DVD: Moon

Als je als regisseur een klein budget hebt voor een film dan moet je keuzes maken. Dat was bij Duncan Jones ook het geval. Hij maakte de keuze voor maar een klein aantal acteurs en een zeer kleine set. Dat was er namelijk nodig voor het maken van Moon. Een astronaut, een robot met een stem en een maanstation. Maar blijft dit wel voor ruim 90 minuten interessant?

Sam Bell heeft een driejarig contact met het bedrijf Lunar Industries. Zijn taak op de maan is om er voor te zorgen dat de machines die Helium-3 “oogsten” blijven draaien. Drie jaar alleen zitten op een maanstation kan erg eenzaam zijn, je zou hem zelfs een kluizenaar kunnen noemen. Het enige contact wat Sam heeft is met Gerty (met de stem van Kevin Spacey). Gerty is de robot die voor Sam zorgt op het ruimtestation. Als Sam wat wil melden aan aarde moet Sam dat doen doormiddel van een bericht wat hij kan sturen. Een rechtstreekse verbinding naar onze planeet is er helaas niet, die satelliet is namelijk tijden geleden offline gehaald. Deze functioneerde niet goed meer. Wanneer Sam aan het einde van zijn driejarige contract begint te komen krijgt hij allerlei lichamelijke gebreken. Het start met hoofdpijn en gebrek aan concentratie. Dit alles leidt dan ook tot een ongeluk met de buggy als hij buiten de machines gaat controleren. Al snel wordt duidelijk dat hij kennelijk toch niet helemaal alleen op de maan aanwezig was.

Nee, ik hoor jullie hier al denken “Toch geen ruimtemannetjes he!”. Nee, wees maar niet bang het plot in dit verhaal is vele malen leuker dan de uitgekauwde groene mannetjes die altijd in een maanfilm om de hoek komen kijken. Het is erg jammer dat kennelijk niemand vertrouwen had in deze film. Hij is amper in de bioscopen te zien geweest en dit terwijl het juist een heel goede film is om te bekijken. Waar de meeste heelal films vaak worden overspoeld door allerlei CGI effecten moet Moon het echt hebben van de simpele dingen. De film komt daardoor ook erg fris over. Het verhaal en de acteur moet hier al het werk doen, niet de computer. Sam Rockwell is zeker geen rookie op filmgebied, zo speelde hij al in The Green Mile en The Hitchhiker’s Guide To Galaxy. Toch moet je stevig in je schoenen staan om een hele film in je eentje te doen. Rockwell geeft zijn personage een scala aan emoties mee die hij allemaal zonder problemen goed weet over te brengen.

Het is jammer om te zien dat deze film gewoon geen kans heeft gekregen. Hij is bedolven onder een lading actiefilms met een flinterdun verhaal. En dat terwijl Moon verhaal technisch gewoon veel beter in zijn schoenen staat dan de gemiddelde film die zalen nu vol doet raken. Pak daarom deze kans en kijk hem op dvd. Wij beloven je dat het de moeite waard is, je zult ook nog eens verrast zijn door de twist in het verhaal. Duncan Jones heeft met zijn regiedebuut een zeer overtuigende sciencefictionfilm afgeleverd. 4,5 ster als je het ons vraagt.