CD: Joshua Radin - Simple Times

Het duurde even, maar uiteindelijk is de tweede plaat van Joshua Radin dan ook in Nederland uitgebracht. In zijn thuisland Amerika kwam de schijf al in 2008 uit, en behaalde successen door onder andere airplay via grote series als Greys Anatomy, Bones, Scrubs, One Tree Hill en American Idol. Niet de kleinste commerciële links dus. Nederland gaat er nu ook aan geloven, want ook hier wordt de singer-songwriter steeds populairder. Op Radio 1, 2 en 3FM hoor je zijn leadsingle 'I'd Rather Be With You' minstens vijf keer per dag voorbij komen. En ook de komende singles van zijn plaat Simple Times zullen aardig wat te beluisteren zijn.

Joshua 
Radin


De Europese release aan het begin van de zomer is geen slechte timing, want ondanks het licht melancholieke karakter van sommige tracks, straalt de plaat voornamelijk een relaxt sfeertje uit. Een zomerplaat à la Jack Johnson, maar net iets gladder geproduceerd en zonder surf attitude. Het resultaat is echter vrijwel gelijk. Je kunt bijna niet naar 'Brand New Day' luisteren zonder vrolijk te worden. Het klinkt her en der net iets te tacky, maar dat is niet storend genoeg om je voet toch op en neer te laten tappen, de zonnestralen uit de lucht te plukken en te glimlachen. Is het de aanstekelijkheid van dat riedelende gitaartje? De rustgevende stem van Radin? Waarschijnlijk beide, want ook I'd Rather Be With You is uiterst aanstekelijk. Zomerser dan 'Vegetable Car' kan het niet worden zou je zeggen. Je ziet jezelf al staan naast de groene tweedeurs Mercedes met voorin een lachende meid met een Lisa Loeb bril. 

Joshua 
Radin


Het is niet gek dat Amerikaanse hitseries de tracks oppikten. Naast de luchtige nummers passen melancholieke tracks zoals 'They Bring Me To You', 'Free of Me' en het duet met Patty Griffin 'You Got Growing Up To Do' perfect onder de breekbare scheidings- of afscheidsscènes. Ingetogen, liefelijk en voorzien van een snufje tristesse.

Voor sommigen zal de plaat net iets te zoetsappig zijn, maar liefhebbers van Jack Johnson zullen deze gladdere variant toch zeker wel waarderen, zeker met zo'n stralend weertje!