Boek: All that Jazz

Jazz-muziek, het bestaat al jaren, maar wat is het nu eigenlijk voor muziek. Dat is een vraag die je je zeker kunt stellen, er is echter geen duidelijk antwoord op te geven. Er zijn bijvoorbeeld verschillende stromingen, zoals Europese jazz, fusion en urban. Ook heeft iedereen zijn eigen idool of idolen. Iemand die weg loopt met Miles Davis zal dat misschien weer niet doen met Hans Dulfer, of juist wel natuurlijk. Het boek All that Jazz pretendeert niet de wijsheid en alle antwoorden te hebben, maar het kan je zeker een flink eind op weg helpen.

Het is een flink gewicht, maar liefst 426 pagina's in een mooie harde cover, cliché, maar dan heb je ook wat. Het boek is onderverdeeld in verschillende categorieën van elk een eigen soort jazz. Het eerste deel gaat dan over de klassieke jazz. Ieder blok opent met de iconen uit die stroming, een mooie foto en een pagina vol met informatie over de zanger of zangeres. Zo komen we bijvoorbeeld te weten dat Ella Fitzgerald van geen ophouden wist, ook niet toen haar beide benen moesten worden geamputeerd vanwege haar diabetes. Na de iconen volgt dan een column, prima passend bij de idolen. Geen muziek zonder geschiedenis, dus ook die wordt besproken in dit boek. Een enkele keer zijn het maar 10 pagina’s, de andere keer weer 34. Wederom volgt dan een column van een bekende artiest, singer, songwriter, muzikant of combinatie hiervan. Maar het is dan nog niet klaar, naast iconen (verleden) zijn er ook idolen (heden). Met het risico van herhaling negerend, wederom een column.


De vijf grote stromingen die worden beschreven zijn Jazz, Soul, Urban, World en Blues. Alle vijf zijn ze volgens bovenstaand schema opgebouwd, het beslaat ruim driekwart van het boek. Daarna volgt nog een stuk over singer-songwriters en dj’s. Maar het boek is nog niet ten einde, alles waar je jazz aan kunt hangen komt voorbij, van de festivalagenda via de cooking langs de fotografie tot aan de dans. Het boek bevat zoveel informatie waardoor het bijna niet te doen is om dit allemaal te beschrijven, het zou een tweede boek worden. Het is dan uiteraard ook geen leesboek maar een echt naslagwerk wat je hier mee in handen hebt. Maar is het een compleet naslagwerk? Je krijgt per icoon of idool slechts één echte pagina met tekst, de tweede is veelal gevuld met een mooie foto. Tevens is het aantal iconen en idolen beperkt, zeker als je weet hoeveel iconen er al zijn. Wie weet verschijnen die nog in een tweede deel? Voor de liefhebbers en kenners evengoed een mooi exemplaar, alleen al omdat het erg mooi in de boekenkast staat.


Uitgever: Carrera ISBN: 978 90 488 0187 9 Pagina's: 426
Waardering:

Kijk voor meer boeken in Boeken.