DVD: The Ten Commandments

Maar weinig verhalen zijn zo oud als de verhalen in de Bijbel. Voor velen zijn die verhalen de kern van hun geloof, voor anderen slechts symbolisch bedoeld en voor sommigen niet meer dan een verzameling verhalen. De Bijbel is en blijft echter het meest gelezen en verkochte boek aller tijden (ruim zes miljard exemplaren), het is dan ook niet meer dan logisch dat deze verhalen verfilmd zouden gaan worden. Op dit moment ligt 'The Ten Commandments' als DVD in de winkel, met daarop de drie uur durende miniserie die eerder dit jaar op tv te zien was.


De oorspronkelijke verfilming van het verhaal van Mozes, de Tien Geboden, is legendarisch. In 1956 kwam de film uit, geregisseerd door Cecil B. DeMille (die in 1923 ook al een versie verfilmde, met veel minder succes) en met grootheden als Charlton Heston (als Mozes) en Yul Brinner (als Farao Ramses) in de hoofdrollen. De film werd alom geroemd om zijn decors, de cast van duizenden acteurs en figuranten en de voor die tijd bijzondere special effects. Niet alleen een film voor christelijke gelovigen, maar ook een verhaal over het goede dat het kwade overwint en vrijheid van slavernij.

Met de oorspronkelijke verfilming die uit 1956 stamt, zou je zeggen dat een verfilming in deze tijd beter moet kunnen. Toch blijkt dat in de praktijk lastiger te zijn dan het wellicht lijkt. Dougray Scott, die de rol van de volwassen Mozes speelt, doet zijn werk in ieder geval goed. De acteerprestaties van de hele cast zijn zelfs goed te noemen, al valt niemand in het bijzonder op, buiten Scott zelf. Het probleem zit hem ook niet zozeer in de moderne special effects. Een verhaal zo oud moet niet bulken van de special effects, en dat is in de moderne versie van The Ten Commandments prima gedaan. Vooral de beroemde scène waarin de Rode Zee uiteen splijt om Mozes en zijn volk door te laten ziet er erg mooi uit. Het stuk waar de soldaten van Ramses door het water worden verzwolgen is echter veel minder indrukwekkend, en daar merk je eigenlijk pas echt waar het in deze versie aan schort.

Uiteindelijk is tien jaar gewerkt aan de oorspronkelijke verfilming van de Tien Geboden, dat kan bij deze versie nooit het geval zijn geweest. De special effects zijn er, nogmaals, maar zouden bij moeten dragen aan scènes die zo groots zijn dat ze je bijblijven. Dat gebeurt nergens en in de oorspronkelijke versie wel. Bovendien, en dat is iets dat wellicht niet voor iedereen een probleem zal zijn, wijkt deze verfilming op een aantal punten af van het oorspronkelijke verhaal. In Amerika was zelfs grote kritiek op de manier waarop Mozes wordt afgeschilderd in deze versie, eerder een moordenaar en een gestoorde dan een man die vol van zijn geloof, en geleid door zijn God, zijn volk goedschiks en kwaadschiks naar vrijheid leidt.

Vooral in de tweede helft van de drie uur durende miniserie zul je het idee hebben dat de makers een beetje zijn doorgeslagen. De eerste helft is goed opgebouwd en ondanks het gebrek aan de grootse scènes, die het origineel legendarisch maakten, boeit de film wel en klopt het verhaal redelijk. In de tweede helft verlies je hier en daar echter de aandacht en wordt het verhaal minder geloofwaardig door de manier waarop Mozes spreekt met zijn God en omgaat met zijn volk. Gelukkig wordt de aandacht niet verder afgeleid door de DVD-produktie. Het beeld is duidelijk en het geluid is in Dolby 2.0 en 5.1 op DVD opgenomen. Er staan behalve wat trailers geen extra's op de DVD.

Conclusie
Eigenlijk stond op voorhand al vast dat deze nieuwe verfilming van dit beroemde verhaal nooit kon tippen aan de versie uit 1956. Dat het verhaal echter afwijkt van het verhaal zoals het in de Bijbel staat is niet alleen onnodig, maar draagt ook niet bepaald bij aan de geloofwaardigheid van het verhaal. De acteerprestaties zijn okee, de sets zien er goed uit en de special effects zijn functioneel, maar nergens wordt de film meer dan de som van de verschillende onderdelen en dat is jammer.


Label: Bridge Entertainment Releasedatum: 10 oktober 2006
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!