FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 7 oktober 2003

CD Review: David Bowie - Reality

Het album van Marilyn Manson kocht ik na het horen van de soundtrack van The Matrix Reloaded en door het luisteren naar de Underworld soundtrack ligt nu het nieuwe album van David Bowie, Reality, voor mij.

Alweer 56 jaar oud en misschien wel ťťn van de meest invloedrijke muzikanten van eind vorige eeuw. Al vanaf de jaren 70 ontzettend populair, is het tijd geworden om met pensioen te gaan of kan Bowie nog even mee?

Jos niet op Suzuka?

Mag Jos Verstappen na zijn uitlatingen over het team niet rijden op Suzuka?

Volgens de Belgische F1-site F1 World is er een kans dat Jos Verstappen komend weekend niet in zijn Minardi te zien zal zijn. Het team heeft namelijk Gianmaria Bruni meegenomen naar Japan en de testrijder zou een zodanig goede indruk gemaakt hebben dat hij Jos voor de laatste wedstrijd zou gaan vervangen.

Nicolas Kiesa mag niet vervangen worden want de Deen nam al eerder het stoeltje over van Justin Wilson en volgens de reglementen mag een eerste rijder niet twee keer vervangen worden.

Jos Verstappen is ondertussen in Tokio aangekomen en zal donderdag naar Suzuka doorreizen. Op zijn officiŽle website staat niks over een eventuele absentie van Jos tijdens de race.

Nieuw rubber voor Michelin

Michelin heeft er alles voor over om Kimi RšikkŲnen wereldkampioen te maken en dus de strijd met Bridgestone te winnen.

De bandenfabrikant zou ook graag Williams voorbij zien gaan aan Ferrari zodat de bandenleverancier zelfs 'de dubbel' zou pakken. Daarom komt Michelin met nieuwe bandensoorten naar Suzuka.

Het team zal met vier verschillende soorten droogweerbanden komen en ook nemen ze, in overleg met hun vijf partners, ťťn geheel nieuw type droogweerband mee. "Drie van de vijf compounds hebben we nog niet eerder gedurende de races gebruikt," zegt Pascal Vasselon, Michelinís F1 programme-manager. Hij meldt ook dat Michelin met een nieuwe natweerband komt.

Die laatste val vooral het verschil moeten maken. Tot nog toe was Bridgestone altijd de snellere als het op natte situaties aan kwam. Na grote verschillen tijdens de buien op Indianapolis, zal men hier zeker rekening mee houden want het weer in Japan kan zeer plots omslaan.

Motorsport director Pierre Dupasquier kijkt ook vast vooruit: "Een achterstand, zoals wij die kennen op Bridgestone met onze natweerbanden, houdt je scherp. We zijn er van overtuigd ook met die banden op langere termijn het beste te worden. Wellicht zal dat al in 2004 het geval zijn."

Politie Tilburg neemt 14.000 hennepplanten in beslag

Dinsdag heeft de Tilburgse politie bij een zogenaamde 'hennepveegactie' ruim 14.000 hennepplanten gevonden. Op zeven plaatsen in Tilburg en Goirle werden invallen gedaan. Zowel in woningen als bedrijfspanden. Bij de actie werden vier mensen aangehouden. Zij werden met een dagvaarding op zak naar huis gestuurd. Ze zullen zich later moeten verantwoorden bij de rechter.

De politie heeft de planten en bijbehorende apparatuur laten vernietigen.. De grootste plantage vond de politie in een bedrijfspand aan de Pallasstraat in Tilburg. Hier werden 12.300 planten in beslag genomen. Op andere adressen werden relatief kleine kwekerijen en resten van kwekerijen opgeruimd.

Eindhoven opnieuw naar Velsen

Eindhoven zal het moeilijk krijgen als ze volgende week dinsdag weer naar Velsen moeten afreizen.

De Brabanders moeten opnieuw naar Noord-Holland toe om de laatste 27 minuten van het duel tegen Stormvogels/Telstar te spelen. Afgelopen vrijdag viel het licht namelijk uit waardoor de scheidsrechter genoodzaakt was om het duel te staken.

Waarschijnlijk zal het een zure rit worden voor de Eindhovenaren. Ze staan met 4-1 achter en het is maar zeer de vraag of ze die achterstand weten weg te werken in 27 minuten.

Schaatsen: ISU verbiedt olieschaats

Dinsdag heeft de scheidsrechterscommissie van de Internationale Schaats Unie (ISU) besloten dat de nieuwe olieschaats niet gebruikt mag worden voor wedstrijden.

De olieschaats is een nieuwe uitvinding die olie laat druppelen uit de ijzers waardoor de schaatser beter zou moeten glijden. Afgelopen zomer experimenteerde Ids Postma met de olieschaats. De oud-wereldkampioen kon nog niet zeggen of het nieuwe product tijdwinst opleverde. De Fries maakt binnenkort de glijmetingen bekend.

Nieuwe naam op scheidsrechterslijst

De KNVB heeft zeven arbiters genomineerd voor lijst met internationale scheidsrechters van de FIFA.

Ruud Bossen, Eric Braamhaar, Dick van Egmond, Renť Temmink, Ben Haverkort, Pieter Vink en Jan Wegereef vormen het gelukkige zevental. In vergelijking met de vorige lijst is Jack van Hulten er niet meer bij, zijn plaats is ingenomen door Pieter Vink.

De KNVB voldoet hiermee aan de vraag om jongere scheidsrechters op te stellen voor 2004. De FIFA beslist later wie van de zeven ook werkelijk op het hoogste niveau mogen fluiten.

Twee gewonden door barstende Breezer-fles

In de afgelopen twee weken zijn twee mensen gewond geraakt toen het glas van een grote fles Bacardi Breezer barstte. Bij de twee ongevallen liep een Nederlander snijwonden in het gezicht op en in Groot-BrittanniŽ raakte iemand gewond aan de handen.

Dinsdagavond kon een woordvoerster van Bacardi-Martini nog niets zeggen over de ernst van de verwondingen. Zij zei geen mededelingen te doen ,,om privacyredenen''. Uit voorzorg zal Bacardi-Martini nu alle grote flessen Bacardi Breezer (70 cl.) in de smaken Orange en Lemon uit de handel halen. In totaal gaat het om 50.000 ŗ 100.000 flessen in Nederland, Groot-BrittanniŽ en BelgiŽ. Sinds juni is Breezer in de grotere flessen verkrijgbaar.

Woensdag zal een advertentie in de landelijke en regionale dagbladen de consument waarschuwen voor het probleem met de 70cl.-fles van het populaire drankje. Het bedrijf benadrukt dat het product zelf volledig geschikt is voor consumptie. Maar de flessen worden teruggehaald, omdat Bacardi-Martini geen enkel risico wil lopen.

Over de omvang van de schade voor het bedrijf kon de woordvoerster nog niets zeggen. Bacardi-Martini wijst erop dat alle kleinere Bacardi Breezer-flessen (275 ml.) veilig zijn voor gebruik.

Met dank aan Schaartje voor de tip!

Ecclestone: "Jacques ongewild"

Bernie Ecclestone is een zeer belangrijk figuur in de wereld van de Formule 1, maar hij kan niet alles voor elkaar krijgen. De Brit geeft nu toe dat hij geprobeerd heeft om Jacques Villeneuve ergens onder te brengen voor volgend jaar. Het is Ecclestone echter niet gelukt, want... er is niemand die Jacques wil hebben...

Afgelopen weekend kreeg Villeneuve te horen dat BAR volgend jaar geen gebruik van zijn rijderskunsten wil maken. Vanochtend werd, vrijwel zonder enige verrassing, bekend gemaakt dat Takuma Sato het tweede stoeltje bij BAR zal innemen naast Jenson Button. Dat alles betekent dat Villeneuve momenteel zonder team zit, zelfs nadat Bernie Ecclestone geprobeerd heeft hem ergens onder te brengen.

"Ik heb m'n best gedaan om teams te overtuigen om Jacques een contract voor volgend jaar aan te bieden, maar de waarheid is dat niemand hem wil hebben", aldus Ecclestone in de Engelse krant The Sun. "Ik vind hem nog steeds een geweldige racer, maar hij heeft een team nodig dat hem extra motiveert. Ik had zelfs voorgesteld dat hij bij Ferrari aan de deur zou moeten kloppen om geheel gratis teamgenoot van Michael Schumacher te worden. Het is allemaal echter niet gelukt, omdat Michael perse zijn nummer ťťn status niet wil opgeven. Dat laat toch wel zien dat hij Jacques nog steeds als een bedreiging ziet".

Toen een journalist toentertijd aan Schumacher vroeg wat hij van de geruchten vond dat Jacques wellicht bij Ferrari zou gaan rijden, antwoordde hij met een sarcastische glimlach: "We willen ons team juist verbeteren!"

Joris Mathijsen wil hogerop

Joris Mathijsen wil na dit seizoen naar een grotere club.

De 23-jarige Willem II verdediger Joris Mathijsen zou aan het einde van het lopende voetbalseizoen graag van werkgever willen wisselen. Het talent uit Goirle denkt daarbij aan een van de topclubs in Nederland, maar sluit ook een buitenlands avontuur niet uit.

Het contract van Mathijsen loopt komende zomer af en hoewel de club hem graag wilde houden en hem een verbeterd contract aanbood, koos Joris Mathijsen ervoor om niet te tekenen. Hij houdt liever zijn transferkansen maximaal en wil daarom geen nieuwe verbintenis aangaan.

SBS krijgt rechten F1

Scapa wist ons vandaag het volgende te melden:

De voorlichter van SBS6 meldde dat de TV zender aan het onderhandelen is over de rechten voor de Formule 1 uitzendingen.

Het is dan ook goed mogelijk dat de races volgend jaar niet meer bij de Holland Media Groep (RTL4, RTL5 en Yorin) te volgen zijn. RTL5 is voor de Nederlandse Formule 1 fans een bekende zender, de races zijn er al jaren te volgen. Het is nog niet bekend wat de commentatoren gaan doen in het geval de races in 2004 door SBS6 worden uitgezonden. SBS6 heeft ook de Nederlandse rechten voor de DTM races.

Een woordvoerder van HMG wist al te bevestigen dat de Formule 1 volgend jaar niet op RTL5 te zien zal zijn.

Clubs zelf verantwoordelijk voor spreekkoren

Niet de scheidsrechters maar de clubs zelf zijn verantwoordelijk voor spreekkoren. Dit is de mening van Jaap Uilenberg. Hoofd scheidsrechterzaken van de KNVB.
De topscoorder van vorig seizoen Mateja Kezman, had veel kritiek op arbiter Luinge. Dit nadat Kezman met rood van het veld was gestuurd. Luinge zou verzuimd hebben iets te doen aan de kwetsende spreekkoren aan het adres van Kezman. Volgens Uilenberg moeten de clubs echter 'tolerantiegrenzen' instellen voor verbaal geweld. Als arbiters de wedstrijd stil leggen kan niet vanaf tevoren worden ingeschat welke gevolgen een onderbreking kan hebben op de openbare orde in het stadion. "Juist daarom ligt de primaire verantwoordelijkheid bij de clubs en de lokale autoriteiten. " Aldus Jaap Uilenberg.

Formule 1 gaat naar SBS6

Pingguest, Maxster4th, Bolk en Mick Aarschbaard hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

SBS gaat volgend seizoen de Formule 1 uitzenden. Dat bevestigde een HMG-woordvoerster vandaag. HMG heeft nu nog de rechten en zendt de Formule 1 uit via RTL 5. SBS wil nog niet reageren op de berichten.

RTL5 zendt komend weekeinde nog wel de GP Japan uit, maar volgend jaar kunnen autosportliefhebbers volgens HMG terecht bij SBS. ,,Wij hebben veel geboden om verlenging van het contract voor elkaar te krijgen'', geeft een HMG-woordvoerster aan. ,,Meer bieden was zakelijk echter onverantwoord. We vinden het heel jammer, maar nu komt er wel veel geld vrij voor andere programma's die we op RTL5 kunnen gaan maken''.

-
Meer Formule 1 nieuws op de F1 manager.

Shearer scoort 250ste goal

Alan Shearer heeft zijn 250ste doelpunt in de Premier League gemaakt.

