CD Review: David Bowie - Reality

Doorskippen naar het laatste nummer van dit nieuwe Bowie album was misschien niet zo'n goed idee. Ik was erg nieuwsgierig naar de versie van 'Bring Me The Disco King' omdat ik dat nummer op de Underworld soundtrack zo geweldig vind, maar de versie op 'Reality' is een stuk minder. Waar de Underworld versie veel geheimzinniger, creepier was, is deze versie nog altijd mooi maar minder bijzonder. Vooral het gemis van de strijkers is duidelijk.

Enigszins teleurgesteld begin ik weer aan het begin. Twee dingen vallen me meteen op, factoren die consequent door de hele CD te horen zijn. Het wat ouderwetse geluid, waar ook bij Bowie's vorige album over werd gepraat, maar ook de moderne klank die die ouderwetse sound toch kan hebben! Door het uitstekend mixen van moderne en ouderwetse elementen slaagt Bowie erin om een eigentijdse plaat neer te zetten die toch doet denken aan Bowie in zijn gouden jaren.

'Reality' bevat een aantal pop/rock songs, hier en daar afgewisseld met wat meer mysterieuze, vreemde tracks als 'The Loneliest Guy' en het eerder genoemde 'Bring Me The Disco King'. Vooral het gebruik van de soms wat vreemde effecten in combinatie met doodgewone instrumenten zorgt over het hele album voor een heel eigen geluid.

Conclusie

Ik ging dit album misschien wel om de verkeerde redenen luisteren. Toch heeft het album me aangenaam verrast door de mix aan geluiden en het 'moderne klassieke' geluid. Bowie's stem blijft iets bijzonders, iets waar je van moet houden. Wil je eens een ander pop/rock album horen, denk dan eens aan David Bowie als je de volgende keer in de platenzaak staat.

Reality krijgt van mij een 7

Artiest
David Bowie
Titel
Reality
Label
Columbia / Sony
Release datum
20-09-03
Lengte
49:18
Genre
Pop

1 New Killer Star
4:40
2 Pablo Picasso
4:06
3 Never Get Old
4:24
4 The Loneliest Guy
4:11
5 Looking For Water
3:28
6 She'll Drive The Big Car
4:35
7 Days
3:18
8 Fall Dog Bombs The Moon
4:04
9 Try Some, Buy Some
4:24
10 Reality
4:23
11 Bring Me The Disco King
7:45