DVD: Stardust

Zo op het eerste gezicht is de vergelijking van Stardust met andere fantasyfilms als The Golden Compass en The Chronicles of Narnia snel gemaakt. Hij neemt echter wel een aparte plek in het genre in: een fantasyfilm is Stardust dan ook zeker, maar wel één die op een subtiele wijze alle clichés uit het genre op de hak neemt. In de film zien we Michelle Pfeiffer als boze toverkol, Claire Danes als gevallen ster en Robert de Niro als homofiele luchtpiraat.


Een gevallen ster...
Stronghold, zo heet het verborgen sprookjeskoninkrijk dat aan de andere kant van de muur bij het Britse dorpje Wall ligt. Niemand is er ooit geweest, en het komt ook niet op de kaart voor. De bewoners van het dorpje Wall zelf hebben er niks te zoeken, de muur wordt al decennia lang bewaakt tegen nieuwsgierige mensen. Op een dag weet de jonge Tristan (Charlie Cox) toch tot de andere kant van de muur door te dringen, nadat hij zijn geliefde Victoria beloofd heeft een vallende ster, die aan de andere kant van de muur blijkt te zijn terecht gekomen, terug te brengen voor haar verjaardag. Tristan vindt de ster: een verongelijkte Claire Danes is op aarde neergestort en moet aanvankelijk niks hebben van het idee dat Tristan haar als verjaardagscadeau mee wil nemen naar de mensenwereld. Ondertussen is Tristan niet de enige die Yvaine mee naar huis willen nemen. Zo is er de heks Lamia (Michelle Pfeiffer) die Yvaine’s hart nodig heeft voor de eeuwige jeugd voor haar en haar zussen. En dan zijn er nog de drie troonopvolgers van de overleden koning van Stronghold: degene die het amulet wat Yvaine om haar nek heeft hangen weet te herstellen zal de nieuwe koning worden. Alle ingrediënten voor een spetterend fantasy-epos zijn dus aanwezig, en een spetterend fantasy-epos is precies wat Stardust is geworden.


Robert de Niro als kapitein Shakespeare schenkt thee voor Tristan en Yvaine

Zelfspot en bliksemschichten
Maar er is meer aan de hand: Stardust lijkt zichzelf niet helemaal serieus te nemen. Er zitten vreemde absurdistische situaties in die je normaal niet zou verwachten in een serieus epos. In Stardust zitten alle clichés en romantiek die je van een dergelijke film verwacht, alleen zet het die clichés en romantiek in een nogal vreemd daglicht. De belichaming van deze aanpak die de makers hebben gekozen is Robert de Niro als de luchtpiraat Shakespeare. Met zijn mannen struint hij het luchtruim af op zoek naar bliksemschichten die aardig wat op brengen op de zwarte markt. Wanneer hij op een wolk Yvaine en Tristan oppikt en verneemt dat Tristan uit de mensenwereld komt, gooit de woeste kapitein Tristan prompt overboord. In het volgende shot zien we kapitein Shakespeare zich verontschuldigen voor zijn gasten, hij moet immers zijn reputatie hooghouden. Meteen valt op dat de kapitein, die stiekem alles wil weten over de mensenwereld, nogal wat homofiele trekjes vertoont waarmee de situatie meteen een hele andere draai krijgt. Dit soort dingen zitten her en der verspreid in de film en dat zorgt ervoor dat Stardust een originele en frisse toevoeging is aan het genre.


Michelle Pfeiffer als de heks Lamia

Echte sterren, frisse fantasy
Wat verhaal betreft kan de film toch niet helemaal ontkomen aan de zwakheden van een voorspelbaar plot, de kijker kan het einde al van mijlenver zien aankomen. Aan de special effects is te zien dat regisseur Matthew Vaughn te maken moet hebben gehad met een ietwat beperkt budget, waarvan ook nog eens het grootste gedeelte in een ware sterrencast is gepompt. Robert de Niro en Michelle Pfeiffer zijn zeker niet de minste, daarnaast zien we Sienna Miller, Peter O’Toole, en Claire Danes letterlijk schitteren. Haar rol is verreweg de leukste, alleen is het jammer dat Charlie Cox in de hoofdrol van Tristan niet altijd even overtuigend overkomt.

Voor de liefhebbers en voor de sceptici van het fantasygenre is Stardust uitermate geschikt. Een enerverend, humoristisch, en uiterst vermakelijk verhaal waarin genoeg te beleven valt wordt vanuit een origineel perspectief in beeld gebracht. Naast de film zijn er op de DVD ook nog trailers te vinden, maar interessanter zijn de making-of, enkele verwijderde scènes, en een aantal bloopers.


Label: Universal Pictures Releasedatum: februari 2008 Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's: