het ISS is een hogere mate van precisie nodig. NASA heeft het programma met de spaceshuttle beëindigd en heeft zich gewend tot commerciële bedrijven voor de bevoorrading van het ISS. Ook moeten deze bedrijven in de toekomst astronauten naar het ISS vervoeren.


Dragon-capsule gelanceerd (Foto: Novum)

Haase naar hoogste notering ooit

Robin Haase heeft zijn hoogste positie op de wereldranglijst behaald. Ondanks zijn vroege uitschakeling in het toernooi van Rome steeg de Hagenaar van de veertigste naar de 39e plaats. Door zijn winst in de Italiaanse hoofdstad stootte Rafael Nadal Roger Federer van de tweede plaats.

Novak Djokovic, verliezend finalist in Rome, blijft de ATP-ranglijst aanvoeren. De Serviër staat al sinds juli geklasseerd als nummer een van de wereld. Na Djokovic, Nadal en Federer staan de Schot Andy Murray en Jo-Wilfried Tsonga uit Frankrijk als vierde en vijfde geklasseerd.

Na Haase is Igor Sijsling de best geklasseerde Nederlander. De Amsterdammer steeg drie plaatsen en staat 122e. Thomas Schoorel verruilde de 166e voor de 165 positie.

Volendam-spits Tuyp wil nieuwe stap maken

Jack Tuyp wil komende zomer het liefst vertrekken bij FC Volendam. De topscorer van de Jupiler League wil een nieuw avontuur aangaan. "Ik ben 28 en wil nog wel eens een mooie stap maken, naar de Eredivisie of naar het buitenland", zegt Tuyp, die nog een contract heeft tot medio volgend jaar.

De aanvaller, die vier jaar geleden al eens topscorer was van de Eerste Divisie, maakte dit seizoen twintig doelpunten in 29 wedstrijden voor Volendam. Hij speelt sinds 2002 bij de Noord-Hollanders, al was hij tussendoor nog wel een seizoen actief bij FC Groningen.

"Ik voel me goed en ben topfit. Als ik Volendam moet verlaten, is dat niet erg. Mijn huis blijft wel staan en ik kom er zeker terug", laat Tuyp dinsdag weten op de website van zijn belangenbehartiger. Volendam kwam dit seizoen niet verder dan twaalfde plaats en liep daardoor de play-offs mis.

Bird Mania ook naar mobiele telefoons

De 3DS eShop-game Bird Mania 3D die vorige week donderdag is verschenen gaat ook naar mobiele telefoons binnenkort. Katarzyna Stepien, Senior Sales & Marketing Manager van Teyon, de makers van de game, heeft dit tegenover FOK!games bevestigd.

Bird Mania verschijnt in ieder geval voor Android, de andere platformen werden niet specifiek genoemd. Op de vraag of de game ook op smartphones zou uitkomen antwoordde ze: "Yes, we plan to bring the game to mobile and Android platforms." Helaas bleef het bij deze info en weten we niet wanneer de game op je telefoon te spelen zal zijn.

Aanstaande donderdag verschijnt een review van Bird Mania 3D voor 3DS op FOK!games.

Evenement: William Seen's Transport Music

Afgelopen zaterdag vond de langverwachte cd-presentatie van het debuutalbum van William Seen's Transport Music plaats in Poppodium Romein in Leeuwarden. De groep begon aan de opnames voor Can I Sit Here And Absorb tussen 2005 en 2008 maar het zou daarna nog vier jaar duren voordat de twaalf nummers aan een glimmend schijfje werden toevertrouwd. Afgelopen zaterdag werden de nummers voor het eerst aan het toegestroomde publiek gepresenteert.

Williams klaar voor GP van Monaco

Het Formule 1-team Williams is klaar voor de Grand Prix van Monaco, zo meldt Engineering-directeur Mark Gillan. De Britse renstal zegevierde in de afgelopen race in Spanje met Pastor Maldonado, maar zag anderhalf uur na de race de pitbox uitbranden, waardoor onder meer veel IT-apparatuur verloren ging.

