Game Party

In mijn tijd als reviewer heb ik al een hoop crapgames gespeeld. Vaak was de vinger duidelijk te leggen op de zere plek, zoals dat het spel dertig minuten duurt of dat de besturing knudde is, of natuurlijk dat alles er hetzelfde uitziet.

Heel af en toe komt er een spel langs waarvan niet specifiek aan te wijzen waarom het niet goed is. “Het spel mist iets” hoor je dan, of “het is het gewoon nét niet.” Game Party is van een ander kaliber. Game Party doet je aan je haren trekken in een kamer met matrassen aan de muren, terwijl je rondrent met maar één vraag in je hoofd: “WAAROM!?”

Het is een leuk initiatief, begrijp me niet verkeerd. Je hebt 125 verschillende lelijk geanimeerde karakters waar je uit kunt kiezen en waar je ook nog eens 50 extra van kunt unlocken. Niet dat je dat wilt, want ze zijn allemaal even stom, maar stel nou hypothetisch dat je dat zou willen. Dan kan je zeven verschillende “party” games spelen met z’n vieren (soms maar met twee) om veel “plezier” te hebben. Niet het “haha ik kan beter dan jij gitaar spelen”-plezier, of het “mijn geschifte konijn slingert z’n koe het verst”-plezier, of op zijn minst dan het “pak jij die starbits maar terwijl ik Bowser op z’n kop stamp”-plezier. Nee, dit is het soort plezier waardoor je eigenlijk geen zin meer hebt je vrienden uit te nodigen. Want niet alleen zijn de games over het algemeen erg saai om te spelen, het ziet er ook nog eens lelijk uit. Neem een spel als Hoop Shoot. Het bekende spel dat in Amerika in menig bar te vinden is zodat je met je beschonken hoofd jezelf Michael Jordan kan wanen. In Game Party moet je richten waar je de bal wilt gooien, maar door goddelijke interventie is het niet zo dat je bal vervolgens op de goede plek wordt gegooid. Op deze manier gaat het spel niet alleen snel vervelen, er is ook geen seconde plezier aan te beleven. Tijdens het darten is het dan weer zo dat de snelheid waarmee je je dart moet “gooien” nogal precies kijkt, en je dus altijd verkeerd gooit. Tenslotte is tijdens het Skill Ball (wat eigenlijk Skee Ball heet, maar vooruit) de snelheid waarmee je je bal gooit totaal onafhankelijk van de snelheid waarmee je WiiMote beweegt.

Omdat de spellen zo verschrikkelijk spelen en niet leuk zijn, zul je ze ook niet nog een keer spelen. En al helemaal niet met vrienden erbij. De graphics waren, zoals gezegd, behoorlijk middelmatig qua karakters, maar ook de achtergronden en de speelvelden zijn onder de maat. Muziek en geluidjes waren ook niet erg bijzonder en voegden in ieder geval niets toe aan de speelervaring.