DVD: Mafrika

Afrika, misschien wat betreft puurheid en natuur het mooiste continent op deze aarde. Ten minste dat zegt iedereen die een keer geweest is. Mafrika is een Nederlandse film met een gouden Kalf uit 2008. De fillm zelf heeft al voordat hij uitkwam in de bioscopen en op dvd flink wat stof doen opwaaien. Minster Koenders gaf namelijk regisseur Paul Ruven vier ton subsidie voor het maken van deze film.

Een paar dagen voor zijn bruiloft is commercialregisseur Frank meutstege eregast op een Afrikaans gala. Het is dan precies vijftien jaar geleden dat hij zijn wereldberoemde spotje “Help Malinda”opnam in Afrika. Dit spotje gaf Frank de toegang die hij nodig had voor zijn carrière. Zijn carrière ging toen in een stroomversnelling en Frank is dan ook niet meer weg te denken uit de commercialwereld. Terug in Afrika wordt Frank geconfronteerd met Sunny. Zij beweert zijn dochter te zijn. Droogkloot die Frank is denkt meteen dat hij opgelicht wordt, Sunny blijkt echter bewijs te hebben dat ze zijn de dochter is. Daarvoor moet Frank wel mee naar het dorp waar hij vijftien jaar geleden dat beroemde spotje opnam. De weg daar naartoe brengt Sunny en Frank dichterbij elkaar dan ze hadden durfden hopen.

Zoals gezegd heeft de film geen prettige start gehad. Als er Kamervragen komen over de subsidie die wordt gegeven aan een film krijg je toch een soort van negatieve publiciteit. ok daarna bleek het allemaal niet van een leijen dakje te gaan De film kreeg twee jaar geleden wel de publieksprijs op het Nederlandse filmfestival, maar hij werd echter alleen nooit uitgebracht. De producent van deze film ging namelijk failliet. Toen Linkk besloot de film op televisie uit te zenden ging er ook iets mis, want wie namelijk toen voor de buis zat kon kijken naar iets anders want ook opeens werd hij daar niet uitgezonden.

Het heeft dan een flinke tijd mogen duren, maar de dvd is dan eindelijk wel uit en iedereen die zou willen kan nu genieten van Mafrika. Een film die de jeugd meer gezonde interesse zou moeten geven voor het land. Men zal ook alle vooroordelen van dit land uit de wind slaan, een eerlijk beeld van Afrika geven. Dat was het hele doel. De kijker wordt nu getrakteerd op een komische Nederlandstalige avonturenfilm. Dit avontuur gaat dwars door het mooie landschap van Afrika, maar laat ook wel weer heel erg veel stereotypen over land terugkomen. Het is zonde om te zien dat men de bevolking weer neerzet alsof iedereen een machinegeweer in zijn bezig heeft, altijd maar aan het roven is en het er eigenlijk gewoon niet veilig is. Natuurlijk zijn dit soort situaties aanwezig in Afrika, maar dat zijn de rotte appels in de kist die het voor de rest doet verpesten. Zonde, maar het maakt het niet een minder goede film.

Ondanks het feit dat het een typisch Nederlandse film is, komt het verhaal toch best goed uit de verf. Je moet niet teveel cultuur verwachten, maar als je zonder die hoop de film in duikt kan je hem nog best aardig uit kijken. Frank Lammers zit perfect in zijn rol als botte Nederlandse boer, het is alleen heel zonde dat er weinig chemie was tussen hem en Mosa Kaiser (Sunny). Ondanks het gebrek aan Chemie is deze film toch zeker de moeite waard om hem een keer gezien te hebben.