Film: I Love You, Man

Sommige mannen op deze aardbol hebben alleen maar vrouwelijke vrienden in hun vriendenkring zitten. Dit is ook het geval bij Peter Klaven (Paul Rudd). Hij wordt met deze keiharde waarheid geconfronteerd als hij zijn vriendin Zooey (Rashida Jones) ten huwelijk vraagt. Want wie moet hij nu vragen om zijn getuige te zijn?Peter Klaven is een middelmatige makelaar op een groot makelaarskantoor. Na een relatie van acht maanden met zijn vriendin Zooey vindt hij het tijd worden voor de volgende stap, hij vraagt haar ten huwelijk. Zooey is door het dolle heen en belt meteen haar beste vriendinnen op. Als ze samen aan de champagne zitten te nippen geeft Zooey de telefoon aan Peter, die zelf niet zo goed weet wie hij moet bellen. De waarheid komt hard aan. Hij heeft helemaal geen beste vriend die hij kan bellen om dit heuglijke nieuws mee te delen.

Hij stort zich van de ene “man-date” in de andere. VariŽrende van een oudere man van in de 90 jaar tot aan een homoseksueel die hem wel erg ziet zitten. Met geen enkele man lijkt hij een klik te hebben en na een aanvaring met een tong in zijn mond houdt hij het even voor gezien. De maat is vol. Dan maar geen beste vriend. Als Peter een open huis houdt, komt hij Sydney Fife (Jason Segel) tegen. Sydney staat nonchalant tegen een tafel met voedsel aangeleund terwijl Peter druk bezig is een gesprek aan te gaan met een mogelijke koper. Sydney helpt Peter meteen van die droom af en vertelt hem heel droog dat die jongen er alleen maar is om indruk te maken op zijn vriendin die erbij is. Hij is gelukkig ook zo eerlijk om te vertellen dat hij er zelf alleen maar is voor de lekkere broodjes. De heren wisselen kaartjes uit en vanaf dat moment verandert het leven van Peter compleet.

I Love You, Man is geregisseerd door John Hamburg. Deze regisseur heeft ook te maken gehad met de screenplay van Meet the Fockers en heeft Along came Polly zelfs geschreven. De hoofdrolspelers Paul Rudd en Jason Segal zijn geen vreemden van elkaar. Dit duo heeft namelijk vele malen met elkaar gewerkt. De hele cast van deze film kent elkaar. Zo lijkt het hier ook om een select vriendenclubje te gaan dat elkaar steeds opzoekt. Dit is voor de komediefan niet per se een slecht ding. Deze groep acteurs zorgt namelijk voor zeer relaxte humor met natuurlijke dialogen. De pogingen van het karakter Peter om hip en grappig over te komen zijn dan ook zeker niet geforceerd en stijf, maar komen erg natuurlijk over. Misschien is dit ook wel de beste eigenschap van Rudd als acteur.Het succes van de film is daarmee vrijwel uitsluitend afhankelijk van de humor, die gelukkig vaak goed werkt. Het is niet zo dat je als kijker non-stop op de grond ligt van het lachen, maar de grappen zijn minstens amusant te noemen. De verhaallijn is ook niet ijzersterk. Het feit dat Peter op zoek gaat naar een beste vriend leidt natuurlijk tot een lading homograppen. Dit wordt extra aangedikt door Peters homoseksuele broer Robbie Klaven (Andy Samberg). Hij helpt hem aan een mannelijke vriend te komen. Met alle gevolgen van dien natuurlijk. De goed bij elkaar gevonden cast is genoeg om van I Love You, Man een vermakelijke, verfrissende komedie te maken. Vandaar de drie sterren voor deze zaterdagavond film.

Label: Dreamworks Releasedatum: 28 mei 2009
Kijkwijzer: Waardering Film:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.