Boek: Loesje - 25 Jaar.

Loesje is al sinds lange tijd een vast beeld in Nederland, wie kent haar en haar uitspraken nu niet. Her en der hangen de affiches verspreid in het land, daarnaast verschijnen de teksten ook meer dan geregeld op kaarten. En als klap op de vuurpijl, zelfs in het buitenland kun je Loesje tegenkomen. Loesje is in 25 jaar uitgegroeid tot een werelds fenomeen. Het was dus hoog tijd om eindelijk een verzamelaar uit te brengen onder de noemer 25 jaar – posters die de wereld veranderen.

Loesje is ontstaan in 1983, het eerste pamflet verscheen in Arnhem en er volgden al snel meer. De stijl werd in het begin al vastgesteld, een wit vel met daarop een duidelijke boodschap in stevige drukletters, voor iedereen uitstekend leesbaar. Al snel volgde de intussen zo karakteristieke handtekening van Loesje zelf. De affiches verschenen al snel in heel Nederland. De gemiddelde kijker stond altijd wel even stil om de tekst aandachtig in zich op te nemen, een lach of begrijpend knikje kon volgen, of een hoofdschuddend gebaar als het dit keer niet zo’n sterke tekst was. De sterke teksten kwamen overigens vaak terug als briefkaart. Leuk om te versturen, maar nog leuker om te krijgen natuurlijk. Loesje werd al snel door heel Nederland in de armen gesloten, nu al ruim 25 jaar lang en ze is nooit weggeweest.

Eén van de vele waarheden (met een knipoog) van Loesje


Getooid met een mooie harde kaft en een lintje om bij te houden waar je was met lezen, is dit boek zeker een juweeltje te noemen. De verschillende affiches worden afgewisseld met het dagboek van Loesje. Hierdoor krijg je eigenlijk een blik achter de schermen plus de juiste tijdsgeest wordt even aangestipt. Zo deed Loesje in 1986 zelfs mee aan de verkiezingen. Het was meer een ludieke actie dan serieus, maar toch kreeg de groep zelfs een redelijk aantal stemmen. Mede door die feitjes en uiteraard de posters door de jaren heen, is het boek een mooi naslagwerk geworden. Het is geschikt voor iedereen die wel eens gelachen heeft om zo’n mooie boodschap van Loesje. Daarnaast toont het je ook nog een flink stuk geschiedenis van de afgelopen 25 jaar. Een absolute aanrader.

Uitgever: Uitgeverij A.W. Bruna ISBN: 978022994948 Pagina's: 175
Waardering: