Mortal Kombat Vita

Exclusief voor PlayStation Vita

De eerste Mortal Kombat kwam in 1992 uit in de arcadehallen. Twintig jaar later komt het negende deel uit op de PlayStation Vita, waardoor we onderweg de fatalities kunnen uitvoeren.

Header

Met de Mortal Kombat uit 2011 kwam de serie weer terug uit het diepe dal waar het in was geraakt volgens de fans. De game heeft de oude vertrouwde smaak uit het eerste deel weer te pakken en gaat verder in gore. De consoleversies van dit deel hebben bij elkaar meer dan drie miljoen stuks verkocht, waardoor we kunnen spreken van een 'flawless komeback' voor de franchise. De Game of the Year-editie, de Mortal Kombat Komplete Edition, kwam eerder dit jaar uit en bevat naast de game alle DLC die is uitgebracht.

Mortal Kombat VitaMortal Kombat Vita

Kompleet

Mortal Kombat voor de Vita is eigenlijk deze GotY-editie met nog meer extra's, exclusief voor de handheld. De draagbare versie bevat de extra personages Kenshi, Skarlet, Rain en Freddy Krueger, maar ook extra kostuums uit de klassieke Mortal Kombat-spellen. Via de WiFi-verbinding van de Vita speel je online voor een plekje op de leaderboards, maar een lokaal adhoc-multiplayerspelletje wordt ook ondersteund. Voor de liefhebbers hebben de makers naast alle voorgaande DLC-pakjes extra kostuums in deze editie gestopt, maar veel interessanter is de extra Challenge Tower, waarin de uitdagingen vooral vragen gebruik te maken van de speciale features van de Vita.

Deze Bonus Challenge Tower heeft bizarre opdrachten zoals het winnen van een tegenstander terwijl elke aanval ervoor zorgt dat er bloed op je scherm komt. Na een paar aanvallen zie je niets meer en moet je het scherm schoonvegen, door over het touchscreen te bewegen. Een andere uitdaging is het een bepaalde tijd hooghouden van een personage door op de icoontjes onder het scherm te drukken waar hij terecht zou komen. De extra toren geeft de fans weer genoeg uitdagingen om zich in stuk te bijten. Met de oude toren met driehonderd opdrachten nog intact heeft de Vita-versie honderdvijftig extra opdrachten erbij. Deze opdrachten leveren niet alleen 'koins' per opdracht op, zoals de oude toren, maar ook zestien nieuwe alternatieve kostuums, die je per stuk vrijspeelt naarmate je verder komt. De nieuwe toren heeft toffe en interessante opdrachten, met dat tikkeltje bizar erbij dat de oude toren ook zo leuk maakt. Zeker een toegevoegde waarde dus en de opdrachten zullen zeker een glimlach op je gezicht toveren. 

Mortal Kombat VitaMortal Kombat Vita

Exklusieve Kontent

Er zijn ook twee nieuwe type 'Test your …'-opdrachten te vinden in de bonustoren. Eenmaal overwonnen zijn deze te spelen in de trainingsmodus. Als eerste is er 'Test your slice'. Hierin moet je à la Fruit Ninja de voorwerpen die in beeld komen doormidden snijden door op het touchscreen een streep te trekken. Het zou Mortal Kombat niet zijn als het fruit zou zijn dat je moet doorklieven, dus bereid je voor op het snijden van hoofden en organen die door het beeld heen vliegen. Soms worden er bommen geworpen die je niet mag snijden, maar moet laten ontploffen door je Vita te schudden. De tweede nieuwe test is 'Test your balance'. In deze modus staat je personage op een lat boven een put. Op je scherm zie je naar welke kant je de Vita moet hellen om de balans te houden en je personage niet in de put valt voordat de tijd verstrijkt. Gaat het mis, dan wordt het personage door de ventilatoren onderin de put in stukken gesneden, of wat dacht je van een bad vol piranha's? De twee modi gebruiken de nieuwe mogelijkheden prima en zijn vooral grappig bedoeld, zoals alle testen.

Mortal Kombat VitaMortal Kombat Vita

Heb ik door deze twee toevoegingen een nieuwe favoriet? Nee, 'Test your luck' blijft de leukste 'Test your'-modus, zeker door alle gevechten die je krijgt door de haast bizarre aanpassingen aan de regels van het gevecht. Een extraatje die Vita-spelers krijgen is augmented reality. Je kunt door een simpel te bedenken easter egg de camera gebruiken van de Vita om de gevechten letterlijk in de huiskamer of in de bus plaats te laten vinden. Leuk, omdat het kan, maar het is meer een showcase dan echt toegevoegde waarde.

Mortal Kombat VitaMortal Kombat Vita

Kontrole

De besturing is goed te doen. Het verbleekt natuurlijk helemaal bij mijn customized arcadestick voor de console, maar de bewegingen zijn vrij snel uit de handheld te krijgen. Voor de mensen met een probleem bij het uitvoeren van een X-ray of fatality is er goed nieuws: deze kun je via het touchscreen doen. De fatality vraagt nog wel naar de bewegingen, dus bijvoorbeeld een veeg naar onder, boven, twee keer links en dan een druk op de O-toets. Handig, als je timing via de vierpuntdruktoets niets is. Ik merkte wel dat de analoge stick te gevoelig is, waardoor ik vrij snel al toevlucht zocht bij de digitale variant erboven. Daarmee zijn de bewegingen feilloos te maken, in tegenstelling tot de analoge stick.

Mortal Kombat VitaMortal Kombat Vita

Er is helaas een groot minpunt te vinden in deze versie. Volgens mij hebben de makers de zestig frames per seconde willen behouden uit de consoleversie en dat is te merken. De textures zijn van een mindere kwaliteit als het ingame vechten is geblazen, terwijl de verhalen wel mooi worden weergegeven met dezelfde engine. Het publiek in de arena van Shao Kahn is daar wel het ergste voorbeeld van, ik kreeg flashbacks van alle sportspellen die ik ooit in het DOS-tijdperk heb gespeeld. De textures van de lichamen worden een stuk minder als de X-ray wordt ingezet en over het algemeen straalt het grafisch mindere kwaliteit uit dan de consoleversie.

Konklusie

Tegenover dit staat dat je niet alleen een volledige versie krijgt van de game, met alle uitgekomen DLC erin, maar ook een uitgebreide extra toren met gevarieerde opdrachten speciaal voor de features van de Vita. Liefhebbers van vechtspellen zitten al goed op de Vita met BlazBlue, Ultimate Marvel vs. Capcom 3 en het nog uit te komen Street Figher X Tekken. De release van Mortal Kombat maakt het bekende vechtspellenrijtje op de handheld helemaal compleet. Jammer van de grafische concessies die gedaan zijn, maar het blijft een topspel, ook in draagbare vorm.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ De volledige game met alle DLC  - Grafisch minder dan de consoleversie  8
+ Toffe extra's met Vita-features   - Analoge stick wel heel gevoelig
+ Mortal Kombat in je koelkast, winning