Kookboek: Gordon Ramsay - Wereldgerechten

Koken wordt door veel mensen niet als moeilijk beschouwd, maar lekker en goed koken is toch een grote prestatie. Met veel gevloek in de keuken is Gordon Ramsay misschien wel een van de bekendere tv-chefs. Na 100% Ramsay, Fastfood, Gezond met Ramsay en Gordon Ramsay maakt het makkelijk komt hij nu met Wereld gerechten.

De kookboeken van Gordon Ramsay zijn niet echt voor de starters in de keuken aan te raden. Die harde leerschool kregen wij toen we de ananas in zout uit de oven probeerden te maken uit Gordon Ramsay maakt het makkelijk. Zo makkelijk was dat namelijk niet, de hele keuken lag vol met zout en op plekken waar het niet hoorde volgens het recept. Maar je mag nooit opgeven en daarbij komt ook nog eens kijken dat de fotografie in de kookboeken van Ramsay je altijd behoorlijk hongerig maken.

Wereld gerechten is onderverdeeld in verschillende landen. Het kookboek begint met Frans. Daar vind je onder andere: Brandade op knoflooktoast, In de pan gebakken sint-jakobsschelpen met preivinaigrette en Tonijn Provencal. Bij de echt lastige ingrediënten zoals de sint-jakobsschelpen heb je nog een aparte uitleg naast het recept hoe je deze het beste kan bakken. Super handig natuurlijk aangezien timing bij de sint-jakobsschelpen cruciaal is voor dit gerecht. Na de franse gerechten kom je langs de zelf te maken ravioli en pizza’s. Jawel, Italiaans! Als je nog geen honger hebt gekregen van deze plaatjes in het boek, misschien krijg je het dan wel bij de Griekse gerechten.

Dat Ramsay verzot is op vis is duidelijk te merken in het kookboek. Als je het ons vraagt zitten er meer visgerechten in het kookboek dan vleesgerechten, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet negatief te zijn. Zo dus ook bij de Griekse gerechten, daar krijgt de lezer een complete uitleg over het roosteren van sardines. Na nog tig pagina’s vol met Spaanse, Britse, Arabische, Chinese, Thaise en Indiaase gerechten kom je aan het einde bij de Amerikaanse gerechten. De eerste gedachte zal zijn dat daar de geweldige hamburgers zouden staan. Niets is minder waar, je vindt daar namelijk de Krabkoekjes uit Maryland, Clam chowder uit New England, Buffalo Chicken wings met dip van sour cream en bieslook en een heerlijke Boston cream pie. Okee, we zouden liegen als er helemaal geen hamburger in zou staan. Mocht je hem dus echt zoeken, het recept voor de hamburger met blauwe kaas staat op bladzijde 238.

Het is zeker wel duidelijk dat de gerechten die hier in staan niet voor een beginner in de keuken makkelijk te maken zijn. Maar moet dat dan ook? Een uitdaging is toch altijd leuk en als het niet lukt dan kan je altijd nog de chinees bellen. Als het je wel lukt, verras je misschien wel vriend en vijand. Het boek wordt verfraaid met de geweldige foto’s. Alle gerechten zien er smakelijk uit en je krijgt er spontaan honger van, maar volgens mij is dat ook de trigger om het zelf te maken. Dit kookboek valt heerlijk in de reeks van de vorige kookboeken en kokend Nederland is in ieder geval weer een uitdaging rijker. Van ons krijgt dit kookboek 3,5 ster. Juist omdat dit kookboek niet voor elke chef bedoeld is.