Interview: The Rascals

In de backstage ruimte van Tivoli de Helling zitten ze op me te wachten, de jonge bengels van The Rascals. Twee giechelende meisjes van Nu.nl lopen net de kleedkamer uit en nu hebben ze even tijd om FOK! te woord te staan. Ze zijn bijna aan het einde van wat voor de Britse band een druk, vermoeiend, maar bovenal fantastisch jaar is geweest. En terugkijkend op dit jaar is er inderdaad een hele hoop verandert. "Onze gezichten zijn vooral een stuk grijzer geworden", verzucht drummer Greg Mighall.
"We hebben inderdaad een ontzettend druk en vermoeiend jaar achter de rug, maar we zijn nu wel op die plek waar we eigenlijk al eeuwen wilden zijn. We hebben een album, zijn aan het touren, spelen onze muziek... we zijn overal in Europa geweest, zelfs in Japan." "Volwassener ook", mompelt zanger Miles Kane terwijl hij tevergeefs een half opgegeten appel in de vuilnisbak probeert te mikken. "Kijk maar hoe volwassen ik ben geworden!" Door die aanval van oververmoeidheid in september waardoor de tour even werd opgeschort? "Ja, ik had daar last van laryngitis. En dat was wel een nare ervaring, we zijn het vanaf toen ook wel wat rustiger aan gaan doen. Ik ben daarna nog een paar keer ziek geweest. Vandaar dat ik het laatste gedeelte van de afgelopen tour ook niet ben gaan drinken en vroeg naar bed ben gegaan. Want het was een druk jaar, veel reizen, nauwelijks slapen, telkens weer drinken en als je niet voorzichtig gaat doen, nekt je dat op een gegeven moment."

Gelukkig hebben ze wel nog wat tijd over gehouden om wat te werken aan nieuw materiaal. Miles: "Jups, we werken eigenlijk tussendoor de hele tijd nieuwe ideeën uit om die direct op te schrijven. Twee nummers gaan we vanavond ook spelen, 'Chills and Fever' en 'Diamonds Trip'. En die gaan zeer waarschijnlijk ook wel terecht komen op het nieuwe album." Hoe zit het daar trouwens mee? "We blijven nog touren tot aan Kerstmis en dan gaan we in januari even de broodnodige rust pakken, om in februari weer bij elkaar te komen om de nieuwe nummers te repeteren. Hopelijk kunnen we dan in maart weer de studio in duiken. Tegen de zomer moet het dan allemaal af zijn en tegen de herfst hopen we dat hij in de schappen kan liggen. Maar we gaan hier wel wat meer de tijd voor nemen, want de ervaring heeft mij in elk geval geleerd dat het uitbrengen van twee albums in een jaar gewoon too much is, dat is gewoon a bit insane on your brain. Met aan de ene kant The Last Shadow Puppets en aan de andere kant The Rascals... dat voelde voor mij een beetje alsof mijn hoofd in tweeën werd gespleten. Nu wil ik wat meer de tijd nemen voor het tweede album van The Rascals. Ik kijk er ook naar uit, heb echt het gevoel dat dit iets speciaals kan worden. Dat wil ik er in elk geval van maken."Bij Rascalize hebben jullie grotendeels gelijktijdig het materiaal ingespeeld, gaan jullie dit nu weer doen? Greg: "Dat weten we nog niet. We kijken wel hoe het loopt. Hier en daar moeten we misschien samen in één ruimte zijn wanneer we gaan opnemen, en soms zal ik dan weer een extra drumpartijtje toevoegen." Miles Kane nam samen met Simian Mobile Disco’s James Ford het album voor The Last Shadow Puppets op; maar deze samenwerking trekt The Rascals niet naar de elektro-sfeer: "Ja, we hebben met hem ook geen dance opgenomen. Maar hij is een man van vele talenten en ik heb ontzettend veel van hem geleerd. Geweldige vent, vol met ideeën. En met zo iemand zou het trouwens fantastisch zijn om de volgende Rascals-plaat op te nemen. En wat elektro betreft, ach, never say never. Wie weet maken we ooit nog eens een leuke dance-track, just for the fun of it." Greg: "We hoeven bepaald niet als Britney Spears te klinken, we doen gewoon ons eigen ding met ons eigen geluid, maar daarnaast staan we ook gewoon open voor nieuwe dingen. Het is niet zo dat we alleen naar muziek luisteren die vóór 1968 is opgenomen."

Hadden jullie, Greg en Joe, trouwens het gevoel dat het succes dat Miles met The Last Shadow Puppets had jullie eigen ding een beetje overschaduwde? Bassist Joe: "Overschaduwen... leuk. Nee, we hadden er niet echt last van. Het is duidelijk dat dat album het een stuk beter heeft gedaan dan onze plaat, het was ook een lekkere pop-plaat. En aan dat succes van Miles zaten ook wel voordelen." Greg: "Wel vervelend was dat veel mensen zoiets hadden van, ah, dat is die jongen die wat met The Arctic Monkeys heeft gedaan. En die heeft ook nog een bandje, maar dat is maar voor erbij. Het werd dus een beetje omgedraaid. En het zijn ook twee compleet verschillende dingen, dat was helemaal van Miles. En het is ook een compleet ander muziekgenre dan wat wij doen." Miles: "Met de Puppets hebben Alex en ik ook bewust een wat meer popachtigere koers gevaren. En dat hadden we met The Rascals ook kunnen doen als we wat meer op de radio hadden willen zijn. We hadden dus het succes wat ik had met the Puppets op die manier nog beter uit kunnen melken, maar we hadden meer zoiets van fuck wat iedereen zegt, we doen gewoon lekker ons eigen ding. Lekker rauw."En hoe kwamen jullie trouwens in Japan terecht? "Ja, dat was een beetje een raar verhaal. We hebben er ook maar één optreden gehad, op het Fuji-rock festival. Er was echt een gigantisch publiek die wild enthousiast waren. Het schijnt sowieso dat Britse bandjes in Japan opvallend goed worden ontvangen." Misschien de volgende keer naar de VS? Joe: "Ik zou er dolgraag naartoe willen". Miles: "Ja, wel, het staat niet per se in de planning en het hangt er ook allemaal maar vanaf... we hopen natuurlijk dat onze nieuwe plaat succesvoller wordt dan de vorige, daar mikken we dan ook op. Mocht dat het geval zijn, is er altijd ruimte om de VS in onze tour mee te nemen. Voor een succesvolle tour in de VS moeten we alleen toch nog een stukje groter worden denk ik. Een show in de States voor meer dan duizend man: dan hebben in elk geval het succes bereikt waar we naar op zoek zijn."

De vermoeid ogende band kijkt uit naar Kerstmis, kijkt uit naar de rust die dat met zich mee brengt. Het laatste optreden staat voor de 23ste december gepland. Speciale plannen voor de Kerstmis heeft het drietal echter nog niet. Greg: "Veel eten en dik worden." Miles: "Heel erg hard gaan chillen. Uitrusten. Net zoals we heel januari gaan doen, en dan weer aan de bak. Maar eerst nog even een paar avonden spelen. Deze week zitten we nog in Nederland, ken jij misschien nog een leuke tent hier in Utrecht?" Ik raad de jongens aan om een bezoekje te brengen aan Kafé België. Wanneer ik ze vertel dat er een paar honderd verschillende soorten bier te verkrijgen zijn, zijn de oren opeens gespitst. Want ondanks het zware jaar en de vermoeidheid, lijken ze nog niet uitgefeest te zijn. Dat bewijzen The Rascals nog dezelfde avond: kijk hier voor het concertverslag.