Het kasteel van Sinterklaas

Sinds 14 november is Sinterklaas weer in het land, voorafgaand aan dat feit draaide er zelfs een speciale aflevering van het Sinterklaasjournaal in de bioscopen. Na de intocht was het al snel duidelijk, heel Nederland kon zijn schoentjes zetten en in de avonduren kon men genieten van het Sinterklaasjournaal met Diewertje Blok. Maar in de provincie Brabant heeft men nog een extra stukje televisie over de Sint, namelijk Het kasteel van Sinterklaas. Dat kasteel ligt midden in de stad Helmond en als je zin hebt, is het gewoon mogelijk om daar een kijkje te nemen. Je kunt namelijk een heuse rondleiding krijgen in het kasteel.


De Stuurpiet wijst ons de weg

Het kasteel is nog open tot en met donderdag drie december. Het is dus nog een aantal dagen te bezichtigen, maar als je wilt gaan, wees dan snel want het aantal toegangskaarten zijn per dag beperkt. Een ander nadeel zijn de wachttijden. Per rondleiding kan er maar een beperkt aantal mensen mee en om het geheel niet te gecompliceerd te maken, zijn er maar een paar rondleidingen tegelijk. Zo krijgt iedereen overal de tijd voor om alles eens goed te bekijken. Op een af en toe droge maar meestal toch regenachtige zaterdag was het de tijd voor FOK! om ook eens een blik in het kasteel te werpen. Geen voorkeursbehandeling dus netjes aansluiten in de rij was de afspraak. Gelukkig liepen er genoeg pieten rond die voor een stevige portie vermaak zorgden, allen uitgedost in prachtige kostuums.


De pakjeskamer werd aandachtig bestudeerd

Eenmaal binnen begon de rondleiding. Zo werden we via de postpiet naar de slaapzaal geleid waar enkele pieten nog lagen te slapen. Het was goed te zien dat hier een flink aantal pieten logeerden want ook de hele kamer was versierd en mooi opgemaakt. Een interessante kamer was de ruimte waar de speculaas, pepernoten en banketstaven werden gemaakt. Tussen het bezoek aan deze kamers door werd al snel duidelijk dat de logistiek zelf goed getimed was. Nog een mooie kamer was natuurlijk de inpakkamer. Hier zijn de pieten dag en nacht bezig om allerlei pakjes in te pakken en in manden te stoppen. Gelukkig gebeurt dit onder het toeziende oog van de Sint zelf, een high-tech camera systeem met monitor zorgde hiervoor.


Sinterklaas in zijn slaapkamer

Hoogtepunt van de rondleiding was natuurlijk het bezoek aan de werkkamer van Sinterklaas zelf. Hij was zelfs zo druk bezig met zijn grote boek dat hij het bezoek eerst niet eens opmerkte. Maar uiteraard had de Sint wel even tijd voor de jonge bezoekertjes. Helaas betekende dit wel het einde van de rondleiding. Een zeer mooie rondleiding die mogelijk werd gemaakt met behulp van ruim 450 vrijwilligers, plus uiteraard een flink aantal sponsoren. Het kasteel, de opmaak en de rondleiding zijn absoluut de moeite van het wachten waard. Wil je een bezoekje brengen, neem dan eens een kijkje op de site van het kasteel van Sinterklaas, of kijk op de website van Omroep Brabant naar de verschillende afleveringen. Tevens kun je op die site kijken of er nog kaarten voor die dag te koop zijn, reserveren is helaas niet mogelijk.

Evenement: Het kasteel van Sinterklaas
Locatie: Helmond
Waardering:
Om nog meer in de Sintstemming te komen kijk je in De Feestdagen.