CD: Ane Brun - Sketches

Ane Brun is een Noors-Zweedse singer-songwriter die de wereld al een aantal jaar verblijd met haar engelenstem. Hiermee weet ze met prachtige ingetogen liedjes bijna elk luisterend oor ten beroering te brengen, zo ook haar derde studioalbum, Changing of the Seasons dat begin 2008 uit kwam. Tijdens Lowlands gaf ons ze al te kennen met een nieuw project bezig te zijn, maar onlangs bracht ze nog even Sketches. Een kale versie van Changing of the Seasons, maar daarom nog niet minder mooi.



Op Sketches zijn vijftien tracks te vinden, de eerste dertien nummers zijn dezelfde die ook te vinden zijn op Changing of the Seasons en de laatste twee, 'Miss Moaning' and 'My Baby’s Arms' zijn de enige zijn die we nog nooit eerder hebben gehoord. Van deze demoversies, want dat zijn dit eigenlijk, is het ook niet geheel onterecht is dat ze het uiteindelijke album niet hebben gehaald. Kale versies, met louter de akoestische gitaar of een piano als begeleiding. Heel af en toe lijkt het alsof we Nina Kinnert mee horen zingen ('The Fall'), maar over het algemeen is dit Ane Brun in haar puurste vorm. Het is alleen jammer dat niet elk nummer van Changing of the Seasons zich even goed leent voor zo’n kale versie. Het was leuker geweest als ze een selectie had gemaakt van nummers van Spending Time with Morgan en A Temporary Dive en die er op de Sketches-manier bij had gevoegd. 'The Treehouse Song' is met die ene gitaar misschien nog wel mooier dan het origineel, en ook het wonderschone 'Raise My Head' komt prima uit de verf. Voor 'The Puzzle' moeten we echter toch door verwijzen naar het origineel, en zo zijn er nog paar nummers die door die extra dosis breekbaarheid niet helemaal overeind blijven.




Los gezien van de vergelijking, is Sketches een prachtig album zoals we dat uit de Scandinavische contreien mogen verwachten. ‘The Fall’, 'My Star' en 'Changing of the Seasons' zijn en blijven tranentrekkers van de bovenste plank en het is iedereen dan ook van harte aan te raden eens kennis te maken met deze Noorse schone. Kies dan echter wel voor het studioalbum Changing of the Seasons. Sketches blijft toch meer voor de fans, of voor diegenen die het van echt minimale muziek moeten hebben.


Label: V2 Music Releasedatum: December 2008 Waardering: