CD: Ying Yang Twins - Chemically Imbalanced

"Y'all know what time it is! It's the return of the motherfuckin' Ying Yang Twins!"

Het 'party rap duo' uit Atlanta, de Ying Yang Twins, zette zichzelf in 2000 op de kaart met de hit 'Whistle While You Twurk'. Het duurde echter nog drie jaar voordat ze landelijke (Amerikaanse) bekendheid kregen. Hun samenwerking met Lil Jon ("the king of crunk") zorgde ervoor dat 'Salt Shaker' een gigantische hit werd.

Eind 2003 verschenen de heren op het album 'In The Zone' van niemand minder dan Britney Spears, en waren ze ook te zien in de gelijknamige tv-special. Inmiddels hadden de Twins al drie albums op hun naam staan. In 2005 verscheen 'USA (United State of Atlanta)' en inmiddels ligt hun nieuwste werk in de winkels: 'Chemically Imbalanced'.


In de intro kondigt Ying Yang Twins-producer Michael "Mr. Collipark" Crooms het al aan, dit album is anders. De eerste helft van het nieuwe album is gemaakt voor de die-hard Ying Yang Twins-fans, de tweede helft is gemaakt met Wyclef Jean en z'n neef Jerry "Wonda" en is wat muzikaler. En dus kunnen de Twins D-Roc en Kaine aan de slag! Met de samenwerking met Wyclef hopen de Ying Yang Twins een nieuw publiek te bereiken, aldus Crooms. Dat blijkt wel uit de single-keuze: de eerste single van het nieuwe album werd 'Dangerous', waar ook Wyclef zelf op te horen is.

Maar goed, terug naar het begin. Of eigenlijk de eerste helft. Het album begint met de redelijk eenvoudige raptrack 'Keep On Coming', de echte Ying Yang Twins laten zich pas iets later zien. Met '1st Booty On Duty' hoor je de party-rap sound die het duo bekend maakte. Deze track (over stripclub DJ's) werd overigens als teaser-single al aan clubs en mixshow-formats verstrekt. Ook 'Jack It Up', met Taurus, is zo'n typische party-track. De eerste helft van het album bevat een paar erg vette tracks, en is ondanks de aankondiging toch nog best gevarieerd. Zo is 'Keep On Coming' dus iets eenvoudiger, en is 'Take It Slow' (met Los Vegas) een rustigere track met rap en cleane R&B vocals.

Tijd voor een smoke break (track 9) en op naar de helft waarvoor werd samengewerkt met Wyclef. 'Collard Greens' is nog niet heel veel melodieuzer, klinkt zelfs een beetje als gangsta-rap. De eerste single 'Dangerous' vind ik nou niet bepaald een succes, maar ik ben dan ook bepaald geen Wyclef-fan. Een track als 'Family' is weer wel melodieuzer, maar klinkt (daardoor?) ook een beetje standaard. Het zit hem vooral in de vocals, de typische Ying Yang raps horen gewoon geen echte zanglijn te volgen.

Nadat Mr. Collipark heeft verteld dat het nog best even kan duren voordat er weer muziek van hen samen gaat komen, is het tijd om af te sluiten. Met een echte stripclub-track, 'Open', kun je nog even genieten van een echte Ying Yang Twins track, en ook 'In This Thang Still' (met de muziek die ook voor de intro werd gebruikt) is een vette track. Ying Yang Twins zoals het hoort!

Conclusie
Wat mij betreft hadden de Twins en Mr. Collipark in Atlanta mogen blijven. De trip naar New York om daar samen te werken met Wyclef Jean en Jerry "Wonda" leverde een plaat op die maar voor de helft interessant is voor de die-hard Ying Yang Twins fans, en de vraag is nog maar of de andere helft echt dat nieuwe publiek aan gaat spreken, met die wat melodieuzere sound. De single 'Dangerous' stelt niet veel voor, het zijn de rasechte Ying Yang Twins tracks die het doen voor dit album. En dat zijn er dit keer helaas niet zo veel.


Label: TVT Records Releasedatum: 04-12-06 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!