Veel teams boden hierop hun hulp aan en zetten zich in om Williams aan de start te laten verschijnen in Monaco. "De voorbereidingen van het team zijn wat belemmerd door de garagebrand van vorige week zondag, maar de impact van de brand is wat verzacht door wat kan worden omschreven als een tomeloze inzet van de fabriek en onze leveranciers om zowel de beschadigde apparatuur als de auto-onderdelen te vervangen," zei Gillan.

"We willen de teams bedanken voor het genereuze aanbod om hulp te verlenen, wat benadrukt dat er een uitmuntende vorm van sportiviteit in de Formule 1 bestaat en er een hoog niveau van kameraadschap in de pitsstraat bestaat."

John voorlopig niet naar Benfica

FC Twente laat aanvaller Ola John voorlopig nog niet naar Benfica vertrekken. De reden hiervoor is dat de onderhandelingen tussen beide clubs voorlopig stuk zijn gelopen. De speler brak dit jaar door in de Eredivisie met in 33 duels acht goals en vijftien assists.

De bedoeling was dat 20-jarige John morgen samen met zijn zaakwaarnemers naar Lissabon af zou reizen om persoonlijk rond te komen met de Portugese club en om daarna gepresenteerd te worden. Dit is op dit moment van de baan, omdat FC Twente vijftien miljoen euro van Benfica verlangt, terwijl de Portugezen niet verder willen gaan dan acht miljoen, wat via bonussen op kan lopen naar tien miljoen euro.

Kamer tegen aanpassing hypotheekgarantiefonds

Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen de plannen om de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) alleen nog te laten gelden voor starters. Dat blijkt uit een rondgang van het Financieele Dagblad langs de politieke partijen. Volgens de krant stemmen VVD, CDA en PvdA tegen de plannen van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen.

De directeur van de stichting die de NHG beheert, Karel Schiffer, opperde maandag om de regels strenger te maken zodat minder potentiële huiseigenaren in aanmerking komen voor de garantie. De garantie moet in het voorstel vooral starters op de huizenmarkt in staat stellen een huis te kopen.

Volgens de PvdA is de timing van het voorstel slecht, omdat de huizenmarkt door de huidige crisis al in het slop zit. De VVD vreest dat door het voorstel de doorstroom op de huizenmarkt nog verder stokken. Het CDA wil op termijn wel naar het voorstel kijken, maar wil eerst dat de huizenmarkt weer vlot wordt getrokken. Alle drie de partijen wijzen erop dat de hoogte van het garantiebedrag de komende jaren al wordt teruggeschroefd naar 265 duizend euro.

In het systeem van de NHG wordt momenteel bij de aankoop van een huis een hypotheekgarantie tot maximaal 350 duizend euro verleend. Hierdoor blijft bij een eventuele gedwongen verkoop de huiseigenaar niet met een restschuld zitten. Ook voor de banken is het risico minder. Het risico komt echter bij de staat te liggen.

De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën waarschuwden recent voor de hoge risico's van deze staatsgarantie. Bij zeventig procent van de nieuw afgesloten hypotheken wordt momenteel een NHG afgegeven. Uit het vorige week gepubliceerde financieel jaarverslag van de rijksoverheid blijkt dat de staat vorig jaar voor ruim 136 miljard euro voor het fonds garant stond, een stijging van ongeveer tien miljard ten opzichte van 2010.

Deetman roept vrouwelijke misbruikslachtoffers op

De commissie-Deetman roept vrouwelijke slachtoffers van seksueel misbruik en geweld binnen de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) op zich te melden. Nadat de commissie eerder seksueel misbruik van minderjarige mannen en vrouwen in de kerk onderzocht, richt het vervolgonderzoek zich specifiek op minderjarige vrouwen die tussen 1945 en nu misbruikt werden door geestelijken.

