GTR2

Het ontoegankelijke genre van race-sims wordt dankzij GTR2 heel erg toegankelijk gemaakt. In het spel kan je namelijk kiezen voor de “Driving School”. Hier leer je de basics van het goed racen, te beginnen met dingen als vanuit stilstand accelereren, tot aan hoe je het beste een haarspeldbocht neemt. Elke nieuwe vaardigheid die je leert is telkens in een paar moeilijkheden achter elkaar beschikbaar, dus eerst binnen een redelijk ruime tijd, daarna iets krapper, en tenslotte een perfecte bocht. Voordat je deze onder de knie hebt ben je al een behoorlijke tijd aan het oefenen, en zo leer je al doende steeds beter racen.
Ook alle circuits zijn met coaching te oefenen, waarbij de instructeur het circuit in stukjes hakt en je tips krijgt hoe je dat stuk het beste kan racen. Tips zijn uitgebeeld in de hele driving school door een gekleurde baan, die de route van je bolide voorstelt. Is de baan rood, dan moet je remmen, bij wit moet je niet remmen en niet accelereren, en bij blauw moet je accelereren; hoe donkerder de kleur hoe dieper het pedaal ingetrapt moet worden. Tevens staat bij elke oefening een lijstje met algemene tips en wat geavanceerdere informatie over de technische aspecten van het rijden, zoals verplaatsing van gewicht bij het rijden en de positie van de voorwielen ten opzichte van de achterwielen.

<\/center>

Bij het halen van oefeningen speel je regelmatig custom race-cups vrij, die je later zelf kan racen. Hoe meer oefeningen je haalt, hoe moeilijker deze cups worden. Er zijn in totaal 142 oefeningen, en om deze allemaal gedaan te hebben en daadwerkelijk te snappen zul je heel wat uren geïnvesteerd moeten hebben.
Een lange leercurve dus, van ongeveer 15 uur. Vijftien uur oefenraces voordat je kan beginnen aan het echte racen. Stel je voor dat je vijftien uur met wapens moet oefenen voordat je met je FPS kan beginnen. Ongetwijfeld zou dat op een hoop tegenstand stuiten. Aan de andere kant geeft GTR2 je zo ontzettend veel voldoening voor alle tijd die je hebt gestoken in het leren racen, dat het de moeite meer dan waard is. Je leert namelijk echt omgaan met de wagens, je voelt wanneer je banden onder je vandaan beginnen te glijden, je kan aan het geluid van de motor tot op tientallen precies zeggen hoeveel toeren hij draait, kortom: je waant je een professionele coureur. Maar denk niet dat het spel zelf na het leren een makkie is, want zelfs na die vijftien uur is het nog niet gezegd dat je koning van het asfalt bent. De wedstrijden zijn erg uitdagend en je kan zelf instellen hoe realistisch je wilt spelen, door dingen als spin recovery, brake help en automatisch schakelen uit te zetten. Al deze features zijn bijzonder fijn te tunen, zodat je helemaal zelf bepaalt hoe snel en hard je auto reageert op je controls.

De races die je tot je beschikking hebt zijn legio. Verschillende Championships, Time Trials, en zelfs een 24-uurs race die ook daadwerkelijk 24 uur kan duren (!!!). Dit spel is zo ontzettend uitgebreid, dat je zelfs kan kiezen om eerst oefenrondjes op elk circuit te rijden, daarna nog eens een kwalificatieronde te rijden om te kijken of je echt kans maakt op de beker, om dan uiteindelijk een gok te wagen op het winnen van de cup. Gelukkig kan je, als je wilt, ook gelijk beginnen met de race zelf.