LMA Manager 2007

De zomer zit er weer bijna op, dagen worden korter en het het weer wordt slechter. Uitstekend moment om een voetbal management-game uit te brengen (hoewel de start van het nieuwe seizoen er ook wat mee te maken zal hebben). LMA Manager bijt de spits af. Op de PC verschijnt de concurrentie pas aan het eind van het jaar.

Het relatief vroege uitkomen heeft uiteraard als voordeel dat je als eerste “beschikbaar” bent. Echter, zoals elke voetballer weet: elk voordeel heb z’n nadeel, er is wat meer tijdsdruk. En, om maar met de deur in huis te vallen, de game is nog niet af: het zit nog vol met vervelende (crash)bugs. Eind augustus gebeurt er nog van alles op de transfermarkt en er was ook nog een akkefietje in Italië (de engine kon geen negatieve scores aan, heeft veel werk gekost). Kleine kanttekening: mijn review code was nog niet af, er gaat nog wat veranderen. Laten wij dus bij het begin beginnen.

Begin

Als je de game opstart heb je de keuze uit exhibition en new game. De exhibition mode is een keer leuk om tegen een maat te spelen ofzo, maar op de PC zal dat niet vaak voorkomen. Er zijn geen multiplayer-opties, maar het is wel mogelijk je high scores bij te houden en deze op te geven voor de Codemasters Hall of Fame. De brood en boter van deze game is natuurlijk de carrière mode, te bereiken via new game. Het eerste wat je dan gaat doen is de game tweaken aan jouw behoeften. De game komt met een normal en een expert mode. In de normal mode krijgen spelers een overall rating, waardoor het makkelijker wordt de kwaliteiten van de speler te beoordelen. Dit maakt de game naar mijn idee te simpel, het is toch juist de bedoeling om zelf de kwaliteiten van de spelers in te schatten. Maar het is leuk dat je kan kiezen. Daarna kies je of je een Fantasy Team wilt maken of een bestaand team kiest. Bij een Fantasy Team ontwerp je een team van scratch (dus logo en shirtjes en dergelijken). Daarna krijg je een bepaald budget, afhankelijk van de competitie waar je in gaat spelen, om een team te kopen.

Eenmaal een team gekozen, moet er een gelijkenis van jezelf worden gemaakt. Word niet te creatief, want je moet de komende twintig vituele jaren er tegen aan kijken. Dan kom je bij de rest van het personeel. De eerste dag kan je personeel kosteloos inwisselen, zo lang je binnen het salarisbudget blijft. Iedereen heeft een aantal ratings die van toepassing zijn op hun bezigheden. Het belangrijkste hier is echter de mogelijkheid om taken uit handen te geven. Heb je geen zin om ervoor te zorgen dat de alle reclameborden bedekt zijn, laat de sponsoring over aan de financieel directeur. Laat je de geblesseerden liever over aan je fysio, geen probleem. Zo zijn er nog een aantal taken op het gebied van financiën, fysiotherapie en training die je uit handen kan geven. Op deze manier kan je de game helemaal aan je eigen behoeften tweaken. Gaat het gedurende het seizoen niet helemaal goed, kan je altijd nog beslissen de taken zelf te doen of weg te geven. Echter, het veranderen van personeel kost dan wel geld.

Er zijn grofweg twee dingen die je altijd zelf moet doen: het bepalen van de tactiek en opstellingen, en het kopen en verkopen van spelers.