CD: Secret Machines - Secret Machines

Ze bestaan uit slechts drie man, maar het pompeuze geluid van Secret Machines doet anders vermoeden. Met het derde album Secret Machines blijft deze band uit Dallas, Texas flink aan de weg timmeren. Een plaat met een achttal duistere liedjes waar men de noemer progrock op zou kunnen plakken; zelf omschrijven de drie hun muziek liever als spacerock.

Groots en meeslepend, zo veel is duidelijk wanneer we geconfronteerd worden met de begintonen van 'Atomic Heels'. Zanger Brandon Curtis’ stem komt echter prima door al die bombarie heen, en de muur van geluid die gedurende het hele album overeind blijft staan, ligt eigenlijk helemaal niet vervelend in het gehoor. Ze hebben wel wat weg van een soort van massieve Pink Floyd met een vleugje Interpol gemixt met een flinke dosis new-wave. Sferisch, maar niet al te hemels: dat maakt het a-religieuze 'Last Believer, Drop Dead' wel duidelijk.


'Have I Run Out' is vervolgens zo ongeveer het hoogtepunt van het album. Een trage, lange geluidsexercitie die met een uitgesponnen opbouw niet gaat vervelen. Toch vraagt dit nummer aardig wat van de luisteraar, en de jaren '80 die weerklinken in 'Underneath the Concrete' weten moeilijk de aandacht van de luisteraar te herpakken. De titel van het nummer 'Now You’re Gone' dekt de lading prima: een wonderschoon nummer waarin duidelijk wordt hoe goed de productie van deze plaat in elkaar steekt. Hierna verzandt Secret Machines echter toch in te lang uitgesponnen bombast, waarmee de plaat niet het einde krijgt dat het eigenlijk verdient.

Secret Machines van Secret Machines is een plaat waar eigenlijk niet aan voorbij gegaan mag worden. Met knipogen naar het verleden weten ze tegelijkertijd een soort van nieuwerwetse weltschmerz uit te stralen die ze grotendeels muzikaal geslaagd weten uit te dragen op dit derde album. Al weten ze het niveau van de eerste paar nummers niet de hele plaat vol te houden, het blijft verplichte kost voor elke hippe progrock fan.

Label: V2 Music Releasedatum: December 2008 Waardering: