Boek: Kristin Cashore - Verraad in de Dalen

Vlam, dochter van een monster, wordt op een dag beschoten door een onbekende schutter. Op het moment dat de boogschutter beseft wie hij bijna heeft gedood, klapt hij dicht. Vlam kan zijn gedachten niet pijlen en voordat ze er echt aan kan beginnen, wordt de schutter gedood. Gedood door een pijl welke van een enorme afstand is geschoten. Dit is voor Vlam en haar vrienden alleen maar het begin. Ze wordt namelijk door de jonge Koning Nash en haar familie gevraagd om haar gaven te gebruiken in hun strijd tegen de rebellerende families, die samenwerken om de troon over te nemen. Vlam, half monster, half mens, is echter niet van plan haar gave en haar monsterlijke schoonheid zomaar in te zetten om anderen te manipuleren.

Verraad in de Dalen

Kristin Cashore is geboren in Pennsylvania en volgens eigen zeggen las ze tijdens nagenoeg alles wat ze deed. Na haar studie, waarbij ze ook een jaar studeerde in Sydney, had ze een roerige tijd waarin ze vaak verhuisde. Ook heeft ze allerlei baantjes gehad, zoals bij een snoepjesfabriek, een hondenuitlaatservice en als redactie-assistent. In 2008 debuteerde ze met het boek De gave van Katsa. Dit boek, Verraad in de Dalen, mag worden gezien als een prequel tot haar eerste boek, omdat het zich ongeveer dertig jaar eerder en op dezelfde wereld afspeelt. Een derde boek, dat in 2011 zal uitkomen, zal een vervolg worden op haar eerste boek.

Het verhaal leest, ondanks dat het een vertaling is, heerlijk en stevig door. Het kost uiteraard een klein beetje moeite om deze nieuwe fantasy-wereld,vol monsters en begaafden, te doorgronden, maar het is wel de moeite waard. De zogenoemde monsters zijn bontgekleurde beesten, in alle soorten en maten. Veel van deze beesten zijn gewild om hun uitdagende kleuren. Tussen de mensen zijn er nagenoeg geen monsters meer, alleen Vlam is er nog. Haar vader Cansrel, ook een monster, zorgde hier wel voor. Hij verzamelde monsterdieren, leefde erop los en had vele affaires. Maar iedere vrouw die met Cansrel het bed deelde en zwanger werd, kwam tot een ongelukkig einde. Zo worden alle karakters in het boek meer dan voldoende uitgediept. Maar naast de karakters heeft gelukkig ook het verhaal meer dan voldoende diepgang, vol van verraad en intriges.