De commissie wil graag vrouwelijke slachtoffers spreken om tot een algemeen beeld en nadere analyse van het misbruik en geweld in de RKK te komen, meldt de commissie op haar website. In het eerste onderzoek bleef deze groep onderbelicht, oordeelde de Tweede Kamer eerder. De Bisschoppenconferentie en Konferentie Nederlandse Religieuzen hebben toegezegd hun medewerking te verlenen aan dit tweede onderzoek.

De commissie benadrukt dat het niet gaat om strafrechtelijk onderzoek naar individuele gevallen. Vrouwen die seksueel, lichamelijk of geestelijk misbruikt werden binnen de kerk, kunnen hier tot 1 juli melding van maken.

De onderzoekscommissie deed van midden 2010 tot december vorig jaar onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen in de RKK van 1945 tot 2010. Uit het eindrapport bleek onder meer dat tussen 1945 en 1981 tussen de tien- en twintigduizend kinderen zijn misbruikt in katholieke instellingen. Het misbruik was bekend binnen de ordes en bisdommen.

Voorzitter van de commissie oud-minister Wim Deetman lag na afloop van het onderzoek onder vuur omdat hij gevoelige informatie uit het onderzoek zou hebben weggelaten. Deetman ontkende dat. Na een hoorzitting over de kwestie in april bleek de Tweede Kamer toch het vertrouwen in Deetman niet te hebben verloren.


Deetman roept vrouwelijke misbruikslachtoffers op (Foto: Novum)

Man overleeft sprong in Niagara-watervallen

Een man heeft maandag een val van 55 meter van de Niagara-watervallen aan de Amerikaans-Canadese grens overleefd. Hij klom volgens ooggetuigen over een reling en sprong klaarblijkelijk opzettelijk het water bij de Horseshoe Falls in. Zwaargewond kwam hij onder aan de watervallen weer boven water, waarna hij op eigen kracht de oever wist te bereiken.

Hulpverleners waren twee uur bezig om de man te bereiken en weer naar boven te takelen. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht, waar gebroken ribben en een ingeklapte long werden geconstateerd.

De naam van de man is niet bekendgemaakt. Volgens de autoriteiten betrof het waarschijnlijk een poging tot zelfdoding. Het is pas de derde keer dat iemand een val in de Niagara-watervallen zonder hulpmiddelen heeft overleefd.


Man overleeft sprong in Niagara-watervallen (Foto: Novum)

[NBA] Finalist Thunder schakelt Lakers uit

Oklahoma City Thunder heeft de finale van de Western Conference in de NBA bereikt. De basketballers uit Oklahoma wonnen maandag met 106-90 van Los Angeles Lakers en brachten daarmee de eindstand in de best-of-sevenserie op 4-1. Met 28 punten speelde Russell Westbrook een belangrijke rol bij de thuisploeg.

Kobe Bryant maakte liefst 42 punten voor de Lakers, maar kon een nederlaag desondanks niet voorkomen. Oklahoma treft in de Conference-finale van het westen San Antonio Spurs, dat zondag Los Angeles Clippers uitschakelde. De eerste wedstrijd is zondag.

Boston Celtics nam in de halve finale van de play-offs in de Eastern Conference een voorsprong op Philadelphia 76ers. De thuisploeg was met 101-85 te sterk en leidt nu met 3-2 in de serie. Brandon Bass was met 27 punten topscorer bij Boston.


Finalist Thunder schakelt Lakers uit (Foto: Novum)

Doden en zwaargewonden bij ongeval Drenthe

Bij een ongeluk op de N48 in Drenthe zijn dinsdagochtend twee mensen om het leven gekomen. Drie anderen raakten zwaargewond en zijn naar een ziekenhuis gebracht, meldt een woordvoerder van de politie.

Op de provinciale weg botsten kort voor 06.00 uur bij Zuidwolde twee auto's frontaal op elkaar. Een voertuig met drie inzittenden was door nog onbekende oorzaak op de verkeerde weghelft terechtgekomen. Twee inzittenden van deze auto kwamen om het leven, de andere raakte zwaargewond. De twee mensen in de andere auto zijn volgens de zegsvrouw waarschijnlijk eveneens ernstig gewond.

De weg is in beide richtingen afgesloten. Verkeer wordt omgeleid.

Senaat VS verscherpt sancties Iran

De Amerikaanse Senaat heeft maandag ingestemd met strenge nieuwe strafmaatregelen tegen Iran om de nucleaire ambities van de regering in Teheran te dwarsbomen. Mikpunt van de sancties zijn de Iraanse Revolutionaire Garde en bedrijven die zaken doen met Iran.

Op Amerikaanse beurzen genoteerde bedrijven worden verplicht alle transacties met Iran te melden bij de beurswaakhond, de Securities and Exchange Commission. Personen en bedrijven die Iran van middelen voorzien waarmee het regime tegen eigen burgers kan optreden, zoals traangas, rubberkogels en bewakingsapparatuur, kunnen te maken krijgen met beslaglegging en onthouding van visa.

Het Huis van Afgevaardigden stemde in december met soortgelijke maatregelen in.

De Verenigde Staten en vijf andere landen praten woensdag in Bagdad met Iran over het Iraanse atoomprogramma. Teheran zegt dat dit uitsluitend vreedzame doeleinden dient, maar de VS en hun bondgenoten vermoeden dat Iran heimelijk werkt aan kernwapens.

Willems: "Gaat een stuk sneller dan bij PSV"

Jetro Willems start vanavond mogelijk in de basis bij het Nederlands elftal in de wedstrijd tegen Bayern München. De jonge linksback geniet bij Oranje.

Door de blessure van Erik Pieters kwam Willems afgelopen seizoen in beeld als linksback bij PSV. Hij toonde zich een meer dan waardige vervanger. Nu Pieters niet mee naar het EK kan heeft bondscoach Bert van Marwijk hem bij de selectie van Oranje gehouden. Willems maakt zelfs een goede kans om mee af te reizen naar het EK.

"Ik ben hier aan het genieten", zegt Willems in gesprek met De Telegraaf. De PSV-verdediger kan vanavond tegen Bayern München zijn debuut maken in het shirt van Oranje.

"Het gaat hier een stuk sneller dan bij PSV of tijdens de stage in Hoenderloo", vervolgt Willems, die hoge eisen aan zichzelf stelt. "Ik denk dat de bondscoach er net als ik op rekent dat ik me snel aanpas. Anders had hij me niet meegenomen."

'Ajax en Tottenham nog niet akkoord'

Ajax en Tottenham Hotspur hebben nog geen akkoord bereikt over Jan Vertonghen. Vraag en aanbod liggen voorlopig nog te ver uit elkaar.

Voorzitter Daniel Levy bracht maandag een bezoek aan Amsterdam om te onderhandelen met Ajax. Hij kwam om 10:00 uur aan op Schiphol, waarna hij door reisde naar de ArenA. Daar ontmoette hij de directeuren Jeroen Slop en Henri van der Aat. De twee partijen spraken lang over de transfersom, meldt De Telegraaf.

Zo werd er gesproken over constructies om tot een akkoord over de afkoopsom te komen. De twee partijen zijn er nog niet uit, maar volgens de ochtendkrant is Levy hoopvol teruggekeerd naar Londen.

Het contract van Vertonghen loopt nog een jaar door. De Belgische aanvoerder van de Amsterdammers sprak eerder al de wens uit om Ajax te verlaten voor de Spurs. Toen Ajax al kampioen was en een snoepreisje naar Barcelona had verdiend, verliet Vertonghen Barcelona eerder om een bezoek te brengen aan Tottenham.

Obama zeer bezorgd over Al-Qaida in Jemen

De Amerikaanse president Barack Obama is zeer bezorgd over het terrorisme en extremisme van Al-Qaida in Jemen. Hij zei maandag in Chicago dat de situatie in Jemen buitenlandse terroristen aantrekt die voorheen naar het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan zouden gaan.

Bij een zelfmoordaanslag in de Jemenitische hoofdstad Sanaa kwamen maandag 96 militairen om het leven. De Jemenitische tak van Al-Qaida eiste de verantwoordelijkheid op.

Obama zei dat Jemen ondanks de door de Verenigde Staten gesteunde politieke vooruitgang een arm en instabiel land is, dat door extremisme van binnen en buiten zijn grenzen wordt bedreigd.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de aanslag in Sanaa maandag 'in de krachtigste bewoordingen' veroordeeld. In een verklaring zei de raad dat terroristische aanslagen altijd 'misdadig en niet te rechtvaardigen' zijn. Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de aanslag veroordeeld.

ChristenUnie stemt niet in met permanent noodfonds

De ChristenUnie stemt niet in met het permanente noodfonds voor de euro ESM. De partij kan niet akkoord gaan met het overmaken van veertig miljard euro aan gemeenschapsgeld zonder dat het parlement greep heeft op de wijze waarop dat geld wordt uitgegeven. Dat zei fractievoorzitter Arie Slob dinsdag tegen de NOS.

Slob is niet tegen een noodfonds, maar vindt het verdrag zoals het er nu ligt 'onverantwoord'. "Het is goed dat er een noodfonds is, want je zult op een gegeven moment moeten kunnen optreden. Maar het kan niet zo zijn dat van een land wordt gevraagd veertig miljard euro in een noodfonds te stoppen zonder dat het land over de besteding mee mag praten."

De partij vindt dat demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) terug moet naar de onderhandelingstafel in Brussel.

Ook de PVV is fel tegen de Nederlandse deelname aan het ESM. PVV-leider Geert Wilders wil die zelfs via een kort geding tegenhouden. Hij wil via de rechter afdwingen dat pas na de verkiezingen op 12 september wordt gestemd over het noodfonds. Wilders vindt dat de kiezer zich moet kunnen uitspreken over het besluit.

Het ESM is de opvolger van het tijdelijke noodfonds EFSF. In het permanente fonds wordt zevenhonderd miljard euro gestort, waarvan Nederland veertig miljard bijdraagt. De Tweede Kamer debatteert dinsdag over het onderwerp.

Leider Sharia4Belgium spreekt in Amsterdam

De leider van de radicaal-islamitische beweging Sharia4Belgium komt dit weekeinde naar Nederland. De Vlaamse Abu Imran spreekt zaterdag op uitnodiging van Sharia4Holland op de Global Shariah Conference in Amsterdam, staat op de website van Sharia4Holland.

De excentrieke leider van de beweging werd begin dit jaar nog tot twee jaar cel veroordeeld voor het oproepen tot haat en geweld. Hij loopt echter nog steeds vrij rond omdat hij niet op de zitting verscheen en daarna ook niet is aangehouden om zijn straf uit te zitten.

De gemeente Amsterdam zegt de conferentie niet te kunnen verbieden en houdt met de politie de vinger aan de pols. Een woordvoerder zegt in De Telegraaf echter dat het niet bekend is waar de conferentie precies wordt gehouden. "We willen een beeld krijgen van wat we moeten verwachten en of we problemen kunnen krijgen met de openbare orde." Het is de gemeente echter nog niet gelukt contact te krijgen met de radicale moslimorganisatie.

Eind vorig jaar verstoorden aanhangers van de beweging nog een bijeenkomst over modernisering van de islam in het Amsterdamse debatcentrum De Balie.

Bungie-Activision contract onthult nieuwe Xbox 360-titel

Het 27 bladzijden tellende contract tussen Bungie en Activision wijst op een nog aan te kondigen serie van vier spellen met de codenaam Destiny. Het eerste spel staat in de planning voor een release in 2013, met om het jaar een nieuw deel.

