Boek: Elja Trum - Digitale fotografie zwart-wit

In den beginne was er alleen zwart op wit, de kleur kwam pas veel later. We hebben het hier dan over fotografie. Dat zwart-wit in al die jaren is blijven boeien, mag duidelijk zijn. Veel grote namen in de fotografie schoten de beroemdste en mooiste foto's in deze contrastrijke techniek. Door het afwezig zijn van kleur moet men immers op een andere manier het beeld laten spreken. Door de explosieve groei van digitale camera's is de productie van filmrolletjes inmiddels tot een dieptepunt gedaald, ook voor het monochrome negatief is dit intussen een feit. Maar gelukkig is het heel erg eenvoudig om het gekleurde beeld dat onze digitale camera's produceren, om te zetten in een monochroom beeld. Dit kun je doen door de camera op de stand zwart-wit te zetten, of door het beeld na afloop te bewerken op de computer. Maar het beeld omzetten in grijswaarden levert lang niet altijd het gewenste resultaat. Waar moet je op laten en hoe pas je de juiste truucjes toe? Daarvoor is het boek : Digitale fotografie zwart-wit.

Digitale Fotografie zwart-wit

Het boek is geschreven door Elja Trum. Hij is geen onbekende in de wereld van fotografie, naast talloze plaatjes heeft hij ook vele handleidingen gemaakt en cursussen geschreven en gegeven. In het boek beschrijft hij in een aantal logische stappen het 'schieten in zwart-wit'. Uiteraard begint hij met een stukje geschiedenis, daarbij komen ook de trucs naar voren die men vroeger gebruikte voor een geslaagde zwart-wit foto, zoals het contrast verhogen door het gebruik van een rood-filter, of juist verlagen met een blauw-filter. Daarnaast wordt ook verteld waarom je bijvoorbeeld een foto omzet in monochroom. Stel je voor dat je een heel mooie foto hebt gemaakt, maar dat de kleurbalans volkomen fout is gegaan. Als je de RAW niet (meer) hebt, dan moet je een hele trucendoos open trekken om dit te corrigeren, waarbij de kans groot is dat je blijft zien dat het niet klopt, een eenvoudigere oplossing is dan het omzetten naar zwart-wit.

Het tweede deel van het boek is het praktische deel. Hierin wordt met behulp van de programma's Adobe Photoshop CS3 en Adobe Lightroom 2.0 beschreven hoe je de verschillende foto's sfeervol overzet naar zwart-wit. Neem een foto en het programma bij de hand en volg de stappen. De stappen worden helder en duidelijk beschreven, waardoor je na afloop een stel mooie zwart-wit foto's hebt.  Als je geen Lightroom hebt, dan kun je een demo-versie downloaden en het allemaal uitproberen. Je kunt dan tegelijkertijd kijken of je dezelfde effecten kunt behalen met het programma dat bij jouw eigen camera is geleverd. Gelukkig zijn de gebruikte termen allemaal universeel en komen ze in veel programma’s voor.

Ondanks dat het boek gericht is op de twee meestgebruikte programma's voor fotobewerking, kun je het ook gebruiken in combinatie met andere softwarepakketten.  Naast de bewerkingen geeft de fotograaf ook nog een belangrijke tip, meld je aan bij fotosites en forums en vraag daar commentaar op jouw foto's. Helaas is de auteur één belangrijk forum vergeten te vermelden, namelijk het FOK! fotoforum, bij deze doen wij dat dan maar even. Voor iemand die meer wil doen met zwart-wit fotografie en zijn digitale camera, is dit boekje zeker een aanrader.