Juist tegen zijn oude club Southampton heeft Alan Shearer zijn 250ste goal op het hoogste niveau in Engeland gescoord, hiermee heeft hij een plaats in de Engelse voetbalhistorie voor zich opgeŽist.

Hiermee is hij pas de zesde speler die dit voor elkaar heeft gekregen op het hoogste niveau, zijn goal was ook nog belangrijk omdat het de eerste overwinning voor Newcastle dit seizoen opleverde.

Gary Speed, teamgenoot van Shearer, zegt dat hiermee bewezen word hoe scherp Shearer nog is. De speler is afgelopen jaren al meerdere keren afgeschreven maar hij blijft maar scoren en is nog steeds zeer belangrijk voor zijn club.

Behalve voor Southampton en Newcastle kwam Shearer ook uit voor de Blackburn Rovers. Over de 152 goals voor Newcastle deed hij 281 wedstrijden, hiermee benadert hij legende Len White die tussen 1953 en 1962 153 keer scoorde in 269 wedstrijden.

Als hij White voorbij is heeft hij bij Newcastle alleen nog Jackie Milburn voor zich die in 397 wedstrijden 200 keer scoorde voor de club. Milburn word in Engeland vergeleken met Sir Stanley Matthews en Sir Tom Finney.

Van Persie wil tť veel salaris

De contractbesprekingen tussen Feyenoord en Robin Van Persie zijn in een impasse geraakt omdat de speler een te hoog salaris eist.

Het contract van de speler loopt in de zomer van 2005 af maar Feijenoord wil het openbreken en verlengen. Alleen zit er een groot gat tussen wat Feijenoord bied en wat Van Persie vraagt.

Volgens voorzitter Jorien van Herik is dat wat van Persie vraagt veel te veel en kan Feijenoord dat nooit betalen en zijn zijn eisen dus totaal onhaalbaar.

Het Spaanse makelaarskantoor Boss vertegenwoordigt sinds kort de speler maar de vertegenwoordiger van het kantoor spreekt geen woord Engels wat een flinke beperking tijdens het onderhandelen oplevert.

De Rotterdamse club wil voorkomen dat hetzelfde gebeurt als met Jon Dahl Tomasson die anderhalf jaar geleden transfervrij vertrok, dit was volgens Van Herik een zware teleurstelling.

Turkse soldaten mogen naar Irak

Het Turkse parlement heeft ingestemd voor een vredesmacht van Turkse soldaten in Irak voor maximaal ťťn jaar. Hoeveel soldaten er naar Irak zullen gaan is nog onduidelijk. Daarover moet nog worden overlegd met de Verenigde Staten, die om de Turkse steun hebben gevraagd.

De Turkse vredesmacht zal waarschijnlijk niet in het noorden van Irak worden ingezet. Daar wonen namelijk veel Koerden die al jaren tegen Turkije strijden. Zij zullen de Turkse troepen zien als vijanden.

De regeringsraad in Irak is overigens tegen de komst van troepen uit Turkije. Volgens de raad is de interventie van buurlanden onwenselijk; deze hebben mogelijk territoriale motieven.

Uitgezette Turk moet terug naar Nederland

De rechtbank in Rotterdam heeft bepaald dat Nederland een uitgezette Turk onmiddellijk moet terughalen naar ons land, zo meldt het Radio 1-journaal. Volgens de rechter heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de man onterecht uitgezet.

De man, Sabri Hazer, is een Koerdische Turk wiens asielverzoek door de IND was afgewezen. Hij was ooit lid van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. De Rotterdamse rechter vindt dat de IND het asielverzoek van de man te lichtvaardig heeft afgewezen. De dienst had moeten weten dat (ex-)PKK-leden in Turkije gevaar lopen.

Het lijkt overigens erg onwaarschijnlijk dat de man snel naar Nederland kan terugkeren. In Turkije werd hij bij aankomst meteen gearresteerd vanwege zijn PKK-verleden.

Woensdag staking RET Rotterdam

JnX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De bussen en trams in Rotterdam rijden morgen tussen 10:00 en 12:00 niet . Het RET-personeel wil hiermee duidelijk maken dat ze het niet eens zijn met de bezuinigingsplannen van het kabinet.

Het stakende personeel zal samen komen op het Schouwburgplein, verwacht wordt dat rond 14:00 het vervoer weer normaal zal verlopen. De RET en de bonden vragen begrip voor de acties.

De staking is een onderdeel van de protestacties van de vakbonden FNV en AbvaKabo tegen de plannen van het kabinet. Die plannen zouden leiden tot een verslechtering van de dienstregelingen.

'Balkenende II schendt VN-Verdrag'

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het VN-Verdrag voor de Rechten van het Kind wordt geschonden door het jeugdbeleid van Balkenende II. Kinderen van illegalen in Nederland zijn eerst illegaal en dan pas kind waardoor de kinderen geen toegang tot basisvoorzieningen hebben waar ze wel recht op hebben. Kinderrechten- en jongerenorganisaties hebben dat dinsdag tegen een VN-Comitť gezegd.

Het VN-Comitť voor de rechten van het Kind controleert of de landen zoals Nederland die het kinderrechtenverdrag onderschrijven hun verplichtingen nakomen.

Er is ondermeer kritiek op de kabinetsweigering een verbod in te stellen op fysieke straffen en het uitblijven van een kinderombudsman door de vertegenwoordigers van deze organisaties. Ook is er kritiek op de subsidiestop voor Kinder-Jongerenrechtswinkels.

Onderwijs Inspectie verdedigt onderzoek

De inspecteur-generaal van de inspectie van het Onderwijs, mr. drs. Catharine Kervezee, heeft vanmiddag op Radio 2 toegegeven dat de inspectie van het Onderwijs niet te allen tijde een goed beeld kan krijgen van de scholen die ze onderzoekt. Ze deed dat naar aanleiding van het vanmiddag verschenen bericht, dat islamitische scholen op geen enkel punt in strijd zijn met de grondbeginselen van de democratie en een aanvulling zijn op de integratie in Nederland.

Kervezee kreeg een fragment te horen dat Radio 1 gistermorgen uitzond en dat werd opgenomen op het schoolplein van een islamitische school in Amsterdam. Daar zeiden vijf tot zes jarige scholieren: ''Joden moet je doden'' in de microfoon van de verslaggever. Op de vraag hoe de kinderen aan die uitspraak kwamen zeiden ze die van de juf te hebben geleerd.

De inspecteur benadrukte dat ze niet iedere dag op een school aanwezig kunnen zijn. Scholen worden zo'n twee keer per jaar gecontroleerd. Soms aangekondigd, maar soms ook onaangekondigd. De onderzoekgegevens zijn volgens de inspecteur binnen ťn buiten de scholen verzameld tussen april en juli 2003 op twintig islamitische scholen. De gevens zijn gebaseerd op lesobservaties, gesprekken en analyses van materialen als lesmethoden en leerlingwerk. Verder is gekeken naar het documentatiecentrum, de bibliotheek en mediatheek op school, de software op de computers en de website van de school. Daaruit blijkt dat islamitische scholen geen beletsel zijn voor integratie.

Wanneer de samenleving wil dat incidenten onderzocht worden, zoals het aangehaalde geluidsfragment van Radio 1, dan moeten daar andere onderzoeksmethoden voor worden gehanteerd volgens de inspecteur, die niet door de Inspectie kunnen worden gedaan.

Kervezee benadrukte dat er op de onderzochte islamitische scholen geen enkel strafbaar of laakbaar feit is geconstateerd. Het standpunt van de ex-minister van integratie, Rogier van Boxtel, die indertijd stelde dat al het religieuze onderwijs beter kan worden afgeschaft, deelde ze dan ook geenszins.

Masterplan lijkt te floppen

Het dure Endemol-programma 'Masterplan', dat een soort nieuwe Big-Brother moest worden, lijkt af te stevenen op een totale flop. Tv-zender Yorin gaat de frequentie van uitzendingen terugbrengen van enkele keren naar ťťn keer per week. Eerder was al besloten om het tot drie keer per week terug te brengen.

In het programma worden deelnemers (players genaamd) gefilmd die via sms opdrachten krijgen van een 'master'. Er zijn nog maar enkele uitzendingen op de buis geweest, maar de kijkcijfers zijn bedroevend: gisteravond keken er slechts 206.000 mensen. Kijkers beoordelen het programma als rommelig en moeilijk te volgen.

Yorin ziet het kijkersverloop voorlopig even aan. Men hoopt dat door de wekelijkse frequentie de kijker het programma beter kan vinden dan de bijna-dagelijkse uitzendcyclus.

Brit levenslang cel in voor eerwraak

In Groot-BrittanniŽ is een 40-jarige Britse moslim vandaag tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor een moord die hij pleegde om de eer van de familie te redden. De man bracht een 22-jarige (christelijke) Albanees om het leven omdat zijn dochter met de anders gelovige wilde trouwen.

Vorige week werd in Groot-BrittanniŽ ook al een moslim tot levenslang veroordeeld vanwege eerwraak. Deze man, een Iraakse Koerd die al tien jaar in Groot-BrittanniŽ leefde, was tegen de relatie van zijn dochter met een christelijk vriendje. Hij sneed daarom de keel van zijn 16-jarige dochter door.

De Londense politie heeft inmiddels besloten om een speciaal team op de gevallen van eerwraak te zetten.

Sharon: "vijand in buurland aanvallen"

"IsraŽl is, als het moet, bereid om vijanden waar dan ook aan te vallen.." Deze uitspraak komt van de IsraŽlische premier Sharon. Er is geen specifieke bedreiging geuit door Sharon, maar IsraŽl stelt zich hiermee hard op tegen organisaties die de Palestijnen steunen. Zo steunen buurlanden als SyriŽ en Libanon de Palestijnen.

Vandaag beschuldigde de Syrische president al-Assad IsraŽl ervan het gehele Midden-Oosten mee te slepen in het conflict met de Palestijnen.

Al-Assad refereert hiermee naar de IsraŽlische beschieting op een kamp van afgelopen zondag net buiten de Syrische hoofdstad Damascus. IsraŽl zegt dat het om een trainingskamp van een terroristische organisatie zou gaan. Dit wordt ontkend door SyriŽ. Gisteren was het ook onrustig aan de grens met Libanon: daar vond een schietincident plaats.

CrŤcheleidster opnieuw vrijgesproken

De 28-jarige crŤcheleidster uit Nieuw-Vennep die verdacht werd van poging tot moord op zes baby's, is ook in hoger beroep vrijgesproken van alle aanklachten. Net als de rechter in Haarlem vond het hof in Amsterdam dat er te weinig bewijs was voor een veroordeling. Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep een jaar cel en tbs met dwangverpleging geŽist. Het Openbaar Ministerie trachtte met kansberekeningen door statistici aan te tonen dat de leidster achter deze incidenten moest zitten.

De vrouw werkte in de periode van maart 1998 tot januari 2001 in twee kinderdagverblijven in de buurt van Hoofddorp. Voor haar komst hadden er nog nooit noemenswaardige incidenten plaatsgevonden. Echter kort nadat ze er werkt kregen zeker zes baby's van drie tot veertien maanden merkwaardige verstikkingsverschijnselen.

De betrokken baby's hadden het bijna niet overleefd. In elf van de twaalf gevallen werden door de verdachte de verstikkingsverschijnselen ontdekt. Enkele baby's werden voor behandeling in het ziekenhuis worden opgenomen. De vrouw werd in april 2001 gearresteerd. Tot januari 2001 werkte ze in de kinderdagverblijven nog als crŤcheleidster.

'Ferdinand gestraft om doping'

De bonscoach van Engeland Sven-Goran Eriksson heeft Rio Ferdinand buiten de selectie voor de wedstrijd tegen Turkije gelaten. De speler kwam niet opdagen bij een dopingtest.

Ferdinand moest een routinecontrole ondergaan, maar was deze vergeten. Twee dagen later werd hij door de FA alsnog gecontroleerd en bleek hij clean te zijn. Eriksson besloot de verdediger van Manchester United disciplinair te straffen. Teamgenoot Ruud van Nistelrooij werd eerder al door bondscoach Advocaat gestraft.

Eriksson heeft ook Michael Owen geselecteerd voor het treffen met Turkije, waarmee de indruk wordt gewekt dat Owen de belangrijke wedstrijd van aanstaande zaterdag gaat halen.

De Engelse selectie:
Doel: James (West Ham), Robinson (Leeds), Walker (Leicester)

Verdediging: Neville (Manchester United), G Neville (Manchester United), A Cole (Arsenal), Bridge (Chelsea), Mills (Leeds), Campbell (Arsenal), Terry (Chelsea), Upson (Birmingham City)

Middenveld: Beckham (Real Madrid), Lampard (Chelsea), J Cole (Chelsea), Hargreaves (Bayern Munchen), Butt (Manchester United), Dyer (Newcastle), Gerrard (Liverpool), Scholes (Manchester United)

Aanval: Owen (Liverpool), Heskey (Liverpool), Beattie (Southampton), Rooney (Everton), Vassell (Aston Villa)

Islamitische school niet in strijd met democratie

Islamitisch onderwijs is op geen enkel punt in strijd met de grondbeginselen van de democratie. De Inspectie van onderwijs stelt zelfs dat de scholen de democratie bevorderen.

In opdracht van minister Van der Hoeven van Onderwijs heeft de onderwijsinspectie onderzoek gedaan naar Islamitische scholen. Er zijn in totaal twintig scholen onderzocht. Vandaag werden de onderzoeksresultaten in de Tweede Kamer bekend gemaakt.

Uit het onderzoek bleek dat op alle onderzochte Islamitische scholen de inhoud van het godsdienstonderwijs niet in strijd met de basiswaarden van de Nederlandse samenleving. Er werd door de onderwijsinspectie wel vastgesteld dat de 'pedagogisch-didactische kwaliteit' matig is.

NS eist miljoenen van FNV als actie doorgaat

De Nederlandse Spoorwegen zijn van plan om bij FNV Bondgenoten een schadevergoeding van miljoenen euro's te eisen, als de vakbond de voor zaterdag geplande landelijke actiedag in het openbaar vervoer niet annuleert. Dat zei de NS-topman Veenman vandaag.

De FNV is van plan om het treinverkeer zaterdag voor het merendeel van de dag niet te laten rijden. Volgens de FNV is de staking gericht tegen de kabinetsplannen, maar niet niet tegen de Nederlandse Spoorwegen.

Directeur Veenman vindt de gang van zaken "onjuist, onterecht en onverantwoord". Hij denkt dat de stakingsactie van de FNV de naam van de Nederlandse Spoorwegen geen goed zal doen. Hij wilt niet dat de Nederlandse Spoorwegen opnieuw in het nieuws komen als een bedrijf waarop mensen niet kunnen vertrouwen. Bovendien uitte Veerman zijn angst voor het feit dat de actie zal leiden tot spanningen tussen medewerkers.

Nieuwe investeerders voor Jordan

Met de komst van een nieuwe sponsor heeft Jordan iets meer financiŽle zekerheid voor volgend seizoen.

Grootaandeelhouder Warburg Pincus heeft haar aandelen verkocht aan een groep Ierse investeerders van Merrion Capital. Zij hebben nu 49,9% van de aandelen in handen. Warburg Pinces had een aantal maanden geleden aan aangegeven dat ze zochten naar een manier om van de aandelen af te komen.

Eddie Jordan, de Ierse teambaas van Jordan, hoopt met de nieuwe investeerders een stabiele basis te hebben om het team volgend jaar betere resultaten te laten behalen. Na de winst voor Giancarlo Fisichella in het natte Interlagos is het voor Jordan alleen nog maar achteruit gegaan dit jaar.

Arrestaties na dood winkeldievegge

ThunderCracker, Rocky_almere, fastar en vettje hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amsterdamse politie heeft enkele minderjarige personeelsleden van een Dirk van den Broek-supermarkt aangehouden. Ze zouden gisteren zijn betrokken bij de dood van een 40-jarige vrouw die waarschijnlijk bier gestolen had uit de winkel, en op straat verwikkeld raakte in een vechtpartij met winkelpersoneel.

De vrouw werd geschopt en geslagen en later gewond achtergelaten in de DaniŽl Stalpertstraat. Zij overleed na aankomst in het ziekenhuis. Het is nog niet duidelijk of het overlijden het directe gevolg is van de mishandeling. Sectie moet meer duidelijkheid verschaffen over de doodsoorzaak.

De jonge personeelsleden van Dirk van den Broek worden momenteel verhoord. De politie onderzoekt verder of er nog anderen bij het incident betrokken zijn geweest.

Vrouw (86) in Schiedam verkracht

calvobbes had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op 20 september is in Schiedam een 86-jarige vrouw verkracht toen zij, nadat ze het graf van haar overleden man bezocht had, op weg was naar huis. De politie wilde eerst geen ruchtbaarheid aan de zaak geven, maar heeft besloten dit nu toch te doen om zo aan bruikbare tips te komen.

De vrouw liep vanaf de begraafplaats "Beukenhof" via de volkstuintjes "de Vijf Sluizen" en onder de metrobaan door naar huis. Rond half drie 's middags passeerde ze het braakliggend terrein van de Slachthuisbuurt, waar ze ineens door een man vastgepakt werd. Hij nam haar mee naar de bosjes aan de kant van het pad en verkrachtte haar daar. Toen er wandelaars in de buurt van het plaats delict kwamen, is de man in de richting van de Wilhelminaflat gevlucht.

De dader zou een blanke man van tussen de 20 en 30 jaar zijn en tussen de 1.75 en 1.85 meter lang. Hij heeft kort, donker, vol haar dat naar achteren gekamd was en een smal gezicht. Hij droeg een zwart T-shirt en een beige 3/4 broek. De man sprak accentloos Nederlands. De politie vermoedt dat de man na afloop van zijn daad erg bezweet en zenuwachtig was.

De politie verzoekt eenieder die op 20 september rond half drie 's middags iets verdachts heeft gezien in de Slachthuisbuurt contact op te nemen op nummer 0800-61 05 (gratis).

Voorstel voor Kezman: Drie duels

Mateja Kezman heeft een schikkingsvoorstel gekregen van de algemene aanklager van de KNVB.

Het voorstel gaat om een schorsing voor drie wedstrijden, waarvan ťťn voorwaardelijk, wegens de rode kaart die de PSVer vanwege een elleboogstoot kreeg in het duel tegen ADO Den Haag. De topschutter van de HollandCasino Eredivisie heeft nog tot morgenochtend om in beroep te gaan. Kezman ontkende de stoot uitgedeeld te hebben en ook [ur=?onderdeel=nieuws&id=3082]Van As[/url] zei geen elleboogstoot gekregen te hebben. Mocht Kezman de straf accepteren, dan zal hij de thuiswedstrijden tegen SC Heerenveen en Ajax sowieso moeten missen.

Dennis Rommedahl hoeft zich geen zorgen te maken. De ploeggenoot van Kezman zou hebben nagetrapt in de wedstrijd tegen AZ, maar de aanklager acht dit niet voldoende bewezen en dus is de zaak geseponeerd.

15:00 uur
Kezman heeft inmiddels laten weten niet akkoord te gaan met het schikkingsvoorstel.

Blessure bij Gyan

Christian Gyan is wederom geblesseerd.

De Feyenoord-verdediger is al maanden niet aan spelen toegekomen voor het eerste elftal door tal van blessures. De Ghanees speelde maandag wel weer mee met Jong-Feyenoord, maar blesseerde zich opnieuw. Gyan heeft nu last van een knieblessure. Hij kon vandaag nauwelijks lopen, maar verwacht toch snel weer in staat te zijn om te trainen.

De Ghanees zal dan eerst weer ritme opdoen bij de beloften voordat hij terug keert in het eerste elftal van de Rotterdammers.

Jansen niet naar Ajax

Wim Jansen ziet niks in het opvolgen van Leo Beenhakker.

Na het vertrek van Beenhakker naar Amťrica heeft Ajax nog steeds geen opvolger voor de positie van technisch directeur. Louis van Gaal is de enige overgebleven kandidaat na afzeggen van Jansen.

Wim Jansen werd door Johan Cruijff naar voren geschoven, maar de assistent trainer van het Japanse Urawa Red Diamonds ziet niets in de positie. Hij was eerder technisch directeur bij Feyenoord en wil nu graag in Japan blijven.

Van Gaal heeft bedenktijd aangevraagd voor zijn beslissing. Johan Cruijff, die zeker geen dikke vrienden met Van Gaal is, zei al dat de ex-bondscoach geen goede kandidaat is in zijn ogen. Een verzoenend gesprek tussen Van Gaal en Cruijff is door Ajax op de lange baan geschoven.

Vader valt Alkmaarse moordverdachte aan

In de Amsterdamse rechtbank heeft de parketpolitie gisteren ternauwernood een vechtpartij kunnen voorkomen tussen Ozkan O. (27) en de vader van de vorig jaar vermoorde freefighter Huseyin 'Guus' Cift. Vader Cift viel O., een broer van de beruchte overleden Alkmaarse crimineel ÷kan O., aan in de gang van de rechtbank. Daar diende gisteren het hoger beroep tegen de neef van Ozkan O., Unal O. (26), die eerder tot 9 jaar cel werd veroordeeld voor de moord op de 20-jarige Huseyin.

Ozkan O., die ook een tijd heeft vastgezeten voor de moord op Huseyin, werd indertijd door de rechtbank vrijgesproken van de moord. Hij werd wel schuldig bevonden aan het bezit van een geluidsdemper. Maar in de aanloop naar het hoger beroep is Ozkan in de problemen geraakt door verklaringen van zijn veroordeelde neef. Na zijn veroordeling door de rechtbank legde Unal onder druk van zijn vriendin namelijk een verklaring af, die uiterst belastend is voor Ozkan.

Het Hof bepaalde gisteren dat de politie de zaak eerst nog maar eens grondig moet onderzoeken; iets dat de politie volgens alle partijen tot nu toe heeft nagelaten. In januari wordt het proces hervat.

In het kort de geschiedenis:

De 20-jarige Huseyin werd in de nacht van 22 op 23 juni 2002 dood aangetroffen in zijn Honda Civic aan de Huigendijk in Heerhugowaard. Hij was kort daarvoor door acht kogels in zijn eigen auto om het leven gebracht. Ruim vier maanden later werden beide neven O. opgepakt. Alleen Unal werd veroordeeld voor de moord, die volgens justitie een afrekening betrof in het criminele circuit. Huseyin zou onder andere meerdere cocaÔne dealers hebben beroofd en mede daardoor nogal wat vijanden in de uitgaanswereld rond het Alkmaarse Waagplein hebben gehad.

Enterprise heet nu officieel Star Trek Enterprise

Paramount heeft de naam van de serie Enterprise officieel veranderd naar "Star Trek: Enterprise", omdat een hoop Trekkies kritiek hadden op de naam. Dit meldt de site startrek.nl.Toen Enterprise aangekondigd werd, was een groot aantal fans kwaad, omdat Paramount de naam "Star Trek" uit de titel van de nieuwe serie verwijderd had. Toch is de naam "Star Trek: Enterprise" gedurende twee jaar veelvuldig gebruikt ter promotie. Afgelopen week heeft Paramount besloten de naam officieel te veranderen in "Star Trek: Enterprise".


De officiŽle titel van de serie, die nu "Star Trek: Enterprise" is, is ook aangepast in de intro. Bij aflevering 55, "Extinction", die vorige week in de VS draaide, is de nieuwe titel al verschenen.

Typefouten nekken nepcollectant

Arno had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een dertienjarige jongen uit Amersfoort dacht een slimme manier te hebben gevonden om snel veel geld te verdienen. Hij ging langs de deuren en vertelde dat hij aan het collecteren was voor zijn school. Om de argwaan bij de mensen weg te nemen, had hij een inschrijfformulier meegenomen.

Op het formulier stonden echter zoveel typefouten dat sommige mensen argwaan kregen. Eťn van hen schakelde de politie in. Agenten namen de jonge oplichter mee naar het bureau. Daar vertelde hij dat hij niet namens de school aan het collecteren was. Dat kon overigens ook niet omdat de school helemaal niet bleek te bestaan.

Recordaantal bedrijven failliet

In de eerste drie kwartalen van dit jaar is een recordaantal bedrijven failliet gegaan: 6.289. Dit aantal is daarmee 29% hoger ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral jonge firma's gaan momenteel over de kop.

Volgens onderzoeksbureau Graydon, dat de faillissementen onderzocht, zijn er nog nooit zoveel bedrijven bankroet gegaan. Bovendien maakten in de eerste 9 maanden van dit jaar 7.987 particulieren en eenmansbedrijven gebruik van de schuldsaneringsregeling.

In de ict-sector daalde het aantal faillissementen overigens met 37% naar 362. Ook gingen er, anders dan afgelopen jaar, geen beursgenoteerde firma's failliet.

Politieke hacker bekladt site CBS News

Nicky had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bezoekers van de Amerikaanse nieuwssite CBS News keken vrijdagmorgen raar op toen ze een tekstbericht en video kregen te zien waarin de Democraat Kucinich werd gepromoot. De hacker die het promotiemateriaal had geplaatst op de site, vond dat de media in zijn berichten te weinig aandacht gaven aan Kucinich. Kucinich is een, voor Amerikaanse begrippen, vrij linkse politicus. Hij is ťťn van de tien Democraten die het volgend jaar tegen George W. Bush willen opnemen.

De kans is echter klein dat Kucinich wordt gekozen door de Democratische achterban. In de opiniepeilingen staat hij ver achter op Wesley Clark, de voormalige NAVO-opperbevelhebber en op Howard Dean, een arts uit de staat Vermont. CBS News had het promotiemateriaal al snel van haar site verwijderd. De campagnestaf van Kucinich wilde niet reageren op de actie.

Minister Zalm krijgt rol in film

spambam had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Minister Zalm van FinanciŽn gaat een rol spelen in de nieuwe film 'Cool' van Theo van Gogh. Zalm zal de rol van bankdirecteur, die wordt overvallen, vertolken. Volgens van Gogh zei Zalm direct ja toen hij werd gevraagd voor de film. De rol van overvallen bankdirecteur is hem op het lijf geschreven, geeft hij grif toe. Tweede-Kamerleden doen namelijk regelmatig een poging om er met een deel van de inhoud van zijn schatkist vandoor te gaan.

De hoofdrollen worden gespeeld door Katja Schuurman en Johnny de Mol. Van Gogh probeert ook nog oud-VVD-leider Dijkstal te strikken voor een bijrol. Hij zou in een scŤne saxofoon moeten spelen. Volgend jaar mei gaat de film in premiŤre.

Ambassades verhogen staat van paraatheid

De Nederlandse ambassades in het buitenland zijn in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Dit na diverse berichten waarin wordt gedreigd met aanslagen tegen landen die militairen leveren voor de stabilisatiemacht in Irak. Minister Kamp van Defensie schreef dit dinsdag in een brief aan de Kamer.

Kamp meldt in de brief dat de waarschuwingen voor mogelijke aanslagen serieus moeten worden genomen. Sinds afgelopen zomer heeft Nederland 1100 militairen in Zuid-Irak gestationeerd om de orde te handhaven.

Column: Hun was niks

Sprak ik vorige week nog in een bui van opperste taalpietluttigheid de caissiŤre in de supermarkt aan op haar taalgebruik ('Ik ben niet de enigste die zijn pincode wel eens vergeet. Grrrr... enige! Het is enige!'), nu blijkt dat het allemaal maar moet kunnen. Uitgerekend Philip Freriks, onze Grote Voorganger in Het Nationaal Dictee, meldde vrijdag in het NOS-journaal dat we ons in de toekomst neer moeten leggen bij Nederlands met taalfouten. Sorry?

N-Korea praat niet met Japan over kernwapens

Het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft verklaard dat Noord-Korea weigert nog verder met Japan over zijn omstreden kernwapenprogramma te praten.

Directe aanleiding hiervoor is volgens Pyongyang dat Japan de kernwapenproblematiek in verband zou brengen met andere zaken. Japan is volgens Noord-Korea daarom "onbetrouwbaar" geworden.

Het is niet de eerste keer dat Noord-Korea een overleg vroegtijdig afbreekt. In september werd het overleg met de VS al vroegtijdig afgebroken, hetgeen in april ook al het geval was.

'Geen relatie Wisse Smit en Bruinsma'

Mabel Wisse Smit, de verloofde van prins Johan Friso, had geen intieme relatie met gangsterbaas Klaas Bruinsma. Dat zegt de ex-vriendin van Bruinsma, Ottolien Lels, in de Volkskrant. Volgens Lels was zŪj dť vriendin van de topcrimineel en hebben mensen Mabel en haar door elkaar gehaald. Lels was wel bevriend met Wisse Smit, en via haar belandde de verloofde van prins Friso dan ook bij Bruinsma op het schip.

Lels vindt dat de verloofde van prins Johan Friso ten onrechte in negatieve zin in de publiciteit komt. Lels zei verder dat ze in de periode van haar relatie met Bruinsma werkte bij een firma die ook zeilevenementen organiseerde. Ze refereert hiermee naar de vermeende slaappartijen op de zeilboten.

Eerder gaven ook anderen uit de directe omgeving van Klaas Bruinsma, zoals Geurt Roos en Etienne U. aan dat dat Mabel en Bruinsma geen liefdesrelatie hadden, zoals zijn oud-lijfwacht Charlie da Silva beweerde in een uitzending van Peter R. de Vries.

Qurei gaat terreurgroepen niet aanpakken

De onlangs benoemde Palestijnse premier Qurei is niet van plan om de militante islamitische groeperingen in de Palestijnse gebieden keihard aan te gaan pakken. Qurei vreest voor een burgeroorlog, als deze organisaties worden aangepakt.

Hij wil daarom proberen via een dialoog om de militante organisaties ervan te overtuigen dat ze moeten stoppen met hun aanslagen op IsraŽl. "Er zal geen staat van beleg worden afgekondigd", aldus Qurei.

De Palestijnse premier staat onder grote internationale druk van het buitenland om een eind te maken aan de terreuraanslagen op IsraŽliŽrs. Deze druk is sterker opgevoerd na de aanslag afgelopen weekeinde in Haifa, die aan zeker 19 mensen het leven kostte. De aanslag is inmiddels opgeŽist door de beweging Islamitische Jihad.

Brussel: "begrotingstekort Frankrijk tŤ hoog"

De Europese Commissaris van Monetaire Zaken Solbes is van mening dat het geplande begrontingstekort van Frankrijk tŤ hoog blijft. Frankrijk maakte afgelopen nacht bekend dat ze van plan is om het begrotingstekort te verlagen naar 3,6 procent. In 2003 zal Frankrijk op een tekort uitkomen van vier procent. Voor zowel 2003 als 2004 voldoet Frankrijk niet aan de eisen van het stabiliteitspact. Daarin staat dat een land een begrotingstekort van maximaal drie procent van het Bruto Nationaal Product mag hebben. Met deze richtlijn probeert de Europese Unie de munt stabiel te houden.

"Het is een grote stap voorwaarts, beter dan we begin september in Stresa hadden verwacht, maar het is nog niet compleet", zei Solbes na afloop van een vergadering met ministers van FinanciŽn van de twaalf eurolanden. Hij zei dat zijn visie "breed werd gedeeld" en dat Frankrijk meer er aan moet doen.

Volgende week zal de Europese Commissie bekend bekend maken welk dringend advies ze wil geven aan Parijs. Eerder kreeg Frankrijk al in juni de opdracht het tekort volgend jaar onder de drie procent te brengen, conform de eisen. Het is nog niet duidelijk of dat deze keer ook de intentie van Brussel is. "Het is waar dat de economische verwachtingen anders zijn dan in juni, daar moeten we rekening mee houden" , zei Solbes.

Asean-top begonnen op Bali

In IndonesiŽ op het eiland Bali is de top omtrent Asean begonnen. Asean is de organisatie van zuidoost-Aziatische landen, die streven naar het realiseren van een gemeenschappelijke markt.De in totaal tien landen omvattende organisatie wil dit bereiken voor 2020 naar het voorbeeld van de Europese Unie.

Om de veiligheid te garanderen zijn er bij de top enkele duizenden agenten en soldaten ingezet. Vorig jaar kwamen er nog op hetzelfde eiland bij een terreuraanslag meer dan 200 mensen om het leven.

De Asean zag in 1967 haar levenslicht. De tien leden zijn Brunei, Cambodja, IndonesiŽ, Laos, MaleisiŽ, Birma (Myanmar), Thailand, Singapore, de Filipijnen en Vietnam. Er wonen een half miljard mensen in de tien landen.

VN: opnieuw massaslachting in Congo

In de democratische republiek Congo heeft opnieuw een massaslachting plaatsgevonden. De Verenigde Naties melden dat hierbij meer dan vijftig mensen om het leven zijn gekomen. In juli was er ook al een melding van massaslachting in Congo.

In het noordoosten van Congo vonden VN-medewerkers in een dorp 23 lijken. Dorpelingen vertelden de soldaten dat ze eerder op de dag al andere 32 lijken hadden begraven.

De slachtoffers waren allemaal met kapmessen en vuurwapens om het leven gebracht. Onder de gedode dorpelingen zaten ook zwangere vrouwen en kinderen. In de regio van het dorp wordt al jaren een hevige strijd gevoerd tussen de Hema's en de Lendu's, die naar schatting sinds 1999 al aan meer dan 50.000 mensen het leven heeft gekost.

IsraŽl ontkent aanval in Libanon

GoldaM had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tijdens een vuurgevecht met Hezbollah-strijders in het grensgebied met Libanon is ťťn IsraŽlische soldaat om het leven gekomen. IsraŽl ontkent verder dat er op Libanon is geschoten.

Afgelopen zondag viel IsraŽl een Jihad-kamp diep in het grondgebied van SyriŽ aan. Volgens IsraŽl zou het een opleidingskamp betreffen. SyriŽ blijft echter volhouden dat het een vluchtelingenkamp was.

De VN-Veiligheidsraad is afgelopen nacht niet nader tot elkaar gekomen. Er is dan ook geen resolutie over de IsraŽlische aanval in stemming gebracht. Verder is er geen nieuwe datum vastgesteld voor een verder overleg. SyriŽ wil dat de VN de aanval veroordeelt met een resolutie, maar de Verenigde Staten hebben gedreigd hun vetorecht toe te passen.

Indonesische minister haat Hollanders

joegain had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Indonesische minister van Justitie dr. Yusril Ihza Mahendra, die bezig is het wetboek te herschrijven naar de sharia, haat Hollanders. In een vraaggesprek over die wetswijzigingen, met het NOS-journaal, zei de minister dat hij Hollanders haat vanwege het feit dat IndonesiŽ tot 1949 een kolonie van Nederland was: ''Ik ben niet tegen de Nederlanders, ik ben tegen onrechtvaardigheid. Omdat de Nederlanders onrechtvaardig zijn, haat ik ze''.

Mahendra is totaal niet te spreken over de houding die Nederland aanneemt ten aanzien van zijn land: ''"Nederland kritiseert ons over de mensenrechten, maar hoeveel mensen zijn gedood door de Nederlanders?". Hij verwees daarbij naar de terreur die kapitein Westerling in 1946 op het eiland Celebes toepaste. "De Nederlanders hebben in Zuid-Celebes 40.000 mensen gedood. Daar is geen enkel onderzoek naar gedaan''.

Mahendra is bezig een groot aantal wetten, waaronder zedenwetten, aan te passen in het wetboek van strafrecht. Dat wetboek is nu nog geheel gebaseerd op hoe de Nederlanders het in de koloniale tijd hebben samengesteld.

Zo wil Mahendra seks voor het huwelijk en ongehuwd samenwonen strafbaar stellen. Ook orale en homoseks worden als het aan hem ligt bestraft met gevangenisstraf. Overigens zullen die wetswijzigingen nog voor veel discussie zorgen: in de grote steden heeft 80% van de jongeren seks voor het huwelijk.

Dat Mahendra Nederlanders niet moet, blijkt ook uit het feit dat hij van plan is om Nederlanders binnenkort hun visum voor IndonesiŽ bij de ambassade in Den Haag te laten gaan halen. Andere Europeanen kunnen het gewoon op het vliegveld kopen.
Laatste reviews en specials
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
Pokťmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
©FOK.nl e.a.