DVD: Gifted Hands: The Ben Carson Story

Opgroeien in armoede en zonder vader, slecht meekomen op school en een agressieprobleem hebben. Allemaal ingrediënten voor het uiteindelijk weggooien van je leven. Ben Carsons moeder had wat anders in gedachten. Zij wilde niet het leven dat zij nu had voor haar jongensin de toekomst. Gifted Hands is een waargebeurd verhaal van de wereldberoemde hersenchirug Ben Carson..

Ben Carson groeide samen met zijn broer en moeder op in Detroit. Het gezin had het niet bepaald gemakkelijk en ze probeerden er van alles aan om de eindjes aan elkaar te knopen. Het hele gezin zat in een aardige neerwaartse spiraal en Ben deed het dan ook alles behalve goed op school. Toen Ben wat moest voorlezen kwam zijn moeder er achter dat zijn ogen erg slecht waren en toen ze een bril voor hem kocht ging er een totaal nieuwe wereld voor hem open. Zijn cijfers gingen iets omhoog, maar zeker nog niet genoeg volgens zijn moeder. Die kwam met andere maatregelen, geen televisie meer en verplicht een tweetal boeken per week lezen. Aan het einde van de week moesten ze mondeling verslag afleggen aan hun moeder. Benjamin kreeg de smaak te pakken en kreeg een drang naar meer nieuwe informatie. Hij groeide dan ook uit tot een zelfstandige en slimme jongeman die het laat in zijn toekomst heel ver zou schoppen.

Gifted hands is, zoals we al eerder aangaven, een waargebeurd verhaal van de wereldberoemde hersenchirug Ben Carson. Het verhaal is al meerdere keren verteld en het is dan ook eigenlijk een uitgekauwd verhaal. Toch weet Oscarwinnaar Cuba Gooding Jr. zijn karakter Ben in de film briljant met veel diepgang weer te geven. Binnen anderhalf uur schiet de kijker langs 20 jaar uit Carsons leven. John Pielmeier heeft er in zijn script er voor gekozen om alleen de groei van Carson over de jaren heen te laten zien. Het is dan misschien ook niet zo vreemd dat sommige stukken in de film wat minder diepgang en drama tonen dan waarschijnlijk de bedoeling zou zijn geweest. Toch is Gifted Hands een emotionele film om naar te kijken en grijpt je aan vanaf de eerste minuut. Het is echter niet alleen aan Cuba te danken dat het een sterkte film is geworden om naar te kijken. Hij had het niet zo ijzersterke script namelijk niet helemaal recht kunnen trekken zonder de samenwerking van Kimberly Elise die Sonya Carson, de moeder, speelt. Al met al is deze film toch zeker wel 4 sterren waard.

Op deze dvd zijn ook een klein aantal extra’s terug te vinden. Zoals het bij een echt waargebeurd verhaal hoort zit er als extra nu ook een documentaire bij over Ben Carson. De kijker kan ook op een docu-achtige manier even meekijken achter de schermen van deze film. Ze voegen niet zo heel veel toe aan de film, maar voor de ware liefhebbers van Carson is het zeker een must om er nog even wat langer voor te gaan zitten.