CD: Rammstein - Liebe ist fur alle da.

Zat er de vorige keer maar een jaartje tussen de twee albums, dit keer duurde het maar liefst vier volle jaren voordat er een nieuw album verscheen. Het is duidelijk dat de band er gedurende langere tijd aan gewerkt heeft en niet gewoon al het restmateriaal verzamelde. We hebben het hier over Rammstein, de techno en tanzmetal sensatie uit Duitsland. Hun nieuwe album heet Liebe ist fŁr alle da.

Bij het eerste nummer hoor je het al meteen, ze zijn weer meer teruggekeerd naar hun roots. Met snoeiende riffen en een verwijzing naar hun eigen naam is Rammlied een uitstekende opening. Ook stevig maar evengoed met gevoel is Ich tu dir weh. Dan volgt Waidmanns Heil, de opener laat je even denken dat er een oude film van Robin Hood aankomt, maar niets is minder waar. Till heeft er weer een eens een mooi nummer van gemaakt. Een jaren tachtig gevoel qua synthesizer ontluikt met Haifisch. Een eigenlijk heel vrolijk klinkend liedje met uiteraard een voor Rammstein zo typische zwarte ondertoon.
quote:
Und der Haifisch der hat tršnen, und die laufen von gesicht,
Doch der Haifish lebt im wasser, so die tršnen sieht man nicht.
Met B****** gaan we terug naar de gitaren en kan Till zijn 'enge stem' weer opzetten, zo'n heerlijke psychopatenklank en wat gegrunt zoals we dat gewend zijn van Rammstein. Een stuk rustiger is dan Fruhling in Paris, een gevoelige melodielijn, begeleiding op gitaar en drums maken hier een mooie rocksong van, uiteraard nog altijd eentje met de teksten zoals we die kennen van Rammstein. Terug naar het hoge psychopatengehalte met Wiener Blut, een nummer over Josef Fritzl. Pussy is dan intussen al bekender bij het publiek, de clip werd gelanceerd op een pornosite. De kans dat de clip overdag voorbij gaat komen bij TMF of MTV is uiterst klein. Werd je bij de clip constant afgeleid door de beelden, nu kun je eindelijk ook luisteren naar deze tanzmetal. Nog zo'n nummer is de titel-song Liebe ist fur alle da. Dat het allemaal niet genoeg is voor Till hoor je dan in Mehr, afwisselend in tempo en volume is dit weer echt een heerlijk Rammstein nummer. Met een minimale begeleiding opent Till dan het laatste nummer Roter Sand.


Opnames in de studio voor Pussy

De band brengt altijd naast de gewone cd een limited edition uit, dit keer is het een mooi digipack met een bonus-cd. Op deze cd zijn maar liefst vijf extra tracks te vinden. Het opzwepend klinkende Fuehre mich zou zo in een stevige actiefilm gebruikt kunnen worden, iets wat al vaker is gedaan met nummers van Rammstein. Wat vooral opvalt zijn de strijkers halverwege het nummer. Nog zo'n orchestraal nummer is Donaukinder, compleet met kinderkoor klinkt dit echt perfect. Het is duidelijk dat de heren veel tijd hebben besteed aan het afwerken van hun cd. Ook Halt heeft hier duidelijk van geprofiteerd. Vonden we als afsluiter op de eerste cd Roter Sand, we vinden hem nu weer terug, ook hier is het orkest erg mooi aanwezig. Het nummer wordt er mooi melancholisch van. De afsluiter is ditmaal Liese. Het is qua stijl een mooie voortzetting van Roter Sand, niet meteen het type materiaal voor de metal-liefhebber maar wel een klasse apart.


De band in Amerika tijdens het creative proces

De vier jaar die Rammstein nodig heeft gehad hebben ze duidelijk ook goed gebruikt. Waren er in 2007 nog geruchten dat Till de band zou verlaten, in juli van dat jaar kwam het bericht dat er aan een nieuw album werd gewerkt. Zoals vermeld gingen ze in 2008 zelfs naar Amerika om opnames te maken. Zo namen ze o.a. de drumpartijen in de Henson Studios op en spendeerden ze zes weken in de Sonoma Mountain Studio in Californie voor de complete opnames. In 2009 was het einde in zicht, de opnames werden gemixt, het orkest en de strijkers werden toegevoegd en de eerste clip, Pussy, werd geschoten. Het nieuwe album is nu een feit. Met dit zesde studioalbum heeft Rammstein bewezen dat ze niet bang zijn zich steeds te verbeteren en te veranderen. Vanaf het moment dat je de cd opzet weet je al dat je deze grijs zult gaan draaien. Ze zijn zowel rauw, hard als gevoelig. Als je je afvraagt welke versie je moet halen, dan is de keuze simpel, de Limited editie met bonus-disc natuurlijk, maar voor de dames is het misschien verstandig om even te wachten, naar verluidt verschijnt er rond de kerst een speciale dil-doos editie. Wel extreem limited.

Label: Universal Music Releasedatum: 16 oktober 2009
Waardering:

Kijk voor meer muziek in MUZ.