Het eerste spel zou exclusief voor de Xbox 360 zijn, de opvolgende spellen worden multiplatform. Een ander detail in het contract is dat er ook al gesproken wordt over vier DLC-pakketten met de codenaam Comet. De DLC moet het gat opvullen tussen het uitkomen van de spellen. Tevens staat er in het contract dat, wanneer het gemiddelde cijfer van het spel een 90 is of hoger, Bungie een bonus krijgt van een extra $2,5 miljoen. Dit soort bonussen worden wel vaker gegeven, maar dit is de hoogste bonus die tot nu toe bekend is.

destiny

Devil May Cry krijgt releasedatum

De reboot van Devil May Cry is al een tijdje geleden aangekondigd, maar het spel heeft tot op heden nog geen definitieve releasedatum gekregen. Uitgever Capcom heeft nu bevestigd dat het spel op 15 januari zal gaan uitkomen op Xbox 360 en PlayStation 3. Capcom heeft ook bekendgemaakt dat Devil May Cry later in 2013 een release zal gaan krijgen op pc.

Volgens de studio zal de audio van Devil May Cry beschikbaar komen in de talen Engels, Frans, Duits en Italiaans. De ondertiteling komt beschikbaar in de talen Nederlands, Pools, Russisch en Braziliaans Portugees,

Leers wil snellere behandeling asielverzoeken

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) wil dat asielverzoeken flink sneller worden behandeld. De stapeling van procedures tegen uitzetting moet fors verminderen. Dat zegt Leers dinsdag in een interview in de Volkskrant.

Leers wil dat bij een eerste asielverzoek voortaan alle asielgronden, zoals gezinsleven, medische toestand en eventueel schrijnende toestand, meteen worden meegewogen. Een bezwaar kan daarna binnen een dag worden beoordeeld, aldus de minister. Afgewezen asielzoekers worden meteen overgedragen aan de Dienst Terugkeer en Vertrek.

Met deze verandering in werkwijze moet een einde komen aan het opstapelen van asielverzoeken. Volgens Leers is die opstapeling een 'pervers aspect' van het oude systeem. Leers wil ook af van asielzoekers die zes, acht of twaalf jaar procederen. Verder moeten advocaten wat Leers betreft als een asielzoeker niet wordt toegelaten, een fors lagere vergoeding krijgen op basis van no cure, no pay.

'Jeugdwerkloosheid EU hoger dan het lijkt'

De jeugdwerkloosheid in de Europese Unie (EU) is hoger dan uit officiële cijfers spreekt. Bijna 1 op de 5 jongeren in de EU en de ontwikkelde economieën was vorig jaar op zoek naar een baan (18 procent). In werkelijkheid is het probleem nóg groter. Circa 2 miljoen jongeren besloten namelijk, ontmoedigd door de hoge werkloosheidscijfers, hun zoektocht naar een baan te stoppen of langer te studeren. Ze hebben zich, ook in Nederland, teruggetrokken uit de arbeidsmarkt.

Dat blijkt uit een rapport dat de internationale arbeidsorganisatie ILO dinsdag heeft gepresenteerd. Daarnaast zijn er ook jongeren die geen baan hebben en ook geen opleiding volgen. Hun aantal is in de hele EU met bijna 2 procentpunten gegroeid sinds het uitbreken van de economische crisis.

Volgens de ILO kan de jeugdwerkloosheid alleen goed worden bestreden als er geld wordt gestoken in de groei en het scheppen van banen. De arbeidsorganisatie waarschuwt dan ook voor "het huidige besparingsbeleid". De opmerking is gericht tot de informele EU-top woensdag in Brussel. Die gaat over over economische groei. Ook premier Mark Rutte is erbij.

Wereldwijd is de jeugdwerkloosheid ook hoog (dit jaar waarschijnlijk 12,7 procent). Vorig jaar zochten bijna 75 miljoen jongeren (15-24 jaar) een baan. De jeugdwerkloosheid daalt waarschijnlijk pas weer na 2016.

Volgens de ILO zijn tal van maatregelen nodig om te voorkomen dat er "een verloren generatie" ontstaat.

'Jeugdwerkloosheid EU hoger dan het lijkt'
'Jeugdwerkloosheid EU hoger dan het lijkt' (Foto: ANP)

Zedenzaak weer aan bod op rechtbank

De rechtbank buigt zich dinsdag weer over de Amsterdamse zedenzaak. Om 9.00 uur is er een regiezitting in de zaken tegen de Deen Flóvin O. (38) en zijn huisgenoot Matthijs van der M. (33) uit Amstelveen. Tijdens zo'n regiezitting komen doorgaans vooral procedurele zaken aan bod.

O. heeft van de twee het meeste op zijn kerfstok, zegt justitie. Hij zou een kind van nog geen jaar oud hebben misbruikt samen met Robert M., de hoofddader in de Amsterdamse zedenzaak. Daar zou O. 50 euro voor hebben betaald. Verder zou hij een vrouw op de Filipijnen hebben betaald voor het misbruiken van twee kinderen terwijl hij meekeek via de webcam. Beide mannen worden verdacht van het verspreiden van kinderporno en het bezit van een gaspistool.

De rechter besloot in september dat Van der M. op vrije voeten moest komen, omdat zijn uiteindelijke straf vermoedelijk niet hoger wordt dan de tijd dat hij in voorarrest zat. O. zit wel nog vast.

Robert M. werd maandag veroordeeld tot 18 jaar celstraf en tbs voor het misbruiken van 67 zeer jonge kinderen. Zijn man Richard van O. kreeg 6 jaar cel wegens medeplichtigheid hieraan.

Zedenzaak weer aan bod op rechtbank
Zedenzaak weer aan bod op rechtbank (Foto: ANP)

Torenspits terug op kerk Amersfoort

De Elleboogkerk in Amersfoort krijgt dinsdag de kenmerkende torenspits terug. De kerk werd in 2007 door brand verwoest. De restauratie moet in oktober zijn voltooid, laat de gemeente maandag weten. De torenspits wordt vanaf 08.00 uur omhoog getakeld. Ook de torenhaan, die tijdens de brand in een gracht belandde, keert terug.

De toren van de Elleboogkerk wordt herbouwd in drie delen. De eerste twee delen werden grotendeels nieuw gemaakt naar het model van de oude toren, omdat de oorspronkelijke delen niet konden worden gerestaureerd. Vorig jaar zomer werd begonnen met de herbouw van de Elleboogkerk.

In de Elleboogkerk was het Armando Museum gevestigd, dat tijdens de brand eveneens tot de grond toe afbrandde. Het museum wordt niet meer gehuisvest in de kerk. Waarschijnlijk wordt het verplaatst naar landgoed Oud-Amelisweerd in Bunnik.

Politieke revolutie! De Kuifkrullenpartij

Het wordt waarlijk tijd voor een nieuwe manier van politiek bedrijven. En dan doel ik niet op de loze kreten van Tofik Bibi. Want die gaat niets veranderen. De steeds minder vrolijke Marokkaan is wat dat betreft een klassieke politicus: roepen, roepen, roepen, maar niets concreets zeggen. Ja, toegegeven, zijn kinderpardon was enigszins vernieuwend, maar als enige wapenfeit is dat niet erg overtuigend. Nee, ik wil echt een andere manier van politiek bedrijven.

Obama prijst Nederlandse inzet raketschild

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Nederland geprezen voor de deelname aan het nieuwe NAVO-raketschild. Hij loofde ook de paar andere NAVO-landen die al hebben besloten mee te doen aan het systeem dat het bondgenootschap moet beschermen tegen raketaanvallen van bijvoorbeeld Iran.

Obama wees op de radarsystemen die Nederland gaat inzetten. Hij deed dat tijdens zijn persconferentie maandag op het einde van de tweedaagse NAVO-top in zijn thuisstad Chicago. Op de top werd de eerste fase van het raketschild operationeel verklaard.

Nederland zal als eerste Europese land marinefregatten uitrusten met een speciale radar die vroegtijdig raketten kan opsporen.

Obama prijst Nederlandse inzet raketschild
Obama prijst Nederlandse inzet raketschild (Foto: ANP)

'Brown en Blair te close met Murdoch'

Leiders van de Britse Labour-partij onderhielden in het verleden te nauwe banden met mediatycoon Rupert Murdoch. Dat heeft Labour-politicus Peter Mandelson, die diende onder premier Tony Blair en zijn opvolger Gordon Brown, maandag verklaard. Volgens Mandelson stonden Blair en Brown 'dichterbij Murdoch dan verstandig was'.

Mandelson legde zijn verklaring af voor de Britse commissie die onderzoek doet naar de banden tussen de Britse media en de politiek. Het onderzoek achterhaalt in hoeverre politici en hooggeplaatste figuren in de media elkaar diensten bewezen in de periode voorafgaand aan het afluisterschandaal bij het inmiddels ter ziele gegane dagblad News of the World.

De afgelopen tijd heeft de commissie de aandacht gericht op de warme banden tussen Murdoch en diverse premiers, van Margaret Thatcher tot David Cameron.

Ferrier keert niet terug in Tweede Kamer

Kathleen Ferrier keert na de verkiezingen van 12 september niet meer terug in de Tweede Kamer. Dat liet het kamerlid van CDA maandag weten in het televisieprogramma Knevel en Van den Brink.

Ferrier was bij het aantreden van het kabinet zeer kritisch over de samenwerking met de PVV, net als collega Ad Koppejan. Ook stond ze in de zaak van de Angolese asielzoeker Mauro tegenover het grootste deel van de CDA-fractie. Ferrier vond dat Mauro recht had op een verblijfsvergunning.

Ferrier zat 10 jaar in de kamer.

Ferrier keert niet terug in Tweede Kamer
Ferrier keert niet terug in Tweede Kamer (Foto: ANP)

Rutte wijst eurobonds pertinent af

Premier Mark Rutte voelt niets voor zogenoemde eurobonds, waardoor probleemlanden in de eurozone goedkoper geld kunnen lenen. Hij heeft dat maandag duidelijk gemaakt aan de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso.

De twee spraken elkaar in de marge van de 25e NAVO-top in Chicago. Barroso is een pleitbezorger van eurobonds als middel om wat te doen aan de schuldencrisis. Eurolanden die nu moeilijk kunnen lenen op de financiële markten kunnen dan makkelijker aan geld komen.

Maar de Nederlandse regering blijft tegenstander: "Daarvoor zijn de verschillen in Europa veel en veel te groot tussen landen met een heel lage rente en die met een hoge rente", stelde Rutte. "Wij zien eurobonds niet als het instrument om uit deze crisis te komen."

Rutte wijst eurobonds pertinent af
Rutte wijst eurobonds pertinent af (Foto: ANP)

Kleinste kunsthart ooit geïmplanteerd

Italiaanse artsen hebben het kleinste kunsthart ooit ingebracht bij een mens. Een 16 maanden oude baby kreeg in plaats van het eigen hart een titanium pompje van maar 11 gram. De operatie was een succes en kort erna ontving het kind een donorhart.

Het kinderziekenhuis Bambino Gesù plaatste het kunsthart in maart. "Het kindje maakt het momenteel goed", liet de kliniek maandag weten.

De baby leed aan een aangeboren hartafwijking, cardiomyopathie. Daarbij kan het hart het bloed minder goed rondpompen. Het geslacht en de identiteit van de zuigeling zijn niet bekendgemaakt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.