LTO-voorzitter vraagt BBB om mee te denken met derogatiebeschikking

Erwin Wunnekink, LTO-voorzitter Melkveehouderij roept de BoerBurgerBeweging op om niet de strijd aan te gaan tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in 2026. Volgens hem moet de BBB juist tijd vrijmaken om plannen te gaan maken. “Tot die tijd zeggen wij: schuur zo dicht mogelijk tegen die derogatiebeschikking aan. Probeer te leveren op de punten die daarin staan.”

Het afschaffen van de derogatiebeschikking betekent voor onze boeren dat ze vanaf 2026 aan de Europese maximumvoorwaarden moeten voldoen bij het uitrijden van dierlijke mest. Nu genieten Nederlandse boeren nog een uitzonderingspositie. Als de derogatie verdwijnt breken er zware tijden aan voor de Nederlandse melkveehouderij.

Uit recent onderzoek van LTO bleek dat van zo'n 1400 melkveehouders driekwart financiële problemen verwacht door de aanhoudende problematiek. Ruim 40 procent is bang met zijn mest te blijven zitten.

"De boeren worden in een onmogelijke spagaat geduwd of ze ruimen 30 tot 50 procent van hun koeien, of ze begaan bewust een milieudelict in de hoop dat ze ermee wegkomen", aldus Wunnekink. Meer hierover bij